ОПИС ДОКУМЕНТУ

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

06.09.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4608-8-з
Про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки на розі вул. Михайла Старицького та вул. Онопрієнка

Проект рішення
      № 4608-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки на розі вул. Михайла Старицького та вул. Онопрієнка
Розглянувши проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки на розі вул. Михайла Старицького та вул. Онопрієнка, враховуючи висновок управління планування та архітектури від 06.02.2019 № 7208-з, позитивний висновок управління Держгеокадастру від 25.02.2019 № 2950/82-19, довідку про погодження розміру розрахунку втрат сільськогосподарського виробництва від 10.07.2019 № 31-23-0.31-4929/2-19, довідку ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» 15.04.2019 № 31-28-0.21-521/2-19 про ґрунтовий покрив земельної ділянки, відповідно до якої вказано, що на ділянці відводу ґрунти не відносяться до особливо цінних, враховуючи статті 93, 135, 136, 141, 168, 186-1 та 207 Земельного кодексу України, статей 6 та 16 Закону України «Про оренду землі», Постанови КМУ від 17 листопада 1997 № 1279 «Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню», відповідно до ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення Черкаської міської ради від 22.03.2018 № 2-3230 від 28.07.2016 року №2-806 «Про доручення Черкаської міської ради» Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
  1. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га,  право оренди на 49 років якої пропонується для продажу на земельних торгах, на розі вул. Михайла Старицького та вул. Онопрієнка в м. Черкаси. Кадастровий номер земельної ділянки 7110136700:02:019:0023.
Земельну ділянку віднести до категорії земель житлової та громадської забудови. Цільове призначення – для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів харчування (код КВЦПЗ – 03.08).
  1. Зареєструвати право комунальної власності за територіальною громадою міста Черкаси на земельну ділянку, зазначену в п. 1 цього рішення.
  2. Доручити департаменту архітектури  та містобудування Черкаської міської ради укласти договір на організацію та проведення земельних торгів.
  3. Провести земельні торги з продажу лота - права оренди земельної ділянки, зазначеної в п.1 цього рішення, та затвердити умови продажу лота, а саме:
    1. Встановити  стартовий  розмір річної орендної плати за земельну ділянку, зазначену в п.1 цього рішення, у розмірі  3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
    2. Значення кроку торгів встановлюється у розмірі 0,5 відсотка стартової плати за користування земельною ділянкою, зазначеної в п.1 цього рішення.
    3. Термін оренди земельної ділянки – 49 років.
    4. На земельну ділянку наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування, пов’язані із розташуванням частини земельної ділянки в охоронній зоні навколо інженерних комунікацій. Відповідно до генерального плану міста, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 29.12.2011 № 3-505, на вищезазначеній земельній ділянці передбачені зелені насадження загального користування. Відповідно до містобудівної документації «План зонування території міста Черкаси», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 04.12.2014 № 2-513, земельна ділянка відноситься до рекреаційної зони озеленених територій загального користування «Р-3п». Відповідно до попереднього основного креслення проекту внесення змін до генерального плану міста Черкаси (актуалізація), наданого розробником ТОВ «Інститут Харківпроект», земельна ділянка належить до території громадських закладів.
    5. Гарантійний внесок, сплачений переможцем до початку земельних торгів, зараховується до річної орендної плати за перший рік користування земельною ділянкою, визначеної за результатами земельних торгів.
    6. Право оренди земельної ділянки виникає у переможця земельних торгів після укладення договору оренди земельної ділянки та державної реєстрації права оренди земельної ділянки відповідно до законодавства України за умови сплати переможцем земельних торгів річної орендної плати за перший рік користування земельною ділянкою.
  4. Переможцю земельних торгів:
5.1. Сплатити винагороду виконавцю земельних торгів у сумі 50 відсотків річної плати за користування земельною ділянкою, але не більше 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
5.2. Укласти безпосередньо в день проведення торгів, крім випадків, передбачених частиною двадцять дев'ятою статті 137 Земельного кодексу України, договір оренди земельної ділянки між Черкаською міською радою (організатором земельних торгів) і переможцем торгів в установленому законодавством порядку.
5.3. Сплатити кошти за користування земельною ділянкою, право користування якою набуто на торгах (річна орендна плата за перший рік користування земельною ділянкою), а також суму витрат, здійснених організатором або виконавцем земельних торгів на підготовку лота до продажу, організацію та проведення земельних торгів, не пізніше трьох банківських днів з дня укладення відповідного договору.
5.4. В двомісячний термін з дати укладення договору оренди земельної ділянки та державної реєстрації права оренди на земельну ділянку, відшкодувати втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, які розраховано у відповідності до постанови КМУ від 17.11.1997 року № 1279 «Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню», в сумі 6270,45 гривень, спричинених вилученням сільськогосподарських угідь.
5.5. Зняти родючий шар ґрунту у відповідності до вимог чинного законодавства та використати його для поліпшення малопродуктивних угідь.
5.6. У зоні проходження інженерних комунікацій вести обмежене землекористування відповідно до діючих норм і правил, забезпечити безперешкодний допуск власників і експлуатаційних технічних служб для ремонту та експлуатації інженерних комунікацій.
6. Доручити начальнику управління земельних ресурсів та землеустрою департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Донцю Р.Г., а у разі його відсутності директору департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Савіну А.О., бути представником від Черкаської міської ради на земельних торгах та за результатами проведення земельних торгів, від імені Черкаської міської ради – організатора земельних торгів, підписати протокол земельних торгів та  укласти договір оренди землі.
7. Контроль за  укладенням договору оренди землі з Черкаською міською радою та державною реєстрацією права оренди земельної ділянки покласти на управління земельних ресурсів та землеустрою департаменту архітектури та  містобудування Черкаської міської ради.
8. Попередити землекористувача про необхідність виконання своїх обов’язків відповідно до вимог статті 96 Земельного кодексу України та про те, що право користування земельною ділянкою може бути припинено відповідно до вимог статей 141 та 143 Земельного кодексу України.
9. Доручити Міськрайонному управлінню  у Черкаському районі  та м. Черкасах Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області внести зміни до відповідних реєстрів.
10. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування  Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
 
Міський голова         А.В. Бондаренко

 
 

 
Пояснювальна записка
 до проекту рішення
«Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки на розі вул. Михайла Старицького та вул. Онопрієнка»
 
Відомості про земельну ділянку:
Місце розташування земельної ділянки – на розі вул. М. Старицького та вул. Онопрієнка.
Кадастровий номер - 7110136700:02:019:0023
Категорія земель за цільовим призначенням – землі житлової та громадської забудови.
Цільове призначення - для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів харчування (код КВЦПЗ – 03.08).
 
Метою прийняття рішення є забезпечення виконання встановлених Земельним кодексом України повноважень Черкаської міської ради щодо продажу земельних ділянок чи прав на них на конкурентних засадах, а також реалізація прав осіб на набуття прав на земельні ділянки за результатами торгів.
Наслідками прийняття розробленого проекту рішення  стане:
  • реалізація зацікавленими особами своїх прав щодо набуття прав на земельні ділянки за результатами торгів;
  • збільшення планових показників з наповнення міського бюджету.
 
        
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою  
 
Р.Г. Донець
 
Слюсар І.М.
33-12-37