ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

28.05.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4297-8-з
Про відмову у наданні ПАТ «Черкасиобленерго» дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель під їх об’єктами

Проект рішення
 № 4297-8-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову у наданні ПАТ «Черкасиобленерго» дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель під їх об’єктами
Розглянувши заяву публічного акціонерного товариства «Черкасиобленерго» щодо надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель під їх об’єктами, враховуючи статті 12, 125, 126 Земельного кодексу України, пункти 8, 9 постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 513 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель», статтю 15 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» та статтю 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
1. Відмовити публічному акціонерному товариству «Черкасиобленерго»  у наданні дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель під їх об’єктами.
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Савенко О.С.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 

 

Пояснювальна записка
до проекту рішення:
«Про відмову у наданні ПАТ «Черкасиобленерго» дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель під їх об’єктами»
 
           Підстава: заява від 19.04.2019 № 31430-з.
          Граничний термін прийняття рішення: 19.05.2019.
         
Відповідно до пункту 8 постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 513 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель» підставою для проведення інвентаризації земель є рішення відповідного органу виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим чи органу місцевого самоврядування щодо виконання відповідних робіт, договори, укладені між юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та розробниками документації із землеустрою, судові рішення.
 Відповідно до пункту 9 цього ж порядку замовниками технічної документації можуть бути органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим чи органи місцевого самоврядування, землевласники та землекористувачі.
Відповідно до статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Відповідно до статті 126 цього ж кодексу  право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".
Оскільки ПАТ «Черкасиобленерго» не являєтесь ані власником ані користувачем земельної ділянки товариство не можете бути замовником технічної документації щодо інвентаризації земель.
Відповідно до статті 15 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» розмір площі, що надається у власність чи користування для розміщення енергогенеруючих об'єктів, визначається за проектами їх будівництва відповідно до проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.
Конфігурація і розміри площ, що надаються для розміщення трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів, струмопроводів, пристроїв і споруд, що належать до електричних мереж, визначаються за проектами їх будівництва відповідно до проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.
Конфігурація і розміри площ, що відводяться для розміщення опор повітряних ліній електропередачі, а також прокладання кабельних ліній електропередачі, визначаються за проектами їх будівництва відповідно до проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок залежно від конструкції опор та напруги електричної лінії. Для окремих конструкцій опор розміри площ встановлюються державними будівельними нормами на підставі документації із землеустрою.
Ширина смуги земельної ділянки, яка надається в тимчасове користування для проведення будівельно-монтажних робіт, встановлюється відповідно до державних будівельних норм залежно від напруги електричної лінії, розмірів конструкцій магістральних теплових мереж на підставі документації із землеустрою.
Ширина розчищення просік під трасами повітряних ліній електропередачі, які проходять через земельні лісові ділянки, встановлюється за проектами будівництва ліній електропередачі залежно від висоти лісового масиву з урахуванням їх перспективного росту для усіх груп лісів.
Відповідно до статті 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.
Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, у разі:
  • надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення;
  • формування нової земельної ділянки (крім поділу та об’єднання).
Оскільки при оформленні права користування земельними ділянками під об’єктами ПАТ «Черкасиобленерго» відбувається їх формування, необхідно відводити земельні ділянки за проектом землеустрою щодо відведення земельних ділянок.
Враховуючи вищезазначене, даним проектом рішення передбачено відмовити публічному акціонерному товариству «Черкасиобленерго»  у наданні дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель під їх об’єктами.
 
Начальник  управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець