ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

13.09.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1432-8-рд
Про розгляд петиції щодо  перегляду рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2019 №550 «Про призначення управителя багатоквартирними будинками міста Черкаси»

              Проект рішення
            № 1432-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про розгляд петиції щодо  перегляду рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2019 №550 «Про призначення управителя багатоквартирними будинками міста Черкаси»          
               
                 
          Керуючись ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 №2-143, та з метою оприлюднення порушених в електронній петиції питань, Черкаська міська рада,
 
ВИРІШИЛА:
 
         1. Не підтримати електронну петицію № Че/885-еп від 20.07.2019                    (вх. № 7963-2 від 15.08.2019) щодо перегляду рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2019 №550 «Про призначення управителя багатоквартирними будинками міста Черкаси».
 
 
          2. Контроль за виконання рішення покласти на міського голову           Бондаренка А.В., постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку,  підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища Черкаської міської ради (Кіта І.М.).
 
 
Міський голова                                                                            А.В. Бондаренко   
 
                 
                 
           
           
 

УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м. Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 45-21-32

 




Пояснювальна записка
 
З 01.07.2015 року набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно частини 5 статті 13 Закону, у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.
Якщо місцевою радою або її виконавчим органом відповідно до законодавства прийнято рішення про делегування іншому органу - суб’єкту владних повноважень функцій із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг, управитель призначається на конкурсних засадах таким органом.
У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя. Якщо за два місяці до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.
З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 року № 2189 «Про житлово-комунальні послуги», яким визначено нову кваліфікацію житлово-комунальних послуг, передбачено нову систему взаємовідносин, що виникають у процесі надання споживання цих послуг, передбачено різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, а також визначено особливості укладання, змін і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку, змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги, так і для споживачів цих послуг.
Відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13.06.2016 № 150 «Про затвердження порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку», в м. Черкаси проведено конкурс з призначення управителів багатоквартирних будинків, мешканці яких не визначилися з формою управління.
Згідно з рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради № 550 від 15.05.2019 року «Про призначення управителя багатоквартирних будинків» переможцем конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Черкас визначено ТОВ «Сантехбудконструкція».
На підставі даного рішення між виконавчим комітетом Черкаської міської ради та ТОВ «Сантехбудконструкція» по кожному будинку окремо укладено договори терміном на один рік. Вказані договори набувають чинності з моменту підписання, тобто з 20.05.2019. Нарахування за послугу з управління будинками здійснюється з вказаної вище дати.
Відповідно до пункту 6 Договору між виконавчим комітетом Черкаської міської ради та ТОВ «Сантехбудконструкція» від 20.05.2019 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком кожен із співвласників зобов’язаний оплачувати управителеві надані послуги з управління будинком в порядку, за ціною та у строки, встановлені договором.                                                                  
В разі, коли співвласники багатоквартирного будинку не мають наміру отримувати надалі послуги управлінської компанії, визначеної за результатом конкурсу, вони можуть:
Самостійно, своїм рішенням, обрати управителя чи управлінську компанію.
Провести загальні збори, на яких визначити управителя, затвердити умови договору з управителем, обрати уповноважену особу (осіб) від співвласників на підписання, зміну та розірвання договору з управителем.
Створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.
 
 
В.о. директора департаменту                                                          Ю.В. Панченко
 
 
Якимчук 361135