ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент соціальної політики

Підготував:

Департамент соціальної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Доопрацьований

Дата:

16.11.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 449-9-рд
Про звернення Черкаської міської ради до керівництва держави щодо неможливості реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам,  які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок бюджету територіальної громади  м. Черкаси

Доопрацьована редакція  
              Проєкт рішення  
             №449-9-рд          
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                   
Про звернення Черкаської міської ради до керівництва держави щодо неможливості реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам,  які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок бюджету територіальної громади  
м. Черкаси
           
                 
 
Відповідно до ст. 25, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» для захисту найбільш вразливих верств населення шляхом реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок місцевого бюджету, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Направити звернення Черкаської міської ради Президенту України,  Прем’єр-міністру України щодо загрози несвоєчасного оформлення та отримання компенсації соціально вразливими верствами населення та реалізації їх прав на оформлення даного виду допомоги (додається).
 
 
Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО
 
 

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ВОЛОДИМИРУ ЗЕЛЕНСЬКОМУ
 
ПРЕМ’ЄР- МІНІСТРУ УКРАЇНИ
ДЕНИСУ ШМИГАЛЮ
 
 
 
З В Е Р Н Е Н Н Я 
 
Черкаської міської ради
 
 
Ми, депутати міської ради, які представляють інтереси Черкаської міської територіальної громади, занепокоєні ситуацією щодо покладання  на міські громади додаткових витрат на фінансування компенсації за наданні соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.
Відповідно до Бюджетного кодексу України видатки на здійснення зазначених компенсаційних виплат повинні здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Однак, без надання додаткових фінансових ресурсів, органи місцевого самоврядування неспроможні самостійно забезпечити виконання норм Закону України «Про соціальні послуги» та Постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» (далі – постанова № 1040) та здійснення якісної організації надання соціальних послуг в територіальних громадах.
Реалізація постанови № 1040 потребує додаткових видатків з місцевих бюджетів. За попередніми підрахунками обсяг видатків з бюджету територіальної громади м. Черкаси складатиме близько 210 мільйонів гривень на рік.
Відповідно до частини третьої статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.
Прийняття зазначених вище законодавчих актів зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку. Тому, з метою організації в кожній громаді надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи необхідно передбачити в державному бюджеті відповідну субвенцію.
Як представники місцевого самоврядування, ми не можемо стояти осторонь актуальних проблем, які хвилюють наших виборців.
На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Черкаська міська рада просить Президента України та Прем’єр-міністра України втрутитися в ситуацію, що склалася, та передбачити в державному бюджеті субвенцію на забезпечення фінансування компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, та діяльності фахівців із соціальної роботи в територіальних громадах для організації надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи.
 
 
Від імені Черкаської міської ради
 
 
Міський голова       Анатолій БОНДАРЕНКО
  
Пояснювальна записка
до проєкту рішення Черкаської міської ради  «Про звернення Черкаської міської ради до керівництва держави щодо неможливості реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» в частині фінансування зазначеного виду допомоги за рахунок бюджету територіальної громади м. Черкаси
 
 
Проєкт рішення підготовлений у зв’язку зі змінами в законодавстві в частині реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі», а також неспроможністю міського бюджету реалізувати даний вид допомоги.
Проєктом рішення передбачається направити звернення Черкаської міської ради Президенту України, Прем’єр-міністру України щодо уникнення загрози неотримання допомоги (додається).
 
 
Директор департаменту       Євгеній ДАНЧЕНКО