ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

13.03.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1626-8-рд
Про розгляд електронної петиції від 19.01.2020 № Че/1030-еп щодо заборони використання тварин для жебракування в громадських місцях

 
 
 
Проект рішення
№ 1626-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 19.01.2020 № Че/1030-еп щодо заборони використання тварин для жебракування в громадських місцях
Відповідно до п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи пропозиції департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Електронну петицію від 19.01.2020 № Че/1030-еп щодо заборони використання тварин для жебракування в громадських місцях підтримати.
  2. Звернутись листом до ГУНП в Черкаській області щодо посилення контролю за дотриманням законодавства про охорону тварин.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на управління інспектування та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища  (Кіта І.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 


УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції від 19.01.2020 № Че/1030-еп щодо заборони використання тварин для жебракування в громадських місцях»
 
Розглянувши електронну петицію від 19.01.2020 № Че/1030-еп щодо заборони використання тварин для жебракування в громадських місцях, повідомляємо наступне.
За для захисту, благополуччя та вирішення питань пов’язаних тваринами, як домашніми, так і безпритульними на території міста Черкаси були затверджені відповідні Програми. Так, рішенням Черкаської міської ради від 12.03.2009 №4-991 були затверджені Правила утримання і поводження із тваринами у м. Черкаси.
Відповідно до Правил, поводження із тваринами у м. Черкаси ґрунтується на принципах: забезпечення гуманного ставлення до тварин; захисту тварин від страждань та загибелі; встановлення відповідальності за жорстоке поводження із тваринами відповідно до законодавства України.
Зокрема, з метою вирішення питання поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси, забезпечення умов для зменшення їх кількості гуманними методами, поліпшення санітарно-естетичного стану, забезпечення безпечного та комфортного проживання мешканців та гостей міста, була затверджена рішенням Черкаської міської ради від 20.09.2016 №2-905 Програма поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2016-2020 роки.
Досягнення завдань затвердженої Програми здійснюється шляхом проведення таких заходів, як: проведення вилову безпритульних тварин; проведення стерилізації безпритульних тварин; проведення щеплення (у тому числі від сказу) і лікування безпритульних тварин; створення інформаційної бази обліку тварин; ведення моніторингу ситуації у сфері безконтрольного розмноження непродуктивних тварин; недопущення вилову тварин шляхом отруєння та відстрілу.
Безумовно всі тварини на території м. Черкаси перебувають під охороною держави згідно Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Жорстоке поводження із тваринами на території м. Черкаси неприпустиме, як не сумісне із вимогами моральності та гуманності і таке, що спричиняє моральну шкоду людині.
Але, нажаль, спостерігаються випадки такого аморального явища, як жебракування з тваринами в громадських місцях. Люди різного віку розташовуються на базарах, площах, вулицях з закликами про допомогу, спекулюючи на співчутті людей, використовують собак, котів, цуценят, кошенят та інших тварин.
Правила утримання і поводження з тваринами у м. Черкаси, затверджені рішенням Черкаської міської ради від 12.03.2009 № 4-991, встановлюють порядок утримання, використання, визначення ступеня небезпечності (соціальної адаптованості) тварин в умовах міста, визначають права та обов’язки власників собак і котів, а також контроль у цій сфері.
Пунктом 6 Правил визначено, що контроль та нагляд за дотриманням юридичними та фізичними особами вимог цих Правил, інших нормативно-правових актів у сфері тримання собак, котів та диких тварин, забезпечення реалізації державної політики щодо захисту тварин від жорстокого поводження, у межах своїх повноважень, у м. Черкас здійснюють: виконавчий комітет Черкаської міської ради, Головне управління Національної поліції у Черкаській області, управління інспектування Черкаської міської ради, органами самоорганізації населення, головами ОСББ та ЖБК.
За порушення вимог цих Правил власники тварин та інші винні особи несуть адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність, згідно із чинним законодавством.
Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» врегульовано питання забезпечення захисту від страждань і загибелі тварин внаслідок жорстокого поводження з ними, захисту їх природних прав, а також укріплення моральності й гуманності суспільства.
04.08.2017 набрав чинності Закон України від 22.06.2017 № 2120-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин». Запроваджені норми закону передбачають посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, їх мордування, а також нацькування тварин одна на одну, їх вбивства.
Контроль за дотриманням вищевказаних законів покладено на органи Національної поліції, які вживають відповідних заходів у разі порушення законодавства про порядок поводження й утримання тварин.
Так, статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. А статтею 299 Кримінального кодексу України встановлена кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій.
При цьому, зауважуємо, що існуючим законодавством на території України не встановлено будь-якої відповідальності за жебракування, а отже, жебрацтво не може бути кваліфіковано як адміністративне правопорушення.
Однак, зважаючи на обставини, дії особи, яку затримали під час жебракування з використанням тварини, можуть бути кваліфіковані як адміністративне правопорушення, передбачене статтею 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил утримання собак і котів). Імовірні також випадки, коли в діях затриманих осіб може вбачатися склад кримінального правопорушення, передбаченого статтею 299 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з тваринами).
Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Враховуючи наведене, запровадження заборони жебракування з тваринами у громадських місцях може бути вирішено лише шляхом внесення змін до законодавства України. Водночас жебракування з використанням тварин, щоб викликати людську жалість, є більше морально-етичною, а не правовою проблемою.
Розуміючи ступінь важливості порушеного питання пропонуємо депутатам Черкаської міської ради звернутись до ГУНП у Черкаській області про необхідність посилення контролю за дотриманням законодавства про охорону тварин.
Водночас міська влада закликає територіальну громаду міста Черкас в разі виявлення фактів жебракування з ознаками неналежного ставлення до тварин одразу звертатися до органів поліції.
 
 
 
Директор департаменту
житлово-комунального комплексу                                                         О.О. Яценко
 
 
 
Сарнацька Я.А.
540346
 
 

ДОДАТКИ

1 1626-8-рд 13.03.20 Петиція.pdf Переглянути