ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Департамент житлово-комунального комплексу

Рішення:

Прийнято

Сесія:

V

Скликання:

IX

Вид:

В цілому

Номер:

190-9-рд

Дата реєстрації:

24.03.2021

Проголосовано:

06.04.2021 13:06:40

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    37
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    2

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 190-9-рд



 





















































































 

 
Проєкт рішення
№ 190-9-рд     
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження Програми боротьби з карантинними бур’янами у м. Черкаси на 2021 – 2027 роки
Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», з метою зменшення площі зараження карантинними бур`янами території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності міста, Черкаська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму боротьби з карантинними бур’янами у м. Черкаси на 2021 – 2027 роки (додається).

  2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту житлово-комунального комплексу Яценка О.О. та постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).


 

 











Міський голова  А.В. Бондаренко

 






 

 

 

 

 

 



                                                                       

                                                                                       














Додаток

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від _________№ ______

 

Програма

боротьби з карантинними бур’янами у м. Черкаси на 2021 – 2027 роки


  1. Загальні положення


Програма боротьби з карантинними бур’янами на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності міста Черкаси (далі – Програма) розроблена відповідно до вимог Законів України «Про карантин рослин», «Про благоустрій населених пунктів», «Про захист рослин», наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105 «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» та наказу Міністерства аграрної політики України від 27.01.2005 № 40 «Про затвердження Інструкції з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ карантинних бур’янів», постанови Кабінету Міністрів України   від 17.09.1996 № 1147 «Про затвердження Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів».

Програмою передбачається здійснення комплексу заходів, направлених на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечних карантинних бур’янів – амброзії полинолистої, череди волосистої, соняшника каліфорнійського, соняшника війчастого, стриги, гірчака рожевого, пасльону каролінський, пасльону лінійнолистого, іпомеї ямчастої та інших видів на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності міста Черкаси.

Необхідність розробки Програми викликана відсутністю комплексної системи боротьби з карантинними бур’янами, які набули значного поширення на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності і негативно впливають на довкілля. Програма спрямована на розв’язання проблеми поширення цих бур’янів, посилення контролю за суб’єктами господарювання, підприємствами та установами усіх форм власності щодо вжиття ними заходів боротьби з карантинними бур’янами.

2. Паспорт Програми

Паспорт визначає суму коштів, необхідних для виконання Програми, законодавчі підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, а також результативні показники, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.

Головний розпорядник коштів відповідно до п. 1.3 Правил складання паспортів бюджетних програм місцевих бюджетів та звітів про їх виконання, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 26.08.2014 №836, розробляє проект паспорту бюджетної програми і подає на погодження фінансовому органу протягом 30 днів після набрання чинності рішення про міський бюджет.

3. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Карантинні бур'яни – види бур'янів, які засмічують сільськогосподарські угіддя, луки, пасовища, узбіччя доріг, зростають на всіх типах ґрунтів і завдають значної шкоди сільському господарству та небезпечні для домашніх тварин і здоров'я людини.

Карантинні рослини – це особливо шкідливі адвентивні види, яких немає на території країни або вони наявні обмежено і чисельність яких регулюється спеціальними заходами. Небезпечні карантинні види рослин: амброзія полинолиста, череда волосиста, соняшник каліфорнійський, соняшник війчастий, стриги, паслін каролінський, паслін лінійнолистий, іпомея ямчаста та інші види. Найбільш поширені на території міста – амброзія полинолиста, яка, крім шкідливого впливу на культурні рослини та ґрунтовий покрив, негативно впливає на здоров’я людини. Пилок рослин з роду амброзія є сильним алергеном і викликає алергічні захворювання (бронхіальна астма, алергічний риніт, атопічний дерматит, контактні дерматити). У фазі цвітіння амброзія виділяє велику кількість сапоніну, що викликає алергію у багатьох людей. У пилку містяться особливі білки - антигени Є і К, які проникають через слизову оболонку верхніх дихальних шляхів людини. При попаданні пилкового зерна на слизову оболонку, білки надходять у кров і лімфу. В результаті розвивається нежить, сльозотеча, задишка, відчувається головний біль, підвищується температура, проявляються напади бронхіальної астми і втрачається працездатність. Амброзія виділяє ефірні масла (камфора, борнеол, пенен, гераніол, терпін та ін.), що викликають головний біль. Алергени містяться також в насінні і листі амброзії. Вони можуть викликати у людей дерматити.

Враховуючи біологічні особливості карантинних бур’янів та умови населеного пункту, для ефективної боротьби застосовуються декілька методів: фітоценотичний, механічний, хімічний та біологічний.

Механічний метод – систематичне (3-4 рази) скошування рослин з початку вегетації (квітень-травень) до цвітіння (кінець липня – початок серпня) або виривання з корінням, виполювання поблизу своїх садиб, офісів та прилеглих територій.

Хімічний метод – застосування для обприскування рослин гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з подальшим скошуванням.

Біологічний метод – застосування для обприскування рослин препаратів біологічного походження з подальшим скошуванням.

Фітоценотичний метод – знищення рослин шляхом поверхневої обробки ґрунту з подрібненням рослинних решток та наступним висівом на цих ділянках багаторічних злаково-бобових травосумішей або газонних трав чи розстиланням газонних рулонів.

 Основними причинами наявності карантинних бур’янів на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності залишаються несвоєчасне проведення заходів по боротьбі з бур’янами на власних та прилеглих територіях.

З метою уникнення розповсюдження насіння карантинних бур`янів, вкрай важливе посилення контролю у цій сфері з боку інспекторів управління інспектування, державних контролюючих органів, комітетів самоорганізації населення, громадськості тощо і застосуванння адміністративних заходів впливу до порушників, які не вживають заходів боротьби з амброзією полинолистою та іншими карантинним бур`янами.

Для повного знищення амброзії полинолистої необхідно застосування одночасно та систематично щонайменше 7 років комплексу біологічних, механічних, хімічних та фітоценотичних заходів та соціальних заходів, направлених на усвідомлення кожного громадянина масштабів шкодочинності амброзії полинолистої.

4. Мета програми

Мета Програми полягає у проведенні комплексу заходів із локалізації та ліквідації вогнищ карантинних бур’янів, приведенні в належний фітосанітарний, екологічний та естетичний стан території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, забезпеченні контролю за виконанням та проведенням заходів проти карантинних бур’янів підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, посадовими особами та громадянами.

 

5. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми

З метою забезпечення збалансованих та комплексних заходів боротьби з карантинними бур’янами в найближчі роки пріоритетне значення буде надаватись: механічним, біологічним, фітоценотичним та хімічним методам боротьби, що застосовуватимуться одночасно. Забезпечення виконання та проведення заходів проти карантинних бурянів підприємствами, установами, організаціями, закладами незалежно від форми власності та домогосподарствами і власниками та орендарями земельних ділянок на прилеглих територіях 

 

6. Строки виконання Програми

На першому етапі (2021— 2023 рр.) передбачається знищення карантинних бур'янів на 40% від всієї площі зараження. На другому етапі (2023-2027 рр.) передбачається довести знищення карантинних бур`янів до 70%.

 

7. Обсяги та джерела фінансування Програми

Джерелом фінансування заходів, передбачених цією Програмою, можуть бути надходження загального та спеціального фондів (в тому числі міських цільових фондів) міського бюджету, кошти Державного бюджету України, інших місцевих бюджетів у вигляді цільових та інших трансфертів (субвенцій, дотацій, тощо), а також інші джерела, що не заборонені діючим законодавством.

 

Фінансування Програми проводиться в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням про міський бюджет на відповідний рік, по загальному та спеціальному фондах в межах діючого бюджетного законодавства по кодах програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів.

Головним розпорядником коштів з виконання заходів Програми визначити департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради та інші виконавчі органи Черкаської міської ради, визначені рішенням міської ради про міський бюджет на відповідний рік.

 

8. Перелік завдань та заходів щодо виконання Програми

Завдання та заходи щодо виконання Програми боротьби з карантинними бур`янами на 2021 – 2027 роки наведені у Додатку до  Програми.

 

9. Контроль за ходом виконання Програми

Координація діяльності та систематичний контроль за виконанням передбачених Програмою заходів покладається на департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради.

Відповідальні виконавці Програми в процесі виконання Програми забезпечують контроль за реалізацією завдань і заходів, цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідної Програми у межах визначених бюджетних призначень.

Оцінка ефективності Програми здійснюється на підставі аналізу результативних показників, а також інформації, що міститься у бюджетних запитах, кошторисах та звітах про виконання паспортів бюджетних Програм.

Результати оцінки ефективності програми, у тому числі висновки органів виконавчої влади, уповноважених на здійснення фінансового контролю за дотриманням бюджетного законодавства, є підставою для прийняття рішень про внесення в установленому порядку змін до бюджетних призначень поточного бюджетного періоду, відповідних пропозицій до проекту бюджету на плановий бюджетний період та до прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, включаючи зупинення реалізації заходів Програми.

Узагальнену інформацію про хід виконання заходів Програми за попередній рік департамент житлово - комунального комплексу надає департаменту фінансової політики Черкаської міської ради.

 

10. Очікуваний кінцевий результат

Очікувані результати:

  • зменшення площі зараження карантинними бур’янами на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності міста Черкаси на 70%;

  • збереження природної родючості земель, екології, здоров’я населення;

  • виконання заходів щодо боротьби з карантинними бур`янами підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та приватними домоволодіннями на прилеглих та орендованих територіях;

  • створення штучних фітоценозів із багаторічних трав у вогнищах карантинних бур’янів, зокрема амброзії полинолистої, що зменшить вплив амброзії на людину як алергену та поліпшить естетичний стан м. Черкаси.


Результативні показники, що характеризують виконання програми:

 

 

 

 

 








































































































































п/п Показники Джерело інформації Одиниці виміру Рік
2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Затрати, всього: тис.грн. 900,0 900,0 850,0 800,0 750,0 700,0 700,0
1.1 Площа, на якій необхідно провести заходи боротьби з карантинними бур`янами на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності Резу-

льта-

ти обстежен-

ня
га 40 35 30 25 20 15 10
2 Показник продукту
2.1 Площа, на якій проведено заходи боротьби з карантинними бур`янами на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності акти нада-

них пос-

луг
га 40 35 30 25 20 15 10
3 Показник продуктивнос

ті (ефективності)
3.1 Середня вартість ліквідації карантинних бур`янів на 1 га

 
Розра-хунок тис.грн. 22,50 25,70 28,33 32,00 37,50 46,67 70,00
4 Показник результативності (якості)
4.1 Відсоток оброблених земельних ділянок, вражених  карантинними бур`янами, на території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності Розра-хунок % 100 100 100 100 100 100 100

 

 


 

Додаток до Програми

 

Заходи щодо виконання Програми боротьби з карантинними бур’янами у м. Черкаси на 2021 – 2027 роки




















































































№ п/п Завдання програми Назва заходу Період вико-

нання
Відповідальний за виконання Джерела фінансу-вання Орієнтовна вартість заходу по роках, тис.грн.
2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Охорона і раціональне використання зелених насаджень, збереження природно-заповідного фонду
Всього по розділу, тис.грн. 900,00 900,00 850,00 800,00 750,00 700,00 700,00
1 Заходи  щодо  запобігання  інтродукції  та  поширення

чужорідних видів рослин
Проведення заходів боротьби з  карантинними бур`янами на  території підприємств, установ та організацій комунальної форми власності 2021-2027 роки Департамент житлово-комунального комплексу Міський бюджет 900,00 900,00 850,00 800,00 750,00 700,00 700,00
2 Проведення рейдів-перевірок фізичних чи юридичних осіб щодо своєчасного знищення карантинних бур`янів на власних та прилеглих територіях і притягнення порушників до адміністративної відповідальності 2021-2027 роки Управління інспектування Міський бюджет - - - - - - -



         

 











 

ДОДАТКИ

1 190-9-рд 24.03.21 Пояснювальна та зауваження.pdf Переглянути