ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

28.10.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1825-8-рд
Про затвердження Програми «Поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2021-2025 роки»

 
Проект рішення
№ 1825-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження Програми «Поводження з безпритульними
тваринами у місті Черкаси на 2021-2025 роки»
 
Відповідно пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21.02.2006 № 3447-IV, «Про тваринний світ» від 13.12.2001 №2894-III, «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 №1264-XII, «Про ветеринарну медицину» від 15.11.2001 №2775-III, «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 №4004-XII, «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 №1645-III, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити Програму «Поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2021-2025 роки» (додаток 1).
  2. Затвердити звіт про виконання «Програми поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2016-2020 роки», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 20.09.2016 № 2-4287 (додаток 2).
  3. Комунальному підприємству «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради забезпечити регулювання чисельності безпритульних котів у місті Черкаси шляхом стерилізації з обов’язковою вакцинацією та візуальною ідентифікацією.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент житлово-комунального комплексу (Яценко О.О.) та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку,  підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища                 (Кіта І.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 

 

УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проєкту рішення міської ради «Про затвердження Програми «Поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2021-2025 роки»
 
 
Відсутність визначених правил та методів поводження з безпритульними тваринами призводить до збільшення кількості нападів таких тварин на мешканців міста, укусів людей. Велика кількість безпритульних тварин на території міста призводить до появи  зграй, що несуть пряму загрозу жителям та гостям міста, дорожньо-транспортних пригод, сприяють розповсюдженню інфекційних хвороб серед домашніх тварин, мешканців міста, тощо.
Необхідність затвердження даної програми викликана неврегульованістю питання поводження з безпритульними тваринами, постійного збільшення кількості безпритульних тварин на вулицях міста, загибелі тварин від жорстокого поводження, погіршення санітарно-епідеміологічного стану міста та поширенню інфекційних та інших хвороб серед людей, джерелом збудників яких є безпритульні тварини. 
Дія Програми дозволить проводити постійні заходи по масовому відлову та стерилізації безпритульних тварин, що забезпечить стійку динаміку до зниження їхньої чисельності до рівня, допустимого для міського середовища.
Дана програма містить всі необхідні заходи передбачені Схемою санітарного очищення м. Черкаси.
 
 
 
Директор департаменту
житлово-комунального комплексу                                             А.М. Наумчук
 
 

 
Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення міської ради
від __________№_______
 
 
 
ПРОГРАМА
Поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси
на 2021-2025 роки
 
І. Обґрунтування необхідності розроблення і виконання Програми
Програма розроблена відповідно до Конституції України, Законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21.02.2006 № 3447-IV, «Про тваринний світ» від 13.12.2001 № 2894-III, «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 № 1264-XII, «Про ветеринарну медицину» від 25.06.1992 № 2498, «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII, «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III, «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР, Правил благоустрою міста Черкаси від 11.11.2008 № 4-688 та Схеми санітарного очищення міста Черкаси від17.08.2018 № 703. 
Необхідність розробки Програми викликана неврегульованістю питання поводження з безпритульними тваринами, постійним збільшенням кількості безпритульних тварин на вулицях міста, загибелі тварин від жорстокого поводження, погіршення санітарно-епідеміологічного стану міста та поширенню інфекційних, інших хвороб серед людей, джерелом збудників яких є безпритульні тварини.
У цій Програмі, терміни, вживаються в такому значенні:
тварини - біологічні об'єкти, що належать до фауни: сільськогосподарські, домашні, дикі, зокрема домашня і дика птиця, хутрові, лабораторні, зоопаркові, циркові;
дикі тварини - тварини, природним середовищем існування яких є дика природа, також ті, які перебувають у неволі чи напіввільних умовах;
домашні тварини - собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі;
сільськогосподарські тварини - тварини, що утримуються та розводяться людиною для отримання продуктів і сировини тваринного походження;
безпритульні тварини - домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини;
евтаназія - гуманні методи умертвіння тварин, що виключають їх передсмертні страждання;
біостерилізація - позбавлення тварини хірургічним шляхом здатності до відтворення потомства (репродуктивної здатності);
жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, зокрема з безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, зокрема порушення правил утримання тварин.
 
 
 
 
 
 
ІІ. Мета та завдання Програми
Метою Програми є забезпечення умов для зменшення кількості безпритульних тварин гуманними методами, поліпшення санітарно-естетичного стану м.Черкаси, забезпечення безпечного та комфортного проживання мешканців та гостей міста, формування гуманного та етичного ставлення до безпритульних тварин у громади міста.
Основними завданнями Програми є:
- розробка і впровадження системи обліку, реєстрації та ідентифікації безпритульних тварин;
- розробка і впровадження системи масової стерилізації, щеплення, профілактичних обробок та лікування безпритульних тварин;
- розроблення і впровадження заходів щодо підтримки супроводу безпритульних тварин протягом усього їхнього життя; розробка і впровадження системи інформаційно-просвітницьких заходів стосовно гуманного поводження з безпритульними та домашніми тваринами.
Досягнення завдань Програми буде здійснюватися шляхом проведення наступних заходів:
  • Проведення вилову безпритульних тварин;
  • Проведення стерилізації безпритульних тварин;
  • Проведення щеплення (також від сказу) і лікування безпритульних тварин;
  • Створення інформаційної бази обліку тварин;
  • Ведення моніторингу ситуації у сфері безконтрольного розмноження безпритульних тварин;
  • Пропагування недопущення вилову тварин шляхом отруєння та відстрілу;
  • Здійснення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо необхідності дотримання Правил утримання і поводження з домашніми тваринами та інших законодавчих актів.
Виконання комплексу заходів у сфері поводження з тваринами дозволить:
- зменшити кількість безпритульних тварин;
- зменшити забруднення території міста відходами життєдіяльності тварин;
- поліпшити епізоотичний, санітарно-епідемічний та санітарний стан міста;
- зменшити рівень захворювання населення хворобами, спільними для людей і тварин;
- сформувати сучасне гуманне ставлення до тварин які поруч з людиною;
- сприяти свідомому ставленню громадян до існуючих проблем у сфері утримання та поводження з домашніми та іншими тваринами;
- запровадити міжнародний позитивний досвід у вирішенні питань поводження з домашніми тваринами;
- сформувати у підростаючого покоління етичне ставлення до тварин;
- впровадити чіткий алгоритм робіт та заходів з відлову та утримання бездомних тварин фахівцями комунального підприємства.
 
ІІІ. Нинішній стан поводження з безпритульними тваринами, обґрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми.
 
Відлов та утримання безпритульних тварин у місті Черкаси в період 2016-2020 років забезпечувався комунальним підприємством «Черкаська служба чистоти» (далі – підприємство), яке і надалі планує удосконалювати свою діяльність в цьому напрямку. У розпорядженні підприємства є облаштований притулок для утримання відловлених тварин площею 0,2 га. Будівництво притулку проведено в період 2009-2010 років за кошти місцевого бюджету.
На території притулку встановлено 116 вольєрів для утримання тварин та будинок для ветеринарного огляду та лікування тварин.
Для відлову безпритульних тварин використовується один спеціально обладнаний автомобіль та екіпаж в складі водія та ловця безпритульних тварин.
За період 2016 – 2020 роки з міського бюджету на проведення робіт з відлову та утримання безпритульних тварин було витрачено 3141,1 тис.грн.
 
Розмір фінансування по роках
№,
з/п
Період фінансування Сума, грн. Забезпечено потреби, %
Передбачено програмою, тис.грн Фактично профінансовано, тис.грн.
1. 2016 рік 1262,2 272,3 21,6
2. 2017 рік 1668,3 763,4 45,8
3. 2018 рік 1667,4 686,1 41,1
4. 2019 рік 2905,7 1 045,9 36,0
5. І півріччя 2020 рік 2438,5 373,4 15,3
6. Всього 9942,1 3141,1 31,6
 
За період 2016 - 2020 роки силами комунального підприємства виконано наступний обсяг робіт:
№,
з/п
Найменування робіт Період
2016 рік 2017 рік 2018 рік 2019 рік І півріччя 2020 року
1. Відлов тварин 702 672 302 491 233
2. Підбір трупів собак 482 519 120 257 126
3. Підбір трупів котів 230 259 184 289 143
4. Прилаштовано тварин 243 353 204 467 143
5. Середньомісячна кількість собак, що утримувались на притулку 350 300 260 190 180
 
Відповідно до Схеми санітарного очищення, діяльність притулку направлена на створення відповідних умов утримання безпритульних тварин, взаємодії із засобами масової інформації, громадськими організаціями з метою проведення просвітницької та виховної роботи з питань утримання та поводження з тваринами, забезпечення виконання заходів та місцевих програм з регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами та пошуку тваринам нових власників.
На території притулку розташовані приміщення адміністративного корпусу, приймальне відділення, карантинне відділення, ізолятор, відділення загального утримання, майданчики для вигулу. Приймальне відділення, карантинне відділення та ізолятор відокремлені від інших приміщень та обладнані дезінфекційними бар'єрами. Територія притулку огороджена. Проте, згадані вище приміщення, які розташовані на території притулку перебувають в занедбаному технічному стані, що в свою чергу спотворює якість та ефективність надання послуг з утримання безпритульних тварин, особливо в зимовий період. Тим самим, порушуються умови утримання: зоотехнічні, зоогігієнічні норми та ветеринарно-санітарні вимоги, дотримання вимог законодавства з питань поводження з тваринами, належні умови щодо своєчасного надання ветеринарної допомоги.
Щоденно проводиться: огляд тварин, вольєрів, годування тварин, миття посуду для тварин, миття і дезінфекція вольєрів, місць для вигулу і підсобних приміщень, а також вигул тварин, які потребують соціалізації та психологічної реабілітації.
Санітарна обробка приміщення, де утримуються тварини, проводитися не рідше одного разу на місяць за схемою: механічна очистка, миття гарячою водою з мийними засобами та дезінфекція. Санітарна обробка приміщення направлена на своєчасне виявлення у приміщенні та знищення ектопаразитів і мишоподібних гризунів. Дезінсекційні та дератизаційні заходи повинні здійснюватись відповідно до методів їх проведення із застосуванням відповідних засобів.
Координацію роботи з відлову безпритульних тварин здійснює Департамент ЖКК Черкаської міської ради.
Для оперативного реагування на скарги мешканців міста щодо безпритульних тварин впроваджено оперативну телефонну лінію з номером 1505. За допомогою вказаної телефонної лінії приймаються заявки на відлов безпритульних тварин та заявки на підбір трупів тварин.
Згідно із Схемою санітарного очищення міста Черкаси, собаки, незалежно від породи, належності та призначення, й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але перебувають без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову.
Виловлені безпритульні тварини будуть проходити ідентифікацію,  реєстрацію,  стерилізацію та вакцинацію. Після проходження вказаних процедур тваринам буде надаватись статус «Санітарного собаки міста». В подальшому тварини, які вже не несуть небезпеки для населення міста, будуть випущені в міське середовище з урахуванням наявної щільності тварин у конкретному районі міста.
Дія Програми дозволить проводити систематичні заходи з відлову, утриманню (лікування та стерилізація безпритульних тварин), що в свою чергу забезпечить стійку динаміку до зниження їхньої чисельності до рівня, допустимого для міського середовища.
З метою висвітлення інформації про тварин, які перебувають в притулку, на офіційному сайті КП «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради пропонується створення інформаційної бази обліку тварин та ведення моніторингу ситуації в сфері безконтрольного розмноження безпритульних тварин, що дасть можливість громаді міста володіти інформацією про реальний стан наявності, кількості, та умов перебування усіх безпритульних тварин, що перебувають у комунальному притулку.
Зокрема, висвітлення інформації та пропагування щодо недопущення вилову безпритульних тварин шляхом отруєння та відстрілу. Наразі, комунальним підприємством «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради, проводиться вилов безпритульних тварин (собак), виключно гуманними методами з використанням безпечних засобів для відлову, а саме: шприцемет, петлі для утримання, підсак для собак та вольєри для перевезення тварин.
 
IV. Строки та етапи реалізації заходів Програми.
Дія Програми розрахована на період 2021–2025 роки. Заходи Програми поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2021-2025 роки наведено в додатку 1.
Відповідно Схеми санітарного очищення міста Черкаси – регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, слід здійснювати методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії. Вилов безпритульних (загублених, покинутих, залишених без опіки і бродячих) тварин проводиться з метою повернення їх володільцям або регулювання їх чисельності відповідно до вимог Закону. Забороняється використовувати методи вилову, технічні пристрої і препарати, що травмують тварин або небезпечні для їх життя і здоров'я.
Сучасна практика поводження з безпритульними тваринами визначає 2 основні методи регулювання чисельності безпритульних тварин:
  1. Метод ВСП (відлов-стерилізація-повернення). Згідно цього методу всі виловлені безпритульні тварини, які визнані безпечними, підлягають стерилізації, вакцинації від інфекційних захворювань та поверненню на місце свого вилову.
  2. Метод відлову та утримання. Передбачає відлов безпритульних тварин з подальшим постійним утриманням їх на території притулку. Рішення про постійне утримання або присипляння тварини приймається комісією, яка сформована з членів Департаменту ЖКК, представників підприємства надавача послуг, представників громадських організацій та уповноваженого ветлікаря.
Застосування лише одного з вищевказаних методів повноцінно не забезпечує зменшення чисельності безпритульних тварин, тому їх застосовують в комплексі.
Відлов безпритульних тварин здійснюється уповноваженим підприємством відповідно до заявок департаменту житлово-комунального комплексу, мешканців, юридичних осіб або опікунів на території яких знаходяться такі тварини.
Відлов тварин здійснюється персоналом, який має відповідну кваліфікацію, матеріально – технічне оснащення та допуск.
До роботи з вилову безпритульних тварин допускаються особи, які досягли 21-річного віку, не перебувають на обліку з приводу психічного захворювання, алкоголізму або наркоманії, не притягувалися до кримінальної, адміністративної або дисциплінарної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами та пройшли курс спеціальної підготовки.
Вилов здійснюється виключно гуманними методами.
Вилову підлягають всі, без винятку, безпритульні тварини.
Не підлягають вилову тварини, які раніше були простерилізовані, візуально ідентифіковані та тавровані (крім випадків виникнення або загрози виникнення конфліктних або небезпечних ситуацій).
Вилов безпритульних тварин може проводитися із застосуванням сітки, сачка чи інших незаборонених пристроїв, які не несуть загрози тваринам.
Контроль за поводженням з безпритульними тваринами під час їх вилову можуть здійснювати представники зацікавлених громадських організацій.
Час між виловом і транспортуванням тварин до притулку не повинен перевищувати 3-х годин.
При відлову безпритульних тварин застосовують наступні методи відлову:
Медикаментозний – введення в організм тварини спеціальних лікарських засобів (снодійні, транквілізатори), що забезпечують знерухомлення тварини. Для цієї мети використовують приманки, шприцемети, тощо.
Механічний – вилов тварин за допомогою спеціальних засобів відлову (петлі, сачки, сітки, жорсткі нашийники) або руками, що захищені за допомогою спецодягу (тварин, які визнані потенційно безпечними).
Комбінований – з застосуванням медикаментозного та механічного способів вилову.
Виловлені тварини перевозяться до місця їх подальшого утримання в спеціально обладнаних автомобілях.
Транспортування виловлених тварин здійснюється спеціально-обладнаними автомобілями. При завантаженні, транспортуванні та вивантаженні тварин повинні використовуватися пристрої і прийоми, що запобігають травмам, каліцтву або загибелі тварини.
Спецавтомобіль для транспортування безпритульних тварин повинен відповідати наступним вимогам:
  • Бути технічно справним;
  • Бути укомплектованим набором переносних кліток для тварин;
  • Підлога автомобіля має бути обладнана таким чином, аби на ній могли вільно переміщуватися для завантаження та розвантаження мобільні міцні клітки. Клітки мають бути добре закріплені, аби не хитатися під час руху автомобіля, та відповідати вимогам стандартів та іншої технічної документації;
  • Бути обладнаним природною вентиляцією та безпечним для тварин;
  • На кузові автомобіля містити маркування з назвою і телефонним номером організації, що проводить вилов тварин;
  • Мати набір ветеринарних засобів для надання екстреної ветеринарної допомоги, затверджений ветлікарем;
  • Бути укомплектованим набором необхідного спеціального обладнання для безпечного поводження з тваринами.
За необхідності, тварина, що перевозиться в автомобілі, повинна бути забезпечена питною водою.
Евтаназія тварин в спеціальному автомобілі не допускається.
Щодня, кузов спеціального автомобіля, а також устаткування і переносні клітки, миються та дезінфікуються.
Власники об’єктів, що будуються, а також інші юридичні чи фізичні особи, не повинні допускати постійного перебування безпритульних тварин на їх території та зобов’язані повідомляти про наявність таких тварин оперативну службу міста за телефоном 1505.
Трупи тварин повинні захоронюватись в спеціально обладнаній біотермічній ямі Беккері чи проходити процес кремації.
Інформація про безпритульних тварин, що потрапили до притулку, вносяться до єдиного реєстру виловлених тварин (журнал обліку, індивідуальна картка тварини).
До журналу та картки обліку вносяться наступні дані:
  • дата відлову;
  • місце відлову;
  • стать, розмір, вік на момент відлову, структура та забарвлення шерсті;
  • індивідуальний унікальний код тварини;
  • дата стерилізації;
  • дата вакцинації;
  • дата повернення на місце вилову;
  • дата прилаштування тварини;
  • інформація щодо фізичної та/або юридичної особи, яка забирає тварину з притулку до себе;
  • інші важливі відомості (особливості поведінки, особливі прикмети, наявність фізичних вад тощо).
 
Кожна виловлена тварина, після проходження обов’язкових ветеринарних процедур, маркується: на внутрішній поверхні вуха (або в іншому місці, що дозволить безперешкодно зчитувати код, наприклад, на внутрішній поверхні стегна)  наноситься індивідуальний код (набір символів – цифр та/або літер), про що здійснюється запис в картці та журналі обліку. Такий код дозволяє точно встановити дату відлову, стерилізації, щеплення від сказу, прилаштування, повернення тварини на місце та інші важливі відомості щодо тварини.
Наявність маркування унеможливлює повторну відправку тварини на операцію із стерилізації, якщо з якоїсь причини вона знову опиниться у притулку.
Всі виловлені тварини, що потрапляють до притулку підлягають карантинуванню протягом 10 днів на спеціальному карантинному майданчику.
Під час карантинування, тварини утримуються індивідуально в спеціально обладнаних вольєрах із забезпеченням повної ізоляції.
Під час карантинування тварини отримують харчування та інші послуги у відповідності до вимог чинного законодавства.
В залежності від обставин відлову та індивідуальних особливостей, всі тварини поділяються на категорії:
  • І категорія — тварини, що після стерилізації та вакцинації можуть бути повернені на місце вилову (головна умова — відсутність загрози для людей та інших факторів, що можуть спричиняти проблеми на місці);
  • ІІ Категорія — тварини, що повинні залишатися в притулку до прилаштування (великого розміру, з яскраво вираженими охоронними якостями, ті що виловлені у місцях, де перебування тварин не допускається — територія дошкільних або навчальних закладів, медичних установ тощо).
  • ІІІ Категорія — тварини, що мають бути приспані (встановлюється комісією з застосуванням гуманних методів присиплення).
 
Виловлені тварини, що відносяться до І та ІІ категорії відбувають карантинний термін утримання на притулку протягом 10 діб.
Тваринам ІІ категорії (відповідного віку) проводиться стерилізація та вакцинація та в подальшому такі тварини готуються до прилаштування.
У разі відсутності проблем зі здоров`ям І категорія тварин підлягає стерилізації (хірургічне втручання із видалення органів репродуктивної системи).
На 12-14 день після проведення стерилізації тварині знімають шви та проводиться щеплення від інфекційних захворювань. Після внесення відповідного запису до реєстраційної картки та журналу обліку тварина може бути повернена на місце вилову для подальшого проживання.
Стерилізована та вакцинована тварина не залишає небажаного потомства, не дозволяє займати територію свого проживання іншим тваринам та є безпечною з епідеміологічної точки зору.
У разі наявності у тварини небезпечної хвороби чи агресивності тварини використовуються методи евтаназії.
При умертвінні тварин необхідно зважати на те, що умертвіння проводиться методами, що виключають передсмертні страждання тварин. Забороняється застосовувати негуманні методи умертвіння тварин, що призводить до загибелі від задухи, електричного струму, больових ін’єкцій, отруєння, застосування курареподібних препаратів, перегріву та інших больових методів.
Евтаназія безпритульної тварини проводиться виключно у разі травми або хвороби, що не сумісні з життям та у разі агресивності, що не підлягає корекції.
Одним з пріоритетних напрямів роботи з безпритульними тваринами є їх  прилаштування.
Методи прилаштування:
  • Оголошення на ТВ;
  • Оголошення на сайті міської ради;
  • Оголошення в друкованих засобах інформації;
  • Оголошення в соціальних мережах.
Для запобігання появі безпритульних тварин представники органів місцевого самоврядування, уповноваженого підприємства та громадських установ проводять роз’яснювальну та повчальну роботу з громадськістю міста, та інформують про ситуацію з безпритульними тваринами у місті.
У відповідності до Схеми санітарного очищення, виловлені бродячі домашні тварини протягом п'яти днів з дня їх вилову необхідно утримувати на карантинних майданчиках служби або підприємства, що здійснює вилов, і в подальшому вони можуть бути передані спеціалізованим організаціям за їх бажанням для передачі їх у притулки. Якщо протягом 2 місяців з моменту заявлення про затримання безпритульної тварини не буде виявлено її власника, або він не заявить про своє право на неї, право власності на цю тварину переходить до особи, у якої вона була на утриманні та в користуванні. У разі відмови особи, у якої безпритульна тварина була на утриманні та в користуванні, від набуття права власності на неї ця тварина переходить у власність територіальної громади, на території якої її було виявлено. Повернені власникам тварини підлягають щепленню проти сказу. Власники зобов'язані протягом 30 днів утримувати таких тварин в ізольованому приміщенні і за вказівкою ветеринарної установи доставляти їх для огляду.
 
V. Очікувані результати, ефективність Програми
Напрями розвитку сфери поводження з тваринами на наступні п’ять років
На наступні п’ять років виконані заходи необхідно доповнити наступними:
- ведення контролю за дотриманням власниками домашніх тварин правил поводження з тваринами в місті, запровадження системи штрафів за невиконання власниками домашніх тварин правил поводження з тваринами;
- обов’язкова стерилізація домашніх тварин;
- розробка правил та обов’язків громадських об’єднань у сфері поводження з тваринами.
Виконання комплексу вище перелічених заходів у сфері поводженням з безпритульними тваринами дозволить:
  • зменшити потенційну кількість безпритульних тварин;
  • зменшити кількість укусів людей;
  • зменшити рівень забруднення території міста відходами життєдіяльності тварин;
  • поліпшити епізоотичний, санітарно-епідемічний, екологічний та санітарний стан області;
  • зберегти здоров’я населення, зменшити рівень захворювання населення хворобами, спільними для людей і тварин;
  • сформувати сучасне гуманне ставлення до тварин, які проживають поруч з людиною;
  • сприяти свідомому ставленню громадян до існуючих проблем у сфері утримання та поводження з домашніми та іншими тваринами;
  • запровадити міжнародний позитивний досвід у вирішенні питань поводження з домашніми та іншими тваринами;
  • сформувати у підростаючого покоління етичне ставлення до тварин;
  • керувати роботою відповідних служб та підприємств з питань вилову та утримання безпритульних тварин.
Показники ефективності Програми наведено у додатку 2 до Програми.
Продовження впровадження міжнародного позитивного досвіду у вирішенні питань поводження з тваринами на території міста, згідно Схеми санітарного очищення міста Черкаси. Зокрема, використання основної форми роботи з безпритульними тваринами  - безповоротний вилов (тобто вилучення з міського середовища без подальшого повернення тварин на місце відлову) і переміщення виловлених тварин у притулки. Притулки також активно діють, як центри збору відмовних, у тому числі «зайвих» тварин у власників, і як центри передачі тварин новим власникам. Притулки для тварин поділяються на притулки необмеженого прийому та притулки обмеженого прийому. Існуючий міський притулок відноситься до притулку обмеженого прийому.
 
VI. Обсяги та джерела фінансування Програми.
Джерелом фінансування заходів, передбачених цією Програмою, можуть бути надходження загального та спеціального фондів (в тому числі бюджету розвитку та міських цільових фондів) міського бюджету, кошти Державного бюджету України, інших місцевих бюджетів у вигляді цільових та інших трансфертів (субвенцій, дотацій тощо).
Також заходи Програми в межах чинного законодавства можуть фінансуватись за рахунок залучених (на умовах повернення) коштів, в тому числі кредитів, запозичень тощо.
Крім того, фінансовим ресурсом реалізації заходів по Програмі можуть буди інвестиційні ресурси – добровільні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, в тому числі шляхом створення відповідних цільових фондів, а також інші джерела, що не заборонені нормами діючих нормативно-правових актів.
Фінансування Програми проводиться в межах асигнувань, затверджених рішенням про міський бюджет на відповідний рік, по загальному та спеціальному фондах і може здійснюватись в межах діючого бюджетного законодавства  по  кодах   програмної класифікації видатків та кредитування міського бюджету.
Головним розпорядником коштів з виконання заходів Програми визначити департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради та інші структурні підрозділи Черкаської міської ради, визначені рішенням міської ради про міський бюджет на відповідний рік.
 
VII. Механізм реалізації Програми та контроль за її виконанням.
Координація та контроль за реалізацією заходів, передбачених Програмою, покладається на департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради та комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради.
Інформацію про хід виконання заходів Програми КП «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради щокварталу подає до департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради.
Узагальнену інформацію про хід виконання програми в розрізі заходів департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради надає департаменту фінансової політики щоквартально до 20 числа наступного за звітним місяцем та щорічно до 25 числа наступного за звітним місяцем.
 
Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення міської ради
від __________№_______
 
ЗВІТ
ПРО ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ ПОВОДЖЕННЯ З БЕЗПРИТУЛЬНИМИ ТВАРИНАМИ У МІСТІ ЧЕРКАСИ НА 2016-2020 РОКИ
затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 20.09.2016 №2-905
                                                                                             
 
З вересня 2016 року в місті Черкаси діє програма Поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2016-2020 роки, метою впровадження якої є забезпечення умов для безпечного та комфортного проживання мешканців та гостей міста. Головною метою запровадження програми є зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях міста з застосуванням виключно гуманних методів поводження з безпритульними тваринами.
Реалізацію заходів з поводження з тваринами покладено на Комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради, яке є балансоутримувачем комунального притулку. Облаштування притулку відбувалось за рахунок бюджетних коштів в період 2009-2010 роки. Місцезнаходження комунального притулку: місто Черкаси, вулиця Чайковського, 117. Площа території притулку – 0,2 га. Притулок включав в себе 86 вольєрів для утримання тварин та будинок для проведення огляду та лікування тварин. Майданчик притулку має асфальтне покриття та огороджено парканом.
 
 
 
З моменту будівництва притулку до вересня 2016 року фінансування робіт по відлову та утриманню тварин на притулку проводилось за рахунок коштів комунального підприємства отриманих від надання послуг з вивезення побутових відходів. В цей період, значний внесок в роботу по утриманню безпритульних тварин зроблено ЧМТЗТ «ДРУГ», яке опікувалось та опікується на сьогоднішній день безпритульними тваринами та допомагає підприємству виконувати лікування та стерилізацію тварин, приймає активну участь у прилаштуванні безпритульних тварин до нових власників.
З 2016 року, завдяки дії програми, витрати підприємства на утримання та відлов безпритульних тварин в розмірі 70-80% покриваються за рахунок коштів бюджету міста Черкаси.
Реалізація заходів програми передбачала відшкодування прямих витрат підприємства на оплату праці, витрати на придбання корму для тварин, ветеринарних препаратів та капітальні видатки на придбання обладнання для відлову та утримання тварин.
Штатним розписом підприємства передбачено наявність 8 робітників в складі: Начальник дільниці, 4 робітники з благоустрою, 2 ловці тварин, 1 водій автотранспортних засобів. 
Координацію роботи по відлову безпритульних тварин здійснює Департамент ЖКК Черкаської міської ради.
Для оперативного реагування на скарги мешканців міста щодо безпритульних тварин у Черкаській міській раді використовується оперативну телефонія зв’язку з номером 1505. За допомогою вказаної телефонної лінії приймаються заявки на відлов безпритульних тварин та заявки на підбір трупів тварин та переправляються безпосередньо до відповідальних робітників підприємства.
В період 2016-2017 роки працівниками підприємства щоденно здійснювалось до 8 виїздів для відлову тварин за заявками мешканців міста Черкаси. Щоденно відловлювалось від 3 до 10 тварин. Тварини, які надходили до комунального притулку проходили обов’язкове вакцинування та часткову стерилізацію. Після цього, їх:
  • Видавали бажаючим мешканцям для подальшого утримання;
  • Повертали на місце вилову (якщо тварин не несе небезпеки та є соціальною).
Інформація щодо виконаних обсягів робіт працівниками підприємства наведено у таблиці нижче:
Таблиця №1
№,
з/п
Найменування робіт Період
2016 рік 2017 рік 2018 рік 2019 рік І півріччя 2020 року
1. Відлов тварин 702 672 302 491 233
2. Підбір трупів собак 482 519 120 257 126
3. Підбір трупів котів 230 259 184 289 143
4. Прилаштовано тварин 243 353 204 467 143
5. Середньомісячна кількість собак, що утримувались на притулку 350 300 260 190 180
 

 
 
Починаючи з 2018 року, як видно з таблиці №1, кількість відловлених тварин по місту зменшилась через фактичне зменшення тварин на вулицях міста. Станом на липень 2020 року на адресу КП «Черкаська служба чистоти» надходить до 10 заявок на відлов на тиждень, що вдвічі менше ніж в період 2016-2018 роки.
 
Інформація щодо розмірів фінансування з міського бюджету наведено у таблиці нижче:
Таблиця №2
№,
з/п
Період фінансування Сума, грн. Забезпечено потреби, %
Передбачено програмою, тис.грн Фактично профінансовано, тис.грн.
1. 2016 рік 1262,2 272,3 21,6
2. 2017 рік 1668,3 763,4 45,8
3. 2018 рік 1667,4 686,1 41,1
4. 2019 рік 2905,7 1 045,9 36,0
5. І півріччя 2020 рік 2438,5 373,4 15,3
6. Всього 9942,1 3141,1 31,6
 
За період дії програми вдалось придбати спеціальне обладнання та відлову тварин – це рушниця - шприцемет  з оптичним прицілом вартістю 80 000,00 гривень з ПДВ, яка має точність враження до 60 метрів. Для притулку придбано морозильне обладнання для зберігання м’ясопродуктів та встановлено 36 додаткових вольєрів для утримання тварин. Всього на території притулку розміщено 116 вольєрів для утримання тварин та будинок для проведення огляду та лікування тварин.
Також було придбано петлі для утримання тварин під час проведення їх відлову на вулицях міста та інше обладнання згідно таблиці №3.
Таблиця №3.
№,
з/п
Найменування витрат Період
2016 рік 2017 рік 2018 рік 2019 рік І півріччя 2020 року
1. Реконструкція приміщення для зберігання вет. препаратів 48,5 - - - -
2. Придбання кліток для перевезення тварин 25,2 - - - -
3. Придбання вагів для зважування тварин - 6,2 - - -
4. Придбання холодильника - 6,4 - - -
5. Морозильна камера - 8,7 - - -
6. Засоби відлову (для утримання тварин) (1 компл.) - 14,7 - - -
7. Рушниця-шприцемет (1 шт.) - 80,0 - - -
8. Вольєри для тварин (10 шт.) - 79,3 - - -
9. Придбання нових вольєрів для утримання безпритульних тварин (10 шт.)
 
- - - 189,9 -
ЗАГАЛОМ 73,7 195,3 - 189,9 -
 
Крім того, в рамках співпраці КП «Черкаська служба чистоти» та ЧМТЗТ «ДРУГ», проводилася стерилізація тварин, що оплачувалась за рахунок даної громадської організації. За період дії програми виконано понад 1440 стерилізацій, що в результаті суттєво вплинуло на чисельність тварин на вулицях міста.
Загалом, за результатами роботи притулку, в період дії програми, вдалось здійснити відлов 2439 собак, з яких 1410 тварин або 57% було прилаштовано мешканцям міста та району на подальше утримання.  З загальної кількості виловлених тварин – 39% або 960 собак пройшли процедуру стерилізації. Враховуючи фактичні видатки місцевого бюджету на поводження з безпритульними тваринами в місті вартість утримання 1 тварини (харчування, догляд, лікування та вакцинація) склала, по рокам: 2016 рік – 5,43 грн. / день; 2017 рік – 5,18 грн./день; 2018 рік – 7,23 грн./день; 2019 рік – 12,34 грн./день; І півріччя 2020 року – 11,33 грн./день.
 
 

 

ДОДАТКИ

1 1825-8-рд 28.10.20 Зауваження.pdf Переглянути
2 1825-8-рд 28.10.20 додаток 2.pdf Переглянути
3 1825-8-рд 28.10.20 додаток 1.pdf Переглянути