ОПИС ДОКУМЕНТУ

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

04.09.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1415-8-рд
Про розгляд електронної петиції від 03.07.2019 № Че/873-еп щодо заборони в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів

 
 
 
Проект рішення
№1415-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 03.07.2019 № Че/873-еп щодо заборони в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів
Керуючись ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, враховуючи інформацію департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Підтримати електронну петицію від 03.07.2019 № Че/873-еп щодо заборони в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів.
  2. Рекомендувати суб’єктам господарювання сфери торгівлі міста Черкаси  пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів – біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо.
  3. Управлінню інформаційної політики / Крилов А.О./ здійснити  висвітлення інформації  в засобах масової інформації та на офіційному сайті Черкаської міської ради про шкідливість поліетиленової упаковки для довкілля і доцільність обмеження її використання в побуті та переваги використання еко-безпечних пакувальних матеріалів.
  4. Департаменту освіти та гуманітарної політики /Воронов С.П./ організовувати інформаційно-просвітницьку роботу в школах та дошкільних навчальних закладах міста щодо негативного впливу на довкілля від використання синтетичних пакувальних матеріалів, переваг використання еко-безпечної тари.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бордунос Л.І. та постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища (Кіта І.М.).
 
 
 
 
Міський голова А.В. Бондаренко


УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА · ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ · ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·  ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ·  ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·  ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ·  ЧЕРКАСЬК ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА · ДЕПАРТАМЕНТ ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА · ДЕПАРТАМЕНТ ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА ·
 
ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА
до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції від 03.07.2019 № Че/873-еп щодо заборони в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів»
 
      До Черкаської міської ради надійшла електронна петиція від 03.07.2019 № Че/873-еп щодо заборони в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів.
      Зазначена  петиція  містить вимогу до Черкаської міської ради та міського голови обмежити використання поліетиленових пакетів у місті Черкаси. Однак, органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями встановлювати суб’єктам господарювання та мешканцям міста обмеження або заборону використання поліетиленових пакетів. Регулювання зменшення кількості пластикових пакетів у цивільному обігу, що є предметом петиції, має бути врегульовано комплексно у загальному законодавчому акті про упаковку та відходи упаковки із урахуванням відповідного досвіду Європейського Союзу,  а не на місцевому рівні. Наразі в Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу» (реєстр. № 9507 від 16.04.2019 р.).
        Крім того, на розгляд міської ради наразі винесено проект рішення міської ради № 1346-8-рд, ініціатором якого є депутат Черкаської міської ради Фомич М.В., з пропозицією звернутися до Верховної Ради України щодо вирішення питання про заборону на законодавчому рівні використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів. 
            Пропонуємо винести на розгляд міської ради рішення: підтримати електронну петицію від 03.07.2019 № Че/873-еп щодо заборони в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів та рекомендувати суб’єктам господарювання сфери торгівлі міста Черкаси пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів – біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо. Крім цього,  проектом рішення міської ради передбачено надати доручення управлінню інформаційної політики здійснити  висвітлення інформації  в засобах масової інформації та на офіційному сайті Черкаської міської ради про шкідливість поліетиленової упаковки для довкілля і доцільність обмеження її використання в побуті та переваги використання еко-безпечних пакувальних матеріалів. Департаменту освіти та гуманітарної політики організовувати інформаційно-просвітницьку роботу в школах та дошкільних навчальних закладах міста щодо негативного впливу на довкілля від використання синтетичних пакувальних матеріалів, переваг використання еко-безпечної тари.
 
В.о. директора департаменту                                                                            Ю.В. Панченко
 
Гусаченко В.В.
 
 

ДОДАТКИ

1 1415-8-рд 04.09.19.pdf Переглянути