ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Підготував:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

24.10.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1106-8-рд
Про затвердження міської програми «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки»

 
Проект рішення
1106-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження міської програми «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки»
Відповідно до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», з метою підвищення рівня медичної допомоги жінкам репродуктивного віку, новонародженим дітям, поліпшення системи організації профілактики раку та передракових станів шийки матки у жінок Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити міську програму «Репродуктивне здоров’я на 2019 – 2021 роки» (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на  заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту.
Міський голова А.В. Бондаренко
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                рішення Черкаської міської ради
                                                                   від _______________ № _______
 
 
Міська програма «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки»
                                                                                                
  1. Загальні положення
Міську програму «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки» розроблено на підставі Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та як продовження міської програми «Репродуктивне здоров’я» на період 2016-2018 роки» з метою підвищення рівня медичної допомоги жінкам репродуктивного віку, новонародженим дітям, поліпшення системи організації профілактики раку та передракових станів шийки матки у жінок.
Репродуктивне здоров'я населення є пріоритетним напрямком діяльності галузі охорони здоров’я та має стратегічне значення для забезпечення сталого розвитку суспільства у цілому. Рівень малюкової смертності, тобто смертності немовлят віком до 1 року, є індикатором цивілізаційного розвитку суспільства, якості життя населення, показником рівня розвитку профілактики та своєчасної медичної допомоги тощо. За роки незалежності в Україні вдалося знизити коефіцієнт малюкової смертності до 7,5 випадків на 1000 народжених живими. 
Комплекс заходів, здійснених протягом останніх років у рамках міської програми «Репродуктивне здоров’я» на 2016-2018 роки, сприяв позитивним змінам у цій сфері. Внаслідок покращення надання медичної допомоги новонародженим та жінкам репродуктивного віку у м. Черкаси спостерігається зниження рівня малюкової та перинатальної смертності, відсутність материнської смертності. Так, у 2017 році показник малюкової смертності складав 5,2 випадків на 1000 народжених живими дітей.
У комунальному некомерційному підприємстві «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» щорічно народжується понад 2 тисячі дітей, з них недоношеними – 4,6% (98 дітей). Майже 30% недоношених дітей (16-18 дітей) народжуються з вагою менше 1500 г у терміні вагітності до 32 тижнів. Вказана категорія недоношених новонароджених потребує введення препаратів сурфактанту та препаратів для стимуляції дихання з метою профілактики та лікування синдрому дихальних розладів відповідно до протоколу надання допомоги новонародженій дитині з дихальними розладами, затвердженого наказом МОЗ України від 21.08.2008 №484. Крім того, за клінічними показаннями у 60-70% випадків на одне введення використовується 2 флакони препарату, близько 30% дітей потребують повторного введення препарату.  
Забезпечення медикаментами та засобами медичного призначення, що входять до набору на пологи, сформованого відповідно до наказів МОЗ України від 03.11.2008 № 624 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги», протокол «Нормальні пологи», та від 04.04.2005 № 152 «Про затвердження протоколу догляду за здоровою новонародженою дитиною», надасть змогу збільшити відсоток фізіологічних пологів на 7%. Також це дозволить зменшити кількість ускладнень в пологах, у тому числі септичних, відповідно до вимог наказу МОЗ України від 10.05.2007 №234 «Про організацію профілактики внутрішньо лікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах». Щорічно в пологовому будинку проводиться понад 2000 пологів, із них 75-80% складають пологи у мешканок м. Черкаси. Згідно з національним демографічним прогнозом чисельність жінок дітородного віку (15-49 років) зменшиться у 2020 році порівняно з 2015 роком на 6%, до 2025 року скорочення сягне майже 11 %. Відповідно до цього прогнозована кількість пологів у жительок м. Черкаси буде складати: у 2019 р. – 994, в 2020 р. – 894, 2021 р. – 805 пологів.
Акушерські кровотечі залишаються однією з головних причин материнської захворюваності та смертності в усьому світі. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) в рамках завдання знизити материнську смертність на три чверті до 2021 року, вважає профілактику акушерських кровотеч та боротьбу з ними пріоритетним напрямком діяльності. Актуальним є збереження репродуктивного здоров'я жінок шляхом підвищення якості та ефективності медичної допомоги, включаючи проведення органозберігаючих оперативних втручань та заходів щодо попередження можливих ускладнень (масивна крововтрата, геморагічний шок, ДВЗ-синдром, поліорганна недостатність) за рахунок надання своєчасної та ефективної допомоги в разі виникнення акушерської кровотечі.
Щорічно за даними ВООЗ акушерські кровотечі (АК) виникають у 14 млн. жінок, з них 128 тис. вмирають від цього ускладнення в перші 4 години після пологів, що становить 1,7 на 1000 пологів. Акушерські кровотечі є однією з провідних причин материнської смертності, складаючи в її структурі:
• в чистому вигляді — 20–25%,
• як конкуруюча причина — 42%,
• як фонова — до 78% випадків.
Показник акушерських кровотеч на сьогодні коливається до 8% випадків під час пологів, при цьому 2–4% акушерських кровотеч пов'язано з гіпотонією матки в  ранньому післяродовому періоді, близько 1% випадків виникають при передчасному відшаруванні нормально розташованої плаценти і передлежанні плаценти.
Для профілактики кровотеч та зменшення об’єму крововтрати, згідно з наказом МОЗ України від 24.03.14 № 205 «Акушерські кровотечі», передбачено перелік заходів щодо профілактики та лікування можливої патологічної крововтрати та необхідність забезпечити наявність відповідних медикаментів та інфузійних препаратів, препаратів крові. Використання профілактичних заходів у вагітних з групи ризику по кровотечах та повне забезпечення медичними виробами та матеріалами для зупинки кровотеч дозволить уникнути материнської смертності та утримати показник кровотеч на рівні всеукраїнського.
Рак шийки матки займає друге місце по поширеності серед онкологічних захворювань у жінок, поступаючись лише раку молочної залози, та є однією з основних причин смертності. Онкологічна патологія шийки матки призводить до втрати значної кількості молодих жінок, які не реалізували свою репродуктивну функцію. Так, у 2016 році у м. Черкаси діагностовано рак шийки матки у занедбаній стадії захворювання у 19,0% жінок з даною патологією, у 2017 році - у 16,0% жінок з раком шийки матки. Також щорічно при онкоцитологічному дослідженні у третини жінок дітородного віку виявляються фонові запальні захворювання, а у 5% випадків - передонкопатологія шийки матки.
Дослідження, проведені у багатьох країнах світу, дали змогу констатувати, що однією із найчастіших причин виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини, яким інфіковано 80% жінок 25-45 річного віку.
Протягом останніх 15 років у США та країнах Євросоюзу заходи з профілактики раку шийки матки складаються з 2-х етапів, а саме: вакцинації дівчаток 9-18 років та молодих жінок вакциною проти вірусу папіломи людини та регулярного цитологічного скринінгу жінок після 18 років. Розроблену вченими вакцину від вірусу папіломи людини зареєстровано більш ніж у 100 країнах світу, у 20 країнах (у т.ч. США) – включено до національних календарів щеплень.
Вакцина захищає від інфікування 4 найбільш небезпечними типами вірусу папіломи людини (6, 11, 16, 18), завдяки чому попереджує виникнення пов’язаних з цими вірусами онкологічних захворювань та є на теперішній час найбільш ефективним засобом профілактики цього захворювання. Вакцинація проводиться шляхом введення трьох доз вакцини протягом 6 місяців відповідно до затвердженої схеми. Таким чином, на кожну особу необхідно три дози вакцини. 
Станом на сьогодні за весь період дії міської програми «Репродуктивне здоров’я» КЗ «Черкаська міська дитяча лікарня Черкаської міської ради» придбано 4752 дози вакцини проти вірусу папіломи людини. Вказаною вакциною проведено повний курс щеплення 1511 дівчаткам 9-18 років, батьки яких дали згоду на вакцинацію. Протягом 2017-2018 років отримано 1284 дози вакцини, проведено повний курс щеплень 253 дівчаткам, у стадії вакцинації перебуває 102 дівчинки. За попереднім опитуванням батьків у 2019 році заплановано провести щеплення вакциною проти вірусу папіломи людини 215 дівчаткам, у 2020 – 216 дівчаткам та у 2021 році – 218 дівчаткам.
Відповідно до Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної та третинної медичної допомоги, затвердженого наказом МОЗ України від 02.04.2014 №236, лікарем акушер-гінекологом проводиться обов’язковий профілактичний гінекологічний огляд жінок, віком від 18 (або з початком статевого життя), не рідше одного разу на рік та цитологічний скринінг на рак шийки матки не рідше одного разу на 3 роки. Протягом 2015 року у м. Черкаси цитологічний скринінг проведено у 59,7 % жінок, які підлягали проведенню даного обстеження, у 2016 році - у 56,5 % жінок, у 2017 році - у 56,7 % жінок.
        Для забезпечення ефективного проведення цитологічного скринінгу патології шийки матки у жінок в КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» щорічно у межах дії міської програми «Репродуктивне здоров’я» закуповуються спеціальні одноразові оглядові гінекологічні набори. Використання таких наборів дозволяє проводити скринінг якісно та оперативно, значно зменшує питому вагу неінформативних та малоінформативних для дослідження мазків. Щорічна прогнозована потреба КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» з урахуванням залишків складає: у 2019 р. – 10000 шт., у 2020-2021рр. по 30000 шт. наборів гінекологічних оглядових відповідно. 
Реалізація програми має суттєве значення для соціально-економічного розвитку міста, одним з пріоритетних напрямків якого є реалізація Конституційного права громадян на охорону здоров’я.
 
2.Паспорт Програми
Паспорт визначає суму коштів, які необхідні для виконання Програми, законодавчої підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики Програми, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.
Паспорт Програми підлягає затвердженню в порядку, визначеному чинним законодавством.
 
Проблема, на розв’язання якої спрямована Програма
Проведення регулярного цитологічного скринінгу у жінок та щеплення дівчаток вакциною проти вірусу папіломи людини дозволить в перспективі запобігти онкозахворюванню шийки матки у жінок та зменшити кількість виявленого раку шийки матки у пізніх стадіях.
Використання за клінічними показаннями препаратів сурфактанту та стимуляторів дихання для надання медичної допомоги новонародженим дітям дозволить знизити ризик виникнення ускладнень у вигляді дихальних розладів та відповідно знизити смертність новонароджених.
 Забезпечення медикаментами та засобами медичного призначення, що входять до набору на фізіологічні пологи, сформованого відповідно до наказів МОЗ України від 03.11.2008 № 624«Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги», протокол «Нормальні пологи» та від 04.04.2005 № 152 «Про затвердження протоколу догляду за здоровою новонародженою дитиною», надасть змогу збільшити відсоток фізіологічних пологів та дозволить зменшити кількість ускладнень в пологах, у тому числі септичних.
 
4.Мета Програми
Метою Програми є поліпшення репродуктивного здоров’я населення, покращення стану охорони материнства та дитинства, попередження виникнення онкологічних захворювань жіночої репродуктивної сфери.
 
5. Шляхи та способи вирішення проблеми,
строки та етапи виконання Програми
Вирішення проблеми планується наступними шляхами:
визначення щорічної потреби у препаратах для стимуляції дихання та штучного сурфактанту, наборах для фізіологічних пологів, препаратів для профілактики та лікування кровотеч, вакцині проти вірусу папіломи людини, гінекологічних наборах для проведення цитологічного скринінгу;
закупівля та застосування препаратів для стимуляції дихання та штучного сурфактанту, наборів для фізіологічних пологів, для профілактики та лікування кровотеч, вакцини проти вірусу папіломи людини, гінекологічних наборів для проведення цитологічного скринінгу.
Щорічно на початку року шляхом аналізу медичних статистичних показників здійснюється оцінка стану виконання програми за звітний період (попередній рік). Строк виконання програми - 2019 – 2021 роки.
 
6. Завдання Програми та заходи для її виконання,
обсяги і джерела фінансування
6.1. Для досягнення поставленої мети Програми необхідно за рахунок коштів міського бюджету КПКВК (0712010 «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню», 0712030 «Лікарсько-акушерська допомога вагітним,породіллям та новонародженим») реалізувати у 2019 - 2021 роках завдання щодо забезпечення жінок, які звернулися у поточному році на прийом до лікаря акушер-гінеколога цитологічним скринінгом, проведення вакцинопрофілактики раку шийки матки у дівчаток, забезпечення наборами на фізіологічні пологи, надання медичної допомоги недоношеним новонародженим та зупинки кровотеч під час пологів, у відповідності до затверджених МОЗ України клінічних протоколів.
6.2. Для виконання завдань Програми необхідно здійснення наступних заходів:
6.2.1. КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини»:
визначення щорічної потреби у препаратах для стимуляції дихання новонароджених та штучного сурфактанту, гінекологічних наборів для цитологічного скринінгу, наборів для пологів та препаратів для зупинки кровотеч;
закупівля препаратів для стимуляції дихання, штучного сурфактанту, гінекологічних наборів для цитологічного скринінгу, наборів на фізіологічні пологи та препаратів для зупинки кровотеч;
проведення терапії новонароджених препаратами сурфактанту та стимуляції дихання у відповідності до затверджених МОЗ України клінічних протоколів;
здійснення цитологічного скринінгу жінок, які звернулися на прийом до лікаря у поточному році;
забезпечення жінок – мешканок м. Черкаси пакетами медикаментів на фізіологічні пологи та препаратами для для профілактики кровотеч.
6.2.2. КЗ «Черкаська міська дитяча лікарня Черкаської міської ради»:
визначення щорічної потреби у вакцині проти вірусу папіломи людини;
закупівля вакцини проти вірусу папіломи людини;
проведення вакцинації дівчаток 9-18 років.
6.3. Напрямки використання бюджетних коштів:
№ п/п Напрямки
використання
Витрати на рік, тис. грн. (за цінами 2018 року без урахування індексів інфляції) Всього за 2019–2021 роки,
тис. грн.
2019 2020 2021
1. Забезпечення препаратами сурфактанту та препаратами для стимуляції дихання у новонароджених з дихальними розладами 51,4 211,7 258,9 522,0
2. Забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 210,0 630,0 630,0 1470,0
3. Забезпечення пакетами на фізіологічні пологи 1510,2 1358,3 1223,1 4091,6
4. Забезпечення медичними виробами та матеріалами для зупинки кровотеч 114,7 114,7 114,7 344,1
5. Проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини 1808,0 1816,4 1833,3 5457,7
  Всього 3694,3 4131,1 4060,0 11885,4
Щорічно потреба коригується в залежності від кількості новонароджених дітей, що потребують препаратів стимуляції дихання та штучного сурфактанту, кількості жінок, яким показано проведення цитологічного скринінгу, кількості фізіологічних пологів, вартості препаратів та виробів медичного призначення відповідно до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, індексів інфляції, встановлених Міністерством фінансів на відповідний рік. Обсяги фінансування можуть корегуватися в межах бюджетного періоду без внесення змін до даної Програми. Обсяг бюджетних коштів визначається щороку, виходячи із фінансової можливості міського бюджету та обсягів цільових субвенцій, які надходять до міського бюджету з державного та обласного бюджетів на виконання окремих заходів з охорони здоров’я.
6.4. Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснювати за рахунок коштів міського бюджету по КПКВК 0712030 «Лікарсько-акушерська допомога вагітним,породіллям та новонародженим» та 0712010 «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню» в межах планових призначень, затверджених у міському бюджеті на відповідний рік на реалізацію Програми, та інших залучених джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України. Головним розпорядником коштів є департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради, виконавцями: КНП «Черкаській міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» та КЗ «Черкаська міська дитяча лікарня Черкаської міської ради».
 
7. Контроль за виконанням Програми
Контроль за виконанням Програми здійснюють міська рада, виконавчий комітет міської ради та департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
Інформація про виконання Програми в грошовому виразі надається департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом в департамент фінансової політики Черкаської міської ради. Моніторинг виконання заходів програми здійснюється департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради за півріччя та за рік. Результати моніторингу надаються департаменту фінансової політики Черкаської міської ради до 20 числа місяця наступного за звітним періодом. Звіт про хід і виконання Програми надається міській раді.
 
 8. Очікуваний результат виконання Програми
Виконання Програми надасть можливість забезпечити  підвищення рівня медичної допомоги новонародженим дітям, дівчаткам підліткового віку та жінкам - мешканцям міста Черкаси.
Результативні показники виконання Програми:
№ пп Показники Одиниця виміру Джерело інформації 2019 (проект) 2020
(проект)
2021 (проект)
1 Показники затрат          
1.1 Обсяг фінансових затрат за програмою тис. грн. міський бюджет 3694,3 4131,1 4060,0
2 Показники продукту          
2.1. Кількість новонароджених дітей, яким показано застосування препаратів сурфактанту осіб
 
 
статистична звітність 2 12 15
2.2 Кількість дітей, яким показано застосування   препаратів для стимуляції дихання       осіб
 
статистична
звітність
20 20 20
2.3. Кількість жінок, що підлягає профілактичному медичному огляду з онкоцитологічним дослідженням осіб статистична
звітність
130983 130983 130983
2.4. Кількість пологів у жінок м. Черкаси осіб статистична звітність 994 894 805
2.5. Кількість кровотеч під час пологів осіб
 
статистична звітність 80 72 65
2.6. Кількість дівчаток, що підлягає вакцинації від вірусу папіломи людини осіб
 
статистична звітність 215 216 218
3 Показники ефективності          
3.1. Показник малюкової смертності (кількість випадків на 1000 народжених живими дітей) випадків статистична звітність 7 7 7
3.2. Питома вага охоплення жінок онкологічними оглядами з обов’язковим цитологічним обстеженням % статистична звітність 70
 
 
70 70
3.3. Відсоток злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадіях % статистична звітність 16 15,5 15
3.4. Відсоток ускладнень у вигляді кровотеч під час пологів % статистична звітність 2,7 2,6 2,5
3.5. Середня вартість забезпечення медикаментами однієї роділлі тис. грн. розрахунок 1,5 1,5 1,5
3.5 Середня вартість проведення вакцинопрофілактики одної дитини тис. грн. розрахунок 8,4 8,4 8,4
4 Показники якості          
4.1. Летальність серед новонароджених дітей з дихальними розладами % статистична
звітність
0 0 0
4.2. Зменшення відсотку злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадії, до минулого року % статистична звітність 0 0,5 0,5
4.3. Забезпечення наборами жінок на фізіологічні пологи % статистична звітність 100 100 100
4.4 Забезпечення медичними виробами та матеріалами для зупинки кровотеч % статистична звітність 100 100 100
4.5. Охоплення дівчаток вакцинопрофілактикою, батьки яких дали згоду на проведення щеплення % статистична звітність 100 100 100
Показники Програми можуть уточнюватися у процесі виконання із відповідним відображенням у паспорті Програми.
 

УКРАЇНА

Черкаська міська рада

Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000,  тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47
E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про затвердження міської «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки»
 
       Міську програму «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки» розроблено на підставі Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та як продовження міської програми «Репродуктивне здоров’я» на період 2016-2018 роки» з метою підвищення рівня медичної допомоги жінкам репродуктивного віку, новонародженим дітям, поліпшення системи організації профілактики раку та передракових станів шийки матки у жінок.
      Комплекс заходів, здійснених протягом останніх років у рамках міської програми «Репродуктивне здоров’я» на 2016-2018 роки, сприяв позитивним змінам у сфері збереження репродуктивного здоров’я жіночого населення міста. Внаслідок покращення надання медичної допомоги новонародженим та жінкам репродуктивного віку у м. Черкаси спостерігається стабільні показники рівня малюкової смертності, що не перевищують нормативні, відсутність материнської смертності.
      На сьогодні рак шийки матки займає друге місце в структурі онкопотології у жінок, поступаючись лише раку молочної залози. Заходи з профілактики раку шийки матки складаються з 2-х етапів, а саме: вакцинації дівчаток та молодих жінок вакциною проти вірусу папіломи людини та регулярного цитологічного скринінгу жінок після 18 років.
       Проведення цих заходів дозволяє зменшити питому вагу виявлених випадків раку шийки матки у ІІІ-ІV стадіях захворювання. Продовження проведення регулярного цитологічного скринінгу у жінок та щеплення дівчаток вакциною проти вірусу папіломи людини завдяки програмі дозволить попередити захворювання  жінок на рак шийки матки у майбутньому  та виявляти онкозахворювання на ранніх стадіях.
       Використання за клінічними показаннями препаратів сурфактанту та стимуляторів дихання для надання медичної допомоги новонародженим дітям дозволить знизити ризик виникнення ускладнень у вигляді дихальних розладів та відповідно знизити смертність новонароджених.
      Забезпечення медикаментами та засобами медичного призначення, що входять до набору на фізіологічні пологи, сформованого відповідно до наказів МОЗ України від 03.11.2008 № 624 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги», протокол «Нормальні пологи», та від 04.04.2005 № 152 «Про затвердження протоколу догляду за здоровою новонародженою дитиною», дозволить істотно зменшити кількість ускладнень, у тому числі септичних, в пологах, а відтак знизити малюкову смертність. Також використання профілактичних заходів у вагітних з групи ризику по кровотечах та повне забезпечення медичними виробами та матеріалами для зупинки кровотеч дозволить запобігти ускладненням та відповідно уникнути материнської смертності.
         Реалізація заходів в рамках програми «Репродуктивне здоров’я на 2019 - 2021 роки» дозволить покращити виявлення передонкологічної патології жіночої репродуктивної сфери, раку шийки матки, підвищити якість надання медичної допомоги вагітним жінкам, роділлям та породіллям, новонародженим дітям, знизити малюкову смертність.
 
Директор департаменту О.М.Стадник
Виконавець
Кива Л.В.

 
 
ЗВІТ про виконання
Програми «Репродуктивне здоров’я на 2016-2018 роки» за період 2016-І півріччя 2018 року
 
 
Напрями використання бюджетних коштів за 2016 рік:
тис.грн.
 
№ з/п
Напрями використання бюджетних коштів Затверджено на звітний період Виконано за звітний період Відхилення
загальний фонд спеціальний фонд разом загальний фонд спеціальний фонд разом загальний фонд спеціальний фонд разом
1. Забезпечення препаратами сурфактанту новонароджених з дихальними розладами - - - - - - - - -
2 Забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 518,258 - 518,258 518,252 - 518,252 -0,006 - -0,006
3 Проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини 1707,164 - 1707,164 1707,164 - 1707,164 - - -
Разом 2225,422 - 2225,422 2225,416 - 2225,416 -0,006 - -0,006
 
Результативні показники, що характеризують виконання бюджетної програми,  та пояснення щодо їх виконання за 2016 рік:
N з/п КПКВК Показники  Одиниця виміру  Джерело інформації Затверджено паспортом бюджетної програми на звітний період Виконано за звітний період (касові видатки/ надані кредити) Відхилення (у відс.)
загальний фонд  спеціальний фонд  разом  загальний фонд  спеціальний фонд  разом  загальний фонд  спеціальний фонд  разом 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1412050 Завдання: Забезпечення жінок, які вперше звернулися у поточному році на прийом до лікаря акушер-гінеколога, цитологічним скринінгом, забезпечення надання медичної допомоги недоношеним новонародженим у відповідності до затвердженого МОЗ України клінічного протоколу
1 Показники затрат:
обсяг фінансових затрат за програмою, в т.ч.: тис. грн. міський бюджет 518,3 0,0 518,3 518,3 0,0 518,3 0,0 0,0
 - забезпечення препаратами сурфактанту новонароджених з дихальними розладами 0,0 0,0 0,0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 - забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 518,3 518,3 518,3 518,3 0,0 0,0
2 Показники продукту:
кількість новонароджених дітей, яким показано застосування препаратів сурфактанту осіб статистична звітність 20 19 -5,0
кількість жінок, що підлягає профілактичному медичному огляду з онкоцитологічним дослідженням осіб статистична звітність 132861 71481 -46,2
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Протягом 2016 року 19 новонароджених дітей потребували застосування препаратів сурфактанту за медичними показанням, що становить 95,0 відс. річного плану і 100,0 відс. фактичної потреби. Забезпечення дітей здійснено за рахунок залишків препаратів минулого року та препаратів, отриманих у порядку централізованих поставок з державного бюджету. Протягом 2016 року обстежено 71481 жінка, що становить 53,8 відс. жінок, що підлягають профогляду і 76,9 відс. річного плану (132861*70%= 93003 жінки); кожна жінка проходить обов’язковий профогляд з проведенням онкоцитологічних досліджень раз в три роки; обстеження жінок, що підлягають обов’язковому профогляду, забезпечені в повному обсязі; низьким залишається рівень самозвернень жінок.
3 Показники ефективності:
показник малюкової смертності (кількість випадків на 1000 народжених живими дітей) осіб статистична звітність 7,0 4,2 -40,0
питома вага охоплення жінок онкологічними оглядами з обов"язковим цитологічним обстеженням % статистична звітність 70,0 53,8 -23,1
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
питома вага злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадії % статистична звітність 19,0 17,5 -7,9
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками:  Зменшення показника малюкової смертності на 40,0 відс. пов’язане з застосуванням новітніх перинатальних технологій та якісне допологове ведення вагітних, в т.ч. своєчасне та якісне обстеження в повному обсязі. Обстеження жінок, що підлягають обов’язковому профогляду, забезпечені в повному обсязі, низьким залишається рівень самозвернень жінок. Зменшення показника виявлення онкопатології на ІІІ-ІV стадії на 7,9 відс. пов’язане з ранньою діагностикою онкологічних захворювань, проведення міських акцій з приводу днів діагностики раку молочної залози, раку шийки матки та раку шкіри.
4 Показники якості:
забезпечення препаратами сурфактанту недоношених новонароджених відповідно до затвердженого МОЗ України клінічного протоколу % статистична звітність 100 100,0 100,0 0,0
забезпечення наборами для онкоцитологічного дослідження % статистична звітність 100,0 100,0 0,0
Аналіз стану виконання результативних показників вцілому: Показники, що характеризують виконання бюджетної програми, в звітному періоді в порівнянні із уточненими плановими показниками виконані майже на 100 відс.
1412010 Завдання: Проведення вакцинопрофілактики раку шийки матки у дівчаток
1 Показники затрат:
обсяг фінансових затрат за програмою на проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини тис. грн. міський бюджет 1707,2 1707,2 1707,2 1707,2 0,0 0,0
2 Показники продукту:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
кількість дівчаток, що підлягає вакцинації від вірусу папіломи людини осіб статистична звітність 230 230 0,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Протягом 2016 року року було використано залишок вакцини "Гардасил", закупленої в минулому році, а також частково вакцину, закуплену у поточному році. В липні місяці отримано 690 доз. Всього використано 398 дози: 4 дівчаток отримало 3 вакцини (в т.ч. за рахунок залишку на початок року), 2 вакцини отримало 163 дівчинки, 1 вакцину отримало 231 дівчинка (2 відмови). Таким чином вакцину отримали 230 дівчаток, що становить 100,0 відс. річного плану.
3 Показники якості:
охоплення дівчаток вакцинопрофілактикою, батьки яких дали згоду на проведення щеплення % статистична звітність 100,0 100,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Вакцину вакцину отримали 230 дівчаток, що становить 100,0 відс. річного плану.
Аналіз стану виконання результативних показників: Показники, що характеризують виконання бюджетної програми, в звітному році в порівнянні із уточненими плановими показниками виконані в цілому на 100 відс.
 
 
 
 
Напрями використання бюджетних коштів за 2017 рік:
тис.грн.
 
№ з/п
Напрями використання бюджетних коштів Затверджено на звітний період Виконано за звітний період Відхилення
загальний фонд спеціальний фонд разом загальний фонд спеціальний фонд разом загальний фонд спеціальний фонд разом
1. Забезпечення препаратами сурфактанту новонароджених з дихальними розладами 215,634 - 215,634 115,634 - 115,634 -100,0 - -100,0
2 Забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 1385,137 - 1385,137 1105,998 - 1105,998 -279,139 - -279,139
3 Проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини 3890,770 - 3890,770 3575,812 - 3575,812 -314,958 - -314,958
Разом 5491,541 - 5491,541 4797,444 - 4797,444 -694,097 - -694,097
 
 
Результативні показники, що характеризують виконання бюджетної програми,  та пояснення щодо їх виконання за 2017 рік:
N з/п КПКВК Показники  Одиниця виміру  Джерело інформації Затверджено паспортом бюджетної програми на звітний період Виконано за звітний період (касові видатки/ надані кредити) Відхилення (у відс.)
1 2 3 4 5 6 7 8
1412050 Завдання: Забезпечення жінок, які вперше звернулися у поточному році на прийом до лікаря акушер-гінеколога, цитологічним скринінгом, забезпечення надання медичної допомоги недоношеним новонародженим у відповідності до затвердженого МОЗ України клінічного протоколу
1 Показники затрат:
обсяг фінансових затрат за програмою, в т.ч.: тис. грн. міський бюджет 1600,771 1221,632 -23,7
 - забезпечення препаратами сурфактанту новонароджених з дихальними розладами 215,634 115,634 -46,4
 - забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 1385,137 1105,998 -20,2
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Кошти на реалізацію програми були використані на 76,3 відс. річного плану за рахунок використання залишків гінекологічних наборів минулого року та препаратів сурфактанту , отриманих у порядку централізованих поставок з державного бюджету.
2 Показники продукту:
кількість новонароджених дітей, яким показано застування препаратів сурфактанту осіб статистична звітність 20 11 -45,0
кількість жінок, що підлягає профілактичному медичному огляду з онкоцитологічним дослідженням осіб статистична звітність 132861 67789 -49,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Протягом 2017 року 11 новонароджених дітей потребували застосування препаратів сурфактанту за медичними показанням, що становить 55,0 відс. річного плану і 100,0 відс. фактичної потреби. Забезпечення дітей здійснено за рахунок залишків препаратів минулого року та препаратів, отриманих у порядку централізованих поставок з державного бюджету. Протягом 2017 року обстежено 67789 жінок, що становить 51,0 відс. жінок, що підлягають профогляду і 72,9 відс. річного плану (132861*70%= 93003 жінки); кожна жінка проходить обов’язковий профогляд з проведенням онкоцитологічних досліджень раз в три роки; обстеження жінок, що підлягають обов’язковому профогляду, забезпечені в повному обсязі; низьким залишається рівень самозвернень жінок.
3 Показники ефективності:
показник малюкової смертності (кількість випадків на 1000 народжених живими дітей) осіб статистична звітність 7,0 7,2 2,9
питома вага охоплення жінок онкологічними оглядами з обов’язковим цитологічним обстеженням % статистична звітність 70,0 51,0 -27,1
1 2 3 4 5 6 7 8
питома вага злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадії % статистична звітність 19,0 15,6 -17,9
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками:  Збільшення показника малюкової смертності на 2,9 відс. пов’язане з загальним зменшенням кількості пологів, погіршенням соціально-економічних показників в місті і в Україні вцілому.  Обстеження жінок, що підлягають обов’язковому профогляду, забезпечені в повному обсязі, низьким залишається рівень самозвернень жінок. Зменшення показника виявлення онкопатології на ІІІ-ІV стадії пов’язане з ранньою діагностикою онкологічних захворювань, проведення міських акцій з приводу днів діагностики раку молочної залози, раку шийки матки та раку шкіри.
4 Показники якості:
забезпечення препаратами сурфактанту недоношених новонароджених відповідно до затвердженого МОЗ України клінічного протоколу % статистична звітність 100,0 100,0 0,0
забезпечення наборами для онкоцитологічного дослідження % статистична звітність 100,0 100,0 0,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Забезпечення препаратами сурфактанту недоношених новонароджених та забезпечення наборами для онкоцитологічного дослідження становить 100,0 відс. від потреби.
1412010 Завдання: Проведення вакцинопрофілактики раку шийки матки у дівчаток
1 Показники затрат:
обсяг фінансових затрат за програмою на проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини тис. грн. міський бюджет 3890,770 3575,812 -8,1
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Кошти на реалізацію програми були використані на 91,9 відс. річного плану за результатами проведеих процедур закупівлі .
2 Показники продукту:
кількість дівчаток, що підлягає вакцинації від вірусу папіломи людини осіб статистична звітність 428 257 -40,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Протягом І півріччя 2017 року проводилось завершення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини, розпочатої у 2016 році. Закупівля вакцини відбулась у червні 2017 року. Станом на 31.12.2017 року за рахунок вакцини, придбаної у 2017 році проведено вакцинацію 257 дівчаток. Залишок вакцини буде використаий у 2018 році згідно зі схемами проведення вакцинації.
4 Показники якості:
охоплення дівчаток вакцинопрофілактикою, батьки яких дали згоду на проведення щеплення % статистична звітність 100,0 60,0 -40,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Вакцину отримали 257 дівчаток, що становить 60,0 відс. річного плану.
 
 
Напрями використання бюджетних коштів за І півріччя 2018 року:
                                                                                                                                                       тис.грн.
 
№ з/п
Напрями використання бюджетних коштів Затверджено на рік Виконано за звітний період Відхилення
загальний фонд спеціальний фонд разом загальний фонд спеціальний фонд разом загальний фонд спеціальний фонд разом
1. Забезпечення препаратами сурфактанту новонароджених з дихальними розладами 682,901 - 682,901 - - - -682,901 - -682,901
2 Забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 1616,374 - 1616,374 - - - -1616,374 - -1616,374
3 Проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини 3851,178 - 3851,178 - - - -3851,178 - -3851,178
Разом 6150,453 - 6150,453 - - - -6150,453 - -6150,453
 
 
Результативні показники, що характеризують виконання бюджетної програми, та пояснення щодо їх виконання за І півріччя 2018 року:
N з/п КПКВК Показники  Одиниця виміру  Джерело інформації Затверджено паспортом бюджетної програми на звітний період Виконано за звітний період (касові видатки/ надані кредити) Відхилення (у відс.)
1 2 3 4 5 6 7 8
0712030 Завдання: Забезпечення жінок, які вперше звернулися у поточному році на прийом до лікаря акушер-гінеколога, цитологічним скринінгом, забезпечення надання медичної допомоги недоношеним новонародженим у відповідності до затвердженого МОЗ України клінічного протоколу
1 Показники затрат:
обсяг фінансових затрат за програмою, в т.ч.: тис. грн. міський бюджет 2299,275 0,000 -100,0
 - забезпечення препаратами сурфактанту новонароджених з дихальними розладами 682,901 -100,0
 - забезпечення наборами для проведення цитологічного скринінгу у жінок 1616,374 -100,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Кошти на реалізацію програми не були використані за рахунок використання залишків наборів і препаратів сурфактанту, придбаних минулого року та отриманих у порядку централізованих поставок з державного бюджету. Кошти планується використати до кінця поточного року, проведено процедуру закупівлі, укладення договору планується у липні поточного року.
2 Показники продукту:
1 2 3 4 5 6 7 8
кількість новонароджених дітей, яким показано застування препаратів сурфактанту осіб статистична звітність 20 6 -70,0
кількість жінок, що підлягає профілактичному медичному огляду з онкоцитологічним дослідженням осіб статистична звітність 132861 31182 -76,5
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Протягом І півріччя поточного року 6 новонароджених дітей потребували застосування препаратів сурфактанту за медичними показанням, що становить 30,0 відс. річного плану і 100,0 відс. фактичної потреби. Забезпечення дітей здійснено за рахунок залишків препаратів минулого року, отриманих у порядку централізованих поставок з державного бюджету. Протягом І півріччя поточного року обстежено 31182 жінок, що становить 23,5 відс. жінок, що підлягають профогляду і 33,5 відс. річного плану (132861*70%= 93003 жінки); кожна жінка проходить обов’язковий профогляд з проведенням онкоцитологічних досліджень раз в три роки; обстеження жінок, що підлягають обов’язковому профогляду, забезпечені в повному обсязі; низьким залишається рівень самозвернень жінок.
3 Показники ефективності:
показник малюкової смертності (кількість випадків на 1000 народжених живими дітей) осіб статистична звітність 7,0 7,8 11,4
летальність серед новонароджених з дихальними розладами % статистична звітність 0,0 12,5 12,5
питома вага охоплення жінок онкологічними оглядами з обов’язковим цитологічним обстеженням % статистична звітність 70,0 23,5 -66,5
питома вага злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадії % статистична звітність 16 30,8 92,5
відсоток виявлених злоякісних новоутворень шийки матки на ранніх стадіях % статистична звітність 84 69,2 -17,6
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками:  Збільшення показника малюкової смертності на 11,4 відс. пов’язане з загальним зменшенням кількості пологів, погіршенням соціально-економічних показників в місті і в Україні вцілому.  Обстеження жінок, що підлягають обов’язковому профогляду, забезпечені в повному обсязі, низьким залишається рівень самозвернень жінок. Збільшення показника виявлення онкопатології на ІІІ-ІV стадії пов’язане з пізнім зверненням пацієнток до лікаря зі скаргами. Відсоток виявлених злоякісних новоутворень шийки матки на ранніх стадіях зворотній до питомої ваги злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV (пізній) стадії і становить 69,2 відсотків.
4 Показники якості:
забезпеченість препаратами сурфактанту недоношених новонароджених відповідно до затвердженого МОЗ України клінічного протоколу % статистична звітність 100,0 100,0 0,0
забезпеченість наборами для онкоцитологічного дослідження % статистична звітність 100,0 100,0 0,0
зменшення відсотку злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадії, до минулого року % статистична звітність 0,0 -15,2 #ДЕЛ/0!
1 2 3 4 5 6 7 8
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Відсоток злоякісних новоутворень шийки матки, виявлених вперше на ІІІ-ІV стадії, збільшився на 15,2 відсотків, порівняно з показником минулого року, що пов’язане з пізнім зверненням пацієнток до лікаря зі скаргами.
0712010 Завдання: Проведення вакцинопрофілактики раку шийки матки у дівчаток
1 Показники затрат:
обсяг фінансових затрат за програмою на проведення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини тис. грн. міський бюджет 3851,178 0,000 -100,0
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Кошти на реалізацію програми не були використані за рахунок використання залишків препаратів, придбаних минулого року. Кошти планується використати до кінця поточного року після проведення відповідної процедури закупівлі.
2 Показники продукту:
кількість дівчаток, що підлягає вакцинації від вірусу папіломи людини осіб статистична звітність 450 245 -45,6
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Протягом І півріччя поточного року було використано залишок вакцини, закупленої в минулому році. За рахунок залишку проводиться завершення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини, розпочатої у 2017 році. Проведено вакцинацію 245 дівчаток, що становить 54,4 відс. річного плану.
3 Показники ефективності:
охоплення дівчаток вакцинопрофілактикою, батьки яких дали згоду на проведення щеплення % статистична звітність 100,0 54,4 -45,6
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: Проведено вакцинацію 245 дівчаток, що становить 54,4 відс. річного плану. Вакцинація дівчаток буде проведена до кінця року після проведення відповідної процедури закупівлі препарату згідно зі схемами проведення вакцинації.
4 Показники якості:
охоплення дівчаток вакцинопрофілактикою, батьки яких дали згоду на проведення щеплення % статистична звітність 100,0 54,4 -45,6
Пояснення щодо причин розбіжностей між затвердженими та досягнутими результативними показниками: За рахунок залишку проводиться завершення вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини, розпочатої у 2017 році
 
 
Директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг О.М.Стадник
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

ДОДАТКИ

1 1106-8-рд 24.10.18 Заперечення.pdf Переглянути