ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Депутат Фомич М.В.

Підготував:

Депутат міської ради

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

04.07.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1346-8-рд
Про обмеження використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів

              Проект рішення
            № 1346-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
Про обмеження використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів          
               
Відповідно до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» з метою збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров'я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
  1. Звернутися до Верховної Ради України щодо вирішення питання про заборону на законодавчому рівні використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів (звернення додається). 
  2. Рекомендувати суб’єктам господарювання сфери торгівлі міста Черкаси пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів – біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо. Розробити Програму лояльності до споживачів щодо заохочення використання багаторазової тари.
  3. Виконавчим органам Черкаської міської ради, а саме: управлінню інформаційної політики спільно з відділом екології департаменту житлово-комунального комплексу, управлінням інспектування, департаментом економіки та розвитку організувати роботу з місцевими засобами масової інформації щодо висвітлення інформації про шкідливість пластикової тари та упаковки для довкілля і доцільність обмеження її використання в побуті, методи вилучення із сміттєвої маси і утилізації одноразової поліетиленової тари, переваги використання еко-безпечних пакувальних матеріалів.
  4. Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради організовувати інформаційно-просвітницьку роботу в школах та дошкільних навчальних закладах міста щодо негативного впливу на довкілля від використання синтетичних пакувальних матеріалів, переваг використання еко-безпечної тари.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Бондаренка А.В.
 
Міський голова                                                                                А. В. Бондаренко
 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про обмеження використання поліетиленових пакетів в магазинах
та точках продажу товарів»
 
 
Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації. А охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку будь-якої країни, зокрема й нашої.
Використання та утилізації пакетів одноразового використання, що виготовляються повністю чи частково із полімерів, є актуальною як для держави в цілому, так і окремого міста та потребує негайного правового регулювання задля збереження задовільної екологічної ситуації.
Законодавством України не передбачено право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також встановлювати відповідальність за такі порушення.
Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно вирішуватися централізовано на державному рівні. Тому враховуючи зазначене, прошу схвалити текст звернення до Верховної Ради України з проханням вирішити питання заборони та використання поліетиленових пакетів на законодавчому рівні, а до прийняття відповідного рішення рекомендувати суб’єктам господарювання сфери торгівлі м. Черкаси пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів.
 
 
 
Депутат Черкаської міської ради                                                  М. В. Фомич
 
 
 
Голові Верховної Ради України
Парубію Андрію Володимировичу
 
 
 
З В Е Р Н Е Н Н Я
Черкаської міської ради
 
Екологічна проблема, пов’язана із використанням та утилізацією поліетиленових пакетів, що виготовляються повністю або частково із полімерів, потребує негайного правового врегулювання задля збереження довкілля в країні.
Поліетиленові пакети в усьому світі вже визнані шкідливими і небезпечними. Залежно від товщини вони розкладаються від 100 до 400 років, призводять до загибелі представників тваринного світу.  При горінні поліетилену виділяється велика кількість токсичних речовин. Що здійснює негативний вплив й на здоров’я людини: порушення імунної системи, зниження репродуктивної функції, підвищення ризиків онкологічних захворювань, тощо.
Багато країн або взагалі заборонили поліетилен як тару і упаковку, або ввели обмеження на нього.
Так, з 2019 року в Європейському Союзі введена норма 90 пакетів на рік для однієї людини, до 2025 року норма зменшиться до 40 пакетів. А в деяких країнах поліетилен повністю заборонений. Так, в Гонконзі пакети заборонені ще з 1992 р. Також не можна використовувати поліетиленові пакети в країнах Індокитаю.
Законодавством України не передбачено право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також встановлювати відповідальність за такі порушення.
Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно, насамперед, вирішуватися централізовано на державному рівні.
Враховуючи зазначене, Черкаська міська рада звертається до Верховної Ради України з проханням вирішити питання заборони та використання поліетиленових пакетів на законодавчому рівні.
 
 
 
Від імені Черкаської міської ради
Міський голова                                                                           А. В. Бондаренко