ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент соціальної політики

Підготував:

Департамент соціальної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

18.07.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1355-8-рд
Про утворення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя», внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017 № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м. Черкаси та реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району м. Черкаси

Проект рішення
№ 1355-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про утворення центру
комплексної реабілітації для осіб
з інвалідністю «Жага життя»,
внесення змін до рішення
Черкаської міської ради
від 24.04.2017 № 2-1977 «Про
перейменування територіального
центру соціальної допомоги
Соснівського району м. Черкаси та
реорганізацію територіального центру
соціальної допомоги Придніпровського
району м. Черкаси
 
Відповідно до статті 143 Конституції України, пункту 30 частини першої статті 26 та підпункту 21 пункту "б" частини 3 статті 34  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 11 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», Закону України «Про соціальні послуги»,  з метою приведення Положення територіального центру надання соціальних  послуг м. Черкаси до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)»  та штатного розпису  установи до вимог наказу Міністерства соціальної політики України від 12.07.2016  № 753 «Про затвердження Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб з інвалідністю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 80 «Про затвердження Порядку надання окремим категоріям осіб послуг із комплексної реабілітації (абілітації)», наказу Міністерства соціальної політики України від 09.08.2016  № 855 «Деякі питання комплексної реабілітації осіб з інвалідністю», розглянувши пропозиції департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Утворити центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя».
2. Затвердити положення про центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя»  згідно з додатком 1.
3. Затвердити граничну чисельність працівників центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя» у кількості 26,5 штатних одиниць та визначити перелік його структурних підрозділів:
відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю;
відділення соціальної реабілітації осіб з інвалідністю.
4. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017 № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м.Черкаси та реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району м. Черкаси», а саме:
4.1. Викласти пункт 5 рішення у новій редакції:
«Затвердити чисельність працівників територіального центру надання соціальних послуг м.Черкаси у кількості 156 штатних одиниць та визначити перелік його структурних підрозділів:
відділення соціальної допомоги вдома № 1;
відділення соціальної допомоги вдома № 2;
відділення денного перебування № 1;
відділення денного перебування № 2;
відділення організації надання адресної натуральної  допомоги;
відділення визначення індивідуальних потреб у соціальних послугах;
відділ бухгалтерського обліку та звітності».
4.2. Затвердити Положення про територіальний центр надання соціальних послуг м.Черкаси у новій редакції згідно з додатком 2.
          4.3. Затвердити Перелік посад територіального центру надання соціальних послуг м.Черкаси, не передбачених типовими штатними нормативами чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), у новій редакції згідно з додатком 3.
         5. Оприлюднити це рішення в засобах масової інформації.
6. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Гудзенка О. І. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту (Цегвінцева А. В.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради «Про утворення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя, внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 24.04.2017 № 2-1977 «Про перейменування територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м.Черкаси та реорганізацію територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району м. Черкаси»
 
  1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення
         На сьогодні в рамках реформування системи соціальних послуг Міністерством соціальної політики реалізовується низка законодавчих ініціатив щодо забезпечення розвитку системи комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, зокрема скасовано низку нормативних актів, що регулюють діяльність реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю (центрів соціальної реабілітації осіб з інвалідністю, реабілітаційних установ змішаного типу для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, центрів професійної реабілітації осіб з інвалідністю). Натомість внесено зміни у типове положення про центр комплексної реабілітації в частині впровадження та реалізації практики надання послуг з комплексної реабілітації осіб з інвалідністю в єдиній установі. Також листом від 04.05.2018 № 393/0/131-18/173 Мінсоцполітики звернулося до органів місцевого самоврядування з пропозицією долучитися до реалізації єдиної державної політики у цій сфері та забезпечити роботу центрів комплексної реабілітації.
         Слід відзначити, що ініціативи Уряду щодо розвитку системи комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, зокрема – дітей з інвалідністю, повністю відповідають вимогам Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яку Україна ратифікувала у 2009 році, зобов’язавшись, як і всі держави-учасниці, вживати всіх належних законодавчих, адміністративних та інших заходів для здійснення прав, що визнаються в цій Конвенції. Так, зокрема, статтею 26 Конвенції передбачено, що держави-учасниці повинні організовувати, зміцнювати та розширювати комплексні абілітаційні та реабілітаційні програми, особливо у сфері соціального обслуговування, таким чином, щоб ці послуги та програми починали реалізовуватися якомога раніше й ґрунтуватися на багатопрофільній оцінці потреб і сильних сторін індивіда.
         За статистичними даними у м. Черкаси понад 850 осіб з інвалідністю потребують надання реабілітаційних послуг. Згідно зі статтею 17 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» комплексну реабілітацію осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю здійснюють реабілітаційні установи шляхом реалізації, зокрема, медичних, фізичних, психологічних, педагогічних, інших заходів відновлювального характеру.
         Відповідно до типового положення про центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (далі – Типове положення), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 09.08.2016 № 855, цільовим призначенням такої установи є здійснення заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб з інвалідністю, які досягли повноліття, дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. Комплекс реабілітаційних заходів полягає у забезпеченні засвоєння такими особами знань, умінь, побутових навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей.
         Аналіз досвіду інших міст України: Вінниці, Луцьку, Хмельницького, Львова, Миколаєва, с. Лютіж Київської обл. (Всеукраїнський реабілітаційний центр), інших міст України свідчить про те, що територіальні громади долучаються до реалізації державної політики комплексної реабілітації осіб з інвалідністю. Переважно це відбувається шляхом перейменування та внесення змін до положень про існуючі реабілітаційні установи. Однак, у м. Черкаси на сьогодні взагалі відсутній комплексний заклад з надання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю, зокрема – дітям з інвалідністю. Тому частково потреба у реабілітаційних послугах для цієї категорії черкащан задовольняється міським територіальним центром надання соціальних послуг, у якому функціонують відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю та денного догляду дітей з інвалідністю як структурні підрозділи бюджетної установи. Отже, для забезпечення осіб з інвалідністю комплексом реабілітаційних послуг вважаємо доцільним утворення окремого центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (далі-Центр).
  1. Мета і шляхи її досягнення.
Метою створення Центру є:
 забезпечення комплексного підходу до надання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю, що полягає у  комплексі реабілітаційних заходів на базі однієї установи, в поєднанні різних видів та форм реабілітації, та включає послуги із соціальної, психолого-педагогічної, медичної реабілітації, консультативну допомогу тощо; забезпечення виконання індивідуальних програм реабілітації дітей із фізичними та інтелектуальними вадами різних нозологій всіх вікових груп.
Для утворення у м. Черкаси Центру оптимальним буде виокремити зі структури територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси (далі-територіальний центр) відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів та денного догляду дітей-інвалідів, зберегти ці послуги в утвореній установі та додати групи для комплексної реабілітації осіб з інвалідністю віком від 18 до 35 років.
Одночасно проектом рішення пропонується у положенні про територіальний центр:
виключити норму врахування середньомісячного сукупного доходу членів сім’ї громадян похилого віку, які потребують отримання соціальних послуг у відділенні денного перебування (послуг із занять Університету III віку: навчання комп’ютерної грамотності, англійської мови, формування вокально-хорових, танцювальних навичок; надання психологічної підтримки; послуг з масажу, соляної кімнати, тренажерного залу) виключно на безоплатній основі.
збільшити розмір доходу, що дає право на отримання послуг на безоплатній основі, зокрема:
- для громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці) – з 1,5 прожиткових мінімумів для сім'ї до 2,5 (з 2152,5 грн. до 3587,5 грн. на 1 особу);
- для громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою, (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю); внутрішньо переміщеним особам – з 1 прожиткового мінімуму для сім’ї до 2,5 (з 1435 грн. до 3587,5 грн. на 1 особу).
 
3. Структура та штатний розпис установ.
Центр здійснюватиме свою діяльність згідно з Типовим положенням та наказом Мінсоцполітики від 03.10.2017 № 1576 «Про затвердження Примірних штатних нормативів чисельності працівників центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю» (далі – Типові штатні нормативи), а Положення про територіальний центр надання соціальних послуг м. Черкаси буде затверджено у новій редакції та приведено у відповідність до Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 29.12 2009 № 1417.
Додатком 3 до проекту рішення пропонується затвердити у складі відділень територіального центру посади, не передбачені Типовими штатними нормативами, оскільки згідно з приміткою до цих нормативів такі назви посад (професій) та їх кількість вводяться залежно від конкретних умов обслуговування за рішенням органу, що утворив територіальний центр.
Згідно з проектом рішення гранична чисельність працівників центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя» становитиме 26,5 штатних одиниці, а у складі центру будуть утворені такі структурні підрозділи:
відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю;
відділення соціальної реабілітації осіб з інвалідністю  
Для забезпечення роботи Центру пропонується зменшити штатну чисельність територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси на 22,5 штатних одиниці за рахунок виведення:
 1,5 штатних одиниці посади прибиральника службових приміщень апарату територіального центру;
 9 штатних посад відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів;
  12 штатних посад відділення денного догляду дітей-інвалідів.
 Додаткова потреба у штатних одиницях відповідно до Типових штатних нормативів складе 4 штатних одиниці.
 
4. Необхідність додаткового фінансування з міського бюджету.
У разі прийняття відповідного рішення необхідно здійснити перерозподіл бюджетних асигнувань, виділених з міського бюджету на утримання структурних підрозділів територіального центру, що надають послуги із соціальної реабілітації та денного перебування  особам з інвалідністю. Додаткове фінансування з міського бюджету необхідне для оплати праці чотирьох штатних одиниць та прогнозно складає 208770,00 грн. на рік.
В подальшому фінансування Центру та територіального центру планується здійснювати за рахунок коштів міського бюджету відповідно до пункту 4 статті 89 Бюджетного кодексу.
 
5. Цілі, що будуть досягнуті
Прийняття рішення дасть можливість забезпечити осіб з інвалідністю, які досягли повноліття, дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, комплексом реабілітаційних послуг, створити умови для розвитку їх фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей.
Також прийняття рішення сприятиме створенню у громаді умов соціальної роботи з людьми похилого віку, наданню їм можливості не тільки адаптації до старіння, а й використання власних ресурсів для активного довголіття і, як наслідок, продовження здатності до самообслуговування. Одночасно буде розширено коло отримувачів соціальних послуг, які потребують їх надання, підвищиться рівень охопленості соціальними послугами осіб з інвалідністю та інших осіб у складних життєвих обставинах.
 
 
Заступник директора департаменту-начальник
управління розвитку соціальної сфери                                   Ю. В. Ніконенко
 
 
Додаток 1
                                                                                       ЗАТВЕРДЖЕНО 
                                                                 рішення Черкаської міської ради
     від __________№ _________
 
 
 
ПОЛОЖЕННЯ 
про центр комплексної реабілітації
для осіб з інвалідністю «Жага життя»
 
1. Загальні положення
1.1. Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя» (далі – реабілітаційний центр) є бюджетною установою, рішення щодо утворення, ліквідації або реорганізації якої приймає Черкаська міська рада.
1.2. Реабілітаційний центр утворено для здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб з інвалідністю, які досягли повноліття, дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності (далі – Особа); засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.
        1.3. Реабілітаційний центр є підзвітним та підконтрольним департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (далі - департамент).
1.4. Реабілітаційний центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінсоцполітики, актами інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, рішеннями Черкаської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами директора департаменту, а також цим положенням, розробленим відповідно до Типового положення Про центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю)», затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 09.08.2016 № 855 «Деякі питання комплексної реабілітації осіб з інвалідністю».
1.5. Реабілітаційний центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання державних стандартів соціальних послуг, етичних норм і правил.
1.6. Реабілітаційний центр має необхідну матеріально-технічну базу, яка відповідає будівельним, технічним, санітарно-гігієнічним нормам, вимогам пожежної безпеки та іншим нормам чинного законодавства.
1.7. Положення про реабілітаційний центр, його структура та гранична чисельність працівників затверджуються Черкаською міською радою відповідно до  пропозицій департаменту.
1.8. В залежності від потреби Осіб в наданні соціальних послуг, за рішенням Черкаської міської ради, структура та гранична чисельність працівників реабілітаційного центру може змінюватися понад нормативи, затверджені Мінсоцполітики.
1.9. Положення про структурні підрозділи реабілітаційного центру затверджуються його директором за погодженням з департаментом.
1.10. Порядок надання соціальних послуг структурними підрозділами реабілітаційного центру визначається положеннями про них.
1.11. Кошторис, штатний розпис реабілітаційного центру затверджує директор департаменту.
1.12. Методичне забезпечення діяльності реабілітаційного центру здійснює Мінсоцполітики, координацію та контроль за діяльністю - департамент.
Контроль за дотриманням реабілітаційним центром вимог законодавства України здійснюють уповноважені органи в установленому порядку.
1.13. Для забезпечення надання соціальних послуг реабілітаційний центр взаємодіє з органами виконавчої влади, виконавчими органами Черкаської міської ради, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, громадськими об’єднаннями, благодійними фондами та іншими інституціями.
1.14. Для підвищення ефективності реабілітаційних послуг реабілітаційний центр здійснює співпрацю з вітчизняними та закордонними реабілітаційними, освітніми, медичними, науковими підприємствами, установами та організаціями з питань реабілітації інвалідів та дітей з інвалідністю.
 
2. Завдання реабілітаційного центру
2.1. Реабілітаційні послуги у реабілітаційному центрі особам з інвалідністю надаються виключно на підставі індивідуальних планів реабілітації, складених, зокрема, з метою реалізації індивідуальних програм реабілітації, із залученням до участі в цьому процесі осіб з інвалідністю, а за  потреби - їхніх батьків (законних представників); дітям віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності – на підставі висновків лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу з рекомендаціями щодо проходження комплексної реабілітації в установі.
2.2. Реабілітаційний центр забезпечує:
створення умов для зменшення та подолання фізичних, психічних, інтелектуальних і сенсорних порушень, запобігання таким порушенням, коригування порушень розвитку, формування та розвиток основних соціальних і побутових навичок;
надання комплексу послуг з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної, трудової реабілітації відповідно до потреб особи з інвалідністю;
розвиток навичок автономного проживання осіб з інвалідністю в суспільстві, формування стереотипів безпечної поведінки, опанування навичок захисту власних прав, інтересів і позитивного сприйняття себе та оточуючих;
підготовку батьків або законних представників Осіб до продовження (в разі потреби) реабілітаційних заходів поза межами центру;
опанування особами з інвалідністю трудових навичок, визначення їхніх можливостей для навчання та/або майбутньої трудової діяльності;
оперативне коригування (за  потреби) індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю у частині зміни обсягів, строків і черговості проведення реабілітаційних заходів.
2.3. Реабілітаційний процес спрямовується на:
формування та розвиток в Особи основних соціальних навичок (особиста гігієна, самообслуговування, пересування, спілкування тощо), пристосування побутових умов до їхніх потреб, соціально-побутове влаштування та обслуговування, педагогічну корекцію з метою вироблення та підтримання навичок самостійного (автономного) проживання, стереотипів безпечної поведінки;
опанування особою з інвалідністю навичок захисту своїх прав та інтересів, самоаналізу і позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, самостійного проживання у суспільстві з необхідною підтримкою;
забезпечення Осіб послугами денного догляду, соціальної реабілітації;
надання Особі своєчасної та ефективної корекційної, соціальної, психологічної допомоги та організацію реабілітаційного процесу відповідно до особливостей її психофізичного розвитку.
 
3. Перелік соціальних послуг, що надаються
структурними підрозділами реабілітаційного центру, організація реабілітаційного процесу
3.1. Основною формою надання соціальних послуг у реабілітаційному центрі є соціальне обслуговування.
3.2. Реабілітаційний центр надає такі соціальні послуги:
3.2.1. соціальна реабілітація - навчання, формування, розвиток та підтримка соціально-побутових навичок (комунікації, позитивної поведінки тощо), організація спортивно-оздоровчої, технічної та художньої діяльності, працетерапії; арт-терапія;
3.2.2. соціальна адаптація - допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу із складної життєвої ситуації; залучення отримувача послуги до вирішення власної складної життєвої ситуації; надання інформації з питань соціального захисту населення; навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції; представництво інтересів; корекція психологічного стану та поведінки в повсякденному житті; надання психологічної підтримки;
3.2.3. денний догляд - забезпечення умов для денного перебування; забезпечення харчуванням; допомога у самообслуговуванні, спостереження за станом здоров'я, надання реабілітаційних послуг, формування та підтримка навичок самообслуговування, психологічна підтримка, організація денної зайнятості та дозвілля;
3.2.4. консультування - допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу із складної життєвої ситуації; психологічне консультування; сприяння в отриманні правової допомоги;
        3.2.5. натуральна допомога  - в межах можливостей реабілітаційного центру  надається у вигляді: продуктів харчування, засобів санітарії і особистої гігієни, засобів догляду за особами з інвалідністю, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності; технічних засобів реабілітації.
        3.3. Соціальні послуги Особам, визначеним у п. 1.2. цього положення, надаються у реабілітаційному центрі на безоплатній основі.
 
       
4. Умови прийняття на обслуговування реабілітаційним центром
4.1.  З метою своєчасного та ефективного проведення комплексу реабілітаційних заходів для Осіб в реабілітаційному центрі утворюються приймальна та реабілітаційна комісії, склад яких і положення про які затверджуються директором реабілітаційного центру.
4.2. Для отримання соціальних послуг в реабілітаційному центрі Особа (її законний представник) подає до департаменту такі документи:
заяву про надання послуг;
копію довідки медико-соціальної експертної комісії, лікувально-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу (для дітей з інвалідністю) про встановлення інвалідності; висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу з рекомендаціями щодо проходження комплексної реабілітації в установі (для дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності);
документ, що посвідчує особу, або свідоцтво про народження для осіб, які не досягли 16-річного віку; документ, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;
копію індивідуальної програми реабілітації (за наявності);
копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги;
копію рішення органів опіки та піклування про встановлення опіки (піклування) над недієздатною особою, які цього потребують (за наявності);
копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб.
4.3. Департамент перевіряє наявність поданих документів і робить копії, які засвідчуються посадовою особою, яка прийняла документи, та  протягом 5 робочих днів після їх надходження:
приймає рішення про надання або про відмову в наданні соціальних  послуг.
4.4. Після отримання від департаменту документів установа протягом п’яти робочих днів повідомляє Особі або її законному представникові про рішення щодо можливості зарахування до центру для надання послуг із комплексної реабілітації та визначає дату початку курсу реабілітації.
4.5. На підставі індивідуальної програми реабілітації, виданої медико-соціальною експертною комісією, лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу (для дітей з інвалідністю), реабілітаційний центр визначає індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги, визначає зміст соціальних послуг та їх обсяг, складає індивідуальний план комплексної реабілітації.
4.6. Строк реабілітаційного процесу, розклад, черговість і тривалість індивідуальних і групових занять визначається реабілітаційною комісією реабілітаційного центру після проведення відповідного обстеження Особи.
4.7. Мережа груп, їх наповнюваність визначаються відповідно до завдань, умов та особливостей діяльності реабілітаційного центру, з урахуванням стану здоров’я, фізичних та психічних вад розвитку Осіб, а також побажань батьків (законних представників).
4.8. На підставі прийнятого рішення директор реабілітаційного центру укладає з Особою (її законним представником) договір про зарахування на комплексну реабілітацію та видає відповідний наказ про прийняття на обслуговування.
4.9. Після закінчення курсу комплексної реабілітації установа видає отримувачу (його законному представникові) довідку про надані реабілітаційні послуги та результати комплексної реабілітації, копію якої надсилає департаменту.
4.10. До центру не зараховуються Особи, стан здоров’я яких унеможливлює проведення реабілітаційних заходів, а саме з такими медичними протипоказаннями:
гострі інфекційні захворювання до закінчення строку ізоляції;
усі захворювання в гострій стадії та заразній формі;
часті судомні напади та їх еквіваленти;
захворювання, що супроводжуються тяжкими порушеннями поведінки, небезпечними для людини та її оточення (за умови несупроводження Особи її батьками або законними представниками).
У разі виявлення у отримувачів реабілітаційних послуг центру зазначених протипоказань працівники центру зобов'язані надати інформацію про можливі шляхи отримання необхідної медичної допомоги та призупинити надання соціальних послуг.
4.11. Для поновлення отримання соціальних послуг Особи (їх законні представники) повинні надати медичний висновок про відсутність медичних протипоказань для перебування в колективі та отримання соціальних послуг в центрі.
 
5. Ведення обліку отримувачів соціальних послуг
5.1. На кожну Особу, яку обслуговує реабілітаційний центр, ведеться особова справа, що містить її письмову заяву (для дітей з інвалідністю та дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності - письмова заява батьків або законних представників), та рішення департаменту щодо можливості її прийняття на обслуговування. Окрім цього у справі містяться такі документи, що підтверджують право на отримання соціальних послуг:
5.1.1. для обслуговування відділенням соціальної реабілітації дітей з інвалідністю:
копія довідки про встановлення інвалідності (за наявності);
документ, що посвідчує особу, або свідоцтво про народження для осіб, які не досягли 16-річного віку;
копія індивідуальної програми реабілітації (за наявності);
копія пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги;
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
один примірник договору, укладеного між одним з батьків або опікунів, і центром про надання соціальних послуг;
копія наказу про прийняття на обслуговування.
5.1.2. для обслуговування відділенням соціальної реабілітації осіб з інвалідністю:
копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності;
документ, що посвідчує особу;
копія індивідуальної програми реабілітації;
індивідуальний план надання соціальної послуги;
копія пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги;
один примірник договору, укладеного між громадянином і центром про надання соціальних послуг;
копія наказу про прийняття на обслуговування.
копія рішення органів опіки та піклування про встановлення опіки (піклування) над недієздатною особою, які цього потребують (за наявності);
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб).
 
6. Умови припинення надання реабілітаційних послуг
6.1. Надання структурними підрозділами реабілітаційного центру Особам, зазначеним у підрозділі 1.2. цього положення, припиняється за письмовим повідомленням у разі:
закінчення строку реабілітаційного процесу, визначеного реабілітаційною комісією;
поліпшення стану здоров'я, в результаті чого Особа не має потреби в наданні реабілітаційних послуг;
зміни місця проживання/перебування (за межами адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження центру);
грубого, принизливого ставлення до працівників реабілітаційного центру;
виявлення медичних протипоказань для перебування Особи у реабілітаційному центрі;
припинення діяльності реабілітаційного  центру.
6.2. Про припинення надання Особі соціальних послуг видається наказ, на підставі якого вноситься інформація до електронної бази даних отримувачів послуг реабілітаційного центру і робиться позначка в журналі обліку та в особовій справі із зазначенням дати за підписом завідувача відділення, що обслуговувало громадянина.
 
7. Відділення соціальної реабілітації  дітей з інвалідністю
7.1. Відділення соціальної реабілітації  дітей з інвалідністю (далі – відділення) утворюється для здійснення комплексу реабілітаційних заходів для дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, спрямованих на попередження (запобігання), зменшення або подолання фізичних, психічних розладів, коригування порушень розвитку, навчання основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення передумов для їхньої інтеграції у суспільство.
7.2. Відділення забезпечує:
створення умов для всебічного розвитку, засвоєння дітьми знань, умінь і навичок з метою підготовки їх до здобуття дошкільної освіти з подальшим здобуттям дітьми базової та повної загальної середньої освіти, професійно-технічної та вищої освіти;
підготовку батьків (законних представників) дітей до продовження (у разі потреби) здійснення реабілітаційних заходів для дітей з інвалідністю поза межами реабілітаційного центру;
здійснення комплексу реабілітаційних заходів відповідно до індивідуального плану реабілітації дитини, складеного з метою реалізації індивідуальної програми реабілітації, з можливим залученням до участі в цьому процесі батьків або законних представників дитини з інвалідністю;
виконання індивідуального плану реабілітації дитини відповідно до індивідуальної програми реабілітації;
проведення заходів з оволодіння дітьми трудовими навичками відповідно до їх індивідуальних програм реабілітації, визначення можливостей дітей до професійного навчання у відповідних навчальних закладах, центрах професійної реабілітації інвалідів.
надання соціальної послуги денного догляду (за потребою);
харчування отримувачів послуг;
проведення культурно-масових заходів.
7.3. Реабілітаційний процес у відділенні спрямований на:
навчання дитини основним соціальним навичкам (особиста гігієна, самообслуговування, пересування, спілкування тощо), пристосування побутових умов до потреб дитини, вироблення та підтримання навичок самостійного проживання;
опанування навичками захисту власних прав та інтересів, самоаналізу та отримання навичок позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, забезпечення самостійного проживання у суспільстві з необхідною підтримкою (соціальний та юридичний супровід, медичне спостереження, побутові послуги);
 надання своєчасної та ефективної педагогічно-корекційної, соціально- психологічної допомоги дитині та організація реабілітаційного процесу відповідно до особливостей її психофізичного розвитку.
 
8. Відділення соціальної реабілітації осіб з інвалідністю
8.1. Відділення соціальної реабілітації осіб з інвалідністю (далі – відділення) утворюється для здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб з інвалідністю, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.
8.2. До відділення можуть зараховуватись особи з інвалідністю віком від 18 до 35 років, які мають фізичні та (або) розумові вади розвитку, за наявності відповідних медичних висновків.
8.3. Відділення забезпечує:
визначення індивідуальних потреб осіб з інвалідністю;
безпечні та належні умови для денного перебування осіб з інвалідністю та надання соціальної послуги денного догляду;
спостереження за станом здоров'я;
надання реабілітаційних послуг відповідно до індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю в рамках відповідної діяльності установи;
здійснення допомоги у самообслуговуванні осіб з інвалідністю (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, приймання ліків, годування тощо);
формування та підтримку навичок самообслуговування;
харчування отримувачів послуг;
реалізацію завдань, визначених Державним стандартом денного догляду (у разі необхідності отримання послуги денного догляду);
проведення культурно-масових заходів.
 
9. Кадрова політика установи
9.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється із  посади міським головою за поданням директора департаменту.
Посаду директора центру може займати особа, яка має повну вищу освіту  другого рівня за ступенем магістра та спеціальністю відповідної галузі знань; стаж роботи у відповідній сфері діяльності на керівних посадах нижчого рівня - не менше ніж 5 років.
         9.2. Завдання та обов’язки директора центру:
керує, згідно з чинним законодавством і положенням про реабілітаційний центр для осіб з інвалідністю, діяльністю щодо проведення комплексу реабілітаційних заходів для осіб з інвалідністю, зокрема дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, несе персональну відповідальність за виконання покладених на центр завдань;
організовує роботу та ефективну взаємодію всіх структурних підрозділів центру з метою забезпечення комплексного реабілітаційного процесу, забезпечення системи реабілітаційних і корекційно-відновлювальних заходів для дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, з метою забезпечення зменшення або подолання фізичних і психічних розладів та інтелектуальних порушень, набуття знань, умінь і навичок, які дали б змогу поступово повністю або частково інтегруватись у дитячі колективи та суспільне життя;
організовує впровадження різних методик соціальної реабілітації дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності; створює відповідні умови для забезпечення належної ефективності корекційної спрямованості навчально-виховної, реабілітаційно-відновлювальної роботи; застосування індивідуального та диференційованого підходу з урахуванням діагнозу; підготовку до інклюзивної освіти;
вирішує питання організації фінансово-господарської діяльності центру, створення та розвитку матеріально-технічної бази для проведення заходів комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, зокрема дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності;
здійснює заходи щодо налагодження та підтримки взаємозв'язку з аналогічними установами (центрами), вивчає ефективні вітчизняні та зарубіжні форми й методи роботи з медичної та соціальної реабілітації осіб з інвалідністю;
бере участь у науково-практичних заходах з усіх питань соціальної політики та реабілітації осіб з інвалідністю;
подає на затвердження директору департаменту штатний розпис та кошторис витрат центру;
затверджує за погодженням з директором департаменту положення про структурні підрозділи центру;
проводить добір та розстановку кадрів, затверджує посадові інструкції працівників, організовує атестацію працівників і створює умови для підвищення їх професійної кваліфікації;
призначає в установленому порядку на посаду і звільняє з посади працівників центру;
представляє центр у всіх установах та організаціях, розпоряджається в установленому порядку її майном і коштами в межах затвердженого кошторису та відповідно до їх цільового призначення, укладає угоди, відкриває банківські рахунки в установах банку;
укладає договори про надання соціальних послуг центром з особами з інвалідністю (їх законними представниками);
видає у межах своєї компетенції накази, зокрема - щодо здійснення (припинення) обслуговування Осіб;
затверджує правила внутрішнього розпорядку, у тому числі трудового;
застосовує заохочення та накладає дисциплінарні стягнення;
здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, санітарно-гігієнічних умов і пожежної безпеки тощо;
вживає заходів із запобігання та недопущення дискримінації стосовно дотримання прав та законних інтересів осіб з інвалідністю;
відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності та подання її в установлені строки уповноваженим органам.
9.3. Відділення центру очолюють завідувачі, які призначаються і звільняються з посади директором реабілітаційного центру за погодженням з директором департаменту.
Завідувач відділенням повинен мати повну вищу освіту відповідного напрямку підготовки і стаж роботи за фахом не менш як три роки.
9.4. Працівники центру, які надають соціальні послуги, повинні мати відповідний фаховий рівень, що підтверджується документом про освіту державного зразка.
9.5. У своїй діяльності працівники центру керуються нормами та вимогами Етичного кодексу спеціалістів із соціальної роботи України. Основними принципами здійснення діяльності працівників центру є:
повага до гідності кожної людини, врахування того, що кожна людина є неповторною та унікальною, має право на самореалізацію, яка не призводить до порушення подібних прав інших людей; тому щодо неї не можуть застосовуватися прямий чи опосередкований примус до будь-яких дій, навіть на її користь або користь її близького соціального оточення;
пріоритетність інтересів отримувачів соціальних послуг, спрямування усіх своїх зусиль, знань та навичок на допомогу окремим громадянам, сім'ям, групам;
толерантність до різних емоційних проявів отримувачів соціальних послуг, їх проблем й обставин, рівновага, терпимість незалежно від їхнього способу життя, поведінки, соціального і національного походження, статі тощо;
довіра та взаємодія у вирішенні проблем отримувача соціальних послуг, сприяння максимальній самостійності отримувачів соціальних послуг у розв'язанні їхніх соціальних проблем та в діях у відповідних соціальних ситуаціях, створення доброзичливої атмосфери спілкування з отримувачем соціальних послуг;
доступність послуг для кожного, хто звертається за захистом, підтримкою, консультацією або порадою, без будь-якої дискримінації щодо статі, віку, фізичних або розумових обмежень, соціальної чи расової приналежності, віросповідання, мови, політичних поглядів, сексуальної орієнтації;
конфіденційність, що виключає можливість розголошення будь-яких відомостей про отримувачів соціальних послуг за винятком тих випадків, коли це робиться з їхньої згоди чи в установленому законом порядку;
дотримання норм професійної етики, що включає сприяння формуванню та реалізації заходів соціальної політики, забезпеченню благополуччя людини, спільноти, громади, та відповідальність за розвиток та дотримання професійних норм у розв'язанні практичних завдань соціальної роботи.
 
10. Фінансово-господарська діяльність реабілітаційного центру
10.1. Реабілітаційний центр утримується за рахунок коштів, що відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються з міського бюджету на соціальний захист населення та соціальне забезпечення, та за рахунок інших надходжень, у тому числі від діяльності його структурних підрозділів, а також благодійних коштів громадян, підприємств, установ та організацій.
10.2. Для надання соціальних послуг реабілітаційний центр має право залучати на договірних засадах юридичних та фізичних осіб, волонтерів та волонтерські організації.
10.3. Реабілітаційний центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, в тому числі із-за кордону, яка використовується для надання допомоги Особам, зазначеним у пункті 1.2. цього положення, та поліпшення матеріально-технічної бази центру.
10.4. Перевірка та контроль діяльності реабілітаційного центру здійснюється відповідно до законодавства України.
10.5. Центр є неприбутковою установою, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, та не має на меті отримання доходів (прибутків) або їх частини для розподілу серед працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску).
 
11. Юридичний статус реабілітаційного центру
11.1. Реабілітаційний центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку зі своїм найменуванням, штампи та бланки і діє відповідно до цього положення.
11.2. Організаційно-правова форма – комунальна установа.
11.3. Повна назва – Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя».
11.4. Юридична адреса центру: 18000, м. Черкаси, вул. Гвардійська7/5.
 
12. Ліквідація та реорганізація центру
12.1. Ліквідація та реорганізація центру здійснюється за рішенням Черкаської міської ради.
12.2. У разі реорганізації та ліквідації центру працівникам, які звільняються, забезпечуються соціально-правові гарантії відповідно до  законодавства України.
12.3. Центр вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних  осіб – підприємців.
 
 

Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від ______ № _____
 
 
 
ПОЛОЖЕННЯ
 про територіальний центр надання соціальних послуг м. Черкаси
 
  1. Загальні положення
1.1. Територіальний центр надання соціальних послуг міста Черкаси (далі – центр) є бюджетною установою, рішення щодо утворення, ліквідації або реорганізації якої приймає Черкаська міська рада.
1.2. Центр є підзвітним та підконтрольним департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (далі - департамент).
1.3. Центр утворено для надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання або в умовах денного перебування.
Діяльність центру повинна відповідати критеріям діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги.
1.4. Центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінсоцполітики, актами інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, рішеннями Черкаської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами директора департаменту, а також цим Положенням, розробленим відповідно до Типового положення «Про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)».
1.5. Центр є правонаступником усіх майнових і немайнових прав і обов’язків територіального центру соціальної допомоги Придніпровського району м. Черкаси.
1.6. Центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання державних стандартів соціальних послуг, етичних норм і правил.
1.7. На отримання соціальних послуг у центрі мають право громадяни, які фактично проживають в м. Черкаси або іноземці та особи без громадянства, у тому числі біженці, внутрішньо переміщені особи, які проживають у м. Черкаси на законних підставах, перебувають у складних життєвих обставинах, потребують сторонньої допомоги, а саме:
громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які частково втратили здатність та не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров’я України;
громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї;
особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, які мають захворювання опорно-рухового апарату та/або нервової системи, пересуваються за допомогою крісла колісного та потребують послуги перевезення автомобілем спеціалізованого призначення.
1.8. Центр має необхідну матеріально-технічну базу, яка відповідає будівельним, технічним, санітарно-гігієнічним нормам, вимогам пожежної безпеки та іншим нормам чинного законодавства.
1.9. Положення про центр, його структура та гранична чисельність, за пропозицією департаменту, затверджується Черкаською міською радою.
1.10. Положення про структурні підрозділи центру затверджуються директором центру за погодженням з департаментом.
1.11. Порядок надання громадянам соціальних послуг структурними підрозділами центру визначається положеннями про них.
1.12. У центрі можуть утворюватися мультидисциплінарні команди відповідно до порядку організації мультидисциплінарного підходу з надання соціальних послуг, затвердженого Мінсоцполітики.
1.13. Кошторис, штатний розпис центру затверджує директор департаменту.
1.14. В залежності від потреби громадян міста в наданні соціальних послуг, за рішенням Черкаської міської ради, може змінюватися структура та гранична чисельність понад нормативи, затверджені Мінсоцполітики.
1.15. Методичне забезпечення діяльності центру здійснює Мінсоцполітики, координацію та контроль за діяльністю здійснює департамент.
Контроль за дотриманням центром законодавства здійснюють уповноважені державні органи в установленому законодавством порядку.
1.16. Для забезпечення надання соціальних послуг центр взаємодіє з органами виконавчої влади, виконавчими органами Черкаської міської ради, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, громадськими організаціями, благодійними фондами та іншими інституціями.
              
                    2. Завдання центру
2.1. Виявлення громадян з числа жителів м. Черкаси, зазначених у пункті 1.7. цього Положення, формування електронної бази даних таких громадян, визначення (оцінювання) їх індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг.
2.2. Забезпечення якісного надання соціальних послуг громадянам, які мають право на отримання соціальних послуг у центрі.
2.3. Проведення моніторингу актуальності та ефективності соціальних послуг, які надає центр, та внутрішня оцінка якості цих послуг.
 
3. Перелік соціальних послуг, що надаються
структурними підрозділами центру
3.1. В цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:
громадяни похилого віку - особи, які згідно із законодавством досягли пенсійного віку, а також особи, яким до досягнення пенсійного віку залишилося не більш як півтора року;
особа з інвалідністю – особа зі стійким розладом функцій організму, що при  взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов'язана  створити  умови  для  реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист;
інвалідність – міра втрати здоров'я, що визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я;
мультидисциплінарна команда - команда, до складу якої включаються не менше трьох осіб з числа працівників центру: соціальний працівник, соціальний робітник, сестра медична, юрисконсульт, психолог, перукар, електромонтер, швачка;
соціальна послуга догляду вдома - допомога у самообслуговуванні, у пересуванні в побутових умовах, у веденні домашнього господарства, в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами, навчання навичкам самообслуговування, допомога в оформленні документів та ін.;
соціальна послуга соціальної адаптації - допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу із складної життєвої ситуації, залучення отримувача послуги до вирішення власних проблем, складання плану виходу із складної життєвої ситуації та допомога в його реалізації, надання інформації з питань соціального захисту населення, формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції, психологічна підтримка, корекція психологічного стану та поведінки в повсякденному житті, організація клубів за інтересами, клубів активного довголіття, організація груп самодопомоги, університетів третього віку, організація денної зайнятості та дозвілля;
соціальна послуга консультування - допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу із складної життєвої ситуації; психологічне консультування; сприяння в отриманні правової допомоги;
соціальна послуга представництва інтересів - ведення переговорів від імені отримувача соціальних послуг, допомога в оформленні або відновленні документів, сприяння у забезпеченні доступу до ресурсів і послуг за місцем проживання/перебування, встановленні зв’язків з іншими фахівцями, службами, організаціями, підприємствами, органами, закладами, установами тощо;
натуральна допомога – надання продуктів харчування, засобів санітарії і особистої гігієни, засобів догляду, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності, також технічних і допоміжних засобів реабілітації; пошиття одягу, ремонт одягу, ремонт взуття, перукарські послуги, прання білизни.
Інші терміни вживаються у значенні, визначеному в Законі України «Про соціальні послуги».
3.2. Основними формами надання соціальних послуг у центрі є соціальне обслуговування та натуральна допомога.
3.3. Центр може надавати такі соціальні послуги:
3.3.1.   догляд вдома;
3.3.2.   соціальна адаптація;
3.3.3.   консультування;
3.3.4.   представництво інтересів;
3.3.5.   натуральна допомога;  
        3.3.6.  транспортні.
       
4. Умови прийняття на обслуговування центром
4.1. Для надання соціальних послуг громадяни, зазначені у підрозділі 1.7. цього Положення, подають письмову заяву та документи, передбачені підрозділом 5.1., до департаменту, який в триденний строк після надходження заяви забезпечує проведення заходів для отримання інформації про громадянина шляхом надсилання відповідних запитів до: 
закладу охорони здоров’я за місцем проживання/перебування громадянина для отримання медичного висновку щодо здатності громадянина до самообслуговування, потребу у постійній сторонній допомозі, відсутності медичних протипоказань для перебування в колективі;
територіального органу Державної фіскальної служби для отримання довідки про доходи сім’ї (у разі потреби).
4.2. Інформацію про наявність (відсутність) обтяжень речових прав на нерухоме майно громадян, зазначених у підрозділі 1.7. цього Положення, а також наявності (відсутності) укладених такими громадянами договорів довічного утримання (догляду) уповноважена посадова особа департаменту в триденний строк після надходження відповідної письмової заяви отримує з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього відповідно до законодавства та долучає її до заяви громадянина.
4.3. Після отримання необхідних документів, зазначених у підрозділі 5.1. цього Положення департамент протягом 3-х робочих днів після їх надходження приймає рішення про надання або відмову в наданні соціальних послуг, та надсилає його разом із заявою та документами до центру.
4.4. Після надходження зазначених документів центр протягом строку, визначеного у державних стандартах соціальних послуг, визначає індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги, встановлює групу рухової активності, визначає зміст соціальних послуг, їх обсяг, складає індивідуальний план, приймає рішення про необхідність надання соціальних послуг, про що видається відповідний наказ, та укладає з отримувачем соціальної послуги договір про надання таких послуг.
4.5. Надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру і які щойно  прибули у місто Черкаси, здійснюється структурними підрозділами центру соціальних послуг невідкладно.
4.6. За згодою громадян, зазначених у підрозділі 1.7. цього Положення, з метою визначення додаткової потреби у натуральній допомозі проводиться обстеження їх матеріально-побутових умов у порядку, встановленому законодавством.
4.7. У разі коли громадянин, який потребує надання соціальних послуг, за віком або за станом здоров'я неспроможний самостійно прийняти рішення про необхідність його здійснення (їх надання), таке рішення може прийняти опікун (піклувальник) або уповноважена особа.
4.8. Медичними протипоказаннями для отримання соціальних послуг у відділеннях центру є наявність інфекційних захворювань, залежність від психоактивних речовин, алкоголю, психічних захворювань, що потребують перебування на спеціальному диспансерному обліку.
У разі виявлення у отримувачів соціальних послуг центру зазначених протипоказань, працівники центру зобов'язані надати інформацію про можливі шляхи отримання необхідної медичної допомоги та соціальних послуг в інших установах та призупинити надання соціальних послуг.
Для поновлення отримання соціальних послуг громадянин зобов’язаний надати медичний висновок щодо відсутності медичних протипоказань для перебування в колективі та отримання соціальних послуг в центрі.
 
5. Ведення обліку отримувачів соціальних послуг
5.1. На кожного громадянина, якого обслуговує центр, ведеться особова справа, що містить його письмову заяву, документи, що підтверджують право громадянина на отримання соціальних послуг та рішення департаменту щодо можливості його прийняття на обслуговування. Окрім цього у справі містяться такі документи:
5.1.1. для обслуговування відділенням соціальної допомоги вдома:
медичний висновок про не здатність до самообслуговування, потребу в сторонній допомозі та догляді в домашніх умовах;
копія документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання/перебування  у місті Черкаси (копія документа, що посвідчує особу з відміткою про реєстрацію місця проживання/перебування особи, або копія посвідки на постійне чи тимчасове проживання у м. Черкаси);
довідка про доходи за останні шість місяців, що передують місяцю звернення (для встановлення диференційованої плати за надання соціальних послуг);
карта визначення індивідуальних потреб отримувача соціальних послуг;
інформація з Державного реєстру речових прав;
акт обстеження матеріально-побутових умов проживання громадянина (за потреби);
індивідуальний план надання соціальної послуги;
один примірник договору, укладеного громадянином і центром про надання соціальних послуг;
копія пенсійного посвідчення чи довідки про встановлення групи інвалідності (за наявності);
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
копія рішення комісії про звільнення громадян від плати (за наявності);
копія наказу про надання (припинення) соціальних послуг.
         5.1.2. для обслуговування відділенням денного перебування:
медичний висновок про часткову не здатність до самообслуговування,  потребу в соціальній адаптації та відсутність медичних протипоказань для перебування в колективі;
копія документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання/перебування  у місті Черкаси (копія документа, що посвідчує особу з відміткою про реєстрацію місця проживання/перебування особи, або копія посвідки на постійне чи тимчасове проживання у м. Черкаси);
карта визначення індивідуальних потреб отримувача соціальних послуг;
копія пенсійного посвідчення чи довідки про встановлення групи інвалідності (за наявності);
індивідуальний план надання соціальної послуги;
один примірник договору, укладеного між громадянином і центром про надання соціальних послуг;
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
копія наказу про надання (припинення) соціальних послуг.
         5.1.3. для обслуговування відділенням організації надання адресної натуральної допомоги:
         копія документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання/перебування  у місті Черкаси (копія документа, що посвідчує особу з відміткою про реєстрацію місця проживання/перебування особи, або копія посвідки на постійне чи тимчасове проживання у м. Черкаси);
довідки про доходи заявника та членів його сім’ї;
копія пенсійного посвідчення чи довідки про встановлення групи інвалідності (за наявності);
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
довідка про перебування на обліку в центрі зайнятості (за наявності);
копія документу, що підтверджує факт перебування на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров’я, та пов’язаних  з цим грошових витрат;
копія рішення комісії про звільнення громадян від плати (за наявності);
копія наказу про надання (припинення) соціальних послуг.
5.1.4. для обслуговування пунктом прокату засобів пересування та реабілітації:
         копія документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання/перебування  у місті Черкаси (копія документа, що посвідчує особу з відміткою про реєстрацію місця проживання/перебування особи, або копія посвідки на постійне чи тимчасове проживання у м. Черкаси) отримувача соціальних послуг та довіреної особи, законного представника отримувача соціальних послуг (у разі отримання технічних та інших засобів реабілітації такою особою);
копія пенсійного посвідчення чи довідки про встановлення групи інвалідності (за наявності);
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
довідка ЛКК або індивідуальної програми реабілітації про потребу у засобі пересування та реабілітації.
         5.2. Форми заяви, медичного висновку, договору про надання соціальних послуг, карти визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, акту обстеження матеріально-побутових умов, журналу обліку громадян, яких обслуговує центр, затверджує Мінсоцполітики в установленому порядку.
           5.3. Формування, облік та зберігання особової справи здійснюється у відділенні визначення індивідуальних потреб у соціальних послугах.
           5.4. Документи, що містяться в особовій справі громадянина (крім заяви), поновлюються департаментом щороку на підставі подання центру.
 
6. Оплата за соціальні послуги, що надаються центром
6.1. Центр надає соціальні послуги на безоплатній та платній основі.
6.2. Перелік платних соціальних послуг, що можуть надаватися центром, визначається Кабінетом Міністрів України.
Тарифи на платні соціальні послуги розробляються центром згідно із законодавством і затверджуються директором центру за погодженням з департаментом.
6.3. Для окремих структурних підрозділів центру цим розділом визначаються особливі умови здійснення безоплатного надання соціальних послуг.
6.4. Соціальні послуги в обсягах, визначених державними стандартами соціальних послуг, на безоплатній основі надаються:
6.4.1. у відділенні соціальної допомоги вдома:
громадянам похилого віку; особам з інвалідністю, які досягли 18-річного віку (крім осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують соціальну допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне медичне обслуговування згідно із законодавством); хворим (з числа одиноких осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності (мають III, IV, V групи рухової активності), потребують сторонньої допомоги, надання соціальних послуг в домашніх умовах згідно з медичним висновком, та не мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому порядку;
6.4.2. у відділенні денного перебування:
громадянам похилого віку, особам з інвалідністю (які досягли 18-річного віку), які частково втратили здатність до самообслуговування та не мають медичних протипоказань для перебування в колективі, незалежно від наявності у них рідних (батьки, діти, дружина, чоловік), які повинні забезпечити їм догляд та допомогу;
6.4.3. у відділенні організації надання адресної натуральної допомоги:
громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв'язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому порядку;
громадянам, які частково здатні до самообслуговування у зв'язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому порядку, за умови, що середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж 2.5 прожиткових мінімумів для сім'ї;
іншим громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, за умови, що середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж 2.5 прожиткових мінімумів для сім'ї;
громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою,  (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю); внутрішньо переміщеним особам, якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж 2.5 прожиткових мінімумів для сім'ї;
Якщо в ході обстеження матеріально-побутових умов громадян з числа осіб, зазначених вище, буде встановлено, що вони перенесли операцію, тривале захворювання, у зв'язку з чим перебували на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я і мають офіційне підтвердження пов'язаних з цими обставинами грошових витрат, натуральна допомога надається їм за умови, що середньомісячний сукупний дохід їх сімей за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення, не перевищує встановлених законом чотирьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.
          6.4.3.1. Виходячи із наявної фінансової та матеріально-технічної бази, відділення на безоплатній основі забезпечує громадян, зазначених у пункті 6.4.3, одягом, взуттям, продовольчими та промисловими товарами, предметами побутової гігієни та іншими предметами першої потреби; організовує прокат засобів пересування та реабілітації.
6.5. Соціальні послуги на платній основі надаються:
6.5.1. в усіх структурних підрозділах центру:
громадянам, зазначеним в підпунктах 6.4.1.-6.4.4., понад обсяги, визначені державними стандартами;
6.5.2. у відділенні соціальної допомоги вдома:
громадянам похилого віку, особам з інвалідністю (які досягли 18-річного віку), хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу;
6.5.3. у відділенні організації надання адресної натуральної допомоги:
громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, за умови, що середньомісячний сукупний дохід їх сімей вищий ніж 2.5 прожиткових мінімумів для сім'ї;
громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою,  (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю); внутрішньо переміщеним особам, якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей вищий ніж 2.5 прожиткових мінімумів для сім'ї;
         6.6. У виняткових випадках громадяни, зазначені в пункті 6.5., можуть звільнятися від плати за надання соціальних послуг в структурних підрозділах центру.
         Для прийняття рішень щодо звільнення окремих громадян від плати за надання соціальних послуг виконавчий комітет Черкаської міської ради утворює відповідну комісію та затверджує положення про неї.
 
7. Умови припинення надання соціальних послуг
7.1. Надання структурними підрозділами центру громадянам, зазначеним у підрозділі 1.7. цього Положення, припиняється за письмовим повідомленням у разі:
поліпшення стану здоров'я, виходу із складних життєвих обставин, в результаті чого громадянин втрачає потребу в наданні соціальних послуг;
виявлення у громадянина, якого безоплатно обслуговує територіальний центр, працездатних рідних (батьків, дітей, чоловіка, дружини), які відповідно до законодавства повинні забезпечити йому догляд і допомогу, або осіб, з якими укладено договір довічного утримання (догляду) або спадковий договір, згідно з яким одна сторона (набувач) бере на себе обов'язок виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача), і за це отримує право власності на нерухоме майно відчужувача після його смерті;
направлення громадянина до будинку-інтернату для громадян похилого віку, психоневрологічного інтернату, надання громадянину соціальної послуги з догляду вдома в будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів, інших закладах постійного проживання;
зміни місця проживання/перебування (за межами адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження центру);
поліпшення матеріально-побутових умов, у результаті якого громадянин не потребує соціально-економічних послуг;
грубого, принизливого ставлення до працівників центру;
порушення громадського порядку (сварки, бійки тощо) та перебування в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння за місцем надання/отримання соціальної послуги;
виявлення медичних протипоказань;
надання громадянинові соціальних послуг фізичною особою, якій призначено щомісячну компенсаційну виплату, допомогу на догляд в установленому законодавством порядку (крім обслуговування у відділенні організації надання адресної натуральної допомоги);
надання громадянином соціальних послуг іншій особі та отримання ним щомісячної компенсаційної виплати, допомоги на догляд в установленому законодавством порядку;
припинення діяльності центру.
7.2. Про припинення надання соціальних послуг видається наказ, на підставі якого вноситься інформація до електронної бази даних центру і робиться позначка в журналі обліку та в особовій справі із зазначенням дати за підписом завідувача відділення, яке обслуговувало громадянина.
            7.3. Видання наказу про припинення надання соціальних послуг, у зв’язку з порушенням ними умов договору на отримання соціальних послуг, погоджуються з директором департаменту.
         7.4. У разі смерті громадянина надання соціальних послуг припиняється на підставі:
        доповідної записки працівника центру;
        копії свідоцтва про смерть або лікарського свідоцтва про смерть.
7.5. У разі, якщо документ, що підтверджує факт смерті, відсутній, працівниками центру складається акт про відсутність громадянина, який отримує соціальні послуги центру.
 
8. Відділення соціальної допомоги вдома
8.1. Відділення соціальної допомоги вдома центру (далі - відділення) утворюється для надання соціальних послуг за місцем проживання/перебування не менш як 80 одиноким громадянам, які не здатні до самообслуговування в зв’язку з частковою втратою рухової активності, мають III, IV, V групи рухової активності та потребують сторонньої допомоги, надання соціальних послуг в домашніх умовах згідно з медичним висновком, а саме:
         громадянам похилого віку;
особам з інвалідністю (які досягли 18-річного віку), крім осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують соціальну допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне медичне обслуговування відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»;
хворим (з числа одиноких осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці).
8.2. Відділення не здійснює надання соціальних послуг громадянам, які потребують цілодобового стороннього догляду.
8.3. Право на позачергове надання соціальних послуг відділенням мають одинокі особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», жертви нацистських переслідувань, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1, 2 і 3 категорії, особи, депортовані за національною ознакою.
            8.4. У центрі може бути утворено кілька відділень соціальної допомоги вдома або одне відділення з відповідною структурою, штатним розписом і фондом оплати праці.
            8.5. У центрі може бути утворено одне або кілька спеціалізованих відділень соціальної допомоги вдома у разі виявлення не менш як 50 непрацездатних громадян з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, з психічними розладами (соціально-безпечні, які не перебувають на спеціальному диспансерному обліку), інших категорій громадян, які не здатні до самообслуговування та які потребують надання соціальних послуг вдома.
8.6. Відділення надає відповідно до державних стандартів соціальних послуг такі послуги:
догляд вдома.
8.7. Відділення може здійснювати обслуговування громадян, зазначених у підрозділі 8.1. цього Положення, які мають рідних (діти, батьки, чоловік, дружина), які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги.
         8.8. Кількість громадян, яких повинен обслуговувати соціальний працівник, соціальний робітник, обсяг їх роботи визначає завідувач відділення, за погодженням з директором центру з урахуванням стану здоров'я громадянина, який обслуговується, його віку, рівня рухової активності, здатності до самообслуговування, місця та умов проживання, наявності транспортного сполучення, інших факторів, що можуть вплинути на якість надання соціальних послуг.
8.9. Відділення соціальної допомоги вдома згідно з умовами договору, затвердженим графіком роботи та індивідуальним планом надання соціальної послуги з догляду вдома надає соціальну послугу з догляду вдома постійно (III група рухової активності - два рази на тиждень, IV - три рази, V - п’ять разів), періодично (два рази на місяць), тимчасово (визначений у договорі період), організовує надання передбачених договором послуг, контролює їх якість, визначає додаткові потреби, вживає заходів щодо їх задоволення.
 
9. Відділення денного перебування
9.1. Відділення денного перебування центру (далі - відділення) утворюється для надання соціальних послуг не менш як 30 громадянам на день похилого віку, осіб з інвалідністю (від 18-ти років), які частково втратили здатність до самообслуговування.
9.2. Відділення надає такі послуги:
соціальна адаптація;
соціальна реабілітація;
консультування;
представництво інтересів.
9.3. У складі центру може утворюватися кілька відділень денного перебування залежно від місця проживання громадян, яких він обслуговує, стану їх здоров'я та потреб.
 
10. Відділення організації надання адресної натуральної допомоги
       10.1. Відділення організації надання адресної натуральної допомоги центру (далі - відділення) утворюється для обслуговування не менш як 500 громадян, які відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов потребують натуральної допомоги:
похилого віку;
осіб з інвалідністю;
хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці) у разі коли вони на своєму утриманні мають неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю;
громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям (зареєстрованих в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу), стихійним лихом, катастрофою у разі коли вони мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю;
10.2. Відділення організовує надання таких послуг:
дрібний ремонт одягу;
перукарські;
транспортні (перевезення осіб з інвалідністю 1, 2 групи та дітей з інвалідністю, які мають захворювання опорно-рухового апарату та/або нервової системи і пересуваються за допомогою крісла колісного у порядку, визначеному виконавчим комітетом Черкаської міської ради).
10.3. Виходячи з наявної фінансової та матеріально-технічної бази відділення може організовувати надання таких послуг:
прокат засобів пересування та реабілітації;
прання постільної білизни;
надання натуральної допомоги (одяг, взуття, продовольчі та промислові товари, предмети побутової гігієни та інші предмети першої необхідності).
10.5. У разі коли громадянин через часткову втрату рухової активності не може відвідати відділення та особисто отримати натуральну допомогу, центр організовує доставку допомоги громадянину за місцем його проживання.
 
13. Кадрова політика установи
13.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою за поданням директора департаменту.
Посаду директора центру може займати особа, яка має повну вищу освіту (магістр, спеціаліст) відповідного напрямку підготовки (соціальна робота, юридичний, педагогічний) і стаж роботи на керівній посаді не менше ніж п’ять років.
         13.2. Обов’язки директора центру:
13.2.1. організовує роботу центру, несе персональну відповідальність за виконання покладених на центр завдань, забезпечує проведення моніторингу та внутрішньої оцінки якості соціальних послуг, та звітує про його діяльність;
13.2.2. затверджує посадові інструкції працівників центру;
13.2.3. координує діяльність структурних підрозділів центру;
13.2.4. подає на затвердження директору департаменту штатний розпис та кошторис витрат центру;
13.2.5. укладає договори з юридичними та фізичними особами різних форм організаційно-правового господарювання, з метою створення належних умов для функціонування установи, в якій здійснюється надання соціальних послуг;
13.2.6. укладає договори про надання соціальних послуг центром з отримувачами послуг (їх законними представниками);
13.2.7. діє від імені центру і представляє його інтереси;
13.2.8. розпоряджається коштами центру в межах затвердженого кошторису та відповідно до їх цільового призначення, в тому числі на оплату: 
проведення щорічного профілактичного медичного огляду працівників центру;
придбання для працівників спецодягу, взуття, проїзних квитків (або грошової компенсації за їх придбання);
            придбання для оснащення структурних підрозділів центру автотранспорту, засобів пересування, спеціальних засобів для догляду і самообслуговування; 
підвищення кваліфікації працівників центру;
13.2.9. призначає в установленому порядку на посаду і звільняє з посади працівників центру;
13.2.10. видає у межах своєї компетенції накази (в тому числі щодо здійснення (припинення) обслуговування громадян), організовує і контролює їх виконання;
13.2.11. розробляє і подає на розгляд директора департаменту проект положення про центр, зміни та доповнення до нього;
13.2.12. затверджує за погодженням директора департаменту положення про структурні підрозділи центру.
13.3. Відділення центру очолюють завідувачі, які призначаються і звільняються з посади директором центру за погодженням з директором департаменту.
13.4. Завідувач відділення повинен мати повну вищу освіту відповідного напрямку підготовки і стаж роботи за фахом не менш як три роки.
13.5. Працівники центру, які надають соціальні послуги, зокрема фахівці, соціальні працівники повинні мати відповідний фаховий рівень, що підтверджується документом про освіту державного зразка.
13.6. У своїй діяльності працівники центру керуються нормами та вимогами Етичного кодексу спеціалістів із соціальної роботи України. Основними принципами здійснення діяльності працівників центру є:
повага до гідності кожної людини, врахування того, що кожна людина є неповторною та унікальною, має право на самореалізацію, яка не призводить до порушення подібних прав інших людей; тому щодо неї не можуть застосовуватися прямий чи опосередкований примус до будь-яких дій, навіть на її користь або користь її близького соціального оточення;
пріоритетність інтересів отримувачів соціальних послуг, спрямування зусиль, знань та навичок на допомогу окремим громадянам, сім'ям, групам осіб;
толерантність до різних емоційних проявів отримувачів соціальних послуг, їх проблем й обставин, рівновага, терпимість незалежно від їхнього способу життя, поведінки, соціального і національного походження, статі тощо;
довіра та взаємодія у вирішенні проблем отримувачів соціальних послуг, сприяння максимальній їх самостійності у розв'язанні соціальних проблем та в діях у відповідних соціальних ситуаціях, створення доброзичливої атмосфери спілкування;
доступність послуг для кожного, хто звертається за захистом, підтримкою, консультацією або порадою, без будь-якої дискримінації щодо статі, віку, фізичних або розумових обмежень, соціальної чи расової приналежності, віросповідання, мови, політичних поглядів, сексуальної орієнтації;
            конфіденційність, що виключає можливість розголошення будь-яких відомостей про отримувачів соціальних послуг за винятком тих випадків, коли це робиться з їхньої згоди чи в установленому законом порядку;
            дотримання норм професійної етики, що включає сприяння формуванню та реалізації заходів соціальної політики, забезпеченню благополуччя людини, спільноти, громади, та відповідальність за розвиток та дотримання професійних норм у розв'язанні практичних завдань соціальної роботи.
            13.7. Працівники центру не можуть використовувати службове становище в особистих цілях, а також не можуть мати майнових відносин з отримувачами соціальних послуг центру.
 
14. Фінансово-господарська діяльність центру
14.1. Центр утримується за рахунок коштів, що відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються з міського бюджету на соціальний захист населення та соціальне забезпечення, та за рахунок інших надходжень, у тому числі від діяльності його структурних підрозділів, від надання платних соціальних послуг, а також благодійних коштів громадян, підприємств, установ та організацій.
14.2. Кошти від надання платних соціальних послуг надходять до спеціального фонду та використовуються виключно в межах запланованих видатків на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням цих послуг.
14.3. Для надання соціальних послуг центр має право залучати на договірних засадах юридичних та фізичних осіб, зокрема волонтерів та волонтерські організації.
14.4. Центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, в тому числі із-за кордону, яка використовується для надання допомоги громадянам, зазначеним у пункті 1.7. цього Положення, та поліпшення матеріально-технічної бази центру.
14.5. Перевірка та контроль діяльності центру здійснюється відповідно до законодавства України.
14.6. Центр є неприбутковою установою, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, та не має на меті отримання доходів (прибутків) або їх частини для розподілу серед працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску).
 
15. Юридичний статус центру
15.1. Центр є юридичною неприбутковою особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, печатку зі своїм найменуванням, штампи та бланки і діє відповідно до цього Положення.
15.2. Організаційно-правова форма – комунальна установа.
15.3. Повна назва – Територіальний центр надання соціальних послуг м. Черкаси.
15.4. Юридична адреса Центру: 18000, м. Черкаси, вул. Пушкіна, 13а.
 
16. Ліквідація та реорганізація центру
16.1. Ліквідація та реорганізація центру здійснюється за рішенням Черкаської міської ради відповідно до чинного законодавства України.
16.2. У разі реорганізації та ліквідації центру працівникам, які звільняються, забезпечуються соціально-правові гарантії відповідно до  законодавства України.
16.3. Центр вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
 
17. Заключні положення
17.1. Положення про центр, доповнення та зміни до нього затверджуються Черкаською міською радою та реєструються в уповноваженому органі відповідно до законодавства України.
 
 
                                                                                                                  Додаток 3
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від ______ № _____
   Перелік посад територіального центру надання соціальних послуг   м.Черкаси,
 не передбачених типовими штатними нормативами чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (затверджені наказом Мінсоцполітики від 12.07.2016 № 753)
Структур-ний підрозділ Назва посади Кількість штатних одиниць, передбачених Типовими штатами Кількість штатних одиниць, введених додатково Примітка
Апарат центру
Завідувач господарством 0,5 0,5 0,5 штатної одиниці вводиться додатково до передбаченої Типовими штатними нормативами 0,5 штатної одиниці з урахуванням навантаження
Слюсар-сантехнік - 0,5 Посада вводиться замість передбаченої 1 штатної одиниці посади робітника з комплексного обслуговування й ремонту будинків
Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустатку-вання - 0,5 Посада вводиться замість передбаченої 1 штатної одиниці посади робітника з комплексного обслуговування й ремонту будинків
 
Сторож 6 (по 3 штатних одиниці на один цілодобовий пост) 2 Посади вводяться додатково до передбачених Типовими штатними нормативами в зв’язку з тим, що встановлена норма визначена кількість призведе до понаднормової праці та порушення  ст. 65 КЗпП (понаднормові роботи не повинні перевищувати для кожного працівника 4 год. протягом двох днів поспіль або 120 год. на рік)
 
 
 
 
 
 
Відділ бухгалтерського обліку та звітності
Заступник головного бухгалтера - 1 Посада вводиться з урахуванням навантаження
Економіст - 1 Посада вводиться з урахуванням навантаження
Відділення визначення індивідуальних потреб у соціальних послугах
Завідувач відділенням - 1 Посада вводиться в зв’язку з утворенням відділення
Заступник завідувача відділенням - 1 Посада вводиться в зв’язку з утворенням відділення за рахунок 1 штатної одиниці посади мийника посуду відділення організації надання адресної натуральної допомоги
Соціальний працівник - 5 Посади вводяться в зв’язку з утворенням відділення
Юрисконсульт - 1 Посада вводиться в зв’язку з виробничою необхідністю
Відділення соціальної допомоги вдома №2
Завідувач відділення - 1 Посада вводиться в зв’язку з утворенням відділення
Відділення денного перебування №1
Сестра медична 0,5 0,5 Посада вводиться з урахуванням навантаження
Психолог - 1 Посада передбачена Типовими штатними нормативами у складі адміністративно-господарського персоналу з приміткою щодо можливості надання послуг в усіх відділеннях. Пропонується закріпити штатну одиницю за відділенням денного
перебування № 1
Педагог соціальний - 0,5 0,5 штатної одиниці посади вводиться за рахунок 0,5 штатної одиниці посади перукаря відділення організації надання адресної натуральної допомоги
Фахівець з фізичної реабілітації 0,5 0,5 0,5 штатної одиниці посади вводиться за рахунок 0,5 штатної одиниці посади підсобного робітника відділення організації надання адресної натуральної допомоги
 
Інструктор з фізкультури - 0,5 Посада вводиться замість передбаченої 0,5 штатної одиниці посади сестри медичної з лікувальної фізкультури
Масажист - 1 Посада вводиться замість передбаченої 0,5 штатної одиниці посади сестри медичної з лікувальної фізкультури та 0,5 штатної одиниці посади сестри з дієтичного харчування
Відділення денного перебування №2
Сестра медична 0,5 0,5 Посада вводиться з урахуванням навантаження
Психолог - 1 Посада передбачена Типовими штатними нормативами у складі адміністративно-господарського персоналу з приміткою щодо можливості надання послуг в усіх відділеннях. Пропонується закріпити штатну одиницю за відділенням денного
перебування № 1
 
Педагог соціальний - 0,5 0,5 штатної одиниці посади вводиться за рахунок 0,5 штатної одиниці посади перукаря відділення організації надання адресної натуральної допомоги
Фахівець з фізичної реабілітації 0,5 0,5 0,5 штатної одиниці посади вводиться за рахунок 0,5 штатної одиниці посади підсобного робітника відділення організації надання адресної натуральної допомоги
Інструктор з фізкультури - 0,5 Посада вводиться замість передбаченої 0,5 штатної одиниці посади сестри медичної з лікувальної фізкультури
 
Масажист - 1 Посада вводиться замість передбаченої 0,5 штатної одиниці посади сестри медичної з лікувальної фізкультури та 0,5 штатної одиниці посади сестри з дієтичного харчування
 
Відділення організації надання натуральної допомоги
Перукар 1 1 Посади вводяться додатково до передбаченої Типовими штатними нормативами 1 штатної одиниці в зв’язку з навантаженням
Водій автотранспортних засобів - 2 Посади вводяться шляхом переведення з КП «Черкасиелектротранс» для надання послуг з перевезення осіб з інвалідністю автомобілем спеціалізованого призначення
Диспетчер - 1 Посада вводиться шляхом переведення з КП «Черкасиелектротранс» для надання послуг з перевезення осіб з інвалідністю автомобілем спеціалізованого призначення
Соціальний робітник 1 0,5 0,5 штатної одиниці посади вводиться додатково за рахунок виведення 1 штатної одиниці посади кухара
 
 
 
 
 
 

ДОДАТКИ

1 1355-8-рд 18.07.19 заперечення.pdf Переглянути