ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент архітектури та містобудування

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Відкликано

Дата:

18.10.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2618-9-з
Про відмову КП «БЛАГОУСТРІЙ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра біля перетину з вул. Сержанта Смірнова (пляж «Митницький») вільна земельна ділянка)

№ 2618-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову КП «БЛАГОУСТРІЙ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра біля перетину з вул. Сержанта Смірнова (пляж «Митницький») вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «БЛАГОУСТРІЙ» ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, рішення Черкаської міської ради від 30.09.2021 № 10-20 «Про безоплатну передачу з балансу КП «Дирекція парків» Черкаської міської ради на баланс КП «Благоустрій» Черкаської міської ради об’єктів благоустрою та пляжів» відповідно до якого пляж «Митницький» перебуває в господарському віданні КП «БЛАГОУСТРІЙ», беручи до уваги витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 24.06.2022 № 01-06/17289 щодо наявних містобудівних обмежень та обтяжень землекористування, а саме, пов’язані із розташуванням земельної ділянки в прибережній захисній смузі та водоохоронній зоні, відповідно до статей 12, 58, 59, 60, 92, 123, 134 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Відмовити КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «БЛАГОУСТРІЙ» ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ  у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,8500 га у постійне користування вул. Героїв Дніпра біля перетину з вул. Сержанта Смірнова під пляж «Митницький».
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО
 
 
 
 
 
 
 

Пояснювальна записка
до проєкту рішення:
«Про відмову КП «БЛАГОУСТРІЙ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра біля перетину з вул. Сержанта Смірнова
(пляж «Митницький») вільна земельна ділянка)»
 
Підстава: заява від 15.06.2022 № 01-06/17289.
Граничний термін прийняття рішення: 15.07.2022.
 
Відповідно до витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 24.06.2022 № 01-06/17289 управління повідомляє, що на земельну ділянку площею 0,8500  га по вул. Героїв Дніпра біля перетину з вул. Сержанта Смірнова, наявні містобудівні обмеження щодо землекористування, пов’язані із розташуванням в межах водоохоронної зони  та розташуванням в межах прибережно захисної смуги.
Оскільки земельна ділянка потрапляє в межі прибережної захисної смуги то відповідно до статті 58 Земельного кодексу України землі, зайняті прибережними захисними смугами вздовж річок належать до земель водного фонду.
Згідно зі статтею 59 цього ж кодексу державним водогосподарським організаціям за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування землі водного фонду для догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами тощо.
Громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.
Відповідно до статті 60 Земельного кодексу України вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.
Розмір та межі прибережної захисної смуги в межах населених пунктів встановлюються за проектами землеустрою з урахуванням містобудівної документації.
Враховуючи вищезазначене, земельна ділянки, яка потрапить в межі прибережної захисної смуги може надаватися в користування лише на умовах оренди, у відповідності до вимог чинного законодавства з врахуванням статті 134 Земельного кодексу.
Тому, даним проєктом рішення передбачено відмовити КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «БЛАГОУСТРІЙ» ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (код ЄДРПОУ – 36701792)  у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,8500 га у постійне користування вул. Героїв Дніпра біля перетину з вул. Сержанта Смірнова під пляж «Митницький».
Начальник управління
земельних ресурсів,
землеустрою
та інспектування
Руслан ДОНЕЦЬ
 

ДОДАТКИ