ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент соціальної політики

Підготував:

Департамент соціальної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

28.05.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1671-8-рд
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 22.08.2019 № 2-4753 «Про утворення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя», внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017 № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м. Черкаси та Реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району  м. Черкаси»

Проєкт рішення
№ 1671-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 22.08.2019 № 2-4753 «Про утворення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя», внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017 № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м. Черкаси та
Реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району                        м. Черкаси»
Відповідно до статті 143 Конституції України, пункту 30 частини першої статті 26 та підпункту 21 пункту "б" частини 3 статті 34  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 11 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», Закону України «Про соціальні послуги, наказів Міністерства соціальної політики України від 12.07.2016 № 753 «Про затвердження Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», від 03.10.2017  № 1576 «Про затвердження  Примірних штатних нормативів чисельності працівників  центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю», розглянувши пропозиції департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 22.08.2019               № 2-4753 «Про утворення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя», внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017 № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м. Черкаси та реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району                     м. Черкаси», а саме:    
1.1. Викласти пункт 3 рішення в новій редакції:
«3. Затвердити граничну чисельність працівників центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя» у кількості 27,5 штатних одиниць та визначити перелік його структурних підрозділів:
відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю;
відділення соціальної реабілітації осіб з інвалідністю.».
1.2.  Викласти підпункт 4.1. пункту 4 рішення в новій редакції:
 «Затвердити чисельність працівників територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси у кількості 157 штатних одиниць та визначити перелік його структурних підрозділів:
відділення соціальної допомоги вдома № 1;
відділення соціальної допомоги вдома № 2;
відділення денного перебування № 1;
відділення денного перебування № 2;
відділення організації надання адресної натуральної  допомоги;
відділення визначення індивідуальних потреб у соціальних послугах;
відділ бухгалтерського обліку та звітності».».
           1.3. Доповнити підпункт 6.4.3. пункту 6.4. розділу 6. Оплата за соціальні послуги, що надаються центром додатку 2 до рішення абзацом наступного змісту:
«особам з інвалідністю 1, 2 груп та дітям з інвалідністю, захворювання, розлади, травми або стани, яких призвели до неможливості пересуватися самостійно, та які згідно зі встановленими медичними показаннями користуються кріслом колісним і потребують отримання послуги з перевезення автомобілем спеціалізованого призначення»;
          1.4. Викласти пункт 10.2. розділу 10. Відділення організації надання адресної натуральної допомоги додатку 2 до рішення у новій редакції:
«10.2. Відділення організовує надання таких послуг:
          дрібний ремонт одягу;
          перукарські;
          транспортні (перевезення осіб з інвалідністю 1, 2 груп та дітей з інвалідністю, захворювання, розлади, травми або стани яких призвели до неможливості пересуватися самостійно та які згідно зі встановленими медичними показаннями користуються кріслом колісним у порядку, визначеному Черкаською міською радою).».
          1.5. Викласти розділ Відділення організації надання натуральної допомоги додатку 3 рішення у новій редакції:
Відділення організації надання адресної натуральної допомоги
Перукар 1 1 Посади вводяться додатково до передбаченої Типовими штатними нормативами 1 штатної одиниці в зв’язку з навантаженням
Водій автотранспортних засобів - 4 До існуючих 2 штатних одиниць водіїв вводяться 2 додаткові штатні одиниці у зв’язку з передачею автомобіля спеціалізованого призначення з балансу КП «Черкасиелектротранс» на баланс територіального центру
Диспетчер - 1 Посада вводиться шляхом переведення з КП «Черкасиелектротранс» для надання послуг з перевезення осіб з інвалідністю автомобілем спеціалізованого призначення
Соціальний робітник 1 0,5 0,5 штатної одиниці посади вводиться додатково за рахунок виведення 1 штатної одиниці посади кухара
           1.6. Доповнити рішення додатком 4 Порядок надання послуги з перевезення осіб з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісла колісного, автомобілем спеціалізованого призначення (додається).    
 
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Гудзенка О. І. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту (Цегвінцева А. В.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 
 
 
Додаток 4
                                                                                       ЗАТВЕРДЖЕНО 
                                                                 рішення Черкаської міської ради
     від __________№ _________
 
 
Порядок  надання послуги
 з перевезення осіб з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісла колісного, автомобілем спеціалізованого призначення
 
  1. Загальні положення
         1.1. Соціальна послуга з перевезення автомобілем спеціалізованого призначення (далі - послуга «Інва-таксі») надається особам з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісла колісного, для можливості їх безперешкодного доступу до об’єктів громадської інфраструктури, отримання повного спектру соціальних, медичних та побутових послуг, участі в громадському та культурному житті міста.
1.2. Послуга «Інва-таксі» надається територіальним центром надання соціальних послуг м. Черкаси (далі - надавач послуги) за рахунок коштів міського бюджету, передбачених на функціонування установи.
1.3. Для отримання послуги «Інва-таксі» замовник укладає з надавачем послуги договір про її надання на умовах, визначених положенням про територіальний центр надання соціальних послуг м. Черкаси.
1.4. Право на отримання послуги «Інва-таксі» мають особи з інвалідністю 1, 2 груп та діти з інвалідністю, захворювання, розлади, травми або стани яких призвели до неможливості пересуватися самостійно  та які згідно зі встановленими медичними показаннями користуються кріслом колісним (далі - замовники послуги).
          1.5. Документами, що підтверджують право на отримання послуги «Інва-таксі», є:
           довідка до акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), у якій зазначені група інвалідності та причинно-наслідковий зв'язок її встановлення; висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) – для дітей з інвалідністю;
           індивідуальна програма реабілітації особи, дитини з інвалідністю, у якій одним із засобів реабілітації визначена потреба у забезпеченні кріслом колісним.
Під час користування послугою «Інва-таксі» замовник послуги пред’являє водію автомобіля оригінал документу, що посвідчує особу. 
 
