ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

18.06.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1703-8-рд
Про розгляд електронної петиції від 31.05.2020 № Че/1111-еп щодо відповідальності власників собак за вигул неналежним чином

 
 
 
Проект рішення
№ 1703-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 31.05.2020 № Че/1111-еп щодо відповідальності власників собак за вигул неналежним чином
 
 
Відповідно до п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи пропозиції департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Електронну петицію від 31.05.2020 № Че/1111-еп щодо відповідальність власників собак за вигул неналежним чином підтримати.
  2. Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради визначити місця для вигулу собак.
  3. Управлінню інспектування Черкаської міської ради посилити контроль за дотриманням Правил благоустрою міста Черкаси та Правил утримання і поводження із тваринами у м. Черкаси, в частині вигулювання, утримання і поводження з тваринами (собаками), щодо їх власників чи інших осіб, які несуть адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність, згідно із чинним законодавством України.
  4. Рекомендувати ГУНП в Черкаській області щодо посилення контролю за дотриманням законодавства про охорону тварин при патрулюванні міста.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на управління інспектування та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища  (Кіта І.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 


УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції від 31.05.2020 № Че/1111-еп щодо відповідальності власників собак за вигул
неналежним чином»
 
Розглянувши електронну петицію від 31.05.2020 № Че/1111-еп щодо відповідальності власників собак за вигул неналежним чином, повідомляємо наступне.
За для захисту, благополуччя та вирішення питань пов’язаних з домашніми тваринами на території міста Черкаси були затверджені відповідні Правила.
Так, рішенням Черкаської міської ради від 12.03.2009 № 4-991 затверджені Правила утримання і поводження із тваринами у м. Черкаси. Цими Правилами передбачено, що власники тварин зобов’язані не допускати, щоб собаки і коти забруднювали місця загального користування в будинках, дворах і на вулицях, прибирати в усіх випадках екскременти тварин. Також у Правилах зазначаються місця, дозволені для перебування (вигулювання) собак.
Відповідно до пункту 3.3. Правил, зазначені дозволені місця для перебування (вигулювання) собак, які поділяються на місця вільного вигулу та місця обмеженого вигулу, зокрема:
- місця вільного вигулу – спеціально огороджені майданчики для вільного вигулу із обслуговуванням (прибиранням) цієї території, а, за відсутності таких виділених майданчиків – місця, офіційно визначені як можливі для вільного вигулу собак, (розташовані не ближче за 100 м від житлових будинків – пустирі, тощо), по периметру яких встановлюються знаки про дозвіл вигулювання собак. У місцях вільного вигулу дозволяється вигул собак без повідків і намордників. На сьогоднішній день інформація щодо місць для вільного вигулу собак в м. Черкаси відсутня.
- місця обмеженого вигулу – малолюдні вулиці та перевалки, де дозволяється вигул собак або у наморднику без повідка, або на повідку без намордника, а вигул собак порід, що вимагають підвищеної уваги власника – обов’язково у наморднику.
Поява собаки із особою, що супроводжує тварину, на короткому повідку і у наморднику на території або у приміщеннях громадських закладів чи у громадських місцях, де табличок про заборону відвідування із їх тваринами немає, допускається. Цими Правилами передбачено, що власники тварин зобов’язані не допускати, щоб собаки і коти забруднювали місця загального користування в будинках, дворах і на вулицях, прибирати в усіх випадках екскременти тварин.
         Зокрема, Правилами благоустрою міста Черкаси, затвердженими рішенням Черкаської міської ради від 11.11.2008 №4-688, зі змінами, передбачено:
пп. 3.4.1. Ознайомити всіх громадян, що мешкають на території житлово- експлуатаційних підприємств, із Правилами утримання і поводження з тваринами у місті, затверджених відповідним рішенням Черкаської міської ради. Зажадати від мешканців, власників домашніх тварин проведення своєчасних щеплень тварин проти сказу, дотримання правил утримання собак і котів, застосовувати заходи адміністративного впливу за порушення їх утримання.
п. 3.6. Власники собак, котів та інших тварин зобов’язані утримувати їх відповідно до Правил утримання і поводження з тваринами у місті.
пп. 3.11.6. Вигулювати собак без поводків і намордників, відвідувати з собаками магазини, підприємства громадського харчування, об'єкти соціального, культурного та побутового призначення.
Вигулювати домашніх тварин на дитячих майданчиках внутрішньобудинкових територій.
п. 8.11. Вигул домашніх тварин повинен проводитися у відповідності з правилами, затвердженими рішенням Черкаської міської ради, а дресирування собак повинно проводитись на спеціально виділених дресирувальник майданчиках.
Пунктом 6 Правила утримання і поводження з тваринами у м. Черкаси визначено, що контроль та нагляд за дотриманням юридичними та фізичними особами вимог цих Правил, інших нормативно-правових актів у сфері тримання собак, котів та диких тварин, забезпечення реалізації державної політики щодо захисту тварин від жорстокого поводження, у межах своїх повноважень, у м. Черкас здійснюють: виконавчий комітет Черкаської міської ради, Головне управління Національної поліції у Черкаській області, управління інспектування Черкаської міської ради, органами самоорганізації населення, головами ОСББ та ЖБК.
За порушення вищеозначених Правил передбачена відповідальність за ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення  -  попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до п’яти неподаткових мінімумів доходів громадян. Складати протоколи про адміністративні правопорушення за цією статтею мають право працівники національної поліції та посадові особи, уповноважені на те виконавчими органами міських рад.
 
 
 
Директор департаменту
житлово-комунального комплексу                                                         О.О. Яценко
 
 
 
 
 
Сарнацька Я.А.
540346
 
 
 

 

ДОДАТКИ

1 1703-8-рд 18.06.20 Петиція.pdf Переглянути