ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

департамент архітектури та містобудування

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Чинний

Дата:

24.05.2023

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 3140-9-з
Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки площею 0,0235 га в районі перспективної вул. Антона Моспана та затвердження умов проведення земельних торгів

 
 
 
 
Проект рішення
№ 3140-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки площею 0,0235 га в районі перспективної вул. Антона Моспана та затвердження умов проведення земельних торгів
З метою виконання завдань по наповненню бюджету міста, враховуючи інвестиційну привабливість земельної ділянки, заяву № 26973-01-25 від 25.11.2021, розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, рішення Черкаської міської ради від 26.01.2023 № 35-39, витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-5300416042023 від 05.05.2023 та витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 21.12.2021 № 26973-01-25, статті 93, 96, 135-139, 141 та 186 Земельного кодексу України, статті 6 та 16 Закону України «Про оренду землі», відповідно до ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:

1. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної форми власності площею 0,0235 в районі перспективної вул. Антона Моспана, право оренди якої пропонується для продажу на земельних торгах (у формі аукціону) для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Кадастровий номер земельної ділянки 7110136700:05:036:0049.
2. Зареєструвати право комунальної власності за територіальною громадою міста Черкаси на земельну ділянку площею 0,0235 в районі перспективної вул. Антона Моспана (кадастровий номер земельної ділянки 7110136700:05:036:0049).
3. Доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради:  
3.1. Укласти договір про організацію та проведення земельних торгів.
3.2  Провести земельні торги відповідно норм чинного законодавства з продажу лота - права оренди земельної ділянки, зазначеної в п.1 цього рішення, та затвердити умови проведення земельних торгів, а саме:
3.2.1  Земельну ділянку віднести до категорії земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Цільове призначення – для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (код КВЦПЗ – 11.02).
3.2.2  Відповідно до витягу з містобудівної документації  міста Черкаси та визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 21.12.2021 № 26973-01-25 та містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2021 № 5-318, вищезазначена земельна ділянка належить до території промислових підприємств.  Містобудівні потреби відповідають діючій містобудівній документації міста Черкаси. На вищезазначену земельну ділянку відсутні містобудівні обмеження.
3.2.3 Встановити  стартовий  розмір річної орендної плати за земельну ділянку, зазначену в п.1 цього рішення, у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
3.2.4 Строк оренди земельної ділянки – 49 років.
4. Затвердити проект договору оренди землі (додаток).
5. Зобов’язати Переможця земельних торгів: 5.1. Виконати всі умови проведення земельних торгів відповідно до вимог чинного законодавства.
5.2. Здійснити оплату за користування земельною ділянкою, право користування якою набуто на земельних торгах, а також суму витрат на підготовку лота до продажу у порядку та строки, які визначені чинними законодавством.
5.3. Укласти договір оренди землі між Черкаською міською радою (організатором земельних торгів) і переможцем торгів в установленому законодавством порядку, після підписання якого два примірника оригіналу договору залишаються у організатора земельних торгів  до моменту здійснення повної сплати коштів за користування земельною ділянкою, право користування якою набуто на земельних торгах, а також суму витрат на підготовку лота до продажу у порядку та строки, які визначені чинними законодавством, та до проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки.  Подання документів для державної реєстрації права оренди земельної ділянки здійснюється виключно уповноваженою особою Черкаської міської ради (організатора земельних торгів). Довідка департаменту фінансової політики Черкаської міської ради про повну сплату коштів в строки, визначені чинним законодавством та відповідним договором оренди землі, разом з договором оренди землі є підставою для державної реєстрації відповідного речового права переможця земельних торгів на земельну ділянку.
5.4. Право на земельну ділянку, набуте за результатами проведення земельних торгів, виникає з дня державної реєстрації такого права в порядку, встановленому законом.
5.5. У зоні проходження інженерних комунікацій вести обмежене землекористування відповідно до діючих норм і правил, забезпечити безперешкодний допуск власників і експлуатаційних технічних служб для ремонту та експлуатації інженерних комунікацій, та врахувати законні інтереси суміжних землекористувачів.
6. Доручити уповноваженим особам, згідно рішення Черкаської міської ради від 09.11.2021 № 13-20, бути представниками від Черкаської міської ради на земельних торгах та за результатами проведення земельних торгів підписувати протокол земельних торгів, укладати від імені Черкаської міської ради договір оренди землі, право на яку виставляється на земельні торги.
7. Контроль за  укладенням договору оренди землі з Черкаською міською радою та державною реєстрацією права оренди земельної ділянки покласти на управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради.
8. Попередити землекористувача про необхідність виконання своїх обов’язків відповідно до вимог статті 96 Земельного кодексу України та про те, що право користування земельною ділянкою може бути припинено відповідно до вимог статей 141 та 143 Земельного кодексу України.
9. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Савін А. О.) та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.) 
 
Міський голова                                                                  Анатолій БОНДАРЕНКО
 
 
 
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення
«Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки
площею 0,0235 га в районі перспективної вул. Антона Моспана
та затвердження умов проведення земельних торгів»
 
Даним проектом рішенням пропонується до передачі в оренду окремим лотом на конкурентних засадах (на земельних торгах), земельна ділянка площею 0,0235 га в районі перспективної вул. Антона Моспана, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.
Кадастровий номер земельної ділянки 7110136700:05:036:0049.
Відповідно до витягу з містобудівної документації  міста Черкаси та визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 21.12.2021 № 26973-01-25 та містобудівної документації "Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2021 № 5-318, вищезазначена земельна ділянка належить до території промислових підприємств.  Містобудівні потреби відповідають діючій містобудівній документації міста Черкаси. На вищезазначену земельну ділянку відсутні містобудівні обмеження.
Земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування (оренду, суперфіцій, емфітевзис) окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою статті 134 Земельного кодексу України.
Відповідно до ст. 135 Земельного кодексу України Порядок проведення земельних торгів, визначений цим Кодексом, є обов’язковим у разі, якщо на земельних торгах здійснюються продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, передача їх у користування за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.
Земельні торги проводяться у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу ціну за придбання прав емфітевзису, суперфіцію, або найвищий розмір орендної плати, зафіксовані під час проведення земельних торгів.
 
 
 
Начальник управління
земельних ресурсів, землеустрою та інспектування                                          
Руслан ДОНЕЦЬ
 
 
 
 
  
 
Додаток до проекту рішення Черкаської міської ради
від ________________ № ____
ПРОЕКТ ДОГОВОРУ
оренди землі
 м. Черкаси                                                                                       _________________ 20____ року
 
       ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА, ідентифікаційний код юридичної особи 25212542, зареєстрована у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 21.05.1997 року, номер запису: 1 026 120 0000 001916, місцезнаходження якої: місто Черкаси, вул. Байди Вишневецького, будинок № 36, що діє на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування", в особі _______________________________________________________, який діє на підставі рішень Черкаської  міської ради від 09.11.2021 № 13-20 «Про уповноваження посадових осіб на виконання функцій організатора земельних торгів в особистих електронних кабінетах та від _____________ № _____ (надалі – Орендодавець), з однієї сторони, та ___________________________________________, (надалі - Орендар), з другої сторони, (разом - Сторони) уклали цей договір (надалі – Договір), про наступне:
 
Предмет договору
     1. Орендодавець на підставі рішення Черкаської міської ради від _____________ № ______ та протоколу земельних торгів №                                                 надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, що за цільовим призначенням відноситься до категорії земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, що знаходиться в місті Черкаси, в районі перспективної вул. Антона Моспана.
 
Об’єкт оренди
     2. В оренду передається земельна ділянка площею 0,0235 га (кадастровий номер 7110136700:05:036:0049). Цільове призначення земельної ділянки – Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (код КВЦПЗ – 11.02).
     3. На земельній ділянці відсутні об’єкти нерухомого майна та інфраструктури.
     4. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки, згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки відповідно до листа управління надання адміністративних послуг головного управління Держгеокадастру у Черкаській області від ____________ № ______ становить __________________________ гривень.
     5. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.
     6. Інші особливості об’єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини: відсутні.
 
Строк дії договору
     7. Договір укладено на 49 років (з дати підписання договору уповноваженими представниками Сторін).
        Після закінчення строку договору Орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.
 
Орендна плата
     8. За оренду земельної ділянки Орендар сплачує орендну плату у грошовій формі.
     Плата за користування земельною ділянкою, право оренди якої набуто Орендарем на електронних земельних торгах згідно з протоколом про результати земельних торгів по лоту № __________________  у розмірі річної орендної плати становить ____________________________ без ПДВ, що дорівнює ________ % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
     Сума гарантійного внеску (за вирахуванням суми винагороди оператора електронного майданчика з гарантійного внеску переможця, що становить ___________ грн.) у розмірі __________  грн. (_____________________) без ПДВ, сплаченого Орендарем до початку проведення електронних земельних торгів, зараховується до сплати орендної плати за перший рік користування земельною ділянкою.
     Орендна плата вноситься Орендарем протягом п’яти робочих днів з дня підписання договору за результатами проведення земельних торгів на відповідні казначейські рахунки міської ради, шляхом перерахування грошових коштів у розмірі __________________ грн. (________________) без ПДВ, що дорівнює різниці між сумою річної плати за користування земельною ділянкою (орендної плати), яка склалася за результатами електронних земельних торгів, та сумою гарантійного внеску, сплаченого Орендарем до початку проведення електронних земельних торгів (за вирахуванням суми винагороди оператора електронного майданчика з гарантійного внеску переможця). Про проведену сплату Орендар повідомляє Орендодавця та надає копію платіжного документу в той самий день.
     Надалі, річна орендна плата, сума якої за кожний наступний рік оренди не може бути меншою за розмір (суму) річної орендної плати, що склалася за перший рік користування земельною ділянкою, визначеної за результатами електронних земельних торгів, а саме ________________ грн (___________________________) без ПДВ вноситься Орендарем на відповідний рахунок, зазначений у пункті  10 цього Договору, за податковий період відповідно до чинного податкового законодавства.
У відповідності до п. 5 ст. 135 Земельного кодексу України переможець земельних торгів (Покупець) зобов’язується не пізніше п’яти робочих днів з моменту укладення цього Договору сплатити витрати, здійснені на підготовку лоту до проведення земельних торгів у сумі ______________ грн. (______________________) на розрахунковий рахунок:
назва банку: ________________________, ЄДРПОУ ____________,
Міжнародний номер банківського рахунку IBAN UA______________________________,       
призначення платежу - витрати на підготовку лоту до проведення земельних торгів.
 
Довідка департаменту фінансової політики про оплату повної вартості земельної ділянки  буде підтверджувати факт повного розрахунку Покупця і є підставою для державної реєстрації права оренди на земельну ділянку, зазначену в пунктах 1 та 2 цього Договору.
     9. Обчислення розміру грошової оцінки та орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.
     10. Надалі орендна плата за землю вноситься Орендарем щомісячно до 30 числа місяця наступного за звітним в розмірі 1/12  річної  орендної  плати    шляхом     безготівкового    перерахування грошових коштів на:
Балансовий рахунок _____________________
Одержувач : ___________________________
Код ЄДРПОУ : _________________________
Банк: _________________________________
Поле призначення платежу:*; 101; текст.
     Орендар бере на себе обов’язок уточнення зміни розмірів орендної плати та банківських реквізитів через фінансові та податкові органи на місцях.
     11. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати не допускається.
     12. Умови цього договору про розмір орендної плати переглядаються у разі:
  • зміни умов господарювання, що тягне за собою зміну цільового призначення земельної ділянки або її частини;
  • зміни розміру земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;
  • погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами;
  • невиконання Орендодавцем обов’язків щодо повідомлення Орендаря про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку, якщо це спричинило перешкоди в користуванні орендованою земельною ділянкою;
  • в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.
     В разі проведення щорічної індексації нормативної грошової оцінки землі, внесення інших змін на підставі вимог діючого законодавства, а також в разі будь-яких змін Черкаською міською радою розмірів орендної плати та нормативної грошової оцінки, що діють в                                м. Черкаси, розмір грошової оцінки земельної ділянки та розмір щорічної орендної плати змінюватиметься без внесення змін та доповнень до цього договору.
     В інших випадках у встановленому порядку вносяться зміни до цього договору.
     13. За несвоєчасне внесення орендної плати у строки, визначені цим договором, стягується пеня у розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, що діяла в період, за який стягується пеня, від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, але не більше визначеної законом  ставки пені за несвоєчасну сплату земельного податку.
     Нарахування пені здійснюється протягом усього строку прострочення сплати орендних платежів.
Умови використання земельної ділянки
     14. Земельна ділянка передається для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.
     15. Цільове призначення земельної ділянки – для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (код КВЦПЗ – 11.02).
     16. Умови збереження стану об'єкта оренди:
     - Орендар у відповідності до статті 164 Земельного кодексу України здійснює раціональну організацію території, поліпшення корисних властивостей землі, захист земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними і радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;
     - Орендар забезпечує знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при  проведенні робіт, пов’язаних із порушенням земель.
 
Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду
     17. Право оренди на земельну ділянку, набуте за результатами проведення земельних торгів, виникає з дня державної реєстрації такого права, яка вчиняється після виконання пункту 8 цього Договору, а саме: сплати річної орендної плати за користування земельною ділянкою, винагороди виконавцю земельних торгів та витрат на підготовку лоту.
 
Умови повернення земельної ділянки
18. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.
У випадку, коли з вини Орендаря земельна ділянка буде деградована, виснажена, що призведе до погіршення її якості, у тому числі техногенного забруднення, Орендар у встановленому законодавством порядку відшкодовує збитки у повному обсязі.
  19. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають  відшкодуванню.
  20. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, відшкодуванню не підлягають.
  21. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.
        Збитками вважаються:
  • фактичні втрати, яких Орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;
  • доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору.
  22. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.
Обмеження (обтяження) щодо використання
земельної ділянки
  23. Орендодавець стверджує, що на момент укладання цього договору земельна ділянка не відчужена будь-яким способом, не знаходиться у заставі, під арештом, не є предметом судового розгляду, не передана у користування, не обмежена будь-якими правами інших фізичних, юридичних осіб або будь-яким іншим чином.
Відповідно до витягу з містобудівної документації  міста Черкаси та визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 21.12.2021 № 26973-01-25 та містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2021 № 5-318, вищезазначена земельна ділянка належить до території промислових підприємств.  Містобудівні потреби відповідають діючій містобудівній документації міста Черкаси. На вищезазначену земельну ділянку відсутні містобудівні обмеження.
Орендар зобов’язаний у зоні проходження інженерних комунікацій, якщо такі наявні, вести обмежене землекористування відповідно до діючих норм і правил, забезпечити безперешкодний допуск власників і експлуатаційних технічних служб для прокладки нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться у межах наданої в оренду земельної ділянки, та при використанні земельної ділянки врахувати законні інтереси суміжних землекористувачів.
            24. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку, якщо такі обмеження або права наявні.
Інші права та обов'язки сторін
     25. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:
     а) використання земельної ділянки за цільовим призначенням та згідно з умовами надання, визначеними в договорі;
     б) додержання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, місцевих правил забудови населених пунктів;
     в) своєчасного і повного внесення орендної плати;
     г) припинення або розірвання договору в разі порушення земельного законодавства та умов договору, допущених Орендарем, виникнення необхідності відведення земельної ділянки для інших цілей згідно з генеральним планом розвитку міста, у випадку несплати (несвоєчасної сплати) орендних платежів.
     26. Орендодавець зобов’язаний:
     а) передати у користування Орендареві земельну ділянку у стані, придатному для використання за цільовим призначенням, визначеним в умовах цього договору;
     б) не вчиняти дій, які перешкоджали б Орендареві користуватися земельною ділянкою;
     в) у разі дострокового припинення або розірвання договору за ініціативою Орендодавця компенсувати витрати, понесені Орендарем на освоєння території;
     г) попередити про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку.
     27. Орендар має право самостійно визначати напрями своєї господарської діяльності відповідно до призначення земельної ділянки та умов договору.
     28. Орендар зобов’язаний:
    а) сплатити річну орендну плату за перший рік оренди у строки та розмірі визначених пунктом 8 цього Договору.
     б) приступити до використання земельної ділянки з моменту державної реєстрації права оренди;
     в) своєчасно і в повному обсязі вносити орендну плату;
     г) виконувати встановлені щодо об’єкта оренди обмеження та обтяження в обсязі, передбаченому цим договором;
     д) у разі відчуження будівель та споруд (або їх часток), розташованих на земельній ділянці, наданій в оренду, Орендар зобов’язаний повідомити про це Орендодавця в 10-денний термін з дня відчуження, а також повідомити нового власника про необхідність оформлення правових документів на землю. До державної реєстрації прав третіх осіб на користування земельною ділянкою орендна плата вноситься Орендарем у повному обсязі з урахуванням фактичного цільового використання земельної ділянки новим власником майна;
     е) у разі відмови від поновлення договору, Орендар зобов’язаний у місячний термін з дня закінчення дії договору привести земельну ділянку у придатний для використання стан (демонтувати будівлі, спланувати територію і т.п.). При цьому орендна плата за земельну ділянку вноситься за весь час фактичного використання земельної ділянки до моменту державної реєстрації припинення права користування земельною ділянкою Орендарем.
     є) не утримувати земельну ділянку для забезпечення своїх вимог до Орендодавця (стаття 34 Закону України „ Про оренду землі”);
     ж) забезпечити освітлення, озеленення та прибирання прилеглої території згідно з правилами благоустрою м. Черкаси, а також розробити проект озеленення та благоустрою земельної ділянки (включаючи прилеглу територію);
     з) у п’ятиденний строк після державної реєстрації права оренди  надати копію договору відповідному органу доходів і зборів та департаменту фінансової політики Черкаської міської ради;
     і) в разі поновлення договору оренди землі після закінчення терміну його дії продовжувати сплачувати орендну плату в розмірі, передбаченому цим договором, до моменту державної реєстрації права користування земельною ділянкою на новий строк;
     ї) видалення зелених насаджень, які знаходяться на даній земельній ділянці, здійснювати відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженої постановою КМУ № 1045 від 01.08.2006.
    
 Ризик випадкового знищення або пошкодження
об'єкта оренди чи його частини
 
     29. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.
Страхування об'єкта оренди
     30. Згідно з цим Договором об'єкт оренди може бути застрахований за бажанням однієї із сторін.
     31. У випадках, передбачених пунктом 30 цього договору, страхування об’єкта здійснює Орендар.
     32. Сторони домовились про те, що у разі невиконання свого обов’язку стороною, яка повинна згідно з цим договором застрахувати об’єкт оренди, друга сторона може застрахувати його і вимагати відшкодування витрат на страхування.
 
Зміна умов договору і припинення його дії
     33. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.
У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.
     34. Дія договору припиняється у разі:
   -  порушення Орендарем умов пункту 8 цього Договору;
  • закінчення строку, на який його було укладено, але не раніше моменту державної реєстрації  
  припинення права оренди;
  • придбання Орендарем земельної ділянки у власність;
  • викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної
  ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;
  • ліквідації юридичної особи-орендаря;
  • набуття іншою особою права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що  
  розташовані на орендованій земельній ділянці, але не раніше моменту державної реєстрації   
  припинення права оренди.
Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.
          35. Дія договору припиняється шляхом його  розірвання:
- за взаємною згодою сторін;
  •  за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.
- в односторонньому порядку, в разі порушення умов пункту 8 цього Договору, систематичної несплати орендної плати (протягом трьох і більше місяців підряд) або внесення її в неповному обсязі, недотримання санітарно – гігієнічних вимог утримання земельної ділянки та прилеглої території, тощо.
У разі розірвання договору оренди з ініціативи Орендаря Орендодавець має право на отримання орендної плати на землях несільськогосподарського призначення – за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням Орендодавцем договірних зобов`язань.
     36. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.
     Право на орендовану земельну ділянку у разі смерті фізичної особи - Орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з Орендарем.
 
Відповідальність сторін за невиконання або
неналежне виконання договору
     37. За порушення умов Договору та земельного законодавства сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.
     38. Сторона, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.
 
Умови передачі у заставу та внесення до статутного
фонду права оренди земельної ділянки
     39. Право на оренду земельної ділянки комунальної власності не може бути відчужено її Орендарем іншим особам, внесено до статутного фонду, передано у заставу.
 
Прикінцеві положення
     40. Цей договір набирає чинності після підписання уповноваженими представниками Сторін, сплати Орендарем річної орендної плати, відповідно до умов пункту 8 цього Договору.
     41. Цей Договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в Орендодавця, другий – в Орендаря.
 
     Невід’ємною частиною договору оренди землі є:
  • протокол земельних торгів №  ­­­­­­­­_______________________
 
 
Реквізити сторін
Орендодавець
 
Черкаська міська рада,
в особі _______________________, який діє на підставі рішень Черкаської міської ради від 09.11.2021 № 13-20 «Про уповноваження посадових осіб на виконання функцій організатора земельних торгів в особистих електронних кабінетах» та від _______ № ____
Орендар
 
                     
                                                    

 
Місцезнаходження:
18000, м. Черкаси
вул. Байди Вишневецького, 36
Місцезнаходження
 
Ідентифікаційний код:
25212542
Ідентифікаційний код:
 
Підписи сторін
 
Орендодавець                                                                  Орендар
 
________________ ____________                            ___________________________            ­­­­­­­­­­­­­
М.П.                                                                                   М.П.
 
«__» ____________ 20__                                                  «__» ____________ 20__
             (дата підписання)                                                                                            (дата підписання)

ДОДАТКИ