ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент соціальної політики

Доповідач:

Департамент соціальної політики

Підготував:

Департамент соціальної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

04.02.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 567-9-рд
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 09.12.2021 № 15-6 «Про затвердження типової форми контракту з керівником надавача соціальних послуг комунального сектору»

              Проєкт рішення  
              № 567-9-рд  
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                 
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 09.12.2021 № 15-6 «Про затвердження типової форми контракту з керівником надавача соціальних послуг комунального сектору»            
                 
 
Відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», наказу Міністерства праці України «Про затвердження Типової форми контракту з працівником» від 15.04.1994 р. № 23, пункту 2 частини 2 статті 13 Закону України «Про соціальні послуги», Положення про конкурсну комісію, умови та порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника надавача соціальних послуг державного/комунального сектору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 200, з метою дотримання вимог законодавства України під час призначення на посади керівників надавачів соціальних послуг комунального сектору, враховуючи пропозиції департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
          1.  Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 09.12.2021 № 15-6 «Про затвердження типової форми контракту з керівником надавача соціальних послуг комунального сектору», а саме:
           1.1. Викласти назву рішення у новій редакції:
«Про затвердження примірної форми контракту з керівником надавача соціальних послуг комунального сектору».
           1.2. В тексті рішення та додатку до рішення слова «типовий контракт» замінити словами «примірний контракт».
           2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Данченка Є.М. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Холупняк К.О.).
 
 
 Міський голова        Анатолій БОНДАРЕНКО
 
 
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення Черкаської міської ради Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 09.12.2021 № 15-6 «Про затвердження типової форми контракту з керівником надавача соціальних послуг комунального сектору
 
 
 
Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 13 Закону України «Про соціальні послуги» (далі-Закон) керівник закладу надання соціальних послуг комунального сектору призначається на посаду на конкурсній основі за контрактом. Положення про конкурсну комісію, умови та порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника надавача соціальних послуг державного/комунального сектору затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 200 «Про затвердження Положення про конкурсну комісію, умови та порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника надавача соціальних послуг державного/комунального сектору». Однак жодним нормативно-правовим актом не затверджено типову форму контракту з керівниками таких закладів.
Рішенням Черкаської ради від 09.12.2021 № 15-6 «Про затвердження типової форми контракту з керівником надавача соціальних послуг комунального сектору» затверджено типову форму контракту, що передбачає призначення керівника надавача соціальних послуг за результатами проведення конкурсу. Разом з тим, відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 200 рішення про проведення конкурсу приймається органом управління надавача соціальних послуг виключно у разі:
утворення нового надавача соціальних послуг державного/комунального сектору; 
не менше ніж за два місяці до закінчення дії контракту, укладеного з керівником надавача соціальних послуг державного/комунального сектору;
дострокового припинення дії контракту, укладеного з керівником надавача соціальних послуг державного/комунального сектору.
Оскільки на сьогодні посади керівників установ не є вакантними, а керівники працюють на умовах безстрокового трудового договору, правові підстави для проведення конкурсу відсутні. Тому виникла проблема врегулювання трудових відносин з керівниками надавачів соціальних послуг та приведення умов їх праці до вимог законодавства України, єдиним шляхом вирішення якої є переведення з безстрокової форми трудового договору на контрактну.
Однак, затверджена рішенням Черкаської міської ради форма типового контракту з керівниками надавачів соціальних послуг не містить умов призначення на посаду в зв’язку зі зміною істотних умов праці, а природа типового контракту не дозволяє сторонам відступати від його змісту. Натомість затвердження примірного договору надасть сторонам право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним контрактом, або доповнювати його зміст. Зокрема у контракті, укладеному на основі примірного, можливо буде передбачити призначення керівника надавача соціальних послуг без проведення конкурсу в звязку зі зміною істотних умов праці.
 
 
 
Заступник директора департаменту
соціальної політики
       
Катерина БІНУСОВА