ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент житлово-комунального комплексу

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVIII

Скликання:

IX

Проголосовано:

В цілому з пропозиціями

Дата прийняття:

19.10.2023

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Чинний

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 48-25
Про внесення змін до рішення міської ради від 18.05.2023 №41-46 «Про затвердження програми підтримки  об’єднань  співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, асоціацій ОСББ) у м. Черкаси  «Формування відповідального власника житла» на 2023-2025 роки»

               
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Сорок  восьма  сесія
 РІШЕННЯ
                 
Від 19.10.2023   №  48-25          
        м.Черкаси            
                 
Про внесення змін до рішення міської ради від 18.05.2023 №41-46 «Про затвердження програми підтримки  об’єднань  співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, асоціацій ОСББ) у м. Черкаси  «Формування відповідального власника житла» на 2023-2025 роки»          
               
Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 91 Бюджетного кодексу України, з метою сприяння подальшому вдосконаленню стану житлового фонду міста, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1.Внести зміни до рішення міської ради від 18.05.2023 №41-46 «Про затвердження програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, асоціацій ОСББ) у м. Черкаси «Формування відповідального власника житла» на 2023-2025 роки», а саме:
1.1. Доповнити п. 2.1. «Мета, структура завдань та цілей програми»:
- операційною ціллю А. 5. «Співфінансування здійснення ОСББ енергоефективних заходів в будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність»;
- операційною ціллю А.6. «Відшкодування частини вартості виконаного поліпшення, капітального ремонту покрівель, реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання, поточного ремонту прибудинкових територій, капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів  у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ».
1.2. Доповнити п. 2.2. «Реалізація Стратегічної цілі «А. Сприяння проведенню поліпшення, виконанню капітальних ремонтів житлових будинків ОСББ, асоціацій ОСББ»:
- пунктом 2.2.5. ««Операційна ціль А.5 «Співфінансування здійснення ОСББ енергоефективних заходів в будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність» наступного змісту:
«Реалізація операційної цілі А.5. полягає у сприянні ОСББ виконанню ними заходів з енергоефективності у житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, шляхом залучення  коштів співвласників житлових будинків до утримання власного майна у поєднанні з механізмами співфінансування вартісних робіт коштом бюджету Черкаської міської територіальної громади, стимулювання об’єднань співвласників до залучення коштів з інших можливих джерел, зокрема коштів по Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності». Виділення коштів з бюджету  Черкаської міської територіальної громади на здійснення ОСББ енергоефективних заходів у  житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, проводиться на умовах співфінансування, а саме: 30% від загальної вартості робіт – кошти бюджету Черкаської міської територіальної громади, 50% - кошти ДУ «Фонд енергоефективності» на відшкодування витрат, пов’язаних із здійсненням заходів з енергоефективності, 20% - кошти ОСББ.
Соціальне призначення житлового будинку до потреб сімей з дітьми, що мають інвалідність, підтверджується технічною документацією (робочі проекти, звіти про технічне обстеження, тощо).
Сума коштів співфінансування для ОСББ визначається рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради на підставі кошторисного розрахунку вартості робіт.
Перелік документів, що подаються ОСББ, визначається наказами головного розпорядника коштів».
  • пунктом 2.2.6. «Операційна ціль «А.6 Відшкодування частини вартості виконаного поліпшення, капітального ремонту покрівель (з метою підготовки житлових будинків до опалювального періоду), реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання, поточного ремонту прибудинкових територій, які визначені Державним земельним кадастром і передані співвласникам у власність або користування, капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів  у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ» наступного змісту:
