ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

08.11.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4804-8-з
Про надання Головному управлінню Державної служби України з питань безпечності  харчових продуктів та захисту споживачів в Черкаській області дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Павла Тичини, 44

Проект рішення

№ 4804-8-з

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про надання Головному управлінню Державної служби України з питань безпечності  харчових продуктів та захисту споживачів в Черкаській області дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Павла Тичини, 44
Розглянувши заяву Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Черкаській області щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, відповідно до статей 12, 92, 120, 122, 123, 124, 125, 134 Земельного кодексу України та статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Надати Головному управлінню Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Черкаській області  дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,4300 га в постійне користування по вул. Павла Тичини, 44 під комплекс будівель ветеринарної медицини з прибудовами.
На земельну ділянку наявні містобудівні обмеження та обтяження землекористування пов’язані із розташуванням частини земельної ділянки в охоронній зоні навколо інженерних комунікацій.
2. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А.О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 

 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
«Про надання Головному управлінню Державної служби України з питань безпечності  харчових продуктів та захисту споживачів в Черкаській області дозволу на розроблення документації із землеустрою по вул. Павла Тичини, 44»
 
           Підстава: заява від 20.09.2019 № 75545-з.
          Граничний термін прийняття рішення: 20.10.2019
           Правоустановчі документи на нерухоме майно: витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 09.07.2019, номер запису про інше речове право 32300959.
          Орієнтовна площа: 0,4300 га за рахунок земель Черкаської міської ради.
          Під комплекс будівель ветеринарної медицини з прибудовами.
         
          Відповідно до статті 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.
            Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.
            Також інформую, що згідно даних з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Головне управління Державної служби України з питань безпечності  харчових продуктів та захисту споживачів в Черкаській області –орган державної влади.
           Частиною 2 ст. 117 ЗК України передбачено, що до земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність, належать земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні державних підприємств.
          Відповідно до пункту 4 Розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI у державній власності залишаються:
          а) розташовані в межах населених пунктів земельні ділянки:
          на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна державної власності;
          які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук;
         які належать до земель оборони;
        б) земельні ділянки, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації на території України на підставі міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
        в) землі зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
         г) усі інші землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпункті "а" пункту 3 цього розділу.
        Окрім того, відповідно до пункту 6 Розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI у разі якщо відомості про земельні ділянки, зазначені у пунктах 3 і 4 цього розділу, не внесені до Державного реєстру земель, надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для державної реєстрації таких земельних ділянок, а також її затвердження здійснюються у межах населених пунктів - сільськими, селищними, міськими радами.
        Відповідно до ст. 25 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.
        Стаття 12 Земельного кодексу України містить вичерпний перелік повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, згідно якої до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад.
          Таким чином, Черкаська міська рада не наділена повноваженнями вирішувати питання щодо надання земельної ділянки державної форми власності, а може лише надавати дозвіл на розроблення документації із землеустрою та затверджувати документацію із землеустрою.
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою  
           Р.Г. Донець