ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

28.09.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 406-9-рд
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд»

              Проект рішення
             № 406-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд»          
               
                 
На виконання доручення міського голови від 14.07.2021 вх. № 15596-01-14, враховуючи Ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 23.02.2017 у справі № 2-а/250/12 та стихійне зростання кількості тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Черкаси, а також з метою запобігання їх хаотичному розміщенню, керуючись Законами України «Про основи містобудування», «Про регулювання містобудівної діяльності» наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», на підставі п.п. 42 п. 1 ст. 26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд» виклавши його в новій редакції, а саме:
«1. Тимчасово, до затвердження нового Положення про розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у м. Черкаси, встановити мораторій (заборону): на надання листів про визначення відповідності намірів розміщення тимчасових споруд містобудівній документації, будівельним нормам, на видачу та продовження строку дії паспортів прив’язки тимчасових споруд, на укладання та продовження строку дії договорів щодо пайової участі в утриманні об’єкта благоустрою.
2. Дія мораторію, встановлена п. 1 цього рішення не поширюється на розміщення сезонних (літніх) майданчиків біля існуючих закладів ресторанного господарства. Об’єкти сезонної торгівлі (квас, баштан, ялинки) та ярмарки розміщуються відповідно рішення виконкому.»
3. Визнати такими, що втратили чинність рішення Черкаської міської ради від 14.11.2014 № 2-415 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд» та від 15.03.2017 № 2-1799 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд».
4. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А.О та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
                 
                 
Міський голова         А.В. Бондаренко
           
           

Пояснювальна записка до проекту рішення міської ради
«Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд»
 
23.02.2017 р. Київський апеляційний адміністративний суд своєю постановою визнав незаконними та скасував окремі пункти рішення ЧМР № 3-753 від 05.04.2012 «Про затвердження схеми розміщення тимчасових споруд у м. Черкаси та внесення змін до рішень Черкаської міської ради» та рішення від 20.08.2015 № 2-1455.
Внаслідок цього, у Черкасах відновлена дія мораторію на розміщення тимчасових споруд. Цю заборону було встановлено рішенням Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд».
Рішенням Черкаської міської ради від 15.03.2017 № 2-1799 було внесено зміни до рішення 19.08.2014 № 2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд».
Проте чинна редакція встановленого мораторію не продемонструвала ефективності у впорядкуванні розміщення тимчасових споруд у місті.
На виконання доручення міського долови щодо наведення порядку в розміщенні тимчасових споруд (далі по тексту – ТС) на території міста Черкаси департаментом архітектури та містобудування підготувлено проект рішення ЧМР про внесення змін до рішення від 15.03.2017 №2-1799 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 №2-40 «Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд».
Враховуючи суспільний резонанс та здебільшого негативне ставлення містян до розміщення ТС (особливо нових), з метою запобігання їх хаотичному розміщенню пропонується, до затвердження Положення про розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у
м. Черкаси, встановити мораторій (заборону): на надання листів про визначення відповідності намірів розташування ТС містобудівній документації, будівельним нормам; на продовження строку дії паспортів прив’язки ТС; на укладання/продовження  договорів щодо пайової участі в утриманні об’єкта благоустрою.
Пропонується не поширювати дію вищевказаного мораторію, на розміщення сезонних (літніх) майданчиків біля існуючих закладів ресторанного господарства.
 
 
Директор департаменту                                                              А.О. Савін
 
 
 
ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
до проекту рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 19.08.2014 № 2-40
«Про встановлення мораторію на розміщення тимчасових споруд»
 
Зміст положення (норми) чинного рішення Зміст положення (норми) проекту рішення
1. Тимчасово, до затвердження Положення про розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у м. Черкаси, встановити мораторій (заборону) на надання листів про визначення відповідності намірів розміщення тимчасових споруд комплексній схемі та ДБН.
 
1. Тимчасово, до затвердження нового Положення про розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у м. Черкаси, встановити мораторій (заборону): на надання листів про визначення відповідності намірів розміщення тимчасових споруд містобудівній документації, будівельним нормам, на видачу та продовження строку дії паспортів прив’язки тимчасових споруд, на укладання та продовження строку дії договорів щодо пайової участі в утриманні об’єкта благоустрою.
 
2. Дія мораторію, встановлена п. 1 цього рішення, не поширюється на розміщення сезонних майданчиків. Об’єкти сезонної торгівлі та ярмарки розміщуються згідно з рішеннями виконавчого комітету Черкаської міської ради. Також дія мораторію, встановлена п. 1 цього рішення, не поширюється на суб’єктів підприємницької діяльності, тимчасові споруди яких розміщенні без діючого паспорту прив’язки тимчасової споруди (далі - ТС), але на момент їх встановлення мали дозвільні документи на їх розміщення (договір оренди земельної ділянки, дозвіл на розміщення ТС, паспорт прив’язки ТС) та на розгляд заяв щодо визначення відповідності намірів розміщення тимчасових споруд комплексній схемі та ДБН, які надійшли до 15.03.2017.
 
2. Дія мораторію, встановлена п. 1 цього рішення не поширюється на розміщення сезонних (літніх) майданчиків біля існуючих закладів ресторанного господарства. Об’єкти сезонної торгівлі (квас, баштан, ялинки) та ярмарки розміщуються відповідно рішення виконкому.