2. Правила користування послугою «Інва-таксі»
2.1. Надання послуги «Інва-таксі» здійснюється, як правило, в межах міста Черкаси від пункту відправлення до пункту призначення та у зворотному напрямку. Виїзд за межі міста здійснюється виключно у випадку необхідності для замовника послуги дістатися до вузлової залізничної станції імені Тараса Шевченка міста Сміла (за умови пред’явлення залізничного пасажирського квитка). При цьому наданою послугою вважається поїздка лише від пункту відправлення до пункту призначення.
2.2. Послуга «Інва-таксі» надається з 8.30 до 19.30 щоденно без вихідних. Надання послуги в інший час здійснюється за умови необхідності для замовника послуги дістатися до вузлової залізничної станції міста Сміла.
2.3. Прийом замовлень на отримання послуги «Інва-таксі» здійснюється диспетчером надавача послуги з понеділка до четверга з 8.30 до 17.00, в п’ятницю – з 8.30 до 16.00 та не пізніше ніж за 1 добу до запланованої поїздки. За умови вільного часу у графіку руху автомобіля або у випадку збігу з іншим маршрутом, замовлення виконуються у день їх надходження.  
2.4. У разі надходження двох або більше замовлень на один і той же час послуга надається в порядку черговості надходження заявок.
2.5. Про скасування замовлення замовник послуги повинен повідомити диспетчера надавача послуги завчасно, але не пізніше ніж за 2 години до запланованої поїздки.
2.6. Час очікування замовника послуги в пункті відправлення становить не більше 20 хвилин. У разі якщо запланована тривалість перебування замовника послуги в пункті призначення перевищує 1 годину, автомобіль в цей час може використовуватися для виконання інших замовлень.
2.7. Під час виконання замовлення допомогу замовнику послуги у пересуванні вулицею та в будівлях (за необхідності) надають особи, які його супроводжують. Водій автомобіля спеціалізованого призначення до супроводу замовника послуги не залучається.
Надання послуги дітям з інвалідністю здійснюється за обов’язкової умови їх супроводу батьками або особами, які їх заміняють.
2.8. Маршрут перевезення має відповідати визначеному під час оформлення заявки; зміна його або відхилення від нього без погодження з диспетчером надавача послуги не допускається.
2.9. Факт здійснення поїздки на замовлення підтверджує підпис замовника послуги у журналі, який ведеться окремо на кожен автомобіль спеціалізованого призначення.
2.10. У разі відсутності замовлень надавач послуги може використовувати автомобіль спеціалізованого призначення для надання інших соціальних послуг в межах повноважень установи.
Питання, не врегульовані цим Порядком, вирішуються окремо в кожному випадку керівництвом установи-надавача послуги за погодженням з керівництвом департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.
 
 
 
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 22.08.2019  № 2-4753 «Про утворення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя», внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017                № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м. Черкаси та реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району м. Черкаси»
 
Проект рішення вноситься з огляду на наступне.
         1.  Виконавчим комітетом Черкаської міської ради прийнято рішення від 07.04.2020 № 311 «Про безоплатну передачу майна з балансу територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси на баланс центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Жага життя». Зокрема передається автомобіль, необхідний для здійснення статутної діяльності реабілітаційної установи. Тому проектом передбачено ввести додаткову штатну одиницю водія автотранспортних засобів, наявність якої у штатному розписі передбачена наказом Мінсоцполітики  від 03.10.2017  № 1576 «Про затвердження Примірних штатних нормативів чисельності працівників  центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю». Оскільки планується одночасно вивести аналогічну посаду із штатного розпису територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси, додаткові витрати з міського бюджету не потрібні.
         2. Виконавчим комітетом Черкаської міської ради прийнято рішення від 07.04.2020 286 № 286 «Про передачу автомобіля ГАЗ 32213-288 С». Зазначеним транспортним засобом планується забезпечити перевезення осіб з інвалідністю, які пересуваються за допомогою інвалідного візка. Надання цієї транспортної послуги передбачено положенням про цю установу і на сьогодні вже забезпечується одним автомобілем. Тому в зв’язку з передачею ще одного автомобіля з балансу КП «Черкасиелектротранс» на баланс територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси проектом рішення пропонується до існуючих 2 штатних одиниць водіїв ввести ще 2 штатні одиниці у складі відділення організації надання адресної натуральної допомоги територіального центру.  Необхідність введення 2 штатних одиниць водіїв для одного автомобіля зумовлена графіком його роботи та вимог законодавства про працю щодо тривалості робочого часу. Фонд оплати праці для посад, що вводяться, буде забезпечено за рахунок коштів, передбачених в міському бюджеті по міській соціальній програмі «Турбота» за напрямком «Відшкодування витрат за перевезення пільгових категорій громадян, а саме: осіб з інвалідністю 1 і 2 груп та дітей з інвалідністю з вадами опорно-рухового апарату, які пересуваються за допомогою крісла колісного, автомобілем спеціалізованого призначення».
            3. Одночасно у зв’язку з передачею автомобіля ГАЗ 32213-288 С з балансуу КП «Черкасиелектротранс» на баланс територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси виникла необхідність затвердження у новій редакції Порядкуу надання послуги з перевезення осіб з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісла колісного, автомобілем спеціалізованого призначення.
 
Директор департаменту
соціальної політики                                                                              О. І. Гудзенко