ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Шило Максим Віталійович

Доповідач:

Шило М.В. - депутат міської ради

Підготував:

Депутат міської ради

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

19.08.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4549-8-з
Про використання земельної   ділянки комунальної власності територіальної громади міста Черкаси, яка перебуває в користуванні на  умовах оренди у товариства із обмеженою відповідальністю «Центр відпочинку «Ніка» по вул. Козацькій, біля туристичного причалу, для суспільних потреб – планової реконструкції Набережної (Митниця  - 1 черга)

              Проект рішення
             №4549-8-з
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про використання земельної   ділянки комунальної власності              територіальної громади міста              Черкаси, яка перебуває в користуванні на  умовах оренди у товариства із обмеженою відповідальністю «Центр відпочинку «Ніка» по вул. Козацькій, біля туристичного причалу, для суспільних потреб – планової реконструкції Набережної (Митниця  - 1 черга).          
               
                 
Беручи до уваги те, що департамент ЖКК згідно з рішеннями Черкаської міської ради від 24.01.2019 № 2-3735 «Про міський бюджет на 2019 рік» та від 13.02.2017 № 2-1613 «Про затвердження Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста Черкаси на 2017-2019 роки», визначено замовником планової реконструкції Набережної(Митниця – 1 черга), та в зв`язку з необхідністю використання для суспільних потреб земельної ділянки площею 0,5 га, а саме, для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування лінійних об’єктів та об’єктів транспортної та енергетичної інфраструктури, пов’язаних з обслуговуванням відповідної територіальної громади села, селища, міста доріг (набережних), що надана в користування на умовах оренди товариству із обмеженою відповідальністю «Центр відпочинку «Ніка», керуючись статтею 141 Земельного кодексу України, статтями 31, 32-1  Закону України «Про оренду землі», абзацом восьмим частини першої     статті    7 Закону України «Про відчуження  земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної  необхідності», п. 36, 37 договору оренди землі від 6 серпня 2008 року реєстраційний  № 040877500243, п.34 ч.1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Черкаська міська рада ВИРІШИЛА:
 
  1. Використати земельну ділянку площею 0,5 га по вул. Козацькій, біля туристичного причалу м. Черкаси, що перебуває у користуванні на умовах оренди ТОВ «Центр відпочинку «Ніка» для суспільних потреб, а саме: планової реконструкції Набережної(Митниця – 1 черга).
  2. Визначити, що:
 2.1 суспільними потребами, для яких передбачається використання земельної ділянки згідно із абз. 8 частини 1 статті 7 Закону України «Про відчуження  земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для  суспільних потреб чи з  мотивів суспільної необхідності» є реконструкція та обслуговування лінійних об’єктів та об’єктів транспортної інфраструктури, пов’язаних з обслуговуванням відповідної територіальної громади міста Черкаси - доріг (набережних), а саме: планова реконструкція Набережної(Митниця – 1 черга);     
2.2  розірвати договір оренди землі від 6 серпня 2008 року із ТОВ «Центр відпочинку «Ніка», що зареєстрований у міськрайонному управлінні Держкомзему у м. Черкаси та Черкаському районі Черкаської області від 12 вересня 2008 року за № 040877500243;        
      3. Доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради підготувати пропозиції ТОВ «Центр відпочинку «Ніка» щодо земельних ділянок, які можуть бути запропоновані замість земельної ділянки, що вилучається та передбачити кошти на виготовлення документації щодо їх відведення та укладення нового договору оренди.
      4. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Савіна А.О.  та постійну  комісію міської ради з питань  земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності  (Савенко О.С.).
                 
                 
Міський голова         А.В. Бондаренко
 
 

 
Пояснювальна записка
до проекту рішення
«Про використання земельної   ділянки комунальної власності              територіальної громади міста Черкаси, яка перебуває в користуванні на  умовах оренди у товариства із обмеженою відповідальністю «Центр відпочинку «Ніка» в особі Чуйка Олега Івановича по вул. Козацькій, біля туристичного причалу, для суспільних потреб – планової реконструкції Набережної (Митниця  - 1 черга)»
 
 
         На підставі рішення Черкаської міської ради від 29.07.2008 № 4-628 між Черкаською міської радою та ТОВ «Центр відпочинку «Ніка» укладено договір оренди землі по вул. Козацькій біля туристичного причалу на земельну ділянку площею 0,5 га. Згідно абз. 11 п. 30 договору оренди земельна ділянка не використовується за цілепризначенням.
           Згідно  рішень Черкаської міської ради від 24.01.2019 № 2-3735 «Про міський бюджет на 2019 рік» та від 13.02.2017 № 2-1613 «Про затвердження Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста Черкаси на 2017-2019 роки», департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради визначено замовником  будівництва об`єктів «Реконструкція Набережної(Митниця – 1 черга)».
         Тому в зв`язку з плановою реконструкцією Набережної(Митниця – 1 черга) виникла потреба у вилученні для суспільних потреб земельної ділянки комунальної форми власності площею 0,5 га по вул. Козацькій біля туристичного причалу, що перебуває в оренді ТОВ «Центр відпочинку «Ніка».
         Договір оренди земельної ділянки комунальної власності може бути розірваний у разі прийняття рішення про використання земельної ділянки для розміщення об’єктів,  визначених частиною першою статті 7 Закону України «Про відчуження земельних  ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».
        Серед об’єктів, що підпадають під дію цього Закону є будівництво, капітальний ремонт, реконструкція та обслуговування лінійних об’єктів та об’єктів транспортної та енергетичної інфраструктури, пов’язаних з обслуговуванням відповідної територіальної громади села, селища, міста доріг (набережних).
        Приписи статті 32-1 Закону України «Про оренду землі» дають змогу розірвати          даний договір після прийняття такого рішення.
        Таким чином для вирішення окреслених питань, необхідно винести на розгляд сесії Черкаської міської ради даний проект рішення, за результатами прийняття якого  доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради вчинити дії щодо розроблення технічної  документації із землеустрою.
 
Депутат Черкаської міської ради         М.В. Шило