ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

департамент архітектури та містобудування

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

02.02.2022

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2384-9-з
Про відмову у наданні ОСББ «ЖУЖОМИ 7» дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Сержанта Жужоми, 7

Проєкт рішення
№ 2384-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову у наданні ОСББ «ЖУЖОМИ 7» дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Сержанта Жужоми, 7
Розглянувши заяву ОБ'ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ЖУЖОМИ 7» щодо надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1574 га по вул. Сержанта Жужоми, 7, враховуючи:
- рішення Черкаського адміністративного суду від 24.05.2021 № 580/1540/21 відповідно до якого департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради зобов’язано розглянути заяву ОСББ «Жужоми 7» про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1574 га за адресою: вул. Сержанта Жужоми, 7 в м. Черкаси під багатоквартирним житловим будинком та прибудинкову територію та підготувати проект рішення про надання чи ненадання ОСББ «Жужоми 7» дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1574 га за адресою: вул. Сержанта Жужоми, 7 в м. Черкаси під багатоквартирним житловим будинком та прибудинкову територію, у власність та передати його на розгляд Черкаської міської ради;
- інформацію з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 26.01.2022 року нерухоме майно – багатоквартирний житловий будинок по вул. Сержанта Жужоми, 7 розташований на земельній ділянці площею 1,1952 га (кадастровий номер 7110136700:03:028:0058) по вул. Сержанта Жужоми, яка за даними департаменту архітектури та містобудування перебуває в оренді ТОВ «АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР «РЕНЕСАНС»;
- беручи до уваги те, що для вирішення питання оформлення прав на земельну ділянку площею 1,1574 га під багатоквартирним будинком землекористувачу необхідно вчинити дії задля поділу існуючої земельної ділянки площею 1,1952 га у спосіб встановлений чинним законодавством,
відповідно до статей 12, 116, 79-1, 123 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Відмовити ОБ'ЄДНАННЮ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ЖУЖОМИ 7» у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 1,1574 га у власність по  вул. Сержанта Жужоми, 7 під багатоквартирний житловий будинок та прибудинкову територію.
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 

 

Пояснювальна записка
до проєкту рішення:
«Про відмову у наданні ОСББ «ЖУЖОМИ 7» дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Сержанта Жужоми, 7»
 
Підстава: заява від 05.10.2021 № 01-06/59890.
Граничний термін прийняття рішення: 05.11.2021.
Орієнтовна площа: 1,1574 га.
Під багатоквартирний житловий будинок та прибудинкову територію.
У власність.
 
Відповідно до інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 26.01.2022 року нерухоме майно – багатоквартирний житловий будинок по вул. Сержанта Жужоми, 7 розташований на земельній ділянці площею 1,1952 га по вул. Сержанта Жужоми.
За наявними даними департаменту архітектури та містобудування дана земельна ділянка перебуває в оренді ТОВ «АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР «РЕНЕСАНС».
Відповідно до пункту 5 статті 116 Земельного кодексу України надання в користування земельної ділянки, що перебуває у користуванні іншої особи, проводиться лише після вилучення її в порядку, передбаченому Земельним кодексом України.
Згідно зі статтею 141 цього ж кодексу однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова землекористувача від цього права.
Відповідно до вимог статті 123 Земельного кодексу України добровільна відмова землекористувача від права користування земельною ділянкою повинна бути оформлена у вигляді нотаріально посвідченої згоди на вилучення земельної ділянки.
Враховуючи вищезазначене, для вирішення питання по суті, ОСББ «ЖУЖОМИ 7» необхідна наявність нотаріально посвідчену згоду попереднього землекористувача - ТОВ «АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР «РЕНЕСАНС» на вилучення земельної ділянки із зазначенням її розмірів та умов вилучення, яка не була надана заявником.
Окрім того, інформую, що оформлення  земельної ділянки площею 1,1574 га під багатоквартирним житловим будинком передбачає поділ існуючої земельної ділянки площею 1,1952 га по вул. Сержанта Жужоми.
Відповідно до статті 79-1 Земельного кодексу України формування земельної ділянки, здійснюється шляхом поділу раніше сформованої земельної ділянки.
Формування земельних ділянок шляхом поділу та об'єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок.
Поділ, об’єднання земельної ділянки, що перебуває у заставі, здійснюється за згодою землекористувача, заставодержателя. Поділ, об’єднання земельної ділянки, що перебуває у користуванні, здійснюється за згодою землекористувача, заставодержателя. Справжність підпису на такій згоді засвідчується нотаріально.
Згідно зі статтями 25, 56 Закону України «Про землеустрій» визначено такий вид документації, як технічна документація із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок.
Враховуючи вищезазначене, для вирішення питання оформлення прав на земельну ділянку площею 1,1574 га під багатоквартирним будинком ОСББ «ЖУЖОМИ 7»  необхідно звернутись до Черкаської міської ради із заявою щодо поділу існуючої земельної ділянки (бланк заяви додаю), при цьому серед інших документів долучивши наступні документи:
-  нотаріально посвідчену згоду попереднього землекористувача - ТОВ «АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР «РЕНЕСАНС» на вилучення земельної ділянки із зазначенням її розмірів та умов вилучення;
- нотаріально посвідчену згоду на поділ земельної ділянки землекористувача - ТОВ «АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР «РЕНЕСАНС».
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець