ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Підготував:

Департамент управління справами та юридичного забезпечення

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

26.04.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 232-9-рд
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції»

              Проект рішення
            № 232-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції»          
               
                 
Відповідно до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 231 Закону України «Про звернення громадян», з метою розширення можливостей реалізації громадянами України наданого їм статтею 40 Конституції України права вносити пропозиції про поліпшення діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, органів місцевого самоврядування та забезпечення громадянам України можливості для участі в управлінні справами місцевого значення, для впливу на поліпшення роботи органів місцевого самоврядування, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення, Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
  1. Внести зміни до п.1 Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції», виклавши його в новій редакції, а саме:
«Цей Порядок відповідно до статті 23¹ Закону України «Про звернення громадян» визначає порядок розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, (в тому числі із використанням мобільного застосунку та Єдиного порталу державних послуг «Дія» за умови електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, у тому числі з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису та печатки, а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу), на підтримку якої зібрано не менш як 250 голосів громадян, засвідчених особистим електронним цифровим підписом, протягом не більше одного місяця з дня її оприлюднення (далі – електронна петиція)».
2. Визнати таким, що втратило чинність рішення Черкаської міської ради від 10.01.2018 № 2-2836 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції».
3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Валенчука П.П.
                 
 
Міський голова
        А.В. Бондаренко
 
 
Пояснювальна записка до проєкту рішення
«Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради
від 28.01.2016 № 
2-143 «Про електронні петиції»
 
Відповідно до ст. 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.
Згідно зі ст. 23¹ Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть звернутися до органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.
Проєктом рішення з метою розширення можливостей реалізації громадянами України наданого їм статтею 40 Конституції України права вносити пропозиції про поліпшення діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, органів місцевого самоврядування та забезпечення громадянам України можливості для участі в управлінні справами місцевого значення, для впливу на поліпшення роботи органів місцевого самоврядування, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення, пропонується наступне:
внести зміни до п.1 Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції» та передбачити можливість подачі електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, в тому числі із використанням мобільного застосунку та Єдиного порталу державних послуг «Дія» за умови електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, у тому числі з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису та печатки, а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу.
 
 
Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради                                   П.П. Валенчук
 
 
 
 
Порівняльна таблиця до проєкту рішення
«Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції»
 
Чинна редакція п. 1 Порядку розгляду електронної петиції Нова редакція п. 1 Порядку розгляду електронної петиції
Цей Порядок відповідно до статті 23¹ Закону України «Про звернення громадян» визначає порядок розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, на підтримку якої зібрано не менш як 250 голосів громадян, засвідчених особистим електронним цифровим підписом, протягом не більше одного місяця з дня її оприлюднення (далі – електронна петиція) Цей Порядок відповідно до статті 23¹ Закону України «Про звернення громадян» визначає порядок розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, (в тому числі із використанням мобільного застосунку та Єдиного порталу державних послуг «Дія» за умови електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, у тому числі з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису та печатки, а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу), на підтримку якої зібрано не менш як 250 голосів громадян, засвідчених особистим електронним цифровим підписом, протягом не більше одного місяця з дня її оприлюднення (далі – електронна петиція)