ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

31.01.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 5151-8-з
Про відмову у наданні ПрАТ «Черкаське обласне підприємство автобусних станцій» дозволу на розроблення документації із землеустрою біля будівлі по вул. Смілянській, 166/1 (вільна земельна ділянка)

№ 5151-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову у наданні ПрАТ «Черкаське обласне підприємство автобусних станцій» дозволу на розроблення документації із землеустрою біля будівлі по вул. Смілянській, 166/1 (вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву ПрАТ «Черкаське обласне підприємство автобусних станцій» щодо оформлення права користування земельною ділянкою, враховуючи викопіювання з плану міста від 07.08.2019 року, враховуючи Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, враховуючи статтю 124 Земельного кодексу України відповідно до якої передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 Земельного кодексу України, серед яких відсутній випадок передачі земельних ділянок вільних від капітальної забудови, керуючись статтею 12 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Відмовити приватному акціонерному товариству «Черкаське обласне підприємство автобусних станцій» у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною загальною площею 1,3000 га в оренду по вул. Смілянській, 166/1, під розташування та експлуатацію будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства.
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
«Про відмову у наданні ПрАТ «Черкаське обласне підприємство автобусних станцій» дозволу на розроблення документації із землеустрою біля будівлі по бульв. Шевченка, 389 (вільна земельна ділянка)»
 
Підстава: заява від 21.04.2018 № 35581-з.
Граничний термін прийняття рішення: 21.05.2018.
 
Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, передбачених ст. 134 цього ж кодексу.
Відповідно до статті 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об'єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.
Не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі будівництва, обслуговування та ремонту об'єктів інженерної, транспортної, енергетичної інфраструктури, об'єктів зв'язку та дорожнього господарства (крім об'єктів дорожнього сервісу).
Відповідно до Державного класифікатору будівель та споруд  - ДК 018-2000 транспортні споруди- це залізниці, шосейні дороги, злітно-посадкові смуги, мости, естакади тощо.
Відповідно до Закону України «Про автомобільні дороги» об'єкти дорожнього сервісу - спеціально облаштовані місця для зупинки маршрутних транспортних засобів, майданчики для стоянки транспортних засобів, майданчики відпочинку, видові майданчики, автозаправні станції, пункти технічного обслуговування, мотелі, готелі, кемпінги, торговельні пункти (у тому числі малі архітектурні форми), автозаправні комплекси, складські комплекси, пункти медичної та технічно-евакуаційної допомоги, пункти миття транспортних засобів, пункти приймання їжі та питної води, автопавільйони, а також інші об'єкти, на яких здійснюється обслуговування учасників дорожнього руху та які розміщуються на землях дорожнього господарства або потребують їх використання для заїзду та виїзду на автомобільну дорогу.
Відведення земельної ділянки під об’єкти дорожнього сервісу (будівель) суперечить вимогам статті 134 Земельного кодексу.
Враховуючи вищезазначене, даним проектом рішення передбачено відмовити приватному акціонерному товариству «Черкаське обласне підприємство автобусних станцій» у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною загальною площею 1,3000 га в оренду по вул. Смілянській, 166/1, під розташування та експлуатацію будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства.
.
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою  
          Р.Г. Донець