ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Тищенко С.О. - депутат міської ради

Підготував:

Депутатська група "Слуга Народу"

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

15.06.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1691-8-рд
Про дострокове припинення повноважень заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І.

Проєкт рішення
1691-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про дострокове припинення повноважень заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І.
Керуючись Конституцією України, статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Вивести зі складу виконавчого комітету та припинити службу в органах місцевого самоврядування заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Людмилу Іванівну.
  2. Пункти 2, 7.3, 10, 11 рішення міської ради від 06.02.2018 № 2-2890 в частині Бордунос Л.І., визнати такими, що втратили чинність.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Бондаренка А.В.
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 

Депутатам
Черкаської міської ради
 
 
 
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про дострокове припинення повноважень заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І.»
 
 
 
          Рішенням Черкаської міської ради від 06.02.2018 № 2-2890 «Про утворення виконавчого комітету Черкаської міської ради» утворено виконавчий комітет Черкаської міської ради, прийнято на службу в органи місцевого самоврядування та затверджено Бордунос Людмилу Іванівну на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.
          Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти  лише  на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України.
         Згідно зі статтею 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.
         Стаття 4 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» визначає основні принципи служби в органах місцевого самоврядування, в т.ч.: служіння територіальній громаді; верховенства права, демократизму і законності; пріоритету прав та свобод людини і громадянина; професіоналізму, компетентності, ініціативності, чесності, відданості справі; підконтрольності, підзвітності, персональної відповідальності за порушення дисципліни і неналежне виконання службових обов’язків; захисту інтересів відповідної територіальної громади.
         Стаття 8 вказаного вище Закону окреслює основні обов’язки посадових осіб місцевого самоврядування: додержання Конституції і законів України, інших нормативно-правових актів, актів органів місцевого самоврядування; забезпечення відповідно до їх повноважень ефективної діяльності органів місцевого самоврядування; додержання прав та свобод людини і громадянина; сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, ініціативність і творчість у роботі; шанобливе ставлення до громадян та їх звернень до органів місцевого самоврядування, турбота про високий рівень культури, спілкування і поведінки, авторитет органів та посадових осіб місцевого самоврядування; недопущення дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам місцевого самоврядування та держави.
         Стаття 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» встановлює, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в органи місцевого самоврядування у день прийняття відповідного рішення складають Присягу такого змісту: «Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки».
          Статтею 68 Конституції України закріплено, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.
          
          Розпорядженням Черкаського міського голови №96-р установлено порядок виконання обов’язків міського голови, секретаря міської ради, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради в період їх відсутності.
           А також - розподіл обов’язків між міським головою Бондаренком А.В., секретарем міської ради Нищиком Я.В., заступниками міського голови  з питань діяльності виконавчих органів ради  Бордунос Л.І., Ботнаром Ю.А., Волошиним І.В. та Коломойцем І.А.
          Згідно вищевказаного розпорядження на Бордунос Л.І. покладено, в т.ч. обов’язки щодо спрямування та контролю за роботою департаменту житлово-комунального комплексу, цілого ряду підприємств які надають житлово – комунальні послуги та послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкової території.
          Крім того,  Вона відповідальна за взаємодію з підприємствами житлово-комунального комплексу некомунальної форми власності.
 
         Проте, саме в галузі житлово – комунального господарства міста Черкаси, за ефективну діяльність якої відповідальна Бордунос Л.І., заступником міського голови допущена неконтрольована ситуація, яка призводить до порушень прав та свобод громадян і підриває довіру у громади до місцевого самоврядування.
        
        Це стосується підприємств групи компаній «Нова Якість», які надають громадянам міста послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкової території, вивезення негабаритних побутових відходів.
       
