ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVI

Скликання:

IX

Проголосовано:

В цілому

Дата прийняття:

11.01.2022

Статус:

Чинний

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

РІШЕННЯ: № 16-87
Про Звернення Черкаської міської ради до Президента  України та Голови Верховної Ради України з приводу подій у Республіці Казахстан

               
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
      Шістнадцята    сесія      
      РІШЕННЯ      
                 
Від 11.01.2022   №  16-87          
        м.Черкаси            
               
Про Звернення Черкаської міської ради до Президента  України та Голови Верховної Ради України з приводу подій у Республіці Казахстан          
               
Відповідно до статей 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Направити Звернення Черкаської міської ради до  Президента  України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з приводу подій у Республіці Казахстан (додається).
 
 
                 
Секретар міської ради         Юрій ТРЕНКІН
 
 
 
 
Президенту України
Володимиру ЗЕЛЕНСБКОМУ
                                                          
Голові Верховної Ради України
Руслану СТЕФАНЧУКУ
 
Звернення          Черкаської міської ради 
 з приводу подій у   Республіці Казахстан
 
         02.01.2022 у Республіці Казахстан почалося народне повстання, яке містить всі ознаки національно-визвольного руху. Оскільки казахстанська поліція і збройні сили відмовилися виконувати злочинний наказ Президента Токаєва, що передбачало силовий сценарій стосовно народу Казахстану, всупереч законодавству, яке передбачає звернення лише у разі інтервенції, диктатор звернувся до ОДКБ з вимогою ввести війська.
          Всупереч всім міжнародним нормам права, на територію суверенної держави Республіки Казахстан були введені війска РФ, Білорусі, Вірменії і Киргизстану, внаслідок чого лише за офіційними даними було вбито 164 казаха, серед яких троє дітей. Наразі в Республіці Казахстан йде кривава зачистка, на цей момент затримано понад 8000 осіб.
          На наше переконання, процеси що відбуваються в Республіці Казахстан не лише порушують норми міжнародного права, що дозволяють порядок введення військ на територію інших держав і Конвенцію ООН з прав людини, а й є такими що безпосередньо пов’язані з війною в Україні, а саме включають в себе елементи російської інтервенції за сценарієм, що був задіяний в Україні в 2014 році військами РФ.
          Крім того, стало відомо, що 6 січня за кураторства підполковника СБУ Капітанюка Олександра Миколайовича представники Служби Безпеки України здійснили напад на куратора «Демократичного Вибору Казахстану» в Україні Заманбека Тлілуєва і здійснили вторгнення в оселю іншого представника «ДВК» Елдаса Насіпбекова та заставили його написати розписку про відмову зайнять політичною діяльністю і відсутність претензій до СБУ. Такі дії з боку СБУ є не лише злочинними, а й виглядають як підігрування РФ.
          В зв’язку з цим у відношенні процесів, що наразі відбуваються в Республіці Казахстан позиція Президента України і Верховної Ради України має бути чіткою і безкомпромісною. Тому ми вимагаємо:
          1. Зробити офіційні заяви від Президента України і Верховної Ради України, які міститимуть підтримку народу Казахстану, який став черговою жертвою російської інтервенції і осуд Голів країн-членів ОДКБ, які ввели війська на територію Республіки Казахстан .
         2. Провести розслідування щодо працівників СБУ і покарати винних. Про результати повідомити офіційно і через засоби масової інформації.
 
Від імені Черкаської міської ради
 
Секретар міської ради                                                      Юрій ТРЕНКІН