ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент соціальної політики

Підготував:

Департамент соціальної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

04.11.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1826-8-рд
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 17.03.2015 №2-1096 «Про міську Програму здійснення заходів, що не могли бути передбачені під час складання бюджету, та порядок надання матеріальної допомоги громадянам міста»

Проєкт рішення
1826-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 17.03.2015 №2-1096 «Про міську Програму здійснення заходів, що не могли бути передбачені під час складання бюджету, та порядок надання матеріальної допомоги громадянам міста»
Відповідно до статті 143 Конституції України, статті 91 Бюджетного кодексу України, статті 25 та пункту 22 частини першої статті 26, підпункту  1 пункту а частини 1 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 15 частини 1 статті 1 Закону України «Про соціальні послуги», рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 18.12.2007 № 1722 «Про затвердження Положення про порядок розроблення міських програм, моніторингу та звітності про їх виконання та правила складання паспортів місцевих програм», у зв’язку зі змінами у законодавстві України, що регулює надання соціальних послуг, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 17.03.2015
№ 2-1096 «Про міську Програму здійснення заходів, що не могли бути передбачені під час складання бюджету, та порядок надання матеріальної допомоги громадянам міста, а саме:
1.1. В тексті програми слова і цифри «Інші видатки на соціальний захист населення» (КПКВК 1513400) замінити на слова і цифри «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» (КПКВК 0813242).
1.2. Викласти пункт 5.2. розділу 5 додатку до рішення в такій редакції:
«5.2. По розділу «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» (КПКВК 0813242):
5.2.1. Матеріальна допомога з міського бюджету м. Черкаси може надаватися один раз на рік громадянам, місце проживання яких зареєстровано у м. Черкаси, з метою подолання або мінімізації негативних наслідків складних життєвих обставин, спричинених:
<>у- хворобою, що потребує оперативного втручання, тривалого лікування; невиліковною хворобою;
- інвалідністю;
- малозабезпеченістю;
- шкодою, заподіяною надзвичайною ситуацією техногенного, природного, соціального або воєнного характеру, які призвели до порушення нормальних умов життєдіяльності. 
5.2.2. Матеріальна допомога громадянам міста Черкаси може надаватися за рахунок коштів міського бюджету міським головою та/або депутатом міської ради в межах видатків, розподілених їм в порядку, визначеному підпунктом 4.2.2.3., на відповідний бюджетний період.
5.2.3. Міський голова та/або депутат міської ради уповноважуються Черкаською міською радою одноосібно приймати рішення про надання матеріальної допомоги особі, яка за нею звернулася, та визначати її розмір, в межах фондів, розподілених їм на відповідний бюджетний період.
5.2.4.  Підставою для розгляду міським головою та/або депутатом міської ради питання щодо надання матеріальної допомоги є особисте письмове звернення особи, що її потребує, надане їм під час особистого прийому.
У разі неможливості для заявника з поважних причин (важкий перебіг хвороби, втрата рухової активності, лікування в умовах стаціонару) особисто прибути на прийом до міського голови/депутата міської ради, це може здійснити інший дієздатний член його сім’ї, віднесений до таких Сімейним Кодексом України на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом; соціальний працівник, або, за дорученням заявника, інша особа на умовах, визначених Цивільним Кодексом України.
Також в інтересах громадян м. Черкаси, які перебувають у складних життєвих обставинах з причин, визначених у підпункті 5.2.1., зокрема – неповнолітніх громадян, заяву про надання матеріальної допомоги може подати інший член сім’ї, віднесений до таких Сімейним Кодексом України.
5.2.5. Для отримання матеріальної допомоги з фонду міського голови громадяни міста подають заяву на його ім’я. У разі коли заявник претендує на отримання матеріальної допомоги з фонду депутата міської ради – заява адресується одночасно і міському голові, і визначеному депутату.
До заяви додаються наступні документи:
