ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Танюк С.О.-в.о. директора департаменту житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

18.05.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 985-8-рд
Про надання дозволу комунальному підприємству «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради на укладання договору фінансового лізингу для придбання тролейбусів

              Проект рішення
            № 985-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
  Про надання дозволу комунальному підприємству «Черкасиелектротранс»
Черкаської міської ради на укладання договору фінансового лізингу
для придбання тролейбусів
         
                 
  Керуючись Законом України «Про фінансовий лізинг», Цивільним кодексом України, Бюджетним кодексом України, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою підвищення безпеки, комфортності транспортного обслуговування у міському пасажирському транспорті м. Черкаси,  Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Надати дозвіл комунальному підприємству «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради (код ЄДРПОУ) на укладання договору фінансового лізингу для придбання тролейбусів у кількості 20 одиниць з правом викупу на загальну суму 106 000 000 (сто шість мільйонів) грн. з Публічним акціонерним товариством комерційним банком «ПРИВАТБАНК» на таких умовах: аванс – 31 800 000 (тридцять один мільйон вісімсот тисяч) грн.; сума фінансування – 74 200 000 (сімдесят чотири мільйони двісті тисяч) грн.; відсоткова ставка – 17 % річних у гривні; строк лізингу 3 роки (36 місяців); погашення лізингових платежів та відсотків – щомісячно рівними частинами; страхування – згідно з тарифами акредитованої страхової компанії Публічного акціонерного товариства  комерційний банк «ПРИВАТБАНК».
Надати дозвіл директору комунального підприємства «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради Кучеру Петру Семеновичу на підписання договору фінансового лізингу і договору страхування майна та необхідних документів для оформлення цих договорів.
2. Укласти договір поруки для забезпечення виконання зобов’язань комунального підприємства «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради перед Публічним акціонерним товариством комерційним банком «ПРИВАТБАНК» за договором фінансового лізингу.
Уповноважити заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волошина І.В. на підписання від Черкаської міської ради договору поруки та необхідних документів для оформлення цього договору.
3. Департаменту фінансовому політики Черкаської міської ради, при формуванні міського бюджету на 2019 – 2021 роки, передбачити кошти для забезпечення виконання зобов’язань комунального підприємства «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради, відповідно до послуг фінансового лізингу та вимог чинного законодавства.
4. Комунальному підприємству «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради:
4.1. Дозволити здійснювати витрати, пов’язані з ремонтом та обслуговуванням тролейбусів (п. 1 цього рішення), згідно діючою системою огляду і ремонту рухомого складу та іншими нормативними і технологічними документами.
4.2. Після закінчення лізингу здійснити дії щодо оформлення відповідних документів, що підтверджують право власності на тролейбуси (п. 1 цього рішення) за територіальною громадою міста, в особі комунального підприємства «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волошина І.В., постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища (Кіта І.М.).
 
 
Міський голова         А.В.Бондаренко
 
 
 
 

 
                                                                             
 
УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького,36. тел. 36-11-35; 36-11-37
 
 
Депутатам Черкаської
міської ради
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення:
 
Про надання дозволу комунальному підприємству «Черкасиелектротранс»
Черкаської міської ради на укладання договору фінансового лізингу
для придбання тролейбусів
 
Більшість рухомого складу КП «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради складають тролейбуси, вік яких становить від 22 до 31 року, при нормативному терміні експлуатації 10 років, а тому систематично виходять із ладу, що в свою чергу спричиняє значні незручності для громадян та суттєво зменшує пасажиропотік, а відповідно і зменшується прибуток підприємства.
Оновлення рухомого складу КП «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради за рахунок фінансового лізингу на сьогоднішній день є єдиним варіантом вирішення питання забезпечення громадян якісним та безпечним електротранспортом для пересування містом Черкаси.
Найбільш вигідні умови фінансового лізингу пропонує ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» - 17 % річних у гривні на термін 3 роки.
Однією із умов фінансового лізингу, що надається ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» є обов’язкове його забезпечення Черкаською міською радою шляхом укладання договору поруки.
Таким чином, прийняття рішення про надання дозволу КП ««Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради на укладення договору фінансового лізингу з ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» на придбання нових тролейбусів у кількості 20 одиниць, значно покращить ситуацію громадського електротранспорту у місті Черкаси, а відповідно і забезпечить громадян якісним та безпечним електротранспортом для пересування нашим містом.
 
В.о. директора департаменту ЖКК         С.О.Танюк
           
       
 
 
 
   

УКРАЇНА
 

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ФІНАНСОВОЇ  ПОЛІТИКИ

DEPARTMENT OF FINANCIAL POLICY
 

18000, м. Черкаси  вул. Б. Вишневецького, 36, тел.36-02-82 , факс 36-02-80, 32-52-83
e-mail: fin_mvk@dfp.ck.ua, finck@ukr.net, web: www.dfp.ck.ua
 
_____________№______________
 
 
Заперечення
 до  проекту рішення Черкаської міської ради «Про надання дозволу комунальному підприємству «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради на укладання договору фінансового лізингу для придбання тролейбусів»
 
Запропоновані умови придбання комунального транспорту у лізинг передбачають в 2018 році витрати в сумі в сумі 55,8 млн.грн. (в тому числі на сплату авансового платежу – 31,8 млн.грн.; на сплату вартості предмету лізингу (повернення основної суми кредиту) – 21,2 млн.грн.; на сплату відсотків – 2,7 млн.грн.). Крім того, додаткові витрати на страхування транспорту складуть близько 2,0 млн.грн.  На сьогодні, кошти в міському бюджеті на оновлення рухомого складу не передбачені, тобто не зрозумілими є джерела фінансування зазначеного заходу у 2018 році.
Програмою розвитку міського електротранспорту у  м.Черкаси на 2017-2020 роки, затвердженою рішенням Черкаської міської ради від 05.10.2017 № 2-2379, зі змінами не передбачена можливість здійснювати лізингові платежі та придбавати комунальну техніку у лізинг.
Проектом рішення передбачено укладання договору поруки, проте проект договору не доданий, що унеможливлює проведення його аналізу на відповідність чинному законодавству та наслідків для міського бюджету і діяльності комунального підприємства.  Вважаємо за необхідне надати додаткові обґрунтування щодо необхідності укладення договору поруки та проект договору затвердити додатком до даного рішення ради.
Пункт 3 проекту рішення  пропонуємо виключити, так як відповідно до статті 75 Бюджетного кодексу України проект міського бюджету на наступний бюджетний період департаментом фінансової політики формується виключно на підставі бюджетних запитів, поданих головними розпорядниками коштів, та подається на розгляд виконавчому комітету Черкаської міської ради з подальшим розглядом на сесії міської ради. Тому пункт 3 даного проекту рішення не може бути підставою для включення зазначеної потреби в коштах до  міського бюджету в 2019-2021 роках.
З огляду на зазначене, вважаємо за доцільне доопрацювати  даний проект рішення з урахуванням наданих зауважень.
 
Директор  департаменту                                                                Н.Н. Джуган
    
 
 
Шпак Н.Ю., 337796