ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Ведула Антон Анатолійович


Депутат міської ради

Доповідач:

Ведула А.А. - депутат міської ради

Підготував:

Депутат міської ради

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

28.11.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1135-8-рд
Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Черкаси

Проект рішення
№ 1135-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Черкаси
З метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі; задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації; беручи до уваги численні звернення патріотичних та ветеранських громадських організацій; керуючись Постановою Верховної Ради України № 129-VIII від 27.01.2015 «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором»; відповідно до частини другої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Встановити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території міста Черкаси до моменту повного припинення окупації частини території України.
  2. Доручити виконавчому комітету Черкаської міської ради вжити заходів щодо створення міжвідомчої робочої групи (за участю громадськості та  правоохоронних органів) – з метою проведення систематичної роз’яснювальної роботи для фізичних та юридичних осіб про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Черкаси.
  3. Звернутися до Черкаської обласної ради  з пропозицією ухвалити аналогічне рішення щодо встановлення на відповідній території мораторію на публічне використання російськомовного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації території України.
  4. Доручити департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради підготувати та винести на розгляд Черкаської міської ради звернення до Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до законодавчих актів України стосовно заборони публічного відтворення аудіовізуальних творів мовою держави-агресора.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент організаційного забезпечення Черкаської міської ради.
Міський голова А.В. Бондаренко
 

 

Пояснювальна записка
 
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Черкаси»
 
Четвертий рік Україна є ціллю прямої агресії Російської Федерації. За цей час опинились в окупації Автономна Республіка Крим, а також окремі регіони Донецької та Луганської областей. Жертвами агресії стали тисячі наших громадян, мільйонам довелось покинути свої домівки, утікаючи від війни. Значними є також економічні збитки – внаслідок бойових дій постраждали численні об’єкти інфраструктури, ряд великих промислових об’єктів були або вивезені до Росії, або привласнені терористичними угрупуваннями. Агресія спричинила важку економічну кризу і стала одним з факторів падіння рівня життя українців.
Невід’ємною складовою геополітичної стратегії держави-агресора є культурна експансія у сусідніх державах, у тому числі і нашій. Поширення і посилення ролі російської мови та культури у пострадянських країнах виявилось дієвим інструментом забезпечення необхідної лояльності населення Москві, або зручним приводом для агресії, як це сталося у випадку України.
Даним проектом рішення пропонується накласти мораторій на публічне використання російськомовного продукту у місті Черкасах в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації території України з метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації. Окрім того, даним проектом рішення пропонується звернення до Черкаської обласної ради, а також до Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до законодавчих актів України стосовно заборони публічного відтворення аудіовізуальних творів мовою держави-агресора.
Вважаємо це рішення таким, що відповідає потребам часу та національної безпеки України.
 
 
 
Депутат міської ради
 
 
 
А.А. Ведула
 
 
 
 
 

ДОДАТКИ

1 1135-8-рд 28.11.18 Зауваження.pdf Переглянути