ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

31.01.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 5133-8-з
Про відмову КП «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Набережній (вільна земельна ділянка)

№ 5133-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову КП «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Набережній (вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву від 18.12.2019 № 251/01-03/4625 комунального підприємства «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради щодо надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, враховуючи Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, викопіювання з плану міста від 21.10.2019, висновок управління та планування та архітектури від 09.10.2019 № 251/01-03/4625 щодо наявних містобудівних обмежень та обтяжень землекористування, а саме, пов’язані із розташуванням земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги та із реалізацією містобудівної документації (на частині земельної ділянки передбачена територія вулично-дорожньої мережі – зона «ТР-3»), беручи до уваги пункт 4 додатку до рішення Черкаської міської ради від 09.02.2012 № 3-582 «Про затвердження Порядку оформлення прав на земельні ділянки у м. Черкаси», відповідно до статей 12, 58, 59, 60, 92, 123, 134 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Відмовити комунальному підприємству «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради  у наданні дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 8,3857 га по вул. Набережній під будівництво об’єктів рекреаційного призначення.
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Савіна А.О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 
                                                                                                                               
 
 
 
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
«Про відмову КП «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради» у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Набережній (вільна земельна ділянка)»
 
Підстава: заява від 18.12.2019 № 251/01-03/4625.
Граничний термін прийняття рішення: 18.01.2020.
 
Відповідно до пункту 4. додатку до рішення Черкаської міської ради від 09.02.2012 № 3-582 «Про затвердження Порядку оформлення прав на земельні ділянки у м. Черкаси» визначено, що надання у користування, в оренду, приватизація земельних ділянок у межах міста Черкаси здійснюється у відповідності до генерального плану міста, плану зонування, детальних планів територій та з дотриманням державних стандартів і норм, рішень Черкаської міської ради та виконавчого комітету Черкаської міської ради.
Генеральний план міста Черкаси затверджений рішенням Черкаської міської ради від 29.12.2011 № 3-505.
Відповідно до висновку управління планування та архітектури від 09.01.2020 № 251/01-03/4625 управління повідомляє, що на земельну ділянку по вул. Набережній, яка пропонується для визначення можливості розміщення об’єктів рекреаційного призначення, наявні містобудівні обмеження щодо землекористування, а саме:
- пов’язані із розташуванням земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги;
- право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху;
- пов’язані із реалізацією містобудівної документації (на частині земельної ділянки передбачена територія вулично-дорожньої мережі – зона «ТР-3»).
Генеральним планом міста, затвердженим рішенням сесії Черкаської міської ради від 29.12.2011 № 3-505, на вищезазначеній земельній ділянці передбачені зелені насадження загального користування, територія громадських, рекреаційних закладів та територія вулично-дорожньої мережі.
Відповідно до плану зонування території міста Черкаси, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 04.12.2014 № 2-513, земельна ділянка належить:
- до перспективної рекреаційної зони озеленених територій загального користування             «Р-3п» - серед супутніх видів використання є спортивні майданчики, допоміжні споруди та інфраструктура для відпочинку. До зони входять парки, сквери, бульвари та інші озеленені території, що активно використовуються населенням для відпочинку, об’єкти відпочинку, туризму, спортивні та рекреаційні для дітей та дорослих;
- до ділової зони «Г-1п», яка призначається для розташування адміністративних, наукових, ділових, фінансових, супутніх до них елементів транспортної інфраструктури (стоянок, паркінгів);
- до зони «ТР-3» - зона транспортної інфраструктури, до неї відносяться території вулиць, майданів (в межах червоних ліній), в якій не передбачено розташування вищезазначеного об’єкту.
Земельна ділянка в межах червоних ліній вулиці підлягає вилученню до земель загального користування.
Окрім того, оскільки земельна ділянка потрапляє в межі прибережної захисної смуги то відповідно до статті 58 Земельного кодексу України землі, зайняті прибережними захисними смугами вздовж річок належать до земель водного фонду.
Згідно зі статтею 59 цього ж кодексу державним водогосподарським організаціям за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування землі водного фонду для догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами тощо.
Громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.
Відповідно до статті 60 Земельного кодексу України вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.
Розмір та межі прибережної захисної смуги в межах населених пунктів встановлюються за проектами землеустрою з урахуванням містобудівної документації.
Враховуючи вищезазначене, земельна ділянки, яка потрапить в межі прибережної захисної смуги може надаватися в користування лише на умовах оренди, у відповідності до вимог чинного законодавства з врахуванням статті 134 Земельного кодексу.
Тому, даним проектом рішення передбачено відмовити комунальному підприємству «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради (код ЄДРПОУ – 22797909) у наданні дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 8,3857 га по вул. Набережній під будівництво об’єктів рекреаційного призначення.
 
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець