ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LI

Скликання:

IX

Проголосовано:

В цілому з пропозиціями

Дата прийняття:

22.12.2023

Статус:

Чинний

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    32
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

РІШЕННЯ: № 51-33
Про звернення Черкаської міської ради стосовно здійснення перевірки щодо недопущення незаконної торгівлі тютюновими виробами

               
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
П’ятдесят перша  сесія
 РІШЕННЯ
                 
Від 22.12.2023   №  51-33          
        м.Черкаси            
                 
Про звернення Черкаської міської ради стосовно здійснення перевірки щодо недопущення незаконної торгівлі тютюновими виробами          
                 
Відповідно до статті 25, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Направити звернення Черкаської міської ради до Головного управління ДПС у Черкаській області та Головного управління Національної поліції  в Черкаській області (додається).
 
 
                 
Секретар міської ради     Юрій ТРЕНКІН
 

Головне управління
ДПС у Черкаській області   
вул. Хрещатик, 235,
м. Черкаси, 18002
 
Головне управління
Національної поліції в
Черкаській області 
вул. Смілянська, 57,
м. Черкаси, 18001
 
 
                                                                                    
До Черкаської міської ради надійшла інформація та матеріали журналістського розслідування, в яких автор розслідування Артур Чемирис висвітлює тему незаконної торгівлі безакцизними тютюновими виробами за наступними адресами:
  • бульв. Шевченка, 345;
  • вул. Гоголя, 582;
  • вул. Смілянська, 159;
  • бульв. Шевченка, 411;
  • вул. Вернигори, 9;
  • вул. Гоголя, 270;
  • вул. Ярославська, 7;
  • вул. Сумгаїтська, 69;
  • вул. Благовісна, 239;
  • вул. Надпільна, 411.
Головними спеціалістами відділу інспектування відповідно до Правил благоустрою міста Черкаси, затверджених рішенням Черкаської міської ради від 28.09.2023 № 47-14 в межах наданих повноважень проведено перевірку законності розміщення тимчасових споруд за вказаними в журналістському розслідуванні адресами.
Так встановлено, що на території комбінованого ринку по
 бул. Шевченка, 345, який належить ТОВ «Лікос», розташовані два торгівельні павільйони з продажу тютюну. Вищезазначені торгівельні павільйони розміщені за вказаною адресою у відповідності до акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта від 03.10.1997 року, план-схеми комбінованого ринку та генплану ринку, паспорт прив’язки, який видається управлінням планування та архітектури Департаменту архітектури та містобудування ЧМР оформляти не потрібно.
Відповідно до відповіді на припис, який надавався ТОВ «ФАВОРИТ-2003» щодо надання дозвільних документів на споруду (металевий контейнер) з вивіскою «ТЮТЮН» по вул. Смілянській, 159/2, виявлено що вказана споруда знаходиться на земельній ділянці під кадастровим номером 71101136700:06:050:0065, яку надано ТОВ «ФАВОРИТ-2003» Черкаською міською радою згідно з договором оренди земельної ділянки б/н від 14.10.2009, а тому паспорт прив’язки, який видається управлінням планування та архітектури Департаменту архітектури та містобудування ЧМР оформляти не потрібно.
Споруда з продажу тютюнових виробів по вул. Гоголя, 270, що розташована на території СТ «Центральний ринок м. Черкаси» також не потребує оформлення паспорту прив’язки, так як розташована в межах земельної ділянки СТ «Центральний ринок м. Черкаси».
По тимчасовій споруді з продажу тютюну що розташована по
вул. Надпільній, 411, виконавчим комітетом Черкаської міської ради прийнято рішення від 29.08.2023 № 1170 «Про демонтаж тимчасової споруди по вулиці Надпільній, 411», але в зв’язку з обмеженим фінансуванням в поточному році вказана споруда до переліку споруд закупівлі «Надання послуг з демонтажу тимчасових споруд та рекламних конструкцій (ДК 021:2015 – 45110000 – 1 Руйнування та знесення будівель і земляні роботи)» не включена до демонтажу.
По тимчасовій споруді з продажу тютюнових виробів, що розташована по бул. Шевченка, 409 підготовлено службову записку та передано  на розгляд Робочої групи з демонтажу незаконно розміщених об’єктів на території міста Черкаси.
Тимчасову споруду по вул. Сумгаїтській, 69, відповідно до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 13.06.2023 № 664 «Про демонтаж тимчасової споруди по вул. Сумгаїтській, біля зупинки громадського транспорту «2й мікрорайон», демонтовано 21.11.2023.
Також спеціалістами управління інспектування з метою встановлення місцезнаходження тимчасових споруд з продажу тютюну здійснено виїзд за адресами: вул. Гоголя, 582, вул. прикордонника Лазаренка (Ярославська) 7,
 вул. Благовісна, 239 та вул. Вернигори, 9. Тимчасові споруди з продажу тютюну за вказаними адресами відсутні.
Враховуючи те, що Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме ст. 156, передбачено відповідальність громадян за роздрібну або оптову торгівлю тютюновими виробами без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього податку, ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за провадження господарської діяльності без отримання ліцензії на відповідний вид діяльності та ст. 177-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за виготовлення, придбання, зберігання або реалізацію фальсифікованих тютюнових виробів.
Статтями 204 та 229 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів та незаконне використання знака для товарів і послуг.
Відповідно до п. 226.11 ст. 226 Податкового кодексу України передбачено відповідальність за ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування та продаж не маркованих в установленому порядку тютюнових виробів.
А також, у зв’язку з тим, що Черкаська міська рада не наділена повноваженнями в сфері контролю за реалізацією безакцизних товарів, просимо Вас в межах наданих повноважень здійснити перевірку щодо недопущення незаконної торгівлі тютюновими виробами у спорудах  за вищезазначеними адресами.
Про результати перевірки просимо повідомити Черкаську міську раду.
 
 
 
Від імені Черкаської міської ради
 
Секретар міської ради                                                       Юрій ТРЕНКІН