ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент освіти та гуманітарної політики

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

IX

Вид:

В цілому з пропозиціями

Номер:

443-9-рд

Дата реєстрації:

29.10.2021

Проголосовано:

09.11.2021 11:37:08

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    38
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 443-9-рд


 












































































































Проєкт рішення
№  443-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження Програми організації харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси на 2022-2024 роки
Відповідно до пункту 22 частини першої статті 26 Закону України                «Про місцеве самоврядування в Україні», абзацу 2 частини 3 статті 56 Закону України «Про освіту», абзаців 1, 2 частини 7 статті 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту», пункту 3 частини першої статті 91 Бюджетного  кодексу України та з метою покращення якості харчування окремих категорій  учнів 1-11 класів закладів загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси, Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:    

 

  1. Затвердити Програму організації харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси на 2022-2024 роки (додається).

  2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського           голови з питань діяльності виконавчих органів ради Чубіну А.С. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики                   (Холупняк К.О.).


 
Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО



 

 

 

 

 

 

 

 

 






ПОГОДЖЕНО:

                                                                           Заступник міського голови

з питань діяльності виконавчих органів ради

                  А.С. Чубіна






 

Пояснювальна записка

 

Про затвердження Програми організації харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси на 2022-2024 роки

        

Організація якісного і доступного харчування в закладах загальної середньої освіти на сьогодні є важливою соціальною програмою.

Повноцінне, збалансоване харчування є однією з умов нормального    функціонування дитячого організму. Раціональне харчування зумовлює належний розвиток усіх важливих органів і систем, сприяє зміцненню захисних функцій організму.

За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя, у тому числі і від харчування. Якщо більшість дітей, які ідуть до школи, є відносно здоровими і не мають хронічних захворювань, то за даними Київського інституту педіатрії, акушерства і гінекології, лише 5% випускників залишаються здоровими. Інші мають хронічні захворювання, а дехто й два-три.

За останніми даними Всеукраїнської організації охорони здоров’я, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.

Організація харчування у закладах загальної середньої освіти міста здійснюється відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст.32), «Про освіту» (ст.56), «Про повну загальну середню освіту» (ст.20), «Про охорону дитинства» (ст. 5), «Про статус і соціальний захист громадян України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (ст.30), «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (ст.10), «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», постанов Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – постанова КМУ № 305), наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020  № 2205, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 р. за № 1111/35394 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти».

На виконання зазначеного законодавства за рахунок коштів міського бюджету забезпечено гарячим харчуванням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (131 особа), дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах (43 особи).

Відповідно до рішення Черкаської міської ради від 19.04.2018 № 2-3366 у місті до 31.12.2021 діє Програма організації безкоштовного харчування окремих категорій учнів 1-11 класів закладів загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси на 2018-2021 роки (далі – Програма). Так, у 2020/2021 навчальному році за заявами батьків безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 99% учнів 1-4 класів (11864 дитини), 90 дітей із малозабезпечених сімей (100%), 179 дітей-переселенців (88%) та 590 дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил або загинули під час антитерористичної операції/операції об’єднаних сил (91%). Інші діти із числа вищезазначених категорій не харчуються з причин відмови батьків або діти, які перебувають на одній із індивідуальних форм навчання.

Крім того, згідно з Програмою мають можливість харчуватися безкоштовно 51 учень 5-11 класів із сімей, які опинились в складних життєвих обставинах. Це переважно діти батьки яких не отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також із неповних та неблагополучних сімей.

Із 01.01.2019 у місті організовано харчування для учнів 5-11 класів призерів IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, Міжнародних олімпіад, конкурсів, турнірів та призерів офіційних Всеукраїнських спортивних змагань. Так, харчуванням охоплено відповідно 9 дітей-призерів олімпіад з навчальних предметів, 92 дитини-призера офіційних спортивних змагань.

Отже, за Програмою безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 13045 учнів 1-11 класів, що становить 46% від загальної кількості учнів.

Відповідно до Програми середня вартість одноразового харчування у закладах загальної середньої освіти становить для учнів 1-4 класів 11,57 грн., для учнів 5-11 класів – 12,03 грн. При такій вартості норми харчування в  середньому виконуються на 43%. Діти шкільного віку в недостатній кількості отримують молоко та кисломолочні продукти, м’ясо, рибу, овочі різні, фрукти.

Дія зазначеної Програми 31.12.2021 завершується. Разом із цим, упродовж 2020-2021 років набула чинності низка нормативних актів, відповідно яких виникла потреба у розробці нової програми харчування учнів. Так, Кабінет Міністрів України постановою № 305 затвердив нові норми і порядок організації харчування у закладах освіти. Вже в новому навчальному році цими документами передбачена відповідна калорійність страв та меню для учнів й встановлені обмеження щодо продуктів, що містять сіль, цукор і жири. Натомість у щоденному раціоні учнів мають бути такі продукти: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти, один раз на тиждень – риба морська, два рази на тиждень – м’ясо.

Для забезпечення виконання нових норм харчування виконані розрахунки вартості визначеного набору продуктів. При проведенні розрахунку продуктового набору для одноразового харчування дитини з урахуванням середніх споживчих цін на товари (послуги) вартість харчування для 1 дитини віком від 6 до 11 років повинна становити 22,53 грн., від 11 до 14 років – 26,23 грн., від 14 до 18 років – 28,18 грн.

Для якісного і повноцінного харчування учнів, забезпечення виконання вимог постанови КМУ № 305, різноманітного раціону та враховуючи постійне зростання цін на продукти харчування виникає необхідність за рахунок коштів міського бюджету підвищити вартість харчування для одноразового харчування дітей пільгових категорій.

Законом України «Про освіту», постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» визначено, що засновник закладів освіти забезпечує безоплатне гаряче харчування  за рахунок коштів міського бюджету: дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

Діючим законодавством не передбачене харчування здобувачів освіти із родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей із сімей учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, учнів 1-4 класів. Зважаючи на зазначене необхідно доповнити до дітей пільгових категорій учнів із сімей учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, учнів із родин, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Одноразове харчування учнів 1-4 класів, які не належать до пільгових категорій здійснювати за рахунок коштів міського бюджету відповідно до доведеного фінансового ресурсу. 

Забезпечення безоплатним харчуванням за рахунок коштів міського бюджету буде здійснюватися на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства.

Тому просимо погодити проєкт рішення «Про затвердження Програми організації харчування у закладах загальної середньої освіти комунальної власності міста Черкаси на 2022-2024 роки».

 

В.о. директора департаменту                                                      Б.О. Бєлов

 

Степко 37-05-75

Зубенко  37-22-82

 






 

 



 



 

ДОДАТКИ

1 443-9-рд 29.10.21 додаток.pdf Переглянути
2 443-9-рд 29.10.21 зауваження.pdf Переглянути