        Останнім часом в засобах масової інформації поширюється інформація, з посиланням в т.ч. на судові рішення:
  • щодо економічної необґрунтованості тарифів на послуги які нараховуються підприємствами, які входять в групу компаній «Нова Якість»;
  • надання послуг громадянам міста Черкаси, без укладення з ними відповідних договорів;
  • керівництво «Нової якості», через судові органи, намагається нав’язати свої послуги тим громадянам, які вирішили самостійно здійснювати управління своїм будинком та створили об’єднання співвласників. Наприклад мешканці будинку ОСББ "Гоголя 375" висловили свою позицію та створили об’єднання для самостійного управління будинком. Проте, ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість" Дільниця 23" через судові органи вимагало визнати незаконним рішення установчих зборів про створення ОСББ "Гоголя 375" та скасувати його державну реєстрацію.  Господарський суд Черкаської області відмовив у задоволенні позову управлінської компанії "Нова якість" до ОСББ «Гоголя 375»,  підтримав позицію та захистив права мешканців міста Черкаси;
  • посадові особи групи компаній «Нова якість», в умовах розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19, знаходження всієї країни в стадії карантину останні три місяці, загального економічного спаду та фактично неможливості окремих громадян забезпечити себе навіть мінімальним продуктовим набором, активно розпочали проводити претензійно – позовну роботу щодо стягнення, нібито, заборгованості за надані послуги. Особливим цинізмом «Нової якості» та зневажливим ставленням до мешканців міста виглядають судові позови на стягнення заборгованості в розмірі навіть декількох десятків гривень.
 
        Все що вище описано є непоодинокими випадками та фактами які свідчать про ставлення надавача послуг (Нова якість) до громади міста та кожного окремого мешканця.
       
       Переважна частина міста висловлює зневагу – до вказаної групи компаній (Нова якість) і фактично недовіру до виконавчих органів Черкаської міської ради, у цьому питанні.
 
       Зокрема, 01.06.2020 року, на вимогу громадськості, виконавчий комітет Черкаської міської ради, вніс зміни в договірні відносини щодо вивезення великогабаритних відходів та зобов’язав ввірений Бордунос Л.І. Департамент вчинити всі дії щодо розірвання договору з надавачем цих послуг.
 
        Позиція Бордунос Л.І. та ввіреного їй Департаменту житлово – комунального комплексу Черкаської міської ради може свідчити про недбале ставлення до своїх посадових обов’язків та порушення заступником міського голови Присяги.
       Бордунос Л.І. самоусунулась від вказаної проблематики:
  • відсутня активна позиція, як посадової особи органу місцевого самоврядування,
  • за її мовчазною згодою, фактично відбувається порушення прав та свобод громадян міста Черкаси,
  • у неї, як у відповідальної посадової особи органу місцевого самоврядування та ввіреного їй Департаменту житлово – комунального комплексу, відсутні ініціативи по проведенню комплексних перевірок підприємств які входять в групу компаній «Нова якість», в т.ч. з залученням фахівців контролюючих та правоохоронних органів, громадських організацій.
       Громада міста та кожний мешканець потребують відповідей та активної державницької позиції від органу місцевого самоврядування у питанні захисту прав та свобод.
      
        Тобто, дії, а фактично бездіяльність Бордунос Л.І. на посаді заступника міського голови призводить до порушення норм Конституції України, ст. 4, 8, 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та іншого законодавства, в т.ч. вбачаються підстави, які свідчать про порушення Присяги службовця органів місцевого самоврядування.
       
        У частині 1 статті 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», який є спеціальним законом, закріплено, що підставою припинення служби в органах місцевого самоврядування є порушення посадовою особою місцевого самоврядування Присяги, передбаченої статтею 11 цього Закону.
        
        На підставі вищевикладеного, керуючись Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Черкаської міської ради затвердженого рішенням від 24.12.2015 №2-18 (зі змінами), вважаємо що є достатні підстави та ініціюємо питання щодо внесення на розгляд Черкаської міської ради проекту рішення «Про дострокове припинення повноважень заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І.», виведення її зі складу виконавчого комітету та припинення служби в органах місцевого самоврядування.
 
 
Депутат Черкаської міської ради
Голова міжфракційної депутатської групи “Слуга Народу”
 
 
 
 
                            _____________________ Тищенко Сергій Олександрович
 
 
 

 

ДОДАТКИ

1 1691-8-рд 15.06.20 Зауваження.pdf Переглянути