ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Пустовар Владислав Володимирович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLV

Скликання:

IX

Проголосовано:

В цілому з пропозиціями

Дата прийняття:

15.08.2023

Статус:

Прийнятий вцілому

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    32
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

РІШЕННЯ: № 45-28
Про звернення Черкаської міської ради до Міжнародного банку реконструкції та розвитку щодо скасування кредитних зобов’язань по угодах про позику в рамках реалізації РМІ і РМІ-2

                          
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Сорок п’ята сесія
 РІШЕННЯ
                 
Від 15.08.2023   №  45-28          
        м.Черкаси            
               
Про звернення Черкаської міської ради до Міжнародного банку реконструкції та розвитку щодо скасування кредитних зобов’язань по угодах про позику в рамках реалізації РМІ і РМІ-2
 
         
               
Відповідно до статті 25, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Направити звернення Черкаської міської ради до Міжнародного банку реконструкції та розвитку щодо скасування кредитних зобов’язань по угодах про позику в рамках реалізації РМІ і РМІ-2 (додається).
 
 
                 
Секретар міської ради     Юрій ТРЕНКІН
 
 

 
Міжнародному банку
реконструкції та розвитку
 
 
 
Звернення Черкаської міської ради щодо скасування кредитних зобов’язань по угодах про позики в рамках реалізації РМІ і РМІ-2
 
 
Ми, депутати Черкаської міської ради, терміново звертаємося у зв’язку із актуальним питанням для всього міста Черкаси. 
КП «Черкасиводоканал», яке забезпечує централізованим водопостачанням та водовідведенням майже 300-тисячне місто (як місцевих жителів, так і понад 50 тисяч переселенців з різних регіонів країни), опинилося в надзвичайно складній ситуації. Його діяльність на сьогодні є збитковою. Фінансовий стан підприємства оцінюється як критичний і щодня стрімко погіршується.
Зазначене обумовлено інфляційними процесами, зокрема зростанням цін на енергетичні, матеріальні та трудові ресурси, зниженням платоспроможності населення (особливо це стосується внутрішньо-переміщених осіб, які втратили джерела доходу).
В аналогічній плачевній ситуації сьогодні знаходяться і інші водоканали України. Через війну та зменшення обсягів реалізації води, а відповідно і недоотримання водоканалами частини коштів, чимало комунальних підприємств галузі вже почали формувати борги перед постачальниками обладнання, матеріалів, реагентів тощо. Так, наприклад, станом на липень 2023 року борг водоканалів України за електроенергію вже складав – близько 3 мільярдів гривень. За прогнозами Української асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «УКРВОДОКАНА­ЛЕКОЛОГІЯ», яка об’єднує майже сотню підпримств та установ водопровідно-каналізаційного господарства України, працювати в звичному режимі водоканали зможуть ще 2-3 місяці. А потім будуть змушені шукати альтернативні варіанти роботи, наприклад, подавати питну воду згідно з погодинними графіками тощо.
 
Щодо ситуації на КП «Черкасиводоканал», підприємство є учасником реалізації двох проєктів «Розвиток міської інфраструктури» (РМІ і РМІ-2), які впроваджуються згідно з Угодами про позику №8391-ІV від 26 травня 2014 та № 4869-UA від 26.05.2008 між Україною та МБРР. На сьогодні, відповідно до умов позики, підприємством здійснюється погашення тіла субкредитів та відповідних відсотків по вказаних проєктах Міністерству фінансів України (як однієї зі сторін підписання Угод).   
 
Хочемо наголосити, що на початок 2022 року комунальне підприємство «Черкасиводоканал» не мало заборгованості зі сплати платежів по кредитах. Проте, із початком воєнних дій в Україні, підприємство не має фінансових ресурсів для проведення розрахунків по кредитних зобов’язаннях в повній мірі.
 
На 4 серпня 2023 року заборгованість по сплаті зобов’язань по кредитах РМІ і по РМІ-2 складає: 1 млн. 89 тис. дол. США.
 
Враховуючи вищевикладене, продовження воєнного стану в Україні та зростання непомірного фінансового навантаження на споживачів (населення), у порядку винятку і як варіант одного зі шляхів порятунку водопровідно-каналізаційної галузі України (що виконує життєво необхідні функції, забезпечуючи споживачів питною водою), ПРОСИМО:
 
 
  • розглянути це звернення та скасувати зобов’язання України по поверненню позик, отриманих відповідно до Угод про позики №8391-ІV від 26 травня 2014р. та № 4869-UA від 26.05.2008 між Україною та МБРР, зокрема і в частині субкредитів, отриманих КП «Черкасиводоканал» в сумі 12489,936 тис.дол.США.
 
 
Від імені Черкаської міської ради
 
Секретар міської ради                                                   Юрій ТРЕНКІН