- копія документу, що посвідчує особу та підтверджує реєстрацію місця проживання у м. Черкаси заявника; особи, в інтересах якої подається заява (якщо є така потреба);
- копія документу, що посвідчує особу довіреної особи заявника, яка отримає матеріальну допомогу замість нього (якщо є така потреба).
- копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера облікової картки платника податків (або копія сторінки паспорта з відміткою про відмову від присвоєння такого номера через релігійні переконання) заявника, його довіреної особи, яка отримає матеріальну допомогу, особи, в інтересах якої подається заява про надання матеріальної допомоги. 
Одночасно, залежно від чиннику, що зумовив настання складних життєвих обставин, подаються такі документи:
- копія або оригінал довідки про необхідність лікування, виданої не раніше ніж за півроку до звернення за матеріальною допомогою лікувально-профілактичним закладом охорони здоров’я, віднесеним до таких закладів Міністерством охорони здоров’я України;
- копія довідки медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності або посвідчення дитини з інвалідністю;
- копія довідки про одержання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям із зазначенням терміну призначення такої допомоги;
- копії документів, що підтверджують настання надзвичайної ситуації техногенного, природного, соціального або воєнного характеру, які призвели до порушення нормальних умов життєдіяльності.
5.2.6. Виплата матеріальної допомоги здійснюється згідно з розпорядженням міського голови про виділення коштів, виданим на підставі заяви, зареєстрованої не пізніше 15 грудня поточного року виконавчим органом ради, відповідальним за роботу зі зверненнями громадян.
5.2.7. Матеріальна допомога виплачується через визначену головним розпорядником коштів банківську установу, з якою укладений відповідний договір.
5.2.8. Матеріальна допомога не надається:
1) Якщо після отримання матеріальної допомоги за рахунок фонду міського голови та депутата міської ради заявник протягом того ж бюджетного періоду звернувся за нею повторно.
2) Якщо заяву про надання матеріальної допомоги та документи до неї надано в інший спосіб, ніж це визначено підпунктом 5.2.4 програми.
3) Якщо до заяви про виділення матеріальної допомоги не додано документів, передбачених підпунктом 5.2.5.
4) Якщо місце проживання заявника або особи, в інтересах якої  подається заява, не зареєстроване в м. Черкаси.
5) Якщо заява про надання матеріальної допомоги надійшла до виконавчого органу ради, відповідального за роботу зі зверненнями громадян, та зареєстрована  ним пізніше 15 грудня поточного року.
6) Якщо заявник звернувся за матеріальною допомогою для покриття вже фактично понесених ним витрат.
7) Якщо міський голова та/або депутат міської ради, якому адресоване звернення про надання матеріальної допомоги, вважає, що складні життєві обставини, в яких опинився заявник, можливо подолати в інший законний спосіб без надання матеріальної допомоги за рахунок коштів міського бюджету.
8) У разі відмови заявника від отримання матеріальної допомоги на умовах, визначених цим порядком.
9) У разі смерті заявника або особи, в інтересах якої подана заява.
10) На поховання.».
2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Гудзенка О. І. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту (Цегвінцева А. В.).
 

 
Пояснювальна записка
до проекту рішення
 
Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 17.03.2015 № 2-1096 «Про міську Програму здійснення заходів, що не могли бути передбачені під час складання бюджету, та порядок надання матеріальної допомоги громадянам міста»
 
Проєкт рішення вноситься на розгляд виконавчим комітетом Черкаської міської ради у зв’язку з необхідністю удосконалення порядку надання матеріальної допомоги громадянам міста Черкаси за рахунок фондів міського голови та депутатів Черкаської міської ради. Зокрема, відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» пропонується визначити перелік складних життєвих обставин, на підставі яких громадянам міста Черкаси може надаватися матеріальна допомога. Одночасно пропонується визначити вичерпний перелік підстав для відмови у її виплаті.
 
Директор департаменту соціальної політики О. І. Гудзенко

ДОДАТКИ

1 1826-8-рд 04.11.20Зауваження.pdf Переглянути