ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

відділ "Патронатна служба"

Підготував:

Відділ "Патронатна служба"

Галузь:

Галузева

Статус:

Доопрацьований

Дата:

08.04.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1620-8-рд
Про затвердження  положень про відзначення міськими нагородами (у новій редакції)

              Доопрацьована редакція
Проєкт рішення
            на № 1620-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження  положень про відзначення міськими нагородами (у новій редакції)          
               
                 
Відповідно до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування                     в Україні», з метою заохочення та стимулювання трудових і творчих здобутків громадян та колективів підприємств, установ і організацій міста, активну участь у суспільному житті міської громади та високо-свідому громадянську позицію, спрямованих на зміцнення економічної, соціальної, науково-освітньої, культурно-мистецької сфер міста, розбудову Черкас із розвиненими галузями охорони здоров’я, фізкультури і спорту, створення сучасної інфраструктури  з забезпеченням комфортних умов проживання та дозвілля містян, привабливим для інвесторів та цікавим для туристів, меценатську, миротворчу, доброчинну діяльність, мужність і відвагу при захисті територіальної цілісності та незалежності України, врятуванні людей, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та стихійного лиха, а також задля впорядкування внесених раніше та запропонованих нових численних змін Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити такі, що додаються:
1.1. Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Черкаси»;
1.2. Положення про пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» та зразок нагородного листа для представлення на нагородження пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси»;
1.3. Положення про грамоту Черкаської міської ради;
1.4. Положення про нагородження дипломами Черкаської міської ради та відзнакою  ««Людина ____ року» у м. Черкаси;
1.5. Положення про грамоту виконавчого комітету Черкаської міської ради;
1.6. Положення про подяку міського голови м. Черкаси;
1.7. Положення про медаль «За сумлінну працю»;
1.8. Положення про нагрудний знак «За мужність і героїзм»;
1.9. Положення про цінний подарунок міського голови м. Черкаси;
1.10. Положення про вітальний адрес Черкаського міського голови, вітання Черкаської міської ради та виконавчого комітету, вітальну листівку міського голови;
1.11. Положення про виплату одноразових грошових винагород тренерам – жителям міста Черкаси, які виховали чемпіонів та призерів Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських ігор, спортсменів-переможців чемпіонатів світу, Європи.
1.12. Положення про збірку інформаційних та фотоматеріалів «Пам'ять серця».
 
2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Черкаської міської ради від 01.11.2017 № 2-2485 «Про затвердження положень про відзначення міськими нагородами» у новій редакції (зі змінами)».
 
3. Відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради за рахунок коштів, виділених на фінансування Програми фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками громадян, трудових колективів на 2016-2020 роки (та відповідної нової програми на наступні роки), забезпечити виготовлення документів, пов’язаних із нагородженням                               і привітанням громадян та трудових колективів та замовлення бланків посвідчень, грамот Черкаської міської ради та пам’ятних значків до них, дипломів Черкаської міської ради, відзнаки «Людина ___ року»                                       у м. Черкаси», грамот виконавчого комітету Черкаської міської ради, подяк міського голови, пам’ятних знаків «За заслуги перед містом Черкаси» відповідного ступеня, нагрудних знаків та почесних відзнак «Почесний громадянин міста Черкаси», медалей «За сумлінну працю», нагрудних знаків «За мужність і героїзм», цінних подарунків міського голови, вітальних адрес міського голови, вітань Черкаської міської ради, її виконавчого комітету, вітальних листівок міського голови, виплат вищезазначених одноразових грошових премій тренерам, підготовку і друк збірки «Пам'ять серця».
4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань виконавчих органів ради Волошина І.В. та постійну комісію міської ради з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель (Шевченко Р.В.).
 
 
Міський голова         А.В. Бондаренко
 
 
 
 
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення Черкаської міської ради «Про затвердження  положень про відзначення міськими нагородами (у новій редакції)
 
Метою прийняття рішення є забезпечення належного нагородження громадян та трудових колективів м. Черкаси за вагомий особистий внесок                          у розвиток міста Черкаси.
У зв’язку з численними змінами до положень про відзначення міськими нагородами, зокрема, пропонується затвердити до загальнодержавних зразків оновлений дизайн медалі «За сумлінну працю», нагрудного знака «За мужність і героїзм», посвідчень до нагород та футлярів до них, запровадження нових видів нагород (дипломів Черкаської міської ради, відзнаки «Людина ____ року» в м. Черкаси), впорядкування змін назв виконавця порядку нагородження та інших змін пропонується затвердити вищезазначений проєкт рішення в новій редакції.
Вищезазначені заходи пропонується фінансувати в межах кошторису Програми фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками громадян, трудових колективів на 2016-2020 роки, передбаченого в міському бюджеті на 2020 рік.
 
 
Начальник відділу
«Патронатна служба»
Черкаської міської ради                                                      О.О. Ткаченко
 
 
 
 
Тел.: 54-46-65
 
 
 
 
 
 
Додатки
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від___№__
 
 
П О Л О Ж Е Н Н Я
про присвоєння звання «Почесний громадянин
міста Черкаси»
 
  1. Загальні положення
 
1.1. Звання «Почесний громадянин міста Черкаси» (далі – Почесне звання) присвоюється громадянам України, громадянам інших країн, особам без громадянства  за  вагомий особистий внесок у розвиток міста Черкаси, зокрема,  економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я, спорту, відродження та примноження надбань національної культури, створення матеріальних та духовних цінностей, миротворчу, доброчинну діяльність,  мужність і відвагу, проявлені при захисті територіальної цілісності та незалежності України, врятуванні людей, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та стихійного лиха.   
1.2. Звання «Почесний громадянин міста Черкаси» протягом календарного року надається не більше, ніж одній особі, і в рішенні Черкаської міської ради та посвідченні про присвоєння  вищезазначеного звання вказується рік нагородження, наприклад,  «Почесний громадянин міста Черкаси 2021 року». Виключення щодо кількості нагороджених стосується лише нагородження мешканців і вихідців із міста Черкаси – учасників бойових дій в АТО/ООС, які загинули внаслідок поранень, отриманих під час виконання військового обов’язку і яким вищезазначене звання присвоюється посмертно.
1.3. Право присвоєння Почесного звання  належить винятково Черкаській міській раді та затверджується рішенням міської ради за поданням комісії попереднього розгляду матеріалів про нагороди при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (далі – Комісії).
1.4. Громадянин, удостоєний Почесного звання, нагороджується почесною відзнакою та нагрудним знаком «Почесний громадянин міста Черкаси». Йому вручається відповідне посвідчення, а також  виплачується пожиттєва щомісячна грошова винагорода в сумі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (відповідно до встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць планової виплати цих коштів).
1.5. Присвоєння Почесного звання може здійснюватися посмертно.
Якщо Почесне звання особі присвоюється посмертно,  спадкоємцеві першої черги на право спадкування померлої особи здійснюється виплата грошової премії, розмір якої становить двадцять п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, відповідно до встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на дату прийняття рішення Черкаської міської ради, а коли таких претендентів є кілька, а саме: батьки, чоловік або дружина, діти, зокрема, усиновлені, вищезазначена виплата розподіляється пропорційно кожному з них.
Виплата грошової премії, розмір якої  становить двадцять п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, не здійснюється в разі, якщо Почесне звання присвоюється посмертно особі, попередньо нагородженій пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня.
1.6. Почесне звання не може бути присвоєно громадянам, які скоїли кримінальний злочин, були засудженими і судимість яких не погашено.
1.7. Громадяни, щодо яких винесено обвинувальний вирок суду, який набрав сили, можуть бути позбавлені Почесного звання. У разі виникнення відповідних підстав питання щодо позбавлення Почесного звання розглядає Комісія, за поданням якої проєкт рішення міської ради готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради та погоджує виконавчий комітет міської ради. Питання про позбавлення Почесного звання приймається окремим рішенням Черкаської міської ради.
 
 
  1. Порядок представлення кандидатур до присвоєння звання  «Почесний громадянин міста Черкаси»
 
  1. Право представлення кандидатур до  присвоєння Почесного звання  надається:
    1. Міському голові міста Черкаси.
    2. Комісії.
2.2. Самовисування на присвоєння Почесного звання не розглядаються.
2.3. Клопотання про присвоєння Почесного звання подається на ім’я міського голови. 
2.4. Клопотання про присвоєння Почесного звання порушується перед Комісією трудовими колективами підприємств, установ та організацій різних форм власності, де працює  або працювала особа, яку представляють до присвоєння Почесного звання, місцевими осередками політичних партій, громадських об’єднань, творчих спілок, командуванням військових комісаріатів та військових частин, навчальних закладів, а також постійними комісіями Черкаської міської ради, членами виконавчого комітету Черкаської міської ради.
2.5. При представленні кандидатури для присвоєння Почесного звання до Комісії суб’єктом ініціативи окрім клопотання подаються такі документи:
- біографічна довідка (з обов’язковим зазначенням контактних даних особи – номером телефону, поштовим індексом та адресою місця проживання);
- відомості про досягнення кандидата;
- копії    документів,    що   посвідчують    нагородження   відомчими або іншими відзнаками, а також за наявності, копій посвідчень учасників бойових дій, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС чи ін.);
- характеристика діяльності з обґрунтуванням вагомого особистого внеску кандидата в розвиток міста Черкаси;
- копія паспорту особи;
- копія реєстраційного номера облікової картки платника податків.
          2.6. Клопотання про присвоєння Почесного звання без подання вищезазначених документів не розглядаються.
         2.7. Клопотання щодо нагороджень з повним пакетом вищезазначених документів приймаються з 1 січня до 1 травня календарного року.
 
3. Порядок присвоєння звання «Почесний громадянин
міста Черкаси»
         3.1. Подання про нагородження та додані до нього  інші документи попередньо розглядаються Комісією, яка не пізніш 1 червня календарного року приймає рішення щодо визначення не більше однієї кандидатури на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Черкаси» відповідного року. Виключення становлять кандидатури представлених на нагородження загиблих учасників АТО.
         Комісія збирається для розгляду подань не частіш, ніж 1 раз                        у квартал.
3.2. У разі схвалення кандидатури Комісія передає документи                               на нагородження Почесним званням  та  протокол свого засідання відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради, який розробляє проєкт рішення та не пізніш 1 липня цього ж календарного року подає його для розгляду виконавчим комітетом Черкаської міської ради  та затвердження Черкаською міською радою. 
         3.3. Остаточне рішення про присвоєння Почесного звання приймається на сесіях міської ради щодо кожної  кандидатури окремо, більшістю від загального складу міської ради. Кандидатури, за яких не проголосувала більшість депутатів від загального складу ради, повторно міською радою в цьому ж календарному році не розглядаються.
         3.4. Належне оформлення почесної відзнаки, посвідчення,  їх облік та реєстрацію здійснює відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
4. Порядок вручення та виготовлення нагородних атрибутів
  1. Вручення нагородних атрибутів  проводиться на  урочистих заходах, за участю міського голови, депутатів міської ради, представників трудового колективу,  громадськості міста та, як правило, приурочується до святкування Дня Незалежності України та Дня міста Черкаси.
Особі, удостоєній Почесного звання, міським головою, або за його дорученням членами виконавчого комітету Черкаської міської ради, вручаються посвідчення Почесного громадянина міста Черкаси, почесна відзнака та нагрудний знак «Почесний громадянин  міста Черкаси», поміщені в футляр.
У разі смерті нагородженого почесна відзнака та нагрудний знак «Почесний громадянин міста Черкаси», поміщені в футляр, посвідчення до нагороди, в знак вшанування пам’яті про нагородженого, передаються одному з членів його сім’ї, а саме: дружині (чоловікові), з якою за життя нагороджений перебував у шлюбі. У разі присвоєння Почесного звання загиблому в ході проведення операції Об’єднаних сил, що проходить  в Донецькій та Луганській областях, військовослужбовцю, виготовляється копія його фотопортрета, яка також e знак вшанування пам’яті про нагородженого, передається одному з членів його сім’ї, а саме: дружині (чоловікові), з якою за життя нагороджений перебував у шлюбі.
Якщо нагороджений на момент смерті не перебував у шлюбі, але мав дітей,  нагорода (та копія фотопортрета, якщо нагороджена особа – загиблий учасник АТО) передається старшій за віком повнолітній дитині, а якщо діти неповнолітні – їх матері (батьку, а в разі їх відсутності – опікуну), з наступною передачею зазначеної нагороди на зберігання старшій дитині при досягненні нею повноліття. Коли нагороджена особа за життя не мала власних (усиновлених) дітей і не перебувала в шлюбі, нагорода (та копія фотопортрета, якщо нагороджена особа – загиблий учасник АТО) передається матері (батькові) нагородженого. Почесна відзнака, нагрудний знак «Почесний громадянин міста Черкаси» та посвідчення до нагороди (та копія фотопортрета, якщо нагороджена особа – загиблий учасник АТО) також можуть бути передані тому  з членів його сім’ї, стосовно якого самостійно визначаться члени сім’ї, про що складається відповідна заява.
  1. Громадяни, щодо яких винесено обвинувальний вирок суду за обґрунтованим поданням Комісії рішенням міської ради можуть бути позбавлені Звання «Почесний громадянин міста Черкаси».
4.3. У разі втрати або псування посвідчення, нагрудного знака «Почесний громадянин міста Черкаси» дублікати видаються відповідно до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради, якщо їх зіпсовано (втрачено) внаслідок причин, які не залежали від нагородженого.
4.4. Прізвища нагороджених, їх фотопортрети розміщуються                            в Галереї слави м. Черкаси за погодженням з нагородженим, а в разі його смерті – за погодженням із дружиною (чоловіком), з якою за життя нагороджений перебував у шлюбі, а в разі відсутності шлюбу – з повнолітніми дітьми, батьками нагородженого, або тим із членів його сім’ї, стосовно якого самостійно визначаться члени сім’ї, про що складається відповідна заява.
4.5. За необхідності, на замовлення департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради, яке готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради, виготовляється інформаційний стенд, із узагальненою інформацією про нагороджених вищезазначеним званням.
4.6. Процес виготовлення художнього фотопортрету, розміром 40х60 см, здійснюється на замовлення департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради, яке готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради, з використанням засобів комп’ютерної графіки на основі фотознімку, що передбачає підготовку фото, друк на полотні, поклейку на ДВП, лакування та розміщення  його в раму, виготовлену з пластикового багета (та інших матеріалів) та скріплену 2 підвісками, 12-16 лапками та 8 скобами) (далі – фотопортрети).
4.7. Рішення міської ради про присвоєння Почесного звання набуває чинності з моменту його прийняття, публікується в ЗМІ, розміщується на сайті Черкаської міської ради.
 
5. Опис нагрудного знака «Почесний громадянин міста Черкаси»
5.1. Нагрудний  знак  «Почесний громадянин міста Черкаси» являє собою стилізовану восьмипроменеву зірку, що складається з двох частин. Нижня частина зірки випукла в центрі, золотистого кольору. Між восьми основними променями розташовані додаткові промені меншого розміру. Усі промені вкриті декоративним орнаментом під коштовне каміння. Верхня деталь зірки сріблястого кольору. Промені верхньої деталі вкриті синьою емаллю.
На центральну частину восьмипроменевої зірки накладено круглий щит золотистого кольору. По колу щита напроти восьми променів зірки розміщено 8 каменів Сваровські. У центральній частині щита розташовано офіційний герб міста Черкаси. Навколо герба по колу синього кольору зліва вверх і направо розміщено напис «Почесний громадянин міста Черкаси». Слово напису «Черкаси» відділене 2 крапками.
Усі зображення та надписи на знаку рельєфні. Зворотній бік знаку  злегка вигнутий зі скобою для стрічки  червоно-синього кольору герба м. Черкаси.
Довжина стрічки – 800 мм.
Ширина – 28 мм.
Розмір знаку між протилежними кінцями – 65 мм.
До знаку додається мініатюрка, яка є його зменшеною копією, розмір між протилежними кінцями якої 26 мм. і за допомогою  двох єврозаколок    кріпиться на одязі.
 
6. Опис почесної відзнаки
6.1. Почесна відзнака – пластина, виготовлена із металу жовтого кольору, яка кріпиться на дерев’яну основу формату А4. На пластині робиться гравірування: ПОЧЕСНА ВІДЗНАКА, прізвище, ім’я, по батькові нагородженого та перераховуються заслуги за які присвоєно звання.
7. Опис посвідчення «Почесний громадянин міста Черкаси»
7.1. Посвідчення «Почесний громадянин міста Черкаси» виготовляється з твердого картону, зовнішній бік якого обтягнутий шкірімітом вишневого кольору розміром 200х65 мм (у розгорнутому вигляді). На лицьовому боці в верхній частині розташовується тиснене зображення герба міста Черкаси і під ним напис «Посвідчення», «Почесний громадянин міста Черкаси». Герб та написи виконуються відтиском золотого кольору.
У титульних та вихідних даних посвідчення вказується рік присвоєння звання, номер посвідчення, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові Почесного громадянина Черкаси, дата та номер рішення міської ради про присвоєння звання. На внутрішній лівій частині в лівому нижньому куті розміщується фотографія Почесного громадянина. Посвідчення підписується міським головою, підпис скріплюється печаткою міської ради.
 
8. Порядок позбавлення звання «Почесний громадянин
міста Черкаси»
         8.1. Громадяни, щодо яких винесено обвинувальний вирок суду, рішенням міської ради можуть бути позбавлені Почесного звання.
         8.2. Клопотання про позбавлення Почесного звання порушується перед міським головою трудовими колективами підприємств, установ та організацій різних форм власності, де працює або працювала особа, нагороджена Почесним званням, місцевими осередками політичних партій, громадських об`єднань, творчих спілок, командуванням військових частин, навчальних закладів, а також постійними комісіями Черкаської міської ради, членами виконавчого комітету Черкаської міської ради, депутатами усіх рівнів та передається до Комісії.
         8.3. Комісія протягом місяця вивчає клопотання про позбавлення Почесного звання і вносить обґрунтоване подання до відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради, який і готує проєкт рішення міської ради.
         8.4. Після прийняття рішення міської ради про позбавлення Почесного звання припиняється виплата громадянину пожиттєвої щомісячної грошової винагороди у розмірі двох  прожиткових мінімумів для працездатних осіб.
         Також особа, позбавлена Почесного звання, протягом 3 (трьох) днів зобов`язана повернути посвідчення Почесного громадянина міста Черкаси, почесну відзнаку та нагрудний знак «Почесний громадянин міста Черкаси»  до відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
         Прізвища позбавлених Почесного звання, їх фотознімки вилучаються із Галереї слави м. Черкаси.
         8.5. Рішення міської ради про позбавлення Почесного звання набуває чинності з моменту його прийняття, публікується в ЗМІ, розміщується на сайті Черкаської міської ради.
 

 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
            рішення Черкаської міської ради
                     від___№__
 
ПОЛОЖЕННЯ
про пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси»
 
1.Загальні положення
1.1. Пам’ятний знак Черкаської міської ради та її виконавчого комітету «За заслуги перед містом Черкаси» (далі – пам’ятний знак) засновано для нагородження громадян за вагомі особисті заслуги перед містом Черкаси у розвитку місцевого самоврядування, економіки, науки, освіти, культури, спорту, охорони здоров’я, за мужність і відвагу, проявлені при захисті територіальної цілісності та незалежності України, благодійну та громадську діяльність.
1.2. Пам’ятним знаком можуть нагороджуватись громадяни України, іноземці, особи без громадянства.
1.3. Нагородження пам’ятним знаком може бути проведено посмертно.
1.4. Пам’ятний знак має три номінації (ступені):
- пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня – «золотий»;
- пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» ІІ ступеня – «срібний»;
         - пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» ІІІ ступеня – «бронзовий»
2. Порядок представлення до нагородження пам’ятним знаком                      та його вручення
2.1. Нагородження пам’ятним знаком проводиться за поданням Комісії, яка і пропонує, в залежності від заслуг претендента,  ступінь нагороди пам’ятного знака, з урахуванням думки постійних комісій міської ради на підставі відповідного рішення виконавчого комітету з наступним його розглядом та затвердженням міською радою.
Підготовку проєктів рішень про нагородження пам’ятним знаком здійснює відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
2.2. Клопотання про нагородження особи пам’ятним знаком порушується перед комісією трудовим колективом підприємств, установ та організацій різних форм власності, де працює або працювала особа, яку представляють до нагородження, місцевими осередками громадських об’єднань, творчих спілок, командуванням військових частин, керівництвом територіальних відділів, управлінь органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, МНС України, навчальних закладів, а також Черкаським міським головою, постійними комісіями Черкаської міської ради, членами виконавчого комітету Черкаської міської ради.
Комісія збирається для розгляду клопотань не частіш, ніж 1 раз  у квартал.
2.3. До клопотання додаються нагородний лист встановленого зразка, що додається, копії паспорта особи та реєстраційного номера облікової картки платника податків.
2.4. Клопотання про нагородження пам’ятним знаком без подання вищезазначених документів не розглядаються.
2.5. Клопотання про нагородження особи пам’ятним знаком з повним пакетом вищезазначених документів приймаються з 1 січня до 1 травня календарного року.
         2.6. Подання про нагородження та додані до нього  інші документи попередньо розглядаються Комісією, яка не пізніш 1 червня цього ж року приймає рішення щодо визначення на календарний рік не більш ніж:
- однієї кандидатури на нагородження пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня;
- двох кандидатур на нагородження пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» ІІ ступеня;
         - трьох кандидатур на нагородження пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» ІІІ ступеня.
Виключення становлять кандидатури представлених на нагородження загиблих учасників АТО.
2.7. У разі схвалення кандидатури Комісія не пізніш 1 червня календарного року передає документи  на нагородження пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» відповідного ступеня та  протокол свого засідання відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради, який розробляє проєкт рішення та не пізніш, ніж  1 липня цього ж року подає його на погодження виконавчим комітетом Черкаської міської ради та розгляду сесії Черкаської міської ради.
2.8. Нагородження пам’ятним знаком проводиться в урочистій обстановці міським головою, або за його уповноваженням – членами виконавчого комітету Черкаської міської ради, за участю депутатів міської ради, трудового колективу, де працює, чи працював нагороджений, громадськості міста. Нагородження проводиться і приурочується відзначенню Дня Незалежності України та Дня міста Черкаси.
2.9. Нагородженому пам’ятним знаком вручаються атрибути нагороди: пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси», свідоцтво про нагороду. Вручається також і грошова премія, розмір якої встановлено відповідно до ступеня пам’ятного знака: 1-го – 25 (двадцять п’ять) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, 2-го – 15 (п’ятнадцять), 3-го – 10 (десять) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, відповідно до встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на дату прийняття рішення Черкаської міської ради. У разі смерті нагородженого, якому за життя грошову премію не було виплачено, або особа нагороджена посмертно, вищезазначені кошти виплачують спадкоємцеві першої черги на право спадкування померлої особи, а коли таких претендентів є кілька, а саме: батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі й усиновлені, виплата розподіляється пропорційно кожному з них.
2.10. У разі смерті нагородженого, якому за життя пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» не було вручено, або особа нагороджена посмертно, пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси», свідоцтво до нього передаються в знак пам’яті про нагороджену особу одному з членів його сім’ї, а саме: дружині (чоловікові), з якою за життя нагороджений перебував у шлюбі. Якщо нагороджений на момент смерті не перебував у шлюбі, але мав дітей,  нагорода передається старшій  за віком повнолітній дитині, а якщо діти неповнолітні – їх матері (батьку, а в разі  їх відсутності – опікуну), з наступною передачею зазначеної нагороди  на зберігання старшій дитині при досягненні нею повноліття. Коли нагороджена особа за життя не мала власних (усиновлених) дітей  і не перебувала в шлюбі, нагорода передається матері (батькові) нагородженого. Пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси», свідоцтво до нього також можуть бути передані тому з членів його сім’ї, стосовно якого самостійно визначаться члени сім’ї,   про що складається відповідна заява.
2.11. При необхідності, на замовлення департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради, яке готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради, виготовляється інформаційний стенд, із узагальненою інформацією про нагороджених вищезазначеною нагородою.
2.12. Прізвища нагороджених пам’ятним знаком заносяться до Книги слави міста Черкаси, а їх фотознімки розміщуються у Галереї слави м. Черкаси за їх згодою, а в разі смерті нагородженого – за погодженням із дружиною (чоловіком), з якою за життя нагороджений перебував у шлюбі, а в разі відсутності шлюбу – з повнолітніми дітьми, батьками нагородженого,                       або тим із членів його сім’ї, стосовно якого самостійно визначаться члени сім’ї, про що складається відповідна заява.
2.13. У разі нагородження пам’ятним знаком загиблого в ході проведення антитерористичної операції, що проходить в Донецькій та Луганській областях, військовослужбовця, виготовляється копія його фотопортрета, яка в знак вшанування пам’яті про нього передається одному з членів його сім’ї, на умовах, передбачених у пункті 2.6.
2.14. Інформація щодо нагороджених пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
           3. Опис пам’ятного знака «За заслуги перед містом Черкаси»
3.1. Пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» складається з двох частин – колодки і підвіски, що поєднуються між собою кільцем.
Колодка – на продовгуватому картуші напис «За заслуги перед містом Черкаси», картуш прикрашають з боків рельєфні гілки з листям і ягодами калини. Ширина колодки – 45 мм., довжина – 20 мм.
Підвіска – у центрі накладений геральдичний щит із зображенням кольорового герба міста Черкаси: щит перетятий. У верхньому лазуревому полі – срібний козак зі срібною пищаллю на плечі. У нижньому червленому полі – срібний кінь, що скаче ліворуч.
«Золота» обвідка обтяжена тридцятьма трьома «золотими» кульками.
Щит оздоблений елементами барокового орнаменту.       Внизу щита – голуба стрічка з написом «Черкаси».
Ширина підвіски – 45 мм., довжина – 50 мм.
3.2. Знак виготовлено на важкому металі, в залежності від ступеня (перший, другий, третій) він має на поверхні напилення «під золото», «під срібло», «під бронзу».
 
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
            рішення Черкаської міської ради
                                           від___№____
 
НАГОРОДНИЙ  ЛИСТ
для  представлення  до  нагородження
пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси»
1. Прізвище, ім’я, по батькові  
2. Посада і місце роботи, служби  ___________________________________________
3. Число, місяць, рік і місце народження  ____________________________
4. Стать                5. Національність          ___________________
6.  Освіта ________________________________________________________
              (які учбові заклади закінчив(ла) коли, спеціальність за дипломом)
7. Науковий ступінь, вчене звання, спеціальне звання                                      
8. Які має державні нагороди України, місцеві нагороди, дата нагородження 
                                                                                                                                                     
10. Домашня адреса                           Тел.                                                          
11. Службова адреса 
Тел.  __________________________
12. Загальний стаж роботи _____ Стаж роботи у даному колективі _______
13. Характеристика з зазначенням конкретних особливих заслуг особи 
Кандидатура                         ­­     рекомендована зборами  трудового колективу, протокол ________________________________________________________  
(найменування підприємства, установи, організації тощо, дата обговорення, №  протоколу)
Представляється до                                                                                             
(вид нагороди)
 
Керівник підприємства,
установи, організації
   
Голова зборів
колективу
         
М.П.
«   »   __  року
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від___№___
 
ПОЛОЖЕННЯ
про грамоту Черкаської міської ради та значком до неї
 
1.   Грамота Черкаської міської ради є заохоченням Черкаської міської ради громадян, громадських організацій, депутатів,  посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців усіх рівнів за заслуги перед територіальною громадою міста Черкаси, які своєю працею зробили вагомий внесок у зміцнення економічного, наукового та промислового потенціалу міста, розвиток соціальної і гуманітарної сфер міста, розбудову місцевого самоврядування, виявили високий професіоналізм.
Нагороджені грамотою Черкаської міської ради можуть бути удостоєні цієї ж нагороди за нові заслуги, але не раніше ніж через три роки.
2.  Грамотою Черкаської міської ради нагороджуються громадяни України, трудові колективи підприємств, установ і організацій усіх форм власності, а також громадяни інших держав за значний особистий внесок у сфері питань, зазначених у пункті 1 цього Положення, а також з нагоди професійних свят і ювілейних дат.
Клопотання про нагородження вноситься не пізніше, ніж за місяць до дати нагородження.
Не вважаються обґрунтованими клопотання про відзначення осіб та колективів, які не мають конкретних і вагомих заслуг та приурочені до малозначущих дат і подій.
Ювілей сам по собі не є підставою для нагородження.
З нагоди ювілею підприємства, установи, організації всіх форм власності надають архівну довідку, що підтверджує дату ювілею.
  1. Клопотання про нагородження грамотою Черкаської міської ради  перед Черкаською міською радою можуть подавати міський голова, секретар міської ради, депутатські фракції та групи, постійні комісії, виконавчий комітет, трудові колективи, громадські об'єднання.
  2. Клопотання, разом із документами, зазначеними у пункті                                     5 Положення, надходять для опрацювання в відділ з питань роботи ради, який готує проект рішення про нагородження грамотою Черкаської міської ради.
5. Одночасно із клопотанням подаються такі документи:
- анкетні відомості про кандидата на нагородження, які повинні обов’язково містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, місце роботи, посаду;
- чітко сформульовані та конкретизовані відомості про досягнення у сферах діяльності, зазначених у пункті 1 Положення;
- архівна довідка, що підтверджує дату ювілею, якщо відзнаку приурочено з нагоди ювілею підприємства, установи, організації всіх форм власності;
- інші документи, що посвідчують вагомість внеску в ту чи іншу сферу життєдіяльності міста (за наявності).
6. Документи, зазначені у пункті 5 Положення, внесені з порушенням вимог Положення, повертаються посадовій особі чи органу, який вніс клопотання про нагородження, із супровідним листом за підписом секретаря міської ради.
7. Рішення про нагородження грамотою Черкаської міської ради приймає Черкаська міська рада.
Облік і реєстрацію нагороджень грамотою Черкаської міської ради здійснює відділ з питань роботи ради.
8. Рішення Черкаської міської ради про нагородження Грамотою Черкаської міської ради оприлюднюється в газеті «Місто» та на офіційному сайті Черкаської міської ради.
9. Грамота Черкаської міської ради виготовляється на замовлення департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради, яке готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради, і виготовляється на пластині з металу жовтого кольору, яка кріпиться на дерев’яну основу формату А4. На пластині робиться гравіювання: ГРАМОТА ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, прізвище, ім’я, по батькові нагородженого та перераховуються заслуги, за які нагороджено особу.
10. Вручення грамоти Черкаської міської ради та значка до неї від імені Черкаської міської ради проводиться в урочистій обстановці, як правило, міським головою. За дорученням міського голови вручення грамоти Черкаської міської ради та значка до неї може проводитися в іншому порядку.
Разом із грамотою Черкаської міської ради нагородженому може вручатися грошова винагорода або цінний подарунок.
11. Повідомлення щодо нагороджених грамотою Черкаської міської ради та значком до неї управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
            рішення Черкаської міської ради
                                                                  від___№____
 
 
Положення про нагородження Дипломами Черкаської міської ради та відзнакою  ««Людина ____ року» у м. Черкаси
 
  1. Загальні положення
 
  1. Нагородження Дипломами Черкаської міської ради відповідного року (далі – диплом) запроваджується з метою відзначення юридичних та фізичних осіб за конкретні досягнення                         і справи, зроблені безпосередньо на користь міста та його соціально-економічного й гуманітарного розвитку і приурочується до святкування Дня міста відповідного року.
 
  1. Нагородження дипломами юридичних осіб – трудових колективів крупних підприємств,  підприємств малого  і середнього бізнесу, представництв банківської сфери, інвесторів та благодійних фондів відбувається у шістьох  номінаціях, а саме:
- Сумлінний платник податків ____ року в м. Черкаси;
- Інвестор ___ року в м. Черкаси;
- Будівничий ____ року в м. Черкаси;
- Благодійник ____ року в місті Черкаси;
- Транспортник _____ року в місті Черкаси;
- Банкір _____ року в місті Черкаси.
 
  1. Нагородження дипломами фізичних осіб (ініціативних громадян, відданих обраній справі, які досягли найбільших професійних успіхів, беруть активну участь у житті міської громади) відбувається у десятьох  номінаціях, а саме:
- Номінація «Кращий працівник галузі архітектури та будівництва м. Черкаси______ року»;
- Номінація «Кращий працівник галузі культурим. Черкаси______ року »;
- Номінація «Кращий працівник галузі мистецтвам. Черкаси ______ року;
- Номінація «Кращий працівник галузі науки і вищої освіти м. Черкаси» ______ року;
- Номінація «Кращий працівник галузі середньої освіти та дошкілля м. Черкаси______ року»;
- Номінація «Кращий працівник галузі охорони здоров’я та медичних послуг м. Черкаси______ року»;
- Номінація «Кращий спортсмен м. Черкаси______ року»;
- Номінація «Кращий журналіст м. Черкаси______ року»;
- Номінація «Кращий краєзнавець м. Черкаси______ року»;
- Номінація «Краща багатодітна родина м. Черкаси ___ року».
 
1.4. Відзнака «Людина ____ року»  у м. Черкаси запроваджується з метою відзначення одного з жителів міста  за особисті заслуги   в розбудові місцевого самоврядування в місті, сприяння соціально-економічному та гуманітарному розвитку міста, особисту участь у відродження чи будівництво нових підприємств, створення нових робочих місць, особливу роль у порятунку життя людей, високі творчі чи спортивні здобутки на Всеукраїнській та міжнародній аренах, миротворчу місію, благодійництво чи волонтерство  та інше.
Відзнака «Людина ____ року»  у м. Черкаси присвоюється не більше, ніж 1 особі і не частіше, ніж 1 раз на рік.
 
1.5. Назва номінацій та їх кількість може змінюватися (відповідно до важливості напрямків діяльності та досягнень), однак обмежуватися не більш як 10 номінацій для юридичних і 15 номінацій для фізичних осіб у разі схвалення відповідних змін комісією попереднього розгляду матеріалів про нагороди при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.
 
1.6. Спільно з дипломами та відзнакою «Людина __ року» нагородженим особам можуть вручатися квіти та цінні подарунки міського голови.
 
2. Висування кандидатів для нагородження дипломами та відзнакою «Людина _____ року»
 
           Подання на нагородження дипломами та відзнакою  надається міському голові директорами профільних департаментів Управлінь, служби у справах дітей) не пізніш, ніж за 60 днів  до запланованої дати нагородження. У поданні зазначається, у якій номінації та за що пропонується відзначити претендента на нагородження, також надається довідково-аналітична інформація, де наводяться показники діяльності, інші конкретні заслуги кандидатів. Обов’язково вказуютьcя також контактні дані, ПІП керівника чи номінанта (у називному відмінку), службові телефони та електронні адреси.
 
 
3. Прийняття рішення про нагородження та вручення нагород
          
           3.1. За дорученням міського голови питання про нагородження дипломами та присвоєння відзнаки «Людина ____ року» розглядається комісією попереднього розгляду матеріалів про нагороди при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (далі – комісія) і схвалюється більшістю присутніх на засіданні членів комісії. У разі позитивного рішення комісія передає матеріали на нагородження та витяг з протоколу засідання відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради, фахівці якого готують відповідний  проєкт рішення та не пізніше 1 липня відповідного року подають його для розгляду виконавчим комітетом Черкаської міської ради та затвердження Черкаською міською радою.
3.2. Нагородження дипломами та присвоєння відзнаки  «Людина ___ року» здійснюється на підставі рішення сесії Черкаської міської ради.
3.3. Дипломи Черкаської міської ради та відзнаку «Людина ___ року» замовляє департамент управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради. Відповідні документи готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради. Дипломи виготовляються на пластині з металу срібного кольору, яка кріпиться на дерев’яну основу формату А4. На пластині наноситься герб міста, робиться гравіювання: ДИПЛОМ ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, вказується кому, в якій номінації, за що та з нагоди чого присвоюється відповідна номінація, вноситься підпис міського голови.
3.4. Нагородження дипломами та відзнакою «Людина ___ року» проводиться публічно  у рамках проведення заходів до Дня міста Черкаси. Нагороди вручає міський голова, а у разі його відсутності з поважних причин – секретар Черкаської міської ради.
3.5. Придбання дипломів та відзнаки фінансується в межах кошторису Програми фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням громадян, трудових колективів  на 2021-2025 роки (надалі – Програма) та з інших джерел, якщо це не суперечить чинному законодавству України. Сума коштів та джерела фінансування зазначаються в рішенні виконавчого комітету Черкаської міської ради.
3.6. Повідомлення  щодо  нагороджених управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
  
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від______№____
 
ПОЛОЖЕННЯ
про грамоту виконавчого комітету Черкаської міської ради
 
1 Загальні положення
1.1. Грамота виконавчого комітету Черкаської міської ради (далі – грамота) є  заохочувальною відзнакою за конкретні високі досягнення у вирішенні завдань соціально-економічного та культурного розвитку міста, активну участь у вихованні молодого покоління, благодійну, громадську діяльність, вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування, високий професіоналізм, зразкове виконання службових та громадських обов’язків.
1.2. Питання про нагородження грамотою розглядається на засіданні виконавчого комітету Черкаської міської ради, про що приймається відповідне рішення.
1.3. Грамота підписується міським головою, в разі його відсутності особою, на яку покладено виконання відповідних обов’язків.
1.4. Грамотою можуть бути нагороджені трудові колективи, окремі громадяни, працівники виробництва, науки, освіти, культури, охорони здоров’я, інших сфер за заслуги, визначені у пункті 1.1 цього положення та з нагоди ювілейних дат і професійних свят.
Грамотою можуть бути нагороджені громадяни інших держав.
 
2. Порядок представлення до нагородження грамотою
2.1. Відзначення грамотою проводиться за мотивованим                                         і обґрунтованим поданням структурних підрозділів виконавчого комітету Черкаської міської ради. З ініціативою про відзначення грамотою можуть виступати підприємства, установи, організації (зокрема громадські), трудові колективи, а також міський голова, члени виконавчого комітету Черкаської міської ради.
Подання про відзначення грамотою подається в термін не пізніше ніж за 1 місяць до визначної дати або події. Подання подається на ім’я міського голови й повинно бути підписане керівником та завірене печаткою підприємства, установи, організації. Подання погоджується і візується куратором галузі, який визначає кількісний склад нагороджуваних.
У поданні обов’язково зазначаються заслуги особи (трудового колективу), що стали підставою для порушення клопотання, а також подається біографічна довідка.
2.2. Висунення кандидатури для нагородження грамотою здійснюється відкрито, з обговоренням на зборах трудового колективу, де працює особа, яку представляють до заохочення.
2.3. Підготовку проєктів рішень про нагородження грамотою здійснює відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
2.4. Особи, нагороджені грамотою, можуть представлятися                                    до нагородження нею не раніш, ніж через 5 років після попереднього нагородження.
 
3. Порядок вручення грамоти
3.1. Вручення грамоти проводиться в урочистій обстановці міським головою, або в разі його відсутності особою, на яку покладено виконання відповідних обов’язків за участю трудового колективу, де працює нагороджений, депутатів міської ради, членів виконавчого комітету, громадськості міста.
3.2. Записи щодо нагородження грамотою заносяться до трудової книжки працівників,  відповідно до правил їх ведення.
3.3. Повідомлення щодо нагороджених грамотою управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
                                                        від______№ _________
 
ПОЛОЖЕННЯ
про подяку міського голови м. Черкаси
1.Загальні положення
1.1. Подяка міського голови міста Черкаси (далі подяка) є відзнакою  і заохоченням працівників різних галузей господарства, підприємств, установ, організацій міста за заслуги у забезпеченні програм соціально і економічного розвитку міста Черкаси, здійснення ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, проведенні заходів щодо забезпечення законності, прав і свобод громадян, а також за сумлінну працю, вагомі трудові досягнення, активну участь у вихованні підростаючого покоління, благодійну, громадську діяльність та з нагоди державних, професійних свят, пам’ятних, ювілейних дат тощо.
1.2. Подякою можуть бути нагороджені трудові колективи, окремі громадяни, громадяни інших держав, працівники виробництва, науки, освіти, культури, охорони здоров’я, інших сфер за заслуги, визначені в пункті 1.1 цього положення.
1.3. Питання про нагородження подякою приймається міським головою міста Черкаси, про що видається відповідне розпорядження міського голови.
 
2. Порядок представлення до нагородження подяки та її вручення
2.1. Подання про нагородження подякою подається на ім’я міського голови структурними підрозділами виконавчого комітету Черкаської міської ради, підприємствами, установами, організаціями міста Черкаси за підписом керівника та завірене печаткою відповідної установи із зазначенням заслуг особи (трудового колективу).
У поданні зазначається: щодо колективу – економічні показники; щодо кожної особи – біографічні дані, стисла характеристика діяльності, а також конкретні заслуги, досягнення, участь у громадському житті тощо. У поданні обов’язково зазначається подія і дата нагородження.
Подання про відзначення подякою подається в термін не пізніш, ніж за 15 календарних днів до визначної дати або події.
Документи, які подані з порушенням строків та інших вимог цього Положення, не розглядаються.
2.2. Підготовку проєктів розпоряджень міського голови                                        про нагородження подякою здійснює відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
2.3. Особи, нагороджені подякою, можуть представлятися                                         до нагородження нею не раніш, ніж через 3 роки після попереднього нагородження.
2.4. Подяки вручають міський голова або, за його дорученням, інші уповноважені особи, або керівники установ, організацій, що порушили клопотання, в урочистій обстановці за участю трудового колективу, де працює нагороджений, депутатів міської ради, членів виконавчого комітету.
2.5. Записи щодо нагородження подякою заносяться до трудової книжки працівників,  відповідно до правил їх ведення.
2.6. Інформація  щодо  нагороджених управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
У разі втрати (псування) подяки дублікати не видаються.
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від___№__
 
ПОЛОЖЕННЯ
про медаль «За сумлінну працю»
 
1.Загальні положення
1.1. Медаль «За сумлінну працю» (далі – медаль), Положення про цю нагороду та Посвідчення до неї запроваджено на честь вшанування людей праці – кращих фахівців різних галузей виробництва, освіти, медицини, культури, фізкультури і спорту, соціальних служб, виконавчих органів Черкаської міської ради, працівників комунальних підприємств міста, а також в окремих випадках – інвесторів, які працюють на території м. Черкаси та мають вагомі економічні здобутки.
 
2. Порядок представлення до нагородження медаллю
2.1. Подання про нагородження медаллю на ім’я міського голови вносять перший заступник, заступники міського голови  з питань діяльності виконавчих органів ради, секретар міської ради, керівники підприємств різних форм власності, зокрема, керівники структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, закладів, установ та організацій, не пізніш, ніж за місяць до запланованої дати.
2.2. До подання додаються такі документи:
- характеристика  особи,  яка  представляється  до  нагородження,  із зазначенням виробничих,   наукових   та   інших   досягнень (з вказанням контактних даних особи – номером телефону, індексом і поштовою адресою місця проживання), засвідчена підписом керівника та печаткою;                                
- копія паспорту особи (з вказанням місця реєстрації).
2.3. Проєкт розпорядження про нагородження медаллю готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради за дорученням міського голови, на підставі вищезазначених документів.
У разі відсутності вищезазначеного переліку матеріалів                                   для нагородження медаллю окремих осіб, подання на нагородження без розгляду повертаються органові, установі, чи організації, які їх надіслали, із супровідним листом заступника голови міської ради з питань діяльності виконавчих органів ради.
2.4. Нагородження медаллю має здійснюватися публічно – під час засідань виконавчого комітету, пленарних засідань сесії міської ради, інших урочистих масових зібрань з нагоди державних, міських, професійних свят, ювілеїв тощо.
2.5. Документи мають бути подані до Черкаської міської ради не пізніш, ніж за місяць до приуроченої дати.
2.6. Нагородження медаллю окремої особи здійснюється одноразово. Нагородженому вручається медаль, поміщена у футляр, та посвідчення до неї. Нагородження медаллю посмертно не проводиться.
2.7. Замовлення на виготовлення та придбання медалей, посвідчень до них та футлярів готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради, оплату здійснює департамент управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради.
2.8. Інформація  щодо  нагороджених управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
2.9. Зображення медалі  «За сумлінну працю» та історія нагороди
 
 
 
Медаль «За сумлінну працю» засновано 2016 року                             з метою відзначення жителів міста за багаторічну сумлінну працю та зразкове виконання службових обов'язків.
 
 
2.9. Опис медалі
Медаль виготовляється з металу жовтого кольору та має форму кола, діаметром 30 мм. На лицьовому боці медалі у центрі меншого кола розміщено герб м. Черкаси, в обрамленні лаврових гілок. Поле герба залито синім та червоно -пурпуровими емалями. Медаль виготовляється литвом.
Над малим колом медалі (зверху та знизу) – напис літерами жовтого кольору  «ЗА СУМЛІННУ ПРАЦЮ», знизу – напис літерами жовтого кольору «м. Черкаси».
Усі зображення рельєфні, медаль має випуклий бортик, на звороті медалі чисте поле.
За допомогою кільця з вушком медаль з’єднується з прямокутною колодкою, обтягнутою муаровою стрічкою синьо-жовтого кольору.
Верхня та нижня частина колодки має форму планки та виготовлена з металу жовтого кольору. Розмір планки: довжина – 15 мм., ширина – 21 мм. Розмір колодки: висота – 8 мм., ширина – 21 мм.  На зворотному боці колодки застібка (англійська булавка) для кріплення медалі до одягу.
Стрічка медалі виготовлена з міцної тканини із синьою і жовтою смужками (по 10,5мм.)
 
 
Опис посвідчення до медалі «За сумлінну працю»
 
Посвідчення до медалі «За сумлінну працю» (розміром у розгорнутому вигляді 130х95 мм.) із твердого металізованого картону, ззовні та всередині вкритого глянцовою ламінаційною плівкою.
На лицьовій стороні у верхній частині розташовано зображення герба міста Черкаси і під ним напис «Посвідчення до медалі «За сумлінну працю».
Всередині посвідчення – зображення нагороди.
У посвідченні вказується прізвище, ім’я та по батькові нагородженого, номер і дата видачі розпорядження міського голови.
Посвідчення підписується міським головою, підпис скріплюється печаткою виконавчого комітету Черкаської міської ради.
 
Опис футляра до медалі «За сумлінну працю»
Футляр виготовляється з пластику, зовнішня сторона обтягнута шкірозамінником (бала дек), у  футлярі оксамитовий ложемент кольору футляра, кришка оздоблена шовковою тканиною білого кольору з стрічкою для фіксації посвідчення.
На зовнішній стороні футляру тиснення у вигляді декоративного візерунку золотистого кольору. Зовнішній розмір футляру 85х130.
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від___№__
 
ПОЛОЖЕННЯ
про нагрудний знак «За мужність і героїзм»
 
1.Загальні положення
 
Нагрудний знак «За мужність і героїзм», Положення про цю нагороду та Посвідчення до неї запроваджено на честь вшанування учасників антитерористичної операції, які беруть у ній безпосередню участь, захищаючи незалежність та територіальну цілісність нашої держави, а також з метою відзначення учасників бойових дій війни  в Афганістані та інших локальних конфліктів, строковиків і ветеранів військової служби, прикордонників, поліцейських, рятувальників, пожежників та інших жителів міста, які в складних життєвих ситуаціях здійснили героїчний вчинок, рятуючи людське життя, зберігши значні матеріальні цінності громадян, міської територіальної громади або держави.
 
  1. Порядок представлення до нагородження нагрудним знаком «За мужність і героїзм» та його вручення
 
2.1. Подання про нагородження нагрудним знаком міському голові вносять перший заступник, заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, секретар міської ради, керівники підприємств різних форм власності, зокрема, керівники структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, закладів, установ та організацій, Черкаського обласного військового комісаріату, Черкаського об'єднаного міськрайонного військового комісаріату, Навчального центру Державної прикордонної служби України, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, військових частин Національної гвардії України та інших українських військових формувань, громадськими організаціями, в статутних повноважень яких передбачено сприяння вирішенню проблемних питань українських військовослужбовців – безпосередніх учасників антитерористичної операції та родин загиблих  військовослужбовців, не пізніш, ніж за місяць до запланованої дати.
У поданні зазначаються заслуги особи, кандидатуру якої представляють до нагородження.
2.2. До подання додаються наступні документи:
- біографічна довідка встановленого зразка (з указанням місць навчання та роботи, контактних даних особи – номером телефону, індексом і поштовою адресою місця проживання), засвідчена підписом керівника та печаткою;
- копія посвідчень: учасника бойових дій (для учасників АТО), учасника ліквідації аварії на ЧАЕС (для ліквідаторів) та ін.;
- копія паспорту особи.
Проєкт розпорядження про нагородження нагрудним знаком                                   «За мужність і героїзм» готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради за дорученням міського голови, на підставі представленого міському голові подання та вищезазначених документів.
У разі відсутності вищезазначеного переліку матеріалів для нагородження нагрудним знаком «За мужність і героїзм» окремих осіб подання  на нагородження разом із наданими матеріалами, повертаються органові, установі, чи організації, які їх надіслали, із супровідним листом заступника голови міської ради з питань діяльності виконавчих органів ради.
2.3. Нагородження нагрудним знаком «За мужність і героїзм» має здійснюватися публічно – під час засідань виконавчого комітету, пленарних засідань сесії міської ради, інших урочистих масових зібрань з нагоди державних, міських, професійних свят, ювілеїв тощо. Документи мають бути подані до Черкаської міської ради  не пізніш, ніж за місяць до приуроченої дати.
Нагородження нагрудним знаком «За мужність і героїзм» окремої особи здійснюється одноразово.
Замовлення на виготовлення та придбання нагрудних знаків, футлярів до них та посвідчень готує відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради, оплату здійснює департаментом управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради.
2.4. Нагородження нагрудним знаком «За мужність і героїзм» посмертно не проводиться.
2.5. Повідомлення  щодо  нагороджених управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
2.6. Зображення нагрудного знаку «За мужність і героїзм» та історія нагороди
Нагрудний знак «За мужність                                 і героїзм» засновано у 2016 році                           за пропозицією виконавчого комітету Черкаської міської ради.
 
 
2.6. Опис нагрудного знаку «За мужність і героїзм»
 
Нагрудний знак «За мужність і героїзм» виготовляється з металу жовтого кольору та має форму хреста. На лицьовому боці нагрудного знаку в центрі –зображення герба м. Черкаси. Над гербом розташовано напис «ЗА МУЖНІСТЬ  І ГЕРОЇЗМ», знизу розміщено напис «м. Черкаси» та лаврові гілки.
Нагорода виготовляється технологією штампування та має розміри 45х45мм.  На звороті нагрудного знаку – чисте поле.
За допомогою кільця з вушком нагрудний знак з’єднується з колодкою, обтягнутою муаровою стрічкою жовто-блакитного кольору.
Розмір колодки: висота – 20 мм., ширина – 30 мм. На зворотному  боці колодки – застібка (гвинт) для кріплення до одягу.
 
Опис футляра до нагрудного знаку «За мужність і героїзм»
 
Футляр виготовляється з пластику, зовнішня сторона обтягнута шкірозамінником (бала дек), у  футлярі оксамитовий ложемент кольору футляра, кришка оздоблена шовковою тканиною білого кольору з стрічкою для фіксації посвідчення.
На зовнішній стороні футляру тиснення у вигляді декоративного візерунку золотистого кольору. Зовнішній розмір футляру 85х130.
 
Опис посвідчення до нагрудного знаку
«За мужність і героїзм»
 
Посвідчення до нагрудного знаку «За мужність і героїзм» (розміром                                у розгорнутому вигляді 130х95 мм.) із твердого металізованого картону, ззовні та всередині вкритого глянцовою ламінаційною плівкою.
На лицьовій стороні у верхній частині розташовано зображення герба міста Черкаси і під ним напис «Посвідчення до нагрудного знаку «За мужність і героїзм». Всередині посвідчення – зображення нагороди.
У посвідченні вказується прізвище, ім’я та по батькові нагородженого, номер і дата видачі розпорядження міського голови.
Посвідчення підписується міським головою, підпис скріплюється печаткою виконавчого комітету Черкаської міської ради.
 
 
 
 
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
            рішення Черкаської міської ради
                                                                  від___№____
 
Положення про цінний подарунок міського голови
м. Черкаси.
1. Загальні положення
 
  1.  Нагородження цінним подарунком міського голови (далі – цінний подарунок), здійснюється в окремих випадках в разі особливо вагомого внеску трудового колективу чи жителів міста, у різні сфери життєдіяльності міста, сприяючи його соціально-економічному та культурному розвитку.
  2. Цінний подарунок повинен мати не лише матеріальну вартість,  а й з метою популяризації відображати символіку міста (методом нанесення гравіювання чи іншим способом).
  3. Цінним подарунком, згідно з цим положенням, можуть бути нагороджені працівники підприємств різних форм власності, закладів освіти, охорони здоров'я, культури, фізичної культури та спорту міста Черкаси, Черкаської міської ради та її виконавчих органів.
  4. Нагородження цінним подарунком, як правило, приурочується до загальнодержавних та професійних свят, відзначення визначних подій міста, ювілейних та пам’ятних дат окремих осіб, підприємств, організацій тощо.
  5. Вартість цінного подарунка (товару або послуги) не може перевищувати трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб                                  із врахуванням податків.
  6. Придбання цінних подарунків фінансується в межах кошторису Програми фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням громадян, трудових колективів  на 2021-2025 роки (надалі – Програма) та з інших джерел, якщо це не суперечить чинному законодавству України. Сума коштів та джерела фінансування зазначаються в розпорядженні міського голови      про виділення коштів для придбання цінного подарунка.
 
  1. Висування кандидатів для нагородження цінним подарунком
 
           2.1. Клопотання для нагородження цінним подарунком надається міському голові першим заступником, заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, секретарем міської ради, керівниками підприємств, закладів, установ та організацій, структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради не пізніш, ніж за 30 днів  до запланованої дати нагородження. Клопотання повинно містити інформацію про конкретні заслуги працівника, за що та з нагоди чого подається до нагородження. Повністю зазначаються прізвище, ім’я,  по батькові, рік народження, посада та місце роботи, стаж роботи, коротка характеристика його ділових  та моральних якостей.
2.2. До клопотання в обов’язковому порядку додаються наступні документи:
 - характеристика на представлену особу з підтверджуючою інформацією про вагомі виробничі, наукові та інші досягнення, ділові  та моральні якості особи, засвідчена підписом керівника  та печаткою;
- довідка про діяльність трудового колективу, що представляється  до нагородження, засвідчена підписом керівника та печаткою;
 - копія паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податків;
- у клопотанні обов’язково вказуються контактні дані особи чи керівника підприємства, зокрема, службові телефони та електронні адреси;
Без подання зазначених відомостей клопотання не розглядаються
2.3. Окремі особи чи трудові колективі можуть нагороджуватися цінним подарунком не частіше, ніж один раз на  3 роки.
 
  1. Порядок нагородження цінним подарунком
 
3.1. Нагородження цінним подарунком здійснюється на підставі розпорядження міського голови м. Черкаси.
3.2. Вручення цінного подарунка здійснюється в урочистій обстановці міським головою, або за його дорученням, першим заступником, заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради чи секретарем міської ради.
3.3. Повідомлення  щодо  нагороджених управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
  1. Облік громадян, нагороджених цінним подарунком, та підготовка документів
 
4.1. Облік громадян, нагороджених цінним подарунком та підготовку відповідних проєктів розпоряджень міського голови здійснює відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради.  
4.2. Відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради складається акт про придбання та вручення цінного подарунка, який подається постійно діючій комісії зі списання товарно-матеріальних цінностей департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради.  Затверджений  акт не пізніше 15 (п'ятнадцяти) робочих днів після нагородження надається відділу бухгалтерського обліку департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради для списання.
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від____№__
 
Положення про вітальний адрес Черкаського міського голови, вітання Черкаського міської ради, її виконавчого комітету, вітальну листівку міського голови
 
  1. Вітальний адрес Черкаського міського голови
1.1. Вітальний адрес Черкаського міського голови (далі – вітальний адрес) є елементом вітання трудових колективів, окремих працівників різних галузей господарства, підприємств різних форм власності, установ, організацій міста з нагоди ювілейних дат чи інших соціально-важливих подій.
1.2. Письмове клопотання та проєкт тексту вітального адреса надається  міському голові керівниками установ, підприємств і організацій, зокрема, і громадських організацій міста, не пізніш, ніж за 15 днів  до приуроченої дати, та за його дорученням редагується, узгоджується і друкується Черкаської міської ради.
Вітальний адрес надсилається також до відзначення днів народження міст та інших населених пунктів України міст-побратимів м. Черкаси відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради, а також спільно з департаментом економіки та розвитку Черкаської міської ради готується з нагоди вітчизняних і закордонних візитів делегацій,  що відбуваються за участі представників Черкаської міської ради.
 
2. Вітання Черкаської міської ради та виконавчого комітету 
Вітання Черкаської міської ради та виконавчого комітету (далі – вітання) є елементом вітання трудових колективів та працівників різних галузей господарства, підприємств, установ, організацій міста, з нагоди державних, міських, професійних свят.
Письмове клопотання та проєкт тексту вітання надається  міському голові керівниками установ, підприємств і організацій міста, зокрема,   і громадських організацій, не пізніше, ніж за два тижні до приуроченої дати, та за його дорученням редагується, узгоджується та друкується відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
3. Вітальна листівка міського голови
Вітальна листівка міського голови є елементом вітання працівників різних галузей господарства, підприємств, установ, організацій міста, зокрема, й органів місцевого самоврядування, з нагоди їхнього дня народження та ювілейних дат. Вітальна листівка міського голови готується за його дорученням відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
                                          від_____№_______
 
Положення про виплату одноразових грошових винагород тренерам – жителям міста Черкаси, які виховали чемпіонів та призерів Олімпійських, Паралімпійських чи Дефлімпійських ігор, спортсменів-переможців та призерів чемпіонатів світу, Європи
 
1. Одноразова грошова винагорода тренерам – жителям міста Черкаси,  які виховали чемпіонів та призерів Олімпійських, Паралімпійських чи Дефлімпійських ігор, спортсменів-переможців та призерів чемпіонатів світу, Європи, виплачується за рішенням сесії Черкаської міської ради.
2. Клопотання  про відзначення тренерів подається першим заступником, заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, секретарем міської ради, директором департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, керівниками Відділення НОК України в Черкаській області, ДЮСШ «Інваспорт» міста Черкаси, міських КДЮСШ.
3. Клопотання  про винагороду надається на ім’я міському голові і  повинно містити інформацію про конкретні заслуги тренера, за що та з якої нагоди подається до нагородження. Повністю зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, посада та місце роботи, стаж роботи, коротка характеристика ділових  та моральних якостей тренерів.
4. До клопотання в обов’язковому порядку додаються такі                     документи:
 - характеристика на представлену особу з підтверджуючою                                    інформацією про високі спортивні досягнення вихованців тренерів, засвідчена підписом керівника  та печаткою;
- копії паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податків;
- контактні дані особи чи керівника установи чи організації, зокрема, службові  телефони та електронні адреси.
Без подання зазначених відомостей клопотання не розглядаються.
5.  Клопотання  про винагороду розглядається Комісією попереднього розгляду матеріалів про нагороди при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.
6. Комісія збирається для розгляду клопотань не частіш, ніж 1 раз   у квартал.
7. У разі схвалення кандидатури Комісія передає документи про винагороду та  протокол свого засідання відділу «Патронатна служба» Черкаської міської ради, який розробляє проєкт розпорядження міського голови.
8. На підставі розпорядження міського голови за рахунок коштів, передбачених у Програмі фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками громадян, трудових  колективів на 2021 – 2025 роки. Департамент управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради здійснює виплату одноразової грошової винагороди черкаським тренерам, які виховали чемпіонів та призерів Олімпійських, Паралімпійських чи Дефлімпійських ігор, спортсменів-переможців та призерів чемпіонатів світу, Європи, згідно цього Положення.
9. Одноразова грошова винагорода виплачується в розмірі                                  20000,00 грн. (двадцять тисяч гривень 00 коп.), після відрахувань податків, згідно з чинним законодавством, та в грошовій формі, на особові рахунки  нагороджених, відкриті в установах уповноважених банків.
10. Повідомлення  щодо  нагороджених управлінням інформаційної політики Черкаської міської ради розміщується в ЗМІ за наданням інформації відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
 
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
 рішення Черкаської міської ради
від___№___
 
ПОЛОЖЕННЯ
про збірку інформаційних та фотоматеріалів
«Пам'ять серця»
 
1. Збірка інформаційних та фотоматеріалів «Пам'ять серця»  (далі – збірка) видається накладом від 200 до 10000 примірників із метою вшанування пам’яті загиблих під час проведення антитерористичної операції військовослужбовців – жителів та вихідців із м. Черкаси, нагороджених пам’ятними знаками «За заслуги перед містом Черкаси» (посмертно), 28-м із яких присвоєно звання «Почесний громадянин міста Черкаси».
2. Збірка присвячується захисникам України – черкасцям, які загинули, захищаючи права і волю українського народу, державну незалежність та територіальну цілісність країни, під час проведення АТО/ООС, що з 2014 року триває в Донецькій та Луганській областях, і створюється (оновлюється та перевидається за потреби) із метою військово-патріотичного виховання дітей та молоді міста Черкаси, увіковічення подвигу героїв ХХІ століття, які не пожаліли власного життя заради щасливого майбутнього українців.
3. У першій частині збірки розміщуються інформаційні та фотоматеріали про загиблих в зоні проведення АТО черкасців та вихідців із м. Черкаси, та може доповнюватися іншими інформаційними та фотоматеріалами про черкаських військовослужбовців, які захищають суверенітет та незалежність України, життя родин загиблих воїнів, у другій – вчительські та учнівські твори про безпосередніх учасників АТО, жителів Донецької та Луганської областей, внутрішньо переміщених осіб, змушених залишити рідні домівки та втікати від неоголошеної війни в інші регіони держави, зокрема, і в м. Черкаси, а також про волонтерів, які організовують та доставляють у зону проведення АТО матеріальну допомогу.
4. Упорядником інформаційних та фотоматеріалів, розміщених у збірці, є відділ «Патронатна служба» Черкаської міської ради.
5. Право на друк та розповсюдження збірки належить Черкаській міській раді, зокрема, департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради.
6. Розповсюдження збірки здійснюватиметься шляхом оформлення акту прийому-передачі відділом «Патронатна служба» Черкаської міської ради на безоплатній основі департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради. Фахівці департаменту за окремим списком розподілять книги закладам Центральної бібліотечної системи міста, навчальним закладам (та їх шкільним бібліотекам), підпорядкованим Черкаській міській раді, ВУЗам, технікумам, професійно-технічним училищам (а також їх бібліотекам та ін. (за окремим списком), відповідно до списку розподілу, який буде затверджено окремим рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради).
7. Фінансування видання збірки здійснює департамент  управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради  за рахунок коштів, передбачених у Програмі фінансування заходів, пов’язаних із нагородженням міськими відзнаками громадян, трудових  колективів на 2016 – 2020 роки.