ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

12.01.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 86-9-з
Про відмову КП «Дирекція парків» Черкаської міської ради» у наданні в постійне користування земельної ділянки по вул. Набережній

Проєкт рішення
№ 86-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову КП «Дирекція парків» Черкаської міської ради» у наданні в постійне користування земельної ділянки по вул. Набережній
Розглянувши заяву комунального підприємства «Дирекція парків» Черкаської міської ради щодо надання в постійне користування земельної ділянки по вул. Набережній, враховуючи Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, висновок управління та планування та архітектури від 01.12.2020 № 68585 щодо наявних містобудівних обмежень та обтяжень землекористування, а саме, пов’язаних із розташуванням земельної ділянки в прибережній захисній смузі та водоохоронній зоні, відповідно до статей 12, 58, 59, 60, 92, 123, 134 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Відмовити комунальному підприємству «Дирекція парків» Черкаської міської ради у наданні в постійне користування земельної ділянки площею 3,1204 га  по вул. Набережній під об’єкт благоустрою «Дахнівський пляж».
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 
                                                                                                                                

Пояснювальна записка
до проєкту рішення:
«Про відмову КП «Дирекція парків» Черкаської міської ради» у наданні в постійне користування земельної ділянки по вул. Набережній»
 
Підстава: заява від 13.11.2020 № 68585.
Граничний термін прийняття рішення: 13.12.2020.
 
Інформую, що згідно рішення Черкаської міської ради від 13.08.2020 № 2-6023 «Про створення об’єкту благоустрою у м. Черкаси» створено об’єкт благоустрою та надано статус пляжу земельній ділянці площею 3,1204 га і присвоїти йому назву: Дахнівський пляж. Балансоутримувачем даного об’єкту визначено комунальне підприємство «Дирекція парків».
Відповідно до висновку від 01.12.2020 № 68585 управління планування та архітектури повідомляє, що на земельну ділянку орієнтовною площею 3,1204 га по вул. Набережній, яка пропонується для визначення можливості облаштування комунального пляжу, наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування, пов’язані із реалізацією містобудівної документації на частині земельної ділянки (в межах червоних ліній вулиці) та із розміщенням в межах прибережно-захисної смуги та водоохоронної зони.
Генеральним планом міста, затвердженим рішенням сесії Черкаської міської ради від 29.12.2011 № 3-505, на вищезазначеній земельній ділянці передбачене розміщення зелених насаджень загального користування, територія пляжів та громадських закладів, а також вулично-дорожня мережа.
Відповідно до плану зонування території міста Черкаси» затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 04.12.2014 № 2-513, земельна ділянка належить до перспективної рекреаційної зони озеленених територій загального користування «Р-3п», рекреаційної зони активного відпочинку «Р-2п» (в яких передбачене розміщення вищезазначеного об’єкта) та до перспективної ділової зони «Г-1» до зони транспортної інфраструктури «ТР-3» (в яких не передбачене розміщення вищезазначеного об’єкта).  
Окрім того, оскільки земельна ділянка потрапляє в межі прибережної захисної смуги то відповідно до статті 58 Земельного кодексу України землі, зайняті прибережними захисними смугами вздовж річок належать до земель водного фонду.
Згідно зі статтею 59 цього ж кодексу землі водного фонду за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування:
а) державним водогосподарським організаціям для догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами, а також ведення аквакультури тощо;
б) державним підприємствам для розміщення та догляду за державними об'єктами портової інфраструктури;
в) державним рибогосподарським підприємствам, установам і організаціям для ведення аквакультури;
г) військовим частинам Державної прикордонної служби України у межах прикордонної смуги з метою забезпечення національної безпеки і оборони для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.
Громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.
Відповідно до статті 60 Земельного кодексу України вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.
Розмір та межі прибережної захисної смуги в межах населених пунктів встановлюються за проєктами землеустрою з урахуванням містобудівної документації.
Враховуючи вищезазначене, земельна ділянки, яка потрапляє в межі прибережної захисної смуги може надаватися в користування лише на умовах оренди, у відповідності до вимог чинного законодавства з урахуванням статті 134 Земельного кодексу.
Тому, даним проєктом рішення передбачено відмовити комунальному підприємству «Дирекція парків» Черкаської міської ради у наданні в постійне користування земельної ділянки площею 3,1204 га по вул. Набережній під об’єкт благоустрою «Дахнівський пляж».
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець