ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент освіти та гуманітарної політики

Підготував:

Департамент освіти та гуманітарної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

20.01.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1564-8-рд
Про розгляд петиції щодо допущення та відсторонення нещеплених дітей у закладах освіти

 
Проект рішення
№ 1564-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд петиції щодо допущення та невідсторонення нещеплених дітей у закладах освіти
Відповідно до ст. 3, 27, 33, 49, ч.3 ст. 53 Конституції України, ст. 5, 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоровя» ст. 5, 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст.12, ч. 1,2 ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 3, 9, 53, 55 Закону України «Про освіту», ст. 9 Закону України «Про дошкільну освіту», статей 30, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Верховного Суду від 17.04.2019 №682/1692/17,  п.6 Примірного положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом МОЗ України від 29.11.2002 № 434  та з метою реалізації права дітей на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, Черкаська міська рада
        
ВИРІШИЛА:    
 
1. Не підтримати петицію про допуск нещеплених дітей до відвідування закладів освіти.
2. Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради сприяти впровадженню для не щеплених дітей здобуття освіти за індивідуальною формою навчання у закладах загальної середньої освіти та за сімейною (домашньою) формою – у закладах дошкільної освіти.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського     голови з питань діяльності виконавчих органів ради Коломойця І.А. та          постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства,         дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту (Цегвінцева А.В.).
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 
 
 
Пояснювальна записка  до проекту рішення:
 
«Щодо допущення та невідсторонення нещеплених дітей
у закладах освіти»
 
 
Враховуючи те, що електронна петиція, створена на підставі звернення громадянки  Шинкарен ко Я. С. щодо допущення та невідсторонення не щеплених дітей у закладах освіти, набрала необхідну кількість голосів подано даний проект рішення.
На сьогодні все більше батьків відмовляються проводити щеплення своїм дітям, однак, згодом перед батьками постає нова проблема, яка полягає у тому, що їх дітей не приймають до закладів освіти.
Відповідно до ст. 53 Конституції України, ст. 19 Закону України «Про охорону дитинства»,  ст. 3, 6 Закону України «Про освіту», ст. 2  Закону України «Про дошкільну освіту» кожен має право на освіту та будь-яка дискримінація щодо її отримання заборонена чинним законодавством України.
Право на освіту гарантовано всім, але реалізувати його, як і більшість інших конституційних прав, можна відповідно до визначеної процедури.
Згідно з ст.3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Отже, не освіта, а саме життя, здоров’я і безпека людини, визнаються найвищою соціальною цінністю в Україні.
Тому, вирішуючи питання про співвідношення норм ст.3 і ст.53 Конституції України не можна не визнати пріоритетність питань забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту.
Крім того, відповідно до ст.5 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» охорона здоров'я - загальний обов'язок суспільства та держави. Державні, громадські або інші органи, підприємства, установи, організації, посадові особи та громадяни зобов'язані забезпечити пріоритетність охорони здоров'я у власній діяльності, не завдавати шкоди здоров'ю населення і окремих осіб. А статтею 10 цього закону визначено, що громадяни України зобов'язані: піклуватись про своє здоров'я та здоров'я дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян; у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.
Разом із тим, згідно ст.5 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни зобов'язані піклуватися про своє здоров'я та здоров'я і гігієнічне виховання своїх дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян; проходити обов'язкові медичні огляди та робити щеплення у передбачених законодавством випадках.
Крім того, ст. 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» визначено, що профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні є обов’язковим.
Також ч.1 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначено, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень. Відповідно до ст. 15 цього закону прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.
Дітям, які не отримали профілактичних щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.
Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов'язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів.
Як бачимо, кожна людина повинна піклуватися про здоров’я не тільки своє, а й оточуючих. Саме тому заборона, передбачена ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань», є абсолютно цивілізованою і не суперечить нормам Конституції України, оскільки спрямована на реалізацію її норм, встановлених ст.3.
Таким чином, згідно з діючими нормами законодавства України передбачено, що проведення щеплень в Україні є обов’язковим, відповідно, якщо дитина не отримала щеплень, то їй буде заборонено відвідувати заклади освіти.
Варто зазначити, що Верховний Суд України підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. Відповідну постанову по справі № 682/1692/17 Верховний Суд прийняв 17.04.2019.
Суд наголосив, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров'я. Це рішення - остаточне та не підлягає оскарженню.
Тобто, індивідуальне право (інтерес) відмовитися від щеплення дитини при збереженні обсягу прав дитини на здобуття освіти, у тому числі в закладах освіти, протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства, інших батьків та їх дітей, які провели у встановленому державою порядку щеплення, зокрема перед направленням дітей до закладу освіти для здобуття освіти.
Внаслідок встановлення такого балансу досягається мета - загальне благо у формі права на безпеку та охорону здоров`я, що гарантовано статями 3, 27, 49 Конституції України.
Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання.
Тобто, держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до освіти.
Так, статтею 9 Закону України «Про дошкільну освіту» передбачено, громадяни України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак мають рівні права на здобуття дошкільної освіти у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, а також у сім`ї.
Частиною п`ятою цієї ж статті передбачено, що діти можуть здобувати дошкільну освіту за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють:
  • у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми
власності; у структурних підрозділах юридичних осіб приватного і
публічного права, у тому числі закладів освіти;
  • у сім`ї - за сімейною (домашньою) формою здобуття дошкільної освіти;
  • за допомогою фізичних осіб, які мають педагогічну освіту та/або
професійну кваліфікацію педагогічного працівника, у тому числі які провадять незалежну професійну діяльність;
  • за допомогою фізичних осіб - підприємців, основним видом діяльності яких
є освітня діяльність.
Статтею 9  Закону України «Про освіту» передбачено різні форми здобуття освіти, основними формами якого є: інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева); індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж, на робочому місці (на виробництві); дуальна.
Отже, батьки не щеплених дітей мають право обирати одну із визначених форм здобуття їх дитиною освіти, але держава встановлює певні правила реалізації такого права, щоби враховувались не лише права дитини на освіту, а й забезпечувалась безпека та здоров'я всіх дітей.
Завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей.
Тому, враховуючи зазначене, прошу відмовити у задоволенні петиції.
 
 
      Директор департаменту                                                         С.П.Воронов
 
Євчак Н.В.
37 55 83   
 
 
 

ДОДАТКИ

1 1564-8-рд 20.01.20 Петиція.pdf Переглянути