ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

12.03.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 5306-8-з
Про відмову громадській організації «Спілка інвалідів «Говерла» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра,  навпроти житлового будинку № 69 (вільна земельна ділянка)

Проект рішення
№ 5306-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову громадській організації «Спілка інвалідів «Говерла» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра,  навпроти житлового будинку № 69 (вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву від 14.02.2020 № 13039 громадської організації «Спілка інвалідів «Говерла» щодо надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, враховуючи Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, враховуючи викопіювання з плану міста від 09.10.2018, висновок управління планування та архітектури від 24.02.2020 № 13039 щодо наявних містобудівних обмежень та обтяжень землекористування, а саме, на частині земельної ділянки наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування, пов’язані з розміщенням частини земельної ділянки в межах прибережно-захисної смуги та водоохоронної зони, відповідно до статей 12, 58, 59, 60, 92, 123, 134 Земельного кодексу України, відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Відмовити громадській організації «Спілка інвалідів «Говерла» у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,0500 га в постійне користування по вул. Героїв Дніпра, навпроти житлового будинку № 69 під розміщення готельного комплексу.
 2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Савіна А.О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 
                                                                                                                               
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
«Про відмову громадській організації «Спілка інвалідів «Говерла» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Героїв Дніпра,  навпроти житлового будинку № 69 (вільна земельна ділянка)»
 
Підстава: заява від 14.02.2020 № 13039.
Граничний термін прийняття рішення: 14.03.2020.
 
Згідно висновку управління планування та архітектури від 24.02.2020 № 13039 на частині земельної ділянки по вул. Героїв Дніпра наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування, пов’язані з розміщенням частини земельної ділянки в межах прибережно-захисної смуги та водоохоронної зони.
Відповідно до статті 58 Земельного кодексу України землі, зайняті прибережними захисними смугами вздовж річок належать до земель водного фонду.
Відповідно до статті 59 Земельного кодексу України землі водного фонду за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування:
а) державним водогосподарським організаціям для догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами, а також ведення аквакультури тощо;
б) державним підприємствам для розміщення та догляду за державними об'єктами портової інфраструктури;
в) державним рибогосподарським підприємствам, установам і організаціям для ведення аквакультури.
Згідно цієї ж статті громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.
Відповідно до статті 60 Земельного кодексу України вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.
Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.
Розмір та межі прибережної захисної смуги в межах населених пунктів встановлюються за проектами землеустрою з урахуванням містобудівної документації.
Окрім того, в оренду земельні ділянки юридичним особам надаються у відповідності до вимог статті 134 Земельного кодексу України (шляхом проведення відповідних земельних торгів), окрім випадків, передбачених пунктом 2 цієї ж статті.
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець