ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Підготував:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

03.03.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1615-8-рд
Про затвердження міської програми «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року»

Проект рішення
№ 1615-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження міської програми «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року»
Відповідно до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», рішення Черкаської обласної ради від 19.09.2014 №34-5/VI «Про обласну програму «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» на 2014-2020 роки» (зі змінами), з метою забезпечення амбулаторного лікування хворим нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити міську програму «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року» (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волошина І.В. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту.
Міський голова А.В.Бондаренко
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                рішення Черкаської міської ради
                                                                   від _______________ № _______
 
 
Міська програма «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року»
 
1. Загальні положення
На сьогодні комплекс проблем, пов’язаних з профілактикою, діагностикою та лікуванням хвороб сечовидільної системи не втрачає актуальності як в Україні, так і в усьому світі. Це, насамперед, пов’язано з прогресуючим перебігом хвороб нирок, поступовим зниженням їх функції та необхідністю застосування високовартісної замісної ниркової терапії.
З кожним роком зростає кількість хворих нефрологічного профілю. Переважно це люди молодого віку (до 30-ти років і навіть підлітковий вік). Гломерулонефрит і інші нефрити мають агресивний прогресуючий перебіг, який через 2-3 роки, іноді 8 років, дає нефросклероз із нирковою недостатністю. Такі хворі потребують гемодіалізу для підготовки до пересадки донорської нирки.
Недотримання у повному обсязі клінічних протоколів лікування ниркової недостатності, а саме: неадекватне проведення процедури діалізу, застосуванням еритропоетинів і нових ефективних антикоагулянтів тільки у частини хворих (через обмежене фінансування) значно погіршує ефективність діалізу та ускладнює передтрансплантаційну підготовку.
В Україні практично не діє система запобігання виникненню хвороб сечової системи та адекватного їх лікування, що призводить до щорічного збільшення кількості хворих нефрологічного профілю і до передчасної смерті щороку більш як 9 тис. пацієнтів унаслідок неотримання адекватної терапії.
Тим часом система надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю не здатна забезпечити її необхідний рівень, у зв'язку з чим постійно зростають кількісні показники інфікування сечової системи, уражень нирок унаслідок цукрового діабету та артеріальної гіпертензії. З огляду на те, що близько 70 відсотків хворих на термінальну хронічну ниркову недостатність – громадяни працездатного віку, лікування їх є важливим соціальним завданням.
Доступність надання спеціалізованої допомоги хворим з ураженням нирок в комунальному некомерційному підприємстві «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» низька у зв’язку із недостатньою забезпеченістю медичним обладнанням, витратними матеріалами та лікарськими засобами.
Проблема пов’язана з наданням допомоги хворим нефрологічного профілю, яка характеризується значною розповсюдженістю хвороб сечової системи, високою вартістю гемодіалізу, перитонеального діалізу, ускладнює адекватне вирішення цих питань та потребує підтримки на місцевому рівні.
 
  1. Паспорт Програми
Паспорт визначає суму коштів, які необхідні для виконання Програми, законодавчої підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики Програми, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.
Паспорт Програми підлягає затвердженню в порядку, визначеному чинним законодавством.
 
3. Проблема, на розв’язання якої спрямована Програма
Необхідність підтримки системи надання нефрологічної допомоги визначається значною розповсюдженістю хвороб сечової системи, високою вартістю гемодіалізу, перитонеального діалізу, що унеможливлює адекватне розв'язання цих проблем на регіональному рівні.
З метою комплексного вирішення проблеми профілактики, діагностики та лікування хронічної ниркової недостатності в Черкаській області прийнята обласна програма «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» на 2014-2020 роки», затверджена рішенням Черкаської обласної ради від 19.09.2014 №34-5/VI (зі змінами), згідно якої джерелами фінансування оплати послуг з лікування методом гемодіалізу в медичних закладах різних форм власності визначено місцеві бюджети. Обласний бюджет, виходячи з фінансових можливостей, може частково компенсувати витрати бюджету м.Черкаси на оплату послуг з лікування хворих методом гемодіалізу.
Протягом IV кварталу 2019 року жителям міста були надані послуги на загальну суму 4143783,60 грн., які станом на кінець 2019 року залишились не оплаченими, у зв’язку з розподілом додаткової субвенції з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу лише наприкінці року (19.12.2019 року, 27.12.2019 року) та неможливістю використання зазначених коштів.
Протягом І кварталу 2020 очікується, що послуги будуть надані на загальну суму 4362157,80 грн.
Основною проблемою, на яку спрямована програма, є урегулювання механізму фінансування видатків закладів охорони здоров’я міста у статусі одержувачів бюджетних коштів на забезпечення амбулаторного лікування хворим нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплата послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року.
 
4. Мета Програми
Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси стандартним лікуванням методом гемодіалізу, який безпосередньо проводиться на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна», відповідно та в порядку, встановленому Законом України «Про публічні закупівлі» у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року.
 
5. Шляхи та способи вирішення проблеми, строки та етапи виконання Програми
5.1. Вирішення проблеми планується наступним шляхом:
- забезпечення амбулаторного лікування в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року;
- відповідна оплата наданих послуг з міського бюджету за амбулаторне лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси методом гемодіалізу, який надається на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» відповідно та в порядку, встановленому Законом України «Про публічні закупівлі»;
- оплата послуг, які були надані жителям міста Черкаси на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у IV кварталі 2019 року і на кінець 2019 року залишились не оплаченими, у зв’язку з розподілом додаткової субвенції з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу.
 
6. Завдання Програми та заходи для її виконання, обсяги та джерела фінансування
6.1. Для досягнення поставленої мети Програми за рахунок коштів субвенції з обласного бюджету на виконання обласної програми надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю у 2020 році та розподілу залишку додаткової субвенції з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу, що утворився на початок 2020 року, а також коштів міського бюджету на умовах співфінансування, реалізовуються завдання щодо забезпечення якісного гемодіалізу, який безпосередньо проводиться на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» відповідно та в порядку, встановленому Законом України «Про публічні закупівлі», та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року.
6.2. Для виконання завдань Програми необхідно здійснення наступних заходів:
- виділення коштів загального фонду міського бюджету на оплату послуг гемодіалізу;
- укладання центрами первинної медико-санітарної допомоги міста договорів з ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» на надання послуг гемодіалізу мешканцям міста Черкаси відповідно та в порядку, встановленому Законом України «Про публічні закупівлі»;
- надання послуг гемодіалізу ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» мешканцям міста Черкаси згідно з укладеними договорами у І кварталі 2020 року;
- оплата послуг гемодіалізу згідно з актами наданих послуг за І квартал 2020 року та оплата послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року.
6.3. Напрямки використання бюджетних коштів Програми:
№ з/п Напрямки використання коштів Сума коштів (проект), грн.
1. Оплата послуг ТОВ "Фрезеніус Медикал Кер Україна" по лікуванню хворих нефрологічного профілю, наданих у І кварталі 2020 року 4362157,80
2. Оплата послуг ТОВ "Фрезеніус Медикал Кер Україна" по лікуванню хворих нефрологічного профілю, наданих у IV кварталі 2019 року 4143783,60
Разом 8505941,40
6.4. Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснювати за рахунок коштів, передбачених в міському бюджеті на реалізацію Програми, виходячи із фінансових можливостей міського бюджету на відповідний рік за КПКВК 0712152 «Інші програми та заходи у сфері охорони здоров’я».
 
7. Контроль за виконанням Програми
Контроль за виконанням Програми здійснюють міська рада, виконавчий комітет міської ради та департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
Моніторинг виконання заходів програми здійснюється департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради щоквартально. Результати моніторингу надаються департаменту фінансової політики Черкаської міської ради до 20 числа місяця наступного за звітним періодом.
Головний розпорядник коштів складає заключний звіт про результати виконання програми на розгляд міської ради з узагальненими висновками про кінцеві результати виконання програми не пізніше ніж у тримісячний строк після закінчення встановленого строку виконання програми.
 
8. Очікуваний результат виконання Програми
Виконання Програми надасть можливість забезпечити постійне, достатнє, адекватне амбулаторне лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси стандартним лікуванням методом гемодіалізу на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у І кварталі 2020 року та здійснити оплату послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року. Передбачається, що виконання Програми сприятиме задоволенню медичних потреб мешканців міста, які потребують лікування в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна», та зниженню соціальної напруги; значному підвищенню ефективності та якості надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, а отже, зниженню рівня смертності пацієнтів, покращенню якості їх життя та підвищенню ступеня соціальної реабілітації.
Показники виконання Програми:
№ з/п Показники Одиниця виміру Джерело інформації 2020
(проект)
І. Оплата послуг ТОВ "Фрезеніус Медикал Кер Україна" по лікуванню хворих нефрологічного профілю, наданих у І кварталі 2020 року
1. затрат
1.1. Обсяг фінансування на лікування хворих методом гемодіалізу у І кварталі 2020 року грн. міський бюджет 4362157,80
2. продукту
2.1. Кількість хворих, що потребують амбулаторного лікування в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у І кварталі 2020 року осіб статистична звітність 42
2.2. Кількість послуг (медичне лікування амбулаторне в клініках методом діалізу), що потребують хворі нефрологічного профілю на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у І кварталі 2020 року од. консультативні висновки спеціаліста (лікаря-нефролога) 1638
2.3. Кількість послуг (медичне лікування амбулаторне в клініках методом діалізу) за програмою, наданих хворим нефрологічного профілю на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у І кварталі 2020 року од. розрахунок, акти виконаних робіт 1638
3. ефективності
3.1. Середня вартість амбулаторного лікування в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» одного хворого у І кварталі 2020 року грн./послуга розрахунок 2663,10
4. якості
4.1. Показник забезпечення постійною медичною допомогою хворих нефрологічного профілю у І кварталі 2020 року % розрахунок 100,0
4.2. Показник забезпечення послугами з амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю до потреби в наданні послуг у І кварталі 2020 року % розрахунок 100,0
ІІ. Оплата послуг ТОВ "Фрезеніус Медикал Кер Україна" по лікуванню хворих нефрологічного профілю, наданих у IV кварталі 2019 року
1. затрат
1.1. Обсяг фінансування на лікування хворих методом гемодіалізу у IV кварталі 2019 року грн. міський бюджет 4143783,60
2. продукту
2.1. Кількість хворих, що потребують амбулаторного лікування в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у IV кварталі 2019 року осіб статистична звітність 43
2.2. Кількість послуг (медичне лікування амбулаторне в клініках методом діалізу), що потребують хворі нефрологічного профілю на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у IV кварталі 2019 року од. консультативні висновки спеціаліста (лікаря-нефролога) 1556
2.3. Кількість послуг (медичне лікування амбулаторне в клініках методом діалізу) за програмою, наданих хворим нефрологічного профілю на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у IV кварталі 2019 року од. розрахунок, акти виконаних робіт 1556
3. ефективності
3.1. Середня вартість амбулаторного лікування в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» одного хворого у IV кварталі 2019 року грн./послуга розрахунок 2663,10
4. якості
4.1. Показник забезпечення постійною медичною допомогою хворих нефрологічного профілю у IV кварталі 2019 року % розрахунок 100,0
4.2. Показник забезпечення послугами з амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю до потреби в наданні послуг у IV кварталі 2019 року % розрахунок 100,0
Фінансове забезпечення здійснюється у межах видатків, затверджених рішенням міської ради про міський бюджет на відповідний рік. Обсяги фінансування та інші показники Програми можуть уточнюватись в межах бюджетного періоду у процесі виконання із відповідним відображенням у паспорті Програми без внесення змін до даної Програми.
 

УКРАЇНА

Черкаська міська рада

Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
вул.Б.Вишневецького,36, м.Черкаси, 18000,  тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47
E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про затвердження міської програми «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року»
 
Відповідно до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», рішення Черкаської обласної ради від 19.09.2014 №34-5/VI «Про обласну програму «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» на 2014-2020 роки» (зі змінами), з метою забезпечення амбулаторного лікування методом гемодіалізу, який безпосередньо проводиться на базі ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна», хворим нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року, існує необхідність прийняти рішення «Про затвердження міської програми «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року».
Основною проблемою, на яку спрямована програма, є урегулювання механізму фінансування видатків закладів охорони здоров’я міста у статусі одержувачів бюджетних коштів на забезпечення амбулаторного лікування хворим нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплата послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року.
Існує практика вирішення судових спорів щодо оплати послуг, які були надані ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна», у позадоговірні періоди протягом 2015-2017 років. Усі рішення були прийняті на користь ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна»: рішення Господарського суду Черкаської області від 13.11.2017 року по справі №925/1833/15 (дане рішення було залишено без змін після його перегляду Київським апеляційним господарським судом і Верховним Судом), від 24.09.2019 року по справі №925/446/19, від 01.11.2019 року по справі №925/482/19. Враховуючи судову практику, у разі відмови від добровільної оплати послуг, які були надані мешканцям міста Черкаси у IV кварталі 2019 року, ці кошти будуть стягнуті у примусовому порядку. Крім того, виникнуть додаткові витрати міського бюджету на відшкодування судових витрат (судовий збір, послуги адвокатів, тощо).
Проект рішення підготовлений департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради. Реалізація рішення потребує виділення додаткових коштів у 2020 році у сумі 3776541,40 грн., з них пропонуємо:
  • розподілити залишок субвенції з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу, що утворився на початок 2020 року у сумі 3695100,00 грн. (КПКВК 0712152, КЕКВ 2610);
  • виділити додаткові кошти з міського бюджету у сумі 81441,40 грн. (КПКВК 0712152, КЕКВ 2610).
 
Директор департаменту О.М.Стадник
вик. Галушка Г.Ю.
37-53-93

Додаток до пояснювальної записки
 
Розрахунок видатків до міської програми «Забезпечення амбулаторного лікування хворих нефрологічного профілю мешканців міста Черкаси у І кварталі 2020 року та оплати послуг, які були надані у IV кварталі 2019 року»
 
Заклад потреба на IV квартал 2019 року потреба на І квартал 2020 року загальна потреба
к-ть осіб к-ть послуг варт-ть сума к-ть осіб к-ть послуг варт-ть сума к-ть послуг варт-ть сума
1 ЧМ ЦПМСД 10  377  2663,10  1003988,70  10  390  2663,10  1038609,00  767  2663,10  2042597,70 
2 ЧМ ЦПМСД 10 328  2663,10  873496,80  10  390  2663,10  1038609,00  718  2663,10  1912105,80 
3 ЧМ ЦПМСД 10  376  2663,10  1001325,60  10  390  2663,10  1038609,00  766  2663,10  2039934,60 
4 ЧМ ЦПМСД 323  2663,10  860181,30  312  2663,10  830887,20  635  2663,10  1691068,50 
5 ЧМ ЦПМСД 152  2663,10  404791,20  156  2663,10  415443,60  308  2663,10  820234,80 
Разом 43  1 556  4143783,60  42  1 638  4362157,80  3 194  8505941,40 
 

 

ДОДАТКИ

1 1615-8-рд 03.03.20 Заувааження.pdf Переглянути