«Реалізація операційної цілі А.6. полягає у сприянні виконанню поліпшення, капітального ремонту покрівель (з метою підготовки житлових будинків до опалювального періоду), реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання, поточного ремонту прибудинкових територій, які визначені Державним земельним кадастром і передані співвласникам у власність або користування, капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів  у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ шляхом залучення  коштів співвласників житлових будинків до утримання власного майна у поєднанні з механізмом відшкодування частини вартості виконаних робіт коштом бюджету Черкаської міської територіальної громади.
Механізм відшкодування частини вартості виконаних робіт застосовується у разі надання ОСББ, асоціаціями ОСББ головному розпоряднику коштів документів, що свідчать про повний розрахунок за виконані роботи з поліпшення, капітального ремонту покрівель, реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання, поточного ремонту прибудинкових територій, капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів  у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ а також документів, що свідчать про виконання повного об’єму робіт (актів за формою КБ-2в, тощо).
Виділення коштів з бюджету Черкаської міської територіальної громади на відшкодування частини вартості виконаних робіт з поліпшення, капітального ремонту покрівель, реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ становить:
  • для ОСББ, асоціацій ОСББ, які звернулися вперше:
60% від загальної вартості робіт – кошти бюджету Черкаської міської територіальної громади,
40% - кошти ОСББ, асоціації ОСББ, інші залучені кошти;
  • для решти звернень:
40% - від загальної вартості робіт – кошти бюджету Черкаської міської територіальної громади,
60% - кошти ОСББ, асоціації ОСББ, інші залучені кошти.
Виділення коштів з бюджету Черкаської міської територіальної громади на відшкодування частини вартості виконаних робіт з поточного ремонту прибудинкової території,   частини вартості виконаних робіт з капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів у будинках ОСББ, асоціацій ОСББ становить 95% від загальної вартості робіт.
ОСББ, асоціації ОСББ повинні забезпечити технічний нагляд протягом усього періоду поліпшення, капітального ремонту покрівель, реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання, капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час капітального ремонту.
У разі, коли за період дії програм підтримки ОСББ (з 2008 року) ОСББ отримувало в чотирьох і більше бюджетних роках кошти співфінансування чи/або відшкодування частини вартості виконаного ремонту з місцевого бюджету на проведення поліпшення, капітального ремонту (за виключенням капітального ремонту ліфтів, облаштування пандусів, встановлення підйомників для осіб з інвалідністю), заявка на відшкодування частини вартості виконаних робіт таких ОСББ, асоціацій ОСББ не розглядається та не задовольняється.
Сума коштів відшкодування частини вартості поліпшення, капітального ремонту покрівель, реконструкції та капітального ремонту систем водопостачання та/або систем теплопостачання, поточного ремонту прибудинкової території, капітального ремонту/реконструкції та заміни дахових котелень і бойлерів для ОСББ, асоціації ОСББ визначається рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради на підставі кошторисного розрахунку вартості робіт.
Перелік документів, що подаються ОСББ, асоціацією ОСББ, визначається наказами головного розпорядника коштів. Терміни подачі заявок, документів ОСББ, асоціаціями ОСББ та, за необхідності, інші умови  подання заявок та оформлення відповідних документів для вчасного фінансування ОСББ, визначаються наказами головного розпорядника коштів».
1.3. Доповнити  розділ 4 «Участь ОСББ, асоціацій ОСББ у міжнародних, державних, обласних програмах» абзацом наступного змісту:
«Право участі у цій Програмі мають ОСББ, що здійснюють енергоефективні заходи у житлових будинках для сімей з дітьми, що мають інвалідність, зокрема ті ОСББ, які залучають кошти по Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності».
1.4. Виключити з пункту 2.2.1 «Операційна ціль «А.1. Співфінансування проведення поліпшення, виконання робіт з капітального ремонту в будинках ОСББ, асоціацій ОСББ абзац 8 наступного змісту: «Кошти співфінансування  на  роботи з капітального ремонту ліфтів надаються ОСББ для розрахунків за роботи, виконані в 2022 та наступних роках».
1.5. Виключити з програми розділ 7 «Прикінцеві положення».
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради (Наумчук А.М.) та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).
 
 
 
                 
Секретар міської ради     Юрій ТРЕНКІН