ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

04.05.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 5535-8-з
Про відмову ОК «ГБК «АВ-ТОСТОП ЧЕРКАСИ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Надпільній (вільна земельна ділянка)

№ 5535-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову ОК «ГБК «АВТОСТОП ЧЕРКАСИ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Надпільній (вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву ОК «ГБК «АВТОСТОП ЧЕРКАСИ» щодо оформлення права власності земельною ділянкою, враховуючи пункти 3, 6, 7, 9 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, викопіювання з плану міста від 14.04.2020, висновок управління та планування та архітектури від 22.04.2020 № 01-06/21197 щодо наявних містобудівних обмежень та обтяжень землекористування пов’язані із реалізацією містобудівної документації, пункт 4 додатку до рішення Черкаської міської ради від 09.02.2012 № 3-582 «Про затвердження Порядку оформлення прав на земельні ділянки у м. Черкаси», відповідно до статей 12, 39, 41, 123, 124, 134 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Відмовити ОБСЛУГОВУЮЧОМУ КООПЕРАТИВУ «ГАРАЖНО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ «АВТОСТОП ЧЕРКАСИ»  у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1000 га по вул. Надпільній у власність під розміщення гаражів.
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
«Про відмову ОК «ГБК «АВТОСТОП ЧЕРКАСИ» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Надпільній (вільна земельна ділянка)»
 
Підстава: заява від 01.04.2020 № 01-06/21197.
Граничний термін прийняття рішення: 01.05.2020.
 
Згідно зі статтею 123 Земельного кодексу підставою відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.
Окрім того, пунктом 4. додатку до рішення Черкаської міської ради від 09.02.2012 № 3-582 «Про затвердження Порядку оформлення прав на земельні ділянки у м. Черкаси» визначено, що надання у користування, в оренду, приватизація земельних ділянок у межах міста Черкаси здійснюється у відповідності до генерального плану міста, плану зонування, детальних планів територій та з дотриманням державних стандартів і норм, рішень Черкаської міської ради та виконавчого комітету Черкаської міської ради.
Відповідно до висновку управління планування та архітектури від 22.04.2020 № 01-06/21197 управління повідомляє, що на земельну ділянку орієнтовною площею 0,1 га по вул. Надпільній, яка пропонується для визначення можливості розміщення гаражів з прибудованими та надбудованими приміщеннями, наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування, пов’язані із реалізацією містобудівної документації.
Генеральним планом міста, затвердженим рішенням сесії Черкаської міської ради від 29.12.2011 № 3-505, на вищезазначеній земельній ділянці передбачене впорядкування промислових та комунальних територій (25%) та розміщення багатоповерхової житлової забудови (75%).
Відповідно до плану зонування території міста Черкаси, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 04.12.2014 № 2-513, земельна ділянка належить до виробничої зони «Вр» та до зони житлової та громадської забудови «Ж-3»  (в яких не передбачене розміщення вищезазначеного об’єкта).
Окрім того, відповідно до статті 41 Земельного кодексу України житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.
Таким чином, право на отримання земельної ділянки у власність, згідно чинного земельного законодавства має юридична особа - гаражно-будівельний кооператив, а не юридична особа- обслуговуючий кооператив.
Враховуючи вищезазначене, даним проектом рішення передбачено відмовити ОБСЛУГОВУЮЧОМУ КООПЕРАТИВУ «ГАРАЖНО-БУДІВЕЛЬНИЙ КО-ОПЕРАТИВ «АВТОСТОП ЧЕРКАСИ»  (код ЄДРПОУ – 43071394) у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1000 га у власність по вул. Надпільній під розміщення гаражів.
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець