ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Підготував:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

10.01.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1181-8-рд
Про затвердження міської програми «Пільгове зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік»

Проект рішення
№ 1181-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження міської програми «Пільгове зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік»
          Відповідно до п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою  підвищення рівня забезпечення безоплатного зубопротезування жителям міста Черкаси, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільгове зубне протезування, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити міську програму «Пільгове зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік» (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волошина І.В. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту.
Міський голова А.В. Бондаренко
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                рішення Черкаської міської ради
                                                                   від _______________ № _______
 
 
Міська програма «Пільгове зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік»
 
  1. Загальні положення
 
Певні категорії громадян згідно з чинним законодавством мають право на пільгове зубопротезування.
Забезпечення державних гарантій соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, щодо безоплатного зубопротезування здійснюється за рахунок субвенції з обласного бюджету і не включається до даної Програми.
Відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 №76-VІІІ надання пільг із зубопротезування передбачено для таких категорій громадян:
  • учасники війни та особи, на яких поширюється чинність цього Закону (ст. 14 та 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 №3551-XII (далі - Закон №3551));
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (ст.16 Закону №3551);
  • ветерани праці (ст.7 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 №3721-XII (далі - Закон № 3721));
  • особи, які мають особливі трудові заслуги (ст.9 Закону №3721);
  • колишні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань (ст.61-64 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 №1584-III).
Відповідно до законодавчих змін пільги на зубопротезування тепер надають залежно від доходів зазначених категорій громадян. З 1 липня 2015 року набрав чинності Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затверджений постановою КМУ від 04.06.2015 №389 (далі - Порядок № 389).
Цей Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами, а також підтвердження права на інші види пільг, які надаються з урахуванням доходу (безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, виробів медичного призначення, зубопротезування тощо) відповідно до законодавства.
Дія Порядку №389 поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно з чинним законодавством.
Перелік категорій громадян України, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільгове зубне протезування та не підпадають під дію Порядку № 389, тобто отримують пільги без довідок з органів соціального захисту населення.
№з/п Категорії Черговість Підстава
1 Інваліди війни, у тому числі вояки УПА та учасники АТО Позачергово Закон № 3551 (ст. 13)
2 Учасники бойових дій, у тому числі вояки УПА та учасники АТО Першо-чергово Закон № 3551 (ст. 12)
3 Особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА), Організації народної оборони "Карпатська Січ", Української військової організації (УВО), збройних підрозділів Організації українських націоналістів і відповідно до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті" визнані борцями за незалежність України у XX столітті Першо-чергово Закон України «Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» від 06.12.2018 № 2640-VIII – з 26.03.2019 року
4 Реабілітовані жертви репресій комуністичного тоталітарного режиму, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу
Закон України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» від 17.04.91 № 962-XII (ст. 6)
5 Пенсіонери за віком Першо-чергово Закон № 3721 (ст. 34)
6 Інваліди I та II категорій (на підставі індивідуальних програм реабілітації, за рахунок коштів фонду соціального захисту інвалідів)
Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII (ст. 37 та 38)
7 Ветерани військової служби та ветерани органів МВС, їх вдови Першо-чергово Закон України «Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист» від 24.03.98 № 203/98-ВР (ст. 6)
8 Почесні донори України Позачергово Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 № 239/95-ВР (ст. 13)
Зазначеним у переліку категоріям громадян за медичними показаннями зубні, зубощелепні та лицьові протези виготовляються безкоштовно (за винятком протезування із дорогоцінних металів, кераміки, металокераміки, цільнолитих, металопластмаси, нітрит-титанового покриття, бюгельного протезування, імплантатів).
У той же час, для пенсіонерів за віком, які зазначені в переліку, відповідно до ст.34 Закону №3721 в необхідних випадках передбачено забезпечення протезами, слуховими апаратами, зубопротезуванням. Зазначені види протезної допомоги надаються їм безплатно або на пільгових умовах (за винятком зубних протезів з дорогоцінних металів) в порядку, що встановлюється Кабміном. При цьому пенсіонери за віком не підпадають під дію Порядку № 389, яким передбачено необхідність отримання довідки для отримання пільг, які надаються з урахуванням доходу.
Для того щоб отримати послугу безкоштовного зубопротезування, пацієнт може звернутися до лікаря-стоматолога за місцем проживання, який проводить огляд, лікування та формує списки пільговиків.
Територіальна громада міста Черкаси в особі Черкаської міської ради є засновником КНП «Черкаська міська стоматологічна поліклініка», які є лікувальним закладом охорони здоров’я, що надає стоматологічну допомогу населенню міста Черкаси. Створено з метою реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, спрямованих на забезпечення населення доступною, своєчасною, якісною та ефективною стоматологічною допомогою. Стоматологічна поліклініка є неприбутковою організацією, здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.
 
  1. Паспорт Програми
Паспорт визначає суму коштів, які необхідні для виконання Програми, законодавчої підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики Програми, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.
Паспорт Програми підлягає затвердженню в порядку, визначеному чинним законодавством.
 
  1. Проблема, на розв’язання якої спрямована Програма
Згідно із ст. 7 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» держава гарантує усім громадянам їх права у сфері охорони здоров'я шляхом фінансування гарантованого обсягу медичних послуг та лікарських засобів. Однак, на сьогодні видатки на медичне обслуговування не дають можливість забезпечити потребу громадян в охороні здоров’я у повному обсязі.
Протягом 2018 року Черкаською міською стоматологічною поліклінікою проведено 357 пільгових зубопротезувань, що на 31,6 відсотка менше, ніж у 2017 році. Середня вартість одного пільгового зубопротезування у 2018 році становила 2606,44 грн. Середня вартість одного пільгового протезування потягом останніх років постійно збільшується у зв’язку зі збільшення собівартості послуг, а також за рахунок складності їх виготовлення та патології порожнини рота.
У 2019 році потребують зубопротезування 847 осіб. З урахування прогнозного індексу інфляції на 2019 рік очікувана сума видатків становитиме 2371,0 тис. грн.
У зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» в місті Черкаси розпочато процес перетворення закладів охорони здоров’я з комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства. Відповідно рішення Черкаської міської ради від 18.10.2018 №2-3676 «Про зміну найменувань комунальних закладів охорони здоров'я міста Черкаси та затвердження Статутів в новій редакції» Черкаська міська стоматологічна поліклініка змінює статус комунального закладу на комунальне некомерційне підприємство з подальшою зміною статусу розпорядника на одержувача бюджетних коштів.
Автономізація закладів охорони здоров’я сприяє збільшенню господарської та фінансової автономії (самостійності) та управлінської гнучкості комунальних закладів охорони здоров’я, формуванню у них стимулів для поліпшення якості медичного обслуговування населення і водночас підвищення економічної ефективності використання активів.
Водночас, відповідно до роз’яснень Міністерства фінансів України (лист від 28.01.2010 №31-19020-12-24/1715) та Державної казначейської служби України (лист від 12.03.2013 №17-08/573-6405) надані стоматологічною поліклінікою послуги з пільгового зубопротезування можуть бути оплачені розпорядником бюджетних коштів за рахунок відповідних бюджетних призначень на підставі документів, що підтверджують фактичне надання послуг.
 Розпорядником бюджетних коштів за відповідною програмою фінансування з місцевого бюджету (КПКВК 0712152 «Інші програми та заходи у сфері охорони здоров’я»), є департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
 
  1. Мета Програми
Метою програми є підвищення рівня забезпечення безоплатного зубопротезування жителям міста Черкаси, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільгове зубне протезування.
 
  1. Шляхи та способи вирішення проблеми, строки та етапи виконання Програми
Вирішення проблеми планується наступними шляхами:
- створення належних організаційних умов щодо функціонування єдиного медичного простору для надання послуг із зубного протезування пільговим категорія населення міста Черкаси;
- надання КНП «Черкаська міська стоматологічна поліклініка» послуг зубопротезування пільговим категоріям згідно з вимогами чинного законодавства відповідно до укладених договорів;
- здійснення фінансування з міського бюджету на відшкодування вартості пільгового зубопротезування в рамках програмно-цільового методу.
Строк виконання програми – 2019 рік.
 
  1. Завдання Програми та заходи для її виконання, обсяги та джерела фінансування
    1. Для досягнення поставленої мети Програми необхідно за рахунок коштів бюджету (КПКВК 0712152 «Інші програми та заходи у сфері охорони здоров’я») реалізувати у 2019 році завдання щодо забезпечення зубного протезування пільговій категорії населення міста Черкаси.
Головний розпорядник бюджетних коштів – департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
Відповідальний виконавець: КНП «Черкаська міська стоматологічна поліклініка».
6.2. Для виконання завдань Програми необхідно здійснення наступних заходів:
- організація і безпосереднє забезпечення пільгового зубопротезування населення міста Черкаси у визначеному законодавством порядку;
- удосконалення системи моніторингу і аналізу діяльності КНП «Черкаська міська стоматологічна поліклініка»;
- спрямування коштів міського бюджету на відшкодування вартості пільгового зубопротезування з використанням програмно-цільового методу за бюджетною програмою, відповідно до вимог Бюджетного кодексу України;
- створення можливостей для залучення додаткових засобів фінансування, впровадження новітніх технологій у зубопротезування населення.
6.3. Напрямки використання бюджетних коштів:
Напрямки використання Максимальний обсяг витрат на 2019 рік (проект), тис.грн.
1 Забезпечення пільгового зубопротезування населення міста Черкаси у визначеному законодавством порядку 2371,0
 
  1. Контроль за виконанням Програми
Контроль за виконанням Програми здійснюють міська рада, виконавчий комітет міської ради та департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
Інформація про виконання Програми в грошовому виразі надається департаментом охорони здоров’я та медичних послуг щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом в департамент фінансової політики. Моніторинг виконання заходів програми здійснюється департаментом охорони здоров’я та медичних послуг за півріччя та за рік. Результати моніторингу надаються департаменту фінансової політики до 20 числа місяця наступного за звітним періодом. Звіт про хід і виконання Програми надається міській раді.
 
  1. Очікуваний результат виконання Програми
Виконання Програми надасть можливість підвищити ефективність реалізації державної політики в галузі охорони здоров'я. Здійснення цієї програми спрямовано на покращення здоров’я та якості життя ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій, у тому числі в зоні проведення АТО, та інших жителів міста Черкаси, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільгове зубне протезування.
Показники виконання Програми:
№ пп Показники Од. вимі-
ру
Джерело
інформації
Проект на 2019 рік
1. Показники витрат
1.1. Обсяги видатків за програмою тис.грн. міський
бюджет
2371,0
2. Показники продукту
2.2. Кількість звернень пільгової категорії населення з пільгового зубопротезування од. статистична звітність 847
2.3. Кількість проведених пільгових зубопротезувань од. статистична звітність 847
3. Показники ефективності
3.1. Середня вартість 1 пільгового зубопротезування грн. бухгалтерський облік 2799
4. Показники якості
4.1. Відсоток осіб, що отримали пільгове зубопротезування до загальної кількості осіб, що потребували пільгового зубопротезування % розрахунок 100,0
4.2. Динаміка кількості проведених пільгових зубопротезувань до минулого року % розрахунок 137,3
Фінансове забезпечення здійснюється у межах видатків, затверджених рішенням міської ради «Про міський бюджет на 2019 рік».
Показники Програми можуть уточнюватися у процесі виконання із відповідним відображенням у паспорті Програми.
 

УКРАЇНА
Черкаська міська рада
Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000,  тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47
E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про затвердження міської програми «Пільгове зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік»
 
Міську програму «Пільгове зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік» (далі - Програма) розроблено на підставі законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014  №76-VІІІ, «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист», «Про донорство крові та її компонентів», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про жертви нацистських переслідувань».
Відповідно рішення Черкаської міської ради від 18.10.2018 №2-3676 «Про зміну найменувань комунальних закладів охорони здоров'я міста Черкаси та затвердження Статутів в новій редакції» Черкаська міська стоматологічна поліклініка змінює статус комунального закладу на комунальне некомерційне підприємство з подальшою зміною статусу із розпорядника на одержувача бюджетних коштів.
Відповідно до вимог нормативних актів Міністерства фінансів України та Державної казначейської служби надані стоматологічною поліклінікою послуги з пільгового зубопротезування можуть бути оплачені розпорядником бюджетних коштів (департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради) за рахунок відповідних бюджетних призначень.
Основною проблемою, на яку спрямована програма, є урегулювання механізму фінансування пільгового зубопротезування окремих категорій громадян міста Черкаси на 2019 рік у зв’язку зі зміною статусу Черкаської міської стоматологічної поліклініки з розпорядника на одержувача бюджетних коштів.
Виконання Програми надасть можливість підвищити ефективність реалізації державної політики в галузі охорони здоров'я. Здійснення цієї програми спрямовано на покращення здоров’я та якості життя ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій, у тому числі в зоні проведення АТО, та інших жителів міста Черкаси, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільгове зубне протезування.
Проект підготовлено департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
 
 
Директор департаменту О.М.Стадник
 
вик. Галушка Г.Ю.
37-53-93
 
 

ДОДАТКИ

1 1181-8-рд Зауваження.pdf Переглянути