ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

20.01.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 250-9-з
Про надання згоди на прийняття родючого шару ґрунту до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси

Проєкт рішення
№ 250-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про надання згоди на прийняття родючого шару ґрунту до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси
Розглянувши заяву громадянки Олійник Наталії Дмитрівни від 21.09.2020 № 9616-2 щодо надання згоди на прийняття родючого шару ґрунту до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси із земельних ділянок приватної власності громадянки Олійник Наталії Дмитрівни, які розташовані в адміністративних межах Руськополянської сільської ради, в межах населеного пункту с. Геронимівка, відповідно до вимог ст. 168 Земельного кодексу України, пункту «г» ч. 1 ст. 6 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» та статтями 48, 52 Закону України «Про охорону земель», керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Надати згоду на безоплатне прийняття у власність територіальної громади м. Черкаси родючого шару ґрунту із приватизованих земельних ділянок громадянки Олійник Наталії Дмитрівни  , загальною площею 16,4968 га  ), які розташовані в адміністративних межах Руськополянської сільської ради, в межах населеного пункту с. Геронимівка, в об’ємах, визначених робочим проєктом землеустрою щодо зняття, перенесення, збереження та використання родючого шару ґрунту (орієнтовним обсягом 41734 м3).
  2. Доручити департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради укласти договір про передачу родючого шару ґрунту після затвердження робочого проєкту землеустрою щодо зняття, перенесення, збереження та використання родючого шару ґрунту та отримання власником земельних ділянок спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту).
  3. Доручити департаменту житлово-комунального комплексу прийняти безоплатно родючий шар ґрунту та використати його на заходи з благоустрою та озеленення міста Черкаси.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення:
«Про надання згоди на прийняття родючого шару ґрунту до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси»
 
          Підстава: заява від 21.09.2020 № 9616-2
 
            Гр. Олійник Н.Д. звернулась із листом до Черкаської міської ради про можливість перенесення з її приватизованих земельних ділянок родючого шару ґрунту на землі Черкаської міської ради, у зв’язку з проведенням будівельних робіт та необхідністю зняття родючого шару ґрунту.
Відповідно до статті 168 Земельного кодексу України власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.
Відповідно до статті 52 Закону України «Про охорону земель» рекультивації підлягають землі, які зазнали змін у структурі рельєфу, екологічному стані ґрунтів і материнських порід та в гідрологічному режимі внаслідок проведення гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт.
При проведенні гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт, пов'язаних з порушенням ґрунтового покриву, відокремлена ґрунтова маса підлягає зняттю, складуванню, збереженню та перенесенню на порушені або малопродуктивні земельні ділянки відповідно до робочих проєктів землеустрою.
Об'єм ґрунтової маси, що підлягає зняттю і роздільному складуванню, визначається в робочих проєктах землеустрою.
Рекультивація земельних ділянок здійснюється шляхом пошарового нанесення на малопродуктивні земельні ділянки або ділянки без ґрунтового покриву знятої ґрунтової маси, а в разі потреби - і материнської породи в порядку, який забезпечує найбільшу продуктивність рекультивованих земель.
Роботи із зняття, складування, збереження та нанесення ґрунтової маси на порушені земельні ділянки здійснюються за рахунок фізичних та юридичних осіб, з ініціативи або вини яких порушено ґрунтовий покрив, а роботи з нанесення знятої ґрунтової маси на малопродуктивні землі здійснюються за бажанням власників або землекористувачів, у тому числі орендарів, цих земельних ділянок за їх рахунок.
Враховуючи вищезазначене, даним проєктом рішення передбачено надати згоду на безоплатне прийняття у власність територіальної громади м. Черкаси родючого шару ґрунту із приватизованих земельних ділянок громадянки Олійник Наталії Дмитрівни , загальною площею 16,4968 га, які розташовані в адміністративних межах Руськополянської сільської ради, в межах населеного пункту с. Геронимівка в об’ємах визначених робочим проєктом землеустрою щодо зняття, перенесення, збереження та використання родючого шару ґрунту (орієнтовним обсягом 41734 м3).
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою  
Р.Г. Донець