ОПИС ДОКУМЕНТУ

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

16.09.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1709-9-з
Про надання ТОВ «ФОНДОВА КОМПАНІЯ «СТАЖ» земельної ділянки в оренду по вул. Смілянській, 78 (у зв’язку з переходом права власності на нерухоме майно)


 

Проєкт рішення
№ 1709-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про надання ТОВ «ФОНДОВА КОМПАНІЯ «СТАЖ» земельної ділянки в оренду по вул. Смілянській, 78 (у зв’язку з переходом права власності на нерухоме майно)
Розглянувши заяву ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ФОНДОВА КОМПАНІЯ «СТАЖ» щодо оформлення права оренди земельною ділянкою по вул. Смілянській, 78, відповідно до статей 12, 19, 93, 120, 123, 124, 125, 126, 134, 141 Земельного кодексу України, враховуючи Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, ст. 16 Закону України «Про Державний земельний кадастр», витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 31.08.2021 № 01-16/41954 та враховуючи те, що земельна ділянка площею 0,1236 га (кадастровий номер 7110136700:04:041:0006), зареєстрована в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр», право власності Черкаської міської ради на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про право власності 42807217, реєстраційний номер об’єкту нерухомого майна: 2399894371101, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Надати ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ФОНДОВА КОМПАНІЯ «СТАЖ» (код ЄДРПОУ- ) земельну ділянку, без зміни її цільового призначення площею 0,1236 га (кадастровий номер), яка за цільовим призначенням віднесена до земель житлової та громадської забудови (для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування (код КВЦПЗ – 03.08.) в оренду на 49 років під нежитлову будівлю – приміщення кафе з прибудовами по вул. Смілянській, 78 за рахунок земель ТОВ ФІРМА «МЕТОН ТРЕЙДИНГ».
2. Зобов’язати ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ФОНДОВА КОМПАНІЯ «СТАЖ»:
2.1. Укласти договір оренди землі з Черкаською міською радою, здійснивши його державну реєстрацію та надати один примірник Черкаській міській раді протягом двох місяців з дати прийняття рішення.
2.2. У зоні проходження інженерних комунікацій вести обмежене землекористування відповідно до діючих норм і правил, забезпечувати безперешкодний допуск власників і експлуатаційних технічних служб для ремонту та експлуатації інженерних комунікацій.
3. Контроль за укладенням договору оренди землі з Черкаською міською радою та державною реєстрацією права оренди земельної ділянки покласти на управління земельних ресурсів та землеустрою департаменту архітектури та  містобудування Черкаської міської ради.
4. Довести до відома Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області інформацію щодо необхідності вжиття відповідних заходів по усуненню порушень законності користування земельною ділянкою в разі не укладення заявником договору оренди землі.
5. Попередити землекористувача про необхідність виконання своїх обов’язків відповідно до вимог статті 96 Земельного кодексу України та про те, що право користування земельною ділянкою може бути припинено відповідно до вимог статей 141 та 143 Земельного кодексу України.
6. Врахувати інтереси і права суміжних землекористувачів та дотримуватись правил добросусідства, згідно статей 96, 103 Земельного кодексу України.
7. Припинити ТОВ ФІРМА «МЕТОН ТРЕЙДИНГ» (код ЄДРПОУ –) право користування земельною ділянкою площею 0,1236 га (кадастровий номер).
8. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 

 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення
«Про надання ТОВ «ФОНДОВА КОМПАНІЯ «СТАЖ» земельної ділянки в оренду по вул. Смілянській, 78 (у зв’язку з переходом права власності на нерухоме майно)»
 
Підстава: заява від 22.07.2021 № 01-16/41954.
Граничний термін прийняття рішення: 22.08.2021.
Правоустановчі документи на нерухоме майно: інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 01.09.2021, реєстраційний номер об’єкту нерухомого майна.
Площа: 0,1236 га за рахунок земель ТОВ ФІРМА «МЕТОН ТРЕЙДИНГ».
В оренду на 49 років.
Під нежитлову будівлю – приміщення кафе з прибудовами.
Цільове призначення земельної ділянки: для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування (код КВЦПЗ – 03.08.)
 
Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.
У разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці, що перебуває в оренді, у користуванні на праві емфітевзису, суперфіцію у відчужувача (попереднього власника), до набувача одночасно переходить відповідно права оренди, емфітевзису, суперфіцію земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, в обсязі та на умовах, встановлених для відчужувача (попереднього власника) такого об’єкта, крім випадків, визначених частиною четвертою цієї статті. Волевиявлення орендодавця (власника) та внесення змін до договору оренди землі, емфітевзису, суперфіцію із зазначенням нового орендаря (користувача) земельної ділянки не вимагається.
Відповідно до статті 141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.
Відповідно до статті 31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.
Відповідно до стаття 123 Земельного кодексу України надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України "Про Державний земельний кадастр", право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою.
Відповідно до даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на земельну ділянку площею 0,1236 га (кадастровий номер) зареєстровано за Черкаською міською радою.
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець