ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

22.10.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1468-8-рд
Про затвердження Програми розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки


 

 
            Проект рішення
            № 1468-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про затвердження Програми розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки          
 
 
               
Відповідно до п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 22 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Постанови КМУ від 25.05.2011 № 559 «Про містобудівний кадастр», з метою забезпечення роботи геоінформаційної системи, задоволення інформаційних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити звіт про виконання Програми розроблення містобудівної документації в м. Черкаси на 2016-2020 роки (Додаток 1).
2. Затвердити Програму розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки (Додаток 2).
3. Вважати таким, що втратило чинність рішення Черкаської міської ради від 13.05.2016 № 2-586 «Про затвердження Програми розроблення містобудівної документації в м. Черкаси на 2016-2020 роки» (зі змінами).
          4. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Савіна А. О. та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О. С.).
 
                 
                 
Міський голова         А. В. Бондаренко
           

 
Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від ______________ № ________
 
Звіт про виконання Програми розроблення містобудівної документації
в м. Черкаси на 2016-2020 роки
 
В результаті реалізації Програми розроблена така містобудівна документація:
  • «Внесення змін до генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)»;
  • «Детальний план території набережної від парку по вул. Сержанта Жужоми до автодороги Н-16 в місті Черкаси»;
  • «Детальний план території набережної від вантажного порту до вул. Сержанта Жужоми в місті Черкаси».
Розроблення проекту «Внесення змін до плану зонування міста Черкаси» можливо після затвердження актуалізації генплану.
В продовж терміну дії Програми в місті Черкаси розроблено і затверджено три детальних плани територій (ДПТ), які не були прописані в переліку Програми. Ці ДПТ розроблялися за інші джерела фінансування не заборонені законом, в основному землекористувачами, які виступили ініціаторами проекту в конкретному місці по мірі необхідності.
Викладене свідчить про те, що заздалегідь визначити місце розроблення ДПТ важко, не знаючи конкретних інвестиційних намірів землекористувачів, власників нерухомого майна, тощо.
Представлені навесні 2017 р. зміни до Програми не були підтримані виконавчим комітетом Черкаської міської ради на підставі суто політичних міркувань. Враховуючи низьку ефективність виконання заходів та не підтримку актуальних змін в містобудівній складовій, виконавцем пропонується скасувати Програму розроблення містобудівної документації в м. Черкаси на 2016-2020 роки.
 
 
Директор департаменту архітектури та містобудування А. О. Савін
 
 

 
Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від ______________ № ________
 
ПРОГРАМА
розвитку містобудівного кадастру
міста Черкаси на 2020-2024 роки
 
Вступна частина
У відповідності до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Програмою розвитку містобудівного кадастру передбачається забезпечення провадження містобудівної діяльності, проведення землевпорядних робіт, забезпечення роботи геоінформаційної системи для задоволення інформаційних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.
Інформація, яка міститься у містобудівному кадастрі, є відкритою та загальнодоступною, крім відомостей, що належать до інформації з обмеженим доступом.
Захист інформації, яка міститься у містобудівному кадастрі, здійснюється відповідними суб’єктами інформаційних відносин відповідно до законодавства.
 
Паспорт програми
Паспорт визначає суму коштів, необхідних для виконання Програми, законодавчі підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, а також результативні показники, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.
Паспорт Програми затверджується у 45 денний термін після затвердження бюджету міста на відповідний бюджетний період.
 
Визначення проблеми, на розв’язування якої спрямована програма
Прийняття Програми допоможе вирішити питання:
  • забезпечення проведення містобудівного моніторингу;
  • захисту інформації з даними містобудівного кадастру на геопорталі;
  • відкритість та доступність інформації з містобудівного кадастру, законність її одержання, поширення і зберігання;
  • формування програмно-технічного комплексу, як інформаційно-комунікаційну систему обміну інформацією;
  • інтероперабельність з інформаційними системами інших галузевих кадастрів і реєстрів;
  • координація діяльності суб’єктів містобудівного кадастру, які забезпечують виробництво, оновлення, оброблення, зберігання, постачання та використання інформаційних ресурсів містобудівного кадастру.
 
Мета програми
Метою Програми є − узгодженість заходів із створення та функціонування на місцевому рівні системи геопросторових даних містобудівного кадастру із завданнями створення та розвитку державного земельного кадастру, національної інфраструктури геопросторових даних та Національної програми інформатизації.
 
Строки виконання, джерела фінансування програми
Вартість інженерно-геодезичних робіт визначається згідно з ДСТУ Б Д.1.1-7:2013 «Правила визначення вартості проектних робіт та експертизи проектів будівництва» (зі змінами).
Вартість виконання окремих завдань уточнюється відповідно до складених кошторисів у договірній документації між замовником та виконавцем послуги.
Програма реалізується шляхом здійснення завдань пов’язаних з розвитком містобудівного кадастру міста Черкаси.
Строки виконання Програми – 2020-2024 роки.
Обсяг фінансування Програми – 9 594 338,00 грн.
2020 рік – 4322,864 тис. грн.
2021 рік – 3030,094 тис. грн.
2022 рік – 284,15 тис. грн.
2023 рік – 697,23 тис. грн.
2024 рік − 1260,0 тис. грн.
Фінансування заходів визначених програмою, здійснюється за рахунок коштів міського бюджету по кодах бюджетної класифікації видатків визначених рішенням про міський бюджет на відповідний період, відповідно до діючого законодавства та рішень про міський бюджет в межах встановлених планових асигнувань та інших джерел, що не суперечать чинному законодавству. Головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем є департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради.
 
Перелік заходів програми
№ п/п Назва заходів Термін виконання
1 Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси 2020-2021
2 Придбання мультикоптеру для проведення містобудівного моніторингу 2020
3 Придбання сертифікату безпеки для домену геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси 2020
4 Оновлення програмного забезпечення геоінформаційної системи міста Черкаси 2021
5 Налаштування та оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру 2021
6 Інвентаризація багатоквартирних житлових будинків міста Черкаси 2022
7 Оновлення серверного апаратного забезпечення 2022
8 Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси 2023
9 Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси 2024
 
 
Контроль за виконанням програми
Для забезпечення виконання заходів Програми департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради з іншими структурними підрозділами Черкаської міської ради розробляє відповідні проекти рішень та інші нормативно-правові акти.
Координація діяльності та систематичний контроль за виконанням передбачених Програмою заходів покладається на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради, який підзвітний Черкаській міській раді та її виконавчому комітету. Моніторинг виконання заходів Програми здійснюється департаментом архітектури та містобудування Черкаської міської ради.
Результати моніторингу надаються департаменту фінансової політики Черкаської міської ради до 20 числа місяця наступного за звітним періодом.
Відповідальний виконавець у процесі виконання Програми забезпечує цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідної Програми у межах визначених бюджетних призначень.
Головний розпорядник коштів в межах своїх повноважень здійснює оцінку ефективності Програми, що передбачає заходи з моніторингу, аналізу та контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів. Оцінка ефективності Програми здійснюється на підставі аналізу результативних показників, а також іншої інформації, що міститься у бюджетних запитах, кошторисах, паспортах бюджетних програм, звітах про виконання кошторисів та звітах про виконання паспортів бюджетних програм.
Результати оцінки ефективності бюджетних програм, у тому числі висновки органів виконавчої влади, уповноважених на здійснення фінансового контролю за дотриманням бюджетного законодавства, є підставою для прийняття рішень про внесення в установленому порядку змін до бюджетних призначень поточного бюджетного періоду, відповідних пропозицій до проекту бюджету на плановий бюджетний період та до прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, включаючи зупинення реалізації відповідних бюджетних програм.
 
Очікуваний кінцевий результат виконання програми
Реалізація Програми забезпечить комплексний розвиток містобудівного кадастру міста Черкаси, сприятиме спрощенню аналітично-довідкової системи, поліпшить надання відповідей на публічні запити. Забезпечить якісне надання містобудівних умов і обмежень, будівельних паспортів, паспортів прив’язки тимчасових споруд та висновків архітектури. Дозволить фізичним та юридичним особам самостійно проаналізувати можливість втілення інвестиційних намірів по використанню земельних ділянок та нерухомого майна.
 
Очікуваним результатом виконання Програми є:
  1. Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси
  • цифрове аерофотознімання з розміром пікселя 5 см на площину місцевості;
  • ортофотоплан масштабу 1:1000 з роздільною здатністю 7 см на місцевості;
  • інженерно-топографічний план масштабу 1:2000 з цифровою точністю масштабу 1:500;
  • вирахування площ будівель з розподілом по функціональності (жилі, нежилі, гаражі, павільйони) та по типу (тимчасові і капітальні);
  • вирахування площ земель міста для формування адміністративної звітності з кількісного обліку земель;
  • створення трансформаційного поля на місто для перерахунку з місцевої системи координат міста Черкаси в систему координат УСК-2000 Черкаська (МСК-71);
  • векторизація зовнішніх рекламних конструкцій.
  1. Придбання мультикоптеру для проведення містобудівного моніторингу
  • безпілотний літальний апарат на базі моделі DJI Mavic 2 Pro.
  1. Придбання сертифікату безпеки для домену геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси
  • захист онлайн ресурсу mgis.chmr.gov.ua за допомогою SSL сертифікату наскрізного шифрування терміном на три роки (HTTPS).
  1. Оновлення програмного забезпечення геоінформаційної системи міста Черкаси
  • технічне обслуговування та оновлення платформи ArcGIS включно з навчанням на три роки.
  • Програмні модулі – ArcGIS Server, ArcGIS Desktop, Spatial Analyst, Drone2Map.
  1. Налаштування та оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру
  • встановлення та налаштування програмного забезпечення SmartWorks Pro для існуючого широкоформатного сканеру Colortrac SmartLF Gx+.
  1. Інвентаризація багатоквартирних житлових будинків міста Черкаси
облік житлового фонду за технічними паспортами 1321 багатоквартирних будинків:
  • кількість поверхів;
  • кількість квартир;
  • кількість нежитлових приміщень;
  • кількість під’їздів;
  • кількість ліфтів;
  • кількість мешканців;
  • кількість виборців;
  • рік введення в експлуатацію будинку;
  • загальна площа будинку;
  • загальна площа квартир;
  • загальна площа нежитлових приміщень;
  • площа покрівлі;
  • площа підвалу;
  • площа сходових клітин;
  • площа прибудинкової території;
  • матеріал фундаменту;
  • матеріал стін;
  • матеріал покрівлі;
  • управитель будинковолодіння.
  1. Оновлення серверного апаратного забезпечення
  • збільшення об’єму зберігання інформації на додаткових серверних відмовостійких апаратних носіях.
  1. Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси
  • облік існуючих інженерних комунікацій КПТМ «Теплокомуненерго» та ВП «Черкаська ТЕЦ» в геоінформаційному форматі.
  1. Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси
  • облік існуючих інженерних комунікацій КП «Водоканал» і КП «ЧЕЛУАШ» в геоінформаційному форматі.
 
Напрями використання коштів Од. вим. 2020 р. 2021 р. 2022 р. 2023 р. 2024 р.
Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси тис. грн. 4229,864 1313,594      
Придбання мультикоптеру для проведення містобудівного моніторингу тис. грн. 75,0        
Придбання сертифікату безпеки для домену геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси тис. грн. 18,0        
Оновлення програмного забезпечення геоінформаційної системи міста Черкаси тис. грн.   1696,5      
Налаштування та оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру тис. грн.   20,0      
Інвентаризація багатоквартирних житлових будинків міста Черкаси тис. грн.     198,15    
Оновлення серверного апаратного забезпечення тис. грн.     86,0    
Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси тис. грн.       697,23  
Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси тис. грн.         1260,0
Разом (прогноз) тис. грн. 4322,864 3030,094 284,15 697,23 1260,0
9594,338
 
Результативні показники (очікувані), що характеризують виконання програми
 
Показники/напрями використання коштів Од. вим. 2020 р. 2021 р. 2022 р. 2023 р. 2024 р.
  1. Показники затрат
1.1 Створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси тис. грн. 4229,864 1313,594
1.1.1 Площа території міста Черкаси, що потребує створених геопросторових даних га 8710 8710
1.2 Придбання мультикоптеру для проведення містобудівного моніторингу тис. грн. 75,0
1.2.1 Кількість мультикоптерів, для проведення містобудівного моніторингу, що необхідно придбати од. 1
1.2.2 Кількість локальних ортофотопланів завершених об’єктів будівництва, що необхідно створити од./рік 50
1.3 Придбання сертифікату безпеки для домену геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси терміном на три роки тис. грн. 18,0
1.3.1 Кількість доменів геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси, що потребують захисту од. 1
1.4 Оновлення програмного забезпечення геоінформаційної системи міста Черкаси тис. грн. 1696,5
1.4.1 Кількість модулів програмного забезпечення, що потребують оновлення од. 6
1.5 Налаштування та оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру тис. грн. 20,0
1.5.1 Кількість програмних модулів для широкоформатного сканеру, що необхідно придбати од. 1
1.6 Інвентаризація багатоквартирних житлових будинків міста Черкаси тис. грн. 198,15
1.6.1 Кількість багатоквартирних будинків, що потребують інвентаризації од. 1321
1.7 Оновлення апаратного забезпечення тис. грн. 86,0
1.7.1 Кількість серверних накопичувачів, що необхідно придбати од. 5
1.8 Інвентаризація інженерних мереж теплопостачання в місті Черкаси тис. грн. 697,23
1.8.1 Довжина інженерних мереж теплопостачання, що потребує інвентаризації км 381
1.9 Інвентаризація інженерних мереж водопостачання та водовідведення в місті Черкаси тис. грн. 1260,0
1.9.1 Довжина інженерних мереж водопостачання та водовідведення, що потребує інвентаризації км 840
  1. Показники продукту
2.1 Площа території міста Черкаси створених геопросторових даних га 6010 2700
2.2 Кількість мультикоптерів, для проведення містобудівного моніторингу, що планується придбати од. 1
2.2.1 Кількість локальних ортофотопланів завершених об’єктів будівництва, що буде створено од./рік 50
2.3 Кількість доменів геопорталу містобудівного кадастру міста Черкаси, що будуть захищені протягом трьох років од. 1
2.4 Кількість оновлених модулів програмного забезпечення на три роки од. 6
2.5 Кількість програмних модулів для широкоформатного сканеру, що планується придбати од. 1
2.6 Кількість багатоквартирних будинків, що планується проінвентаризувати од. 1321
2.7 Кількість серверних накопичувачів, що планується придбати од. 5
2.8 Довжина інженерних мереж теплопостачання, що будуть проінвентаризовані км 381
2.9 Довжина інженерних мереж водопостачання та водовідведення, що будуть проінвентаризовані км 840
  1. Показники ефективності
3.1 Середня вартість створення цифрового інженерно-топографічного плану за 1 га тис. грн. 0,703 0,486
3.2 Середня кількість фотографій зроблених мультикоптером за один проліт од. 80
3.3 Середня вартість сертифікату безпеки на рік тис. грн. 6,0
3.4 Середня вартість оновлення програмного модуля на рік тис. грн. 94,25
3.5 Середня вартість оновлення програмного модуля для широкоформатного сканеру тис. грн. 20,0
3.6 Середня вартість інвентаризації одного будинку тис. грн. 0,15
3.7 Середня вартість за один накопичувач тис. грн. 17,2
3.8 Середня вартість інвентаризації 1 км мережі теплопостачання тис. грн. 1,83
3.9 Середня вартість інвентаризації 1 км мереж водопостачання та водовідведення тис. грн. 1,5
  1. Показники якості
4.1 Відсоток обробленої площі міста Черкаси % 69 31
4.2 Кількість створених локальних ортофотопланів завершених об’єктів будівництва до потреби % 100
4.3 Якість шифрування за допомогою сертифікату безпеки % 100
4.4 Технічне обслуговування та стабільність оновлення програмного забезпечення % 100
4.5 Оновлення програмного забезпечення для широкоформатного сканеру до потреби % 100
4.6 Проінвентаризовані будинки до потреби % 100
4.7 Придбані накопичувачі до потреби % 100
4.8 Проінвентаризовані інженерні мережі теплопостачання до потреби % 100
4.9 Проінвентаризовані інженерні мережі водопостачання та водовідведення до потреби % 100
 
Прикінцеве положення
До Програми можуть бути внесені зміни та доповнення з урахуванням прийняття нових нормативно-правових актів та досліджень у галузі містобудівного кадастру та з ініціативи відповідального виконавця цієї Програми.
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
 
«Про затвердження Програми розвитку містобудівного кадастру міста Черкаси на 2020-2024 роки»
 
Містобудівний кадастр – система зберігання і використання геопросторових даних про територію адміністративно-територіальної одиниці, екологічні, інженерно-геологічні умови для задоволення інформаційних потреб у планування територій та будівництві, формування галузевої складової державних геоінформаційних ресурсів.
Програмою передбачений всебічний розвиток структури системи містобудівного кадастру міста Черкаси, що включає: технічні та програмні засоби, інформаційні ресурси та бази геопросторових даних.
Відповідно до п. 5.1.1 ДБН А.2.1-1-2014 «Інженерні вишукування для будівництва» − інженерно-геодезичні вишукування повинні забезпечувати надання інформації, необхідної для комплексного оцінювання умов території будівництва, проектування та безпечної експлуатації об’єктів будівництва та архітектури, інженерного захисту територій, для цілей планування територій, архітектурно-містобудівного проектування, ведення містобудівного кадастру, геодезичного забезпечення будівництва. Згідно з п. 5.1.7 строк використання матеріалів інженерно-геодезичних вишукувань складає для інженерно-топографічних планів масштабу 1:2000 – не більше ніж десять років (без додаткового оновлення). Відділ містобудівного кадастру та ГІС управління планування та архітектури на сьогодні використовує топографічні матеріали 2010 року.
Одним з основних заходів Програми передбачено створення цифрового інженерно-топографічного плану на територію міста Черкаси, що включатиме виконання топографо-геодезичного знімання масштабу 1:2000. Також, передбачено оновлення ортофотоплану міста Черкаси, періодичність якого згідно з Постановою КМУ від 04.09.2013 № 661 «Про затвердження Порядку загальнодержавного топографічного і тематичного картографування» становить не більше як п’ять років.
 
Директор департаменту архітектури та містобудування А. О. Савін
 
 
Балаба Ф. Л.
33-12-05