ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент освіти та гуманітарної політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

444-9-рд

Дата реєстрації:

29.10.2021

Проголосовано:

09.11.2021 11:37:08

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    38
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 444-9-рд





























































































































Проект рішення
№444-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
 

 
Про затвердження міської

Програми розвитку дошкільної освіти міста Черкаси на 2022-2026 роки
Відповідно до пункту 22 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2 статті 66 Закону України «Про освіту», пункту 2 статті 19 Закону України «Про дошкільну освіту» та з метою створення умов для реалізації в місті державної політики у сфері надання послуг для здобуття якісної дошкільної освіти, Черкаська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити міську Програму розвитку дошкільної освіти міста Черкаси на 2022-2026 роки ( додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Чубіну А.С. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Холупняк К.О.).
Міський голова Анатолій  БОНДАРЕНКО



 

  

 






























                                       

 
Пояснювальна записка

до проекту рішення:

 

Про затвердження міської Програми розвитку дошкільної освіти

міста Черкаси на 2022-2026 роки

Дошкільна освіта є обов’язковою первинною складовою безперервної освіти, обов’язковий елемент успішного розвитку дитини та один із найважливіших пріоритетів у сфері освіти. Міська програма розвитку дошкільної освіти міста Черкаси на 2022-2026 роки  розроблена на виконання Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», інших чинних нормативно-правових актів та спрямована на реалізацію державної політики щодо створення умов для забезпечення населення міста Черкаси доступною та якісною дошкільною освітою. Дана Програма спрямована на забезпечення конституційних прав дітей дошкільного віку і державних гарантій щодо доступності та безоплатності здобуття дошкільної освіти у закладах дошкільної освіти, зокрема дітьми п'ятирічного віку та дітьми з особливими освітніми потребами.

Основними завданнями дошкільної освіти є збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дитини, виховання любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля, формування особистості дитини, розвиток її творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду, виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти, забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту

Це вимагає створення належних умов для функціонування, збереження та розширення мережі закладів дошкільної освіти, оновлення змісту дошкільної освіти відповідно до суспільних запитів.

 Відповідно до потреб громадян у місті створено різні типи закладів дошкільної освіти: ясла-садки, ясла-садки комбінованого та компенсуючого типів. Продовжує функціонувати навчально-виховне об’єднання, структурною частиною якого є дошкільний підрозділ.

            Станом на 01.09.2021 року у місті Черкаси функціонують 58 закладів дошкільної освіти ( 53 – комунальні, 5 – приватні) та 1 дошкільне відділення при Черкаському навчально-виховному об’єднанні «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа I-II ступенів № 36 ім. Героїв – прикордонників» Черкаської міської ради.

  Різними формами дошкільної освіти, станом на 01 вересня 2021 року охоплено 9609 дітей. На 100 місцях у комунальних закладах дошкільної освіти виховуються 102 дитини. Частково вдалося зняти соціальну напругу по влаштуванню дітей у заклади дошкільної освіти.    Завдяки електронному запису дітей, що був запроваджений з 2013 року, за останні три роки у три рази  зменшилася черга до закладів дошкільної освіти міста. У цілому, зменшення кількості дітей у закладах дошкільної освіти спостерігається з 2018 року і пов’язане це, в основному, зі зменшенням народжуваності.

         Проте, для 100% забезпечення місцями в закладах  дошкільної освіти дітей дошкільного віку необхідно реалізувати комплекс заходів: від забезпечення мережі закладів дошкільної освіти шляхом їх будівництва і реконструкції  до створення умов для організації інших форм дошкільної освіти: відкриття приватних, корпоративних дитячих садків, активізувати роботу щодо охоплення альтернативною дошкільною освітою наймолодших мешканців міста.

         У 2022-2026 роках буде продовжено роботу щодо реалізації Державного стандарту дошкільної освіти, що потребує активізації методичної роботи з педагогічними кадрами, впровадження нових навчальних програм, зміцнення матеріально-технічної бази, створення умов, що забезпечують якість дошкільної освіти.

На сьогоднішній день стан матеріально-технічного забезпечення закладів дошкільної освіти потребує оновлення. Необхідно оновити технологічне обладнання харчоблоків, пралень, ігрові та спортивні майданчики облаштувати сучасним ігровим та спортивним обладнанням.

Розв'язання зазначених проблем можливе за умови об'єднання зусиль центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування шляхом розробки і виконання міської Програми розвитку дошкільної освіти на 2022-2026 роки.

З метою створення умов для реалізації в місті державної політики у сфері надання послуг для здобуття якісної дошкільної освіти, керуючись пунктом 22 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», прошу прийняти рішення «Про затвердження міської програми розвитку дошкільної освіти міста Черкаси на 2022 - 2026 роки».

 
В.о. директора департаменту освіти та гуманітарної політики  

 

Богдан  БЄЛОВ
 

 

 



 

ДОДАТКИ

1 444-9-рд 29.10.21 додаток.pdf Переглянути
2 444-9-рд 29.10.21 Зауваження.pdf Переглянути