ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент економіки та розвитку

Доповідач:

Департамент економіки та розвитку

Підготував:

Департамент економіки та розвитку

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

19.09.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 720-9-рд
Про розгляд електронної петиції про встановлення одноставкового тарифу для КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради  

Проект рішення
№720-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
 Про розгляд електронної петиції про встановлення одноставкового тарифу для КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»
Черкаської міської ради  
Керуючись статями 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 231 Закону України «Про звернення громадян» та розглянувши електронну петицію Че/1856-еп. щодо встановлення одноставкового тарифу на теплову енергію для КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Електронну  петицію  Че/1856-еп.  щодо встановлення одноставкового тарифу на теплову енергію КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» для населення та інших категорій споживачів у м. Черкаси підтримати.
  2. Застосування одноставкового тарифу на теплову енергію для населення та інших категорій споживачів у м. Черкаси здійснювати в опалювальний період 2022-2023 років.
  3. Результат розгляду електронної петиції оприлюднити на офіційному веб-сайті Черкаської міської ради.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову А.В.Бондаренка.
 
 
 
Міський  голова                                                                                                          Анатолій БОНДАРЕНКО
 
                       
 
 
 
 
Пояснювальна записка до проекту рішення
«Про розгляд електронної петиції про встановлення одноставкового тарифу для КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Черкаської міської ради»
        
 
         Впродовж останніх 4 місяців до виконавчого комітету звернулись сотні  мешканців міста з скаргами на збільшення абонентської плати за теплове навантаження (абонентську плату) в міжопалювальний період. Звертаються мешканці,  яким послуги з теплопостачання надає КПТМ «Черкаситеплокомуненерго».
         Причиною масових скарг є двоставковий тариф. За цим тарифом за тепло, спожите в опалювальний період, мешканці сплачують підприємству «Черкаситеплокомуненерго» впродовж всього року: в опалювальний період - плата за спожите тепло і абонплата, в міжопалювальний період – тільки абонплата. Опалювальний період  2021-2022 років у м.Черкаси закінчився 8 квітня 2022 року, при цьому абонентська плата за теплове навантаження суттєво зросла, що і спричинило масове невдоволення.      
Плата за одноставковим тарифом і двоставковим тарифом повинна бути однаковою.         В той же час,  за розрахунками, виконаних департаментом економіки та розвитку на підставі наданих заявниками квитанцій на плату за тепло, сума оплати в період з жовтня 2021 року до вересня 2022 року за двоставковим тарифом суттєво більша, ніж ця оплата була б за одноставковим тарифом.
Збільшення плати за тепло пов’язане з суттєвим збільшенням абонплати з другої половини квітня 2022 року (у 2 -2,5 рази), що було б неможливим при застосуванні одноставкового тарифу, оскільки одноставковий тариф не передбачає плати за тепло в міжопалювальний період.  
        
          Стосовно субсидій.
За даними департаменту соціальної політики, субсидія в неопалювальний період не надається, але для КП «Черкаситеплокомуненерго» нараховується субсидія для відшкодування  абонентської плати за теплового навантаження.
    У березні 2022 року (опалювальний період) субсидії отримували 1697 споживачів послуг КП «Черкаситеплокомуненерго», у  травні (неопалювальний період) – 978 осіб («мінус» 719 споживачів у порівнянні з березнем), у червні після перерахунку субсидії отримували 1168 осіб («мінус» 529 споживачів у порівнянні з березнем). Це дані по «Придніпровці», по місту, орієнтовно, в два рази більше.
     Таким чином, в міжопалювальний період субсидії не отримує більше 1000 споживачів з тих, що отримували їх в опалювальний період.  
          Споживачі, до яких застосовується двоставковий тариф і які сплачують за тепло весь рік, хочуть зрозумілого нарахування і оплати тільки в опалювальний період, а не «ребусів» у квитанціях.
     Вважаємо, що з метою уникнення в подальшому непорозумінь в питанні плати за тепло, у місті має бути застосовано єдиний підхід до нарахування плати за тепло, тому пропонуємо при затвердженні тарифів на теплопостачання на опалювальний період 2022-2023 років затвердити теплопостачальним підприємствам і застосовувати до всіх споживачів на території міста одноставкові тарифи на послуги з теплопостачання.
         Проект рішення надаємо.
 
  
Директор департаменту
економіки та розвитку
Ірина УДОД   
 

ДОДАТКИ

1 720-9-рд 19.09.22 додаток (петиція).pdf Переглянути