ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

11.12.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1523-8-рд
Про розгляд електронної петиції від 20.10.2019 № Че/972-еп щодо визнання вуличних котів та собак частиною екосистеми міста Черкаси

 
 
 
 
Проект рішення
№ 1523-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 20.10.2019 № Че/972-еп щодо визнання вуличних котів та собак частиною екосистеми міста Черкаси
Відповідно до п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи пропозиції департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Електронну петицію від 20.10.2019 № Че/972-еп щодо визнання вуличних котів частиною екосистеми міста Черкаси підтримати.
  2. Заборонити вилов безпритульних котів на території міста Черкаси за винятком:
- необхідності вжиття заходів регулювання чисельності безпритульних котів способом стерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою прилаштування їх до нових власників із залученням представників громадських зоозахисних організацій;
- обставин, що створюють загрозу життю, здоров'ю та безпеці людей, з метою карантинування для підтвердження чи спростування захворювань, яке призначає ветеринарний лікар відповідно до довідки встановленої форми.
3. Зобов'язати комунальні підприємства по утриманню житлового фонду не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, надаючи їм доступ до підвальних приміщень.
4. Відповідальним особам, які уповноважені в структурах житлово-експлуатаційних підприємств чи організацій, в тому числі ЖБК, ОСББ, забезпечувати дотримання норм та вимог експлуатації підвалів, технічних підвалів і горищ, запобігати ізоляції там котів, що може призвести до їх загибелі.
5. Комунальним підприємствам "Притулок для тварин" та "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" забезпечити регулювання чисельності безпритульних котів у місті Києві способом стерилізації з обов'язковою вакцинацією та візуальною ідентифікацією за позабюджетні кошти та кошти, передбачені у міському бюджеті на відповідний рік.
6. Балансоутримувачам підвалів, технічних підвалів і горищ об'єктів житлового фонду у випадках отримання звернень фізичних чи юридичних осіб стосовно наявності обставин, що створюють загрозу життю, здоров'ю та безпеці людей, причиною яких зазначено наявність безпритульних котів у нежитлових приміщеннях, спрямовувати копію звернення до громадських зоозахисних організацій з метою залучення їхніх представників, а також опікунів вуличних котів до безпосереднього вирішення питань на місцях виникнення зазначених вище обставин, а також забезпечення переміщення безпритульних котів у притулок або прилаштування їх до нових власників.
  1. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського             голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І. та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища (Кіта І.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 

УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції  Че /972-еп від 20.10.2019 (вх. № 11702-2 від 11.11.2019) щодо визнання вуличних котів та собак частиною екосистеми міста Черкаси»
 
Розглянувши електронну петицію від № Че /972-еп від 20.10.2019 (вх. № 11702-2 від 11.11.2019) щодо визнання вуличних котів та собак частиною екосистеми міста Черкаси, повідомляємо наступне.
У своїй діяльності Черкаська міська рада керується Конституцією України, законами України, нормативними актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, рішеннями Черкаської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями Черкаського міського голови та іншими законодавчими актами.
Відповідно до пункту 44 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Законів України «Про тваринний світ» від 13.12.2001 року № 2894-III, «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 року № 1264-XII, «Про ветеринарну медицину» від 15.11.2001 року № 2775-III, «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 року № 4004-XII, «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 року №1645-III, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин» від 22 червня 2017 року №2120-VIII, Правил благоустрою міста Черкаси від 11.11.2008 року №4-688 (зі змінами), Черкаська міська рада затвердила «Правила утримання і поводження із тваринами у м. Черкаси» (рішення Черкаської міської ради від 12.03.2009 №4-991). Згідно даних Правил, поводження із тваринами у м. Черкаси ґрунтується на принципах:
  • забезпечення гуманного ставлення до тварин;
  • захисту тварин від страждань та загибелі;
  • встановлення відповідальності за жорстоке поводження із тваринами відповідно до законодавства України.
Всі тварини на території м. Черкаси перебувають під охороною держави згідно Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Жорстоке поводження із тваринами на території м. Черкаси неприпустиме, як не сумісне із вимогами моральності та гуманності і таке, що спричиняє моральну шкоду людині.
Зокрема, з метою вирішення питання поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси, забезпечення умов для зменшення їх кількості гуманними методами, поліпшення санітарно-естетичного стану м. Черкаси, забезпечення безпечного та комфортного проживання мешканців та гостей міста, формування гуманного та етичного ставлення до безпритульних тварин у громади міста, органами місцевого самоврядування була прийнята Програма поводження з безпритульними тваринами у місті Черкаси на 2016-2020 роки, затверджена рішенням Черкаської міської ради від 20.09.2016 №2-905 (зі змінами). Досягнення завдань затвердженої Програми здійснюється шляхом проведення таких заходів, як: проведення вилову безпритульних тварин; проведення стерилізації безпритульних тварин; проведення щеплення (у тому числі від сказу) і лікування безпритульних тварин; створення інформаційної бази обліку тварин; ведення моніторингу ситуації у сфері безконтрольного розмноження непродуктивних тварин; недопущення вилову тварин шляхом отруєння та відстрілу.
Варто зауважити, що на території міста Черкас виловом та подальшим опікуванням безпритульних собак займається комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» Черкаської міської ради. Одним із основних напрямків діяльності підприємства є відлов бродячих тварин, приймання тварин (собак) від населення, їх утримання, ветеринарна діяльність щодо утримуваних у притулках тварин.
У розпорядженні підприємства є облаштований притулок для утримання відловлених тварин площею 0,2 га. Будівництво притулку проведено в період 2009-2010 років за кошти місцевого бюджету. На території притулку встановлено 96 вольєрів для утримання тварин, будинок для їх ветеринарного огляду та лікування. Для відлову безпритульних тварин по місту постійно курсують два спеціально підготовлені екіпажі в складі водія та ловця. Для оперативного реагування на скарги мешканців міста щодо безпритульних тварин впроваджено оперативну телефонну лінію з номером 1505.
Постійна увага та діяльність в поводженні з безпритульними тваринами дозволяє проводити заходи із масового відлову та стерилізації безпритульних тварин, що в свою чергу забезпечує стійку динаміку до зниження їхньої чисельності.
Вищезазначені заходи передбачені лише для безпритульних собак, оскільки на території притулку відсутнє місце та спеціальні клітки для утримання котів. Лише при наявності спеціально відведеного місця для утримання котів можливо здійснювати усі вище перелічені заходи, які здійснюються по відношенню безпритульних собак.
Зокрема, статтею 28 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачено те, що повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері захисту тварин від жорстокого поводження визначаються цим Законом та іншими законами України.
Відповідно до вищевказаних законів кожна тварина, в тому числі безпритульна, є біологічним об'єктом, що відноситься до фауни, тобто всі тварини є частиною екологічної системи.
В зв’язку з цим, виникла потреба надати дозвіл на законне місцезнаходження вуличних котів в міських підвалах та підсобних приміщеннях, як частини екосистеми міста Черкаси, на офіційному рівні.
Контроль за дотриманням вищевказаних законів покладено на органи Національної поліції, які вживають відповідних заходів у разі порушення законодавства про порядок поводження й утримання тварин.
Так, статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. А статтею 299 Кримінального кодексу України встановлена кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій.
 
 
 
Директор департаменту
житлово-комунального комплексу                                                      О.О. Яценко
 
 
 
 
Сарнацька Я.А.
540346

 

ДОДАТКИ

1 1523-8-рд 11.12.19 Петиція.pdf Переглянути