ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент соціальної політики

Підготував:

Департамент соціальної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

20.03.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1252-8-рд
Про затвердження заключного звіту про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018

              Проект рішення
            1252-8-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                 
                   
Про затвердження заключного звіту про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018            
                 
                   
Відповідно до статті 143 Конституції України, статей 25, 26, 27 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 18.12.2007 № 1722 «Про затвердження Положення про порядок розроблення міських програм, моніторингу та звітності про їх виконання та правила складання паспортів місцевих програм», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити заключний звіт про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018 (додається).
2. Доручити заступнику директора департаменту організаційного забезпечення - прес-секретарю міського голови Крапиві Ю. Б. оприлюднити рішення в засобах масової інформації.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Гудзенка О. І. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту.
 
                   
                   
Міський голова         А. В. Бондаренко  
             
 
Додаток
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення Черкаської міської ради
від _________ № _______
 
 
Заключний звіт про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018
 
Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018 (далі – програма) затверджена рішенням Черкаської міської ради від 22.01.2015 № 2-676 (зі змінами).
        Головною метою програми є соціальна підтримка учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції; здійснення невідкладних соціально-економічних заходів, спрямованих на підвищення рівня їх соціального захисту.
        На початку дії програма спрямовувалася на підтримку сімей учасників антитерористичної операції, які ще виконували завдання в зоні її проведення, або закінчили виконання таких завдань, але поки не отримали статусу учасника бойових дій. Згодом заходи програми поширили і на осіб, які отримали статус «Учасник бойових дій», «Особа з інвалідністю внаслідок війни», «Член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни» відповідно до законодавства.
        Під час реалізації заходів програми надавався комплекс соціальних послуг учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей; надавалася підтримка сім’ям загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. Головними розпорядниками коштів за окремими заходами програми визначені департамент соціальної політики Черкаської міської ради, департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, департамент організаційного забезпечення Черкаської міської ради.
Плановий фінансовий ресурс програми за період з 2015 до 2018 року включно склав 12724 тис. грн. Профінансовано за 4 роки 8353,8 тис. грн, що становить 66% до планових призначень. Кошти, заплановані на реалізацію заходів програми, використані не в повному обсязі, в основному, у зв’язку з тим, що в умовах продовження антитерористичної операції та невизначеності дати її завершення, неможливо було визначити точну кількість учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, які опиняться у складних життєвих обставинах та потребуватимуть здійснення невідкладних заходів для їх подолання.
В рамках реалізації програми, за рахунок коштів міського бюджету здійснювалися наступні заходи.
Надавалась одноразова грошова допомога для оздоровлення поранених учасників антитерористичної операції в розмірі 5 тис. грн. За період дії програми грошову допомогу отримали 140 осіб, обсяг видатків на виплату склав 700,0 тис. грн. Відсоток виконання заходу становить 57%, однак всі звернення задоволені в повному обсязі.
Надавались пільги на оплату житлово-комунальних послуг учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей в розмірі 75% від вартості послуг, сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції в розмірі 25% від вартості послуг додатково до встановленої державою пільги. На початку дії програми у 2015 році кількість отримувачів пільг становила 390 осіб, у 2016 та 2017 роках 150 осіб та 95 осіб відповідно. Кількість отримувачів пільги щорічно зменшувалася у зв’язку з отриманням учасниками антитерористичної операції статусу учасника бойових дій та переходом на пільги з Державного бюджету. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни у Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, та визначено, що у разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг у період її отримання не нараховуються. Таким чином частина пільговиків відмовилась від отримання пільг у зв’язку з переходом на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок коштів Державного бюджету. З 2018 року, згідно з внесеними змінами до програми, пільги на оплату житлово-комунальних послуг надавались тільки членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. Кількість отримувачів пільги становила 49 осіб. Обсяг видатків міського бюджету, спрямованих на відшкодування витрат за надані пільги, складає 1375,5 тис. грн., що становить 37% від запланованого.
У 2015-2016 роках здійснювалось за рахунок коштів міського бюджету харчування дітей учасників антитерористичної операції – вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Безкоштовне харчування отримали 1207 дітей. З 2017 року, в рамках реалізації цієї програми, безкоштовним харчуванням забезпечували дітей учасників антитерористичної операції – вихованців дошкільних навчальних закладів. Безкоштовним харчуванням забезпечено 834 дітей. Загальний обсяг видатків за період дії програми склав 2971,0 тис. грн.
У 2015 році здійснювалося оздоровлення дітей учасників антитерористичної операції. З цією метою за рахунок міського бюджету придбано путівки до дитячих закладу оздоровлення та відпочинку «Веселка» м. Скадовськ для 92 дітей. Профінансовано 297,5 тис. грн. З 2016 року зазначений захід вилучено з програми. Придбання путівок для вищезазначеної категорії дітей здійснюється в рамках Програми оздоровлення та відпочинку дітей м. Черкаси на 2016-2020 роки.
Здійснювалося транспортування загиблих і померлих внаслідок отриманих поранень учасників антитерористичної операції з району її проведення до місця проведення судово-медичної експертизи та до м. Черкаси. Організовано церемонію прощання та поховання з поминальним обідом 11 загиблих. Видатки з міського бюджету склали 255,9 тис. грн.
У 2015-2017 роках для увічнення пам’яті про загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції – мешканців м. Черкаси, членам їх сімей виплачувалась одноразова грошова допомога на встановлення намогильних споруд. Розмір допомоги становив  40 тис. грн. Допомогу отримали сім’ї 31 загиблого, загальний обсяг видатків на її виплату за період дії програми склав 1240 тис. грн. Відсоток виконання заходу становить 78%, однак всі звернення задоволені в повному обсязі.
У 2015-2017 роках сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції Зайцева М. В., Петріва І. О., Вінніченка В. П., Гречаного В. В., Єпіфанова С. П., Бойка В. А., Подолянчука Є. П., Вергая В. М., Панченка О. А., Чупилка А. М. надавалась одноразова грошова допомога для проведення ремонту житла в розмірі 60 тис. грн. Рішення про виплату такої допомоги було прийнято з огляду на наступне. До жовтня 2016 року сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції, які перебували на квартирному обліку та потребували поліпшення житлових умов, відповідно до рішень виконавчого комітету Черкаської міської ради придбавались квартири в новобудовах. Враховуючи те, що таке житло здається будівельниками без внутрішнього оздоблення і потребує значних фінансових вкладень для приведення його до жилого стану, було прийнято рішення про надання допомоги вищезазначеним сім’ям. Загальний обсяг видатків з міського бюджету склав 660 тис. грн.,  що становить 100% від запланованого.
Натомість, з 2018 року розпочато виплату одноразової грошової допомоги сім’ям учасників антитерористичної операції, які загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини в розмірі 50 тис. грн. Такі зміни дали можливість сім’ям загиблих на власний розсуд використовувати грошову допомогу, враховуючи індивідуальні потреби кожної окремої сім’ї. Зазначену допомогу отримали 8 сімей, фінансування з міського бюджету склало 400 тис. грн. Відсоток виконання заходу становить 80%, однак всі звернення задоволені в повному обсязі.
У 2017 році програмою було передбачено відшкодування за рахунок коштів міського бюджету членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції витрат за виготовлення і встановлення меморіальних дошок загиблим учасникам антитерористичної операції-мешканцям м. Черкаси на будинках, де вони проживали. Але протягом дії програми звернень від осіб, які мають право на таку виплату не надходило.
Також, з метою соціальної підтримки вдови та трьох дітей загиблого учасника антитерористичної операції Сиротенка С.В., з 2017 року розпочато виплату щомісячної грошової допомоги цій сім’ї для оплати вартості оренди житла, що винаймається ними у м. Черкаси. За весь період з міського бюджету виплачено кошти в сумі 49 тис. грн.
З 2018 року запроваджено виплату щорічної грошової допомоги на оздоровлення членам сімей учасників антитерористичної операції, які загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини. Зазначена допомога виплачувалась в розмірі 5,0 тис. грн. на кожного члена сім’ї загиблого (померлого) учасника антитерористичної операції. Впродовж року допомогу виплачено 81 особі на загальну суму 405 тис. грн. Всі звернення задоволені в повному обсязі.
Крім того, в рамках виконання заходів програми, фахівцями центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснювався соціальний супровід та надавались інші соціальні послуги учасникам антитерористичної операції, які повернулися з районів її проведення, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. Протягом дії програми послугами охоплено 307 учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, 240 сімей отримали послуги соціального супроводу, консультування, соціальної профілактики та адаптації. В рамках реалізації програми кошти на зазначений захід з міського бюджету не виділялись.
Відповідальними виконавцями, визначеними програмою, забезпечувалося висвітлення у засобах масової інформації заходів, спрямованих на підтримку учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції, а також інформація про використання коштів, виділених з міського бюджету на реалізацію заходів програми. Додаткового фінансування з міського бюджету не виділялось.
Також, у 2018 році програму доповнено ще двома заходами. Передбачено забезпечення санаторним лікуванням учасників антитерористичної операції в мережі санаторних закладів Черкаської області на умовах співфінансування з обласним бюджетом у розмірі 50% від загальної вартості путівок. Однак кошти на виконання цього заходу з міського бюджету у 2018 році не виділялися.
Для забезпечення додаткової підтримки сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції з боку міської влади, встановлено за рахунок коштів міського бюджету щомісячну стипендію членам сімей учасників антитерористичної операції, які загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини в розмірі 2 тис. грн. на одну особу відповідно до порядку, затвердженого виконавчим комітетом Черкаської міської ради. Оскільки зазначені зміни внесено наприкінці року, виплата стипендії розпочнеться з 2019 року.
Детальна інформація щодо обсягів фінансування заходів програми наведена у таблиці до заключного звіту про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018.
Проаналізувавши хід виконання програми, можна сказати, що з кожним роком програма не втрачає своєї актуальності, а навпаки, розширюється комплекс заходів для подальшого вирішення питань соціального характеру.
Враховуючи вищезазначене, в цілому завдання програми вважаємо такими, що відповідають меті програми, та виконаними в повному обсязі.
 
 
Таблиця
Інформація щодо обсягів фінансування заходів Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018

 п/п
Заходи одиниця виміру План Всього план на 4 роки Факт Всього факт за 4 роки Стан виконання заходів             в 2015-2018 роках % виконання
2015 2016 2017 2018 2015-2018 2015 2016 2017 2018 2015-2018
1 Надавати за рахунок коштів міського бюджету одноразову грошову допомогу для оздоровлення поранених учасників антитерористичної операції, зокрема тих, хто отримав статус учасника бойових дій тис. грн. 500,0 365,0 303,1 70 1238,1 325,0 270,0 70,0 35 700,0 2015 - 65 осіб                    2016 - 54 особи                  2017 - 14 осіб                    2018 - 7 осіб 57
2 Надавати  за рахунок коштів міського бюджету пільги на оплату житлово-комунальних послуг учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей; членам сімей загиблих і померлих внаслідок отриманих поранень учасників антитерористичної операції. тис. грн. 2642,0 656,1 318,6 - 3616,7 458,4 585,8 273,9 - 1318,1 2015 - 390 осіб                    2016 - 150 осіб                     2017 - 95 осіб 36
3 Надавати за рахунок коштів міського бюджету пільги на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих і померлих внаслідок отриманих поранень учасників антитерористичної операції тис. грн. - - - 112,3 112,3 - - - 57,4 57,4 2018 - 49 осіб 51
4 Здійснювати за рахунок коштів міського бюджету харчування вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів - дітей учасників антитерористичної операції (зокрема дітей учасників АТО, батьки яких вже отримали статус-учасник бойових дій) та дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов'язків  на підставі довідок та посвідчень встановленого зразка тис. грн. 627,4 883,4 - - 1510,8 239,1 762,5 - - 1001,6 2015 - 513 осіб                            2016 -  694 особи                              66
5 Здійснювати за рахунок коштів міського бюджету харчування вихованців дошкільних навчальних закладів - дітей учасників антитерористичної операції, в тому числі дітей, батьки яких отримали статус учасник бойових дій, та дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків на підставі довідок та посвідчень встановленого зразка. тис. грн. - - 888,1 1087,6 1975,7 - - 888,1 1081,3 1969,4 2017 - 408 осіб                        2018 - 426 осіб 100
6 Здійснювати за рахунок коштів міського бюджету оздоровлення (відпочинок) дітей учасників антитерористичної операції (зокрема дітей учасників АТО, батьки яких вже отримали статус-учасник бойових дій) та дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов'язків на підставі довідок та посвідчень встановленого зразка тис. грн. 360,8 - - - 360,8 297,5 - - - 297,5 2015 - 92 особи 82
7 Здійснювати за рахунок коштів міського бюджету транспортування загиблих і померлих внаслідок отриманих поранень учасників антитерористичної операції з району її проведення до місця проведення судово-медичної експертизи та до м. Черкаси; організацію та проведення поховання, озвучування церемонії прощання; проведення поминальних обідів. тис. грн. 332,3 95,1 81,6 111,1 620,1 84,9 55,0 58,7 57,2 255,9 2015 - 5 осіб                           2016 - 2 особи                        2017 - 2 особи                        2018 - 2 особи 41
8 Надавати одноразову грошову допомогу сім’ям учасників антитерористичної операції, які загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини, на встановлення намогильних споруд для увічнення пам’яті про них тис. грн. 800,0 400,0 400,0 - 1600,0 800,0 280,0 160,0 - 1240,0 2015 - 20 сімей                       2016 - 7сімей                                              2017- 4 сім'ї 78
9 Надавати одноразову грошову допомогу сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції Зайцева М. В., Петріва І. О., Вінніченка В. П., Гречаного В. В., Єпіфанова С. П., Бойка В. А., Подолянчука Є. П., Вергая В. М., Панченка О. А., Чупилка А. М. для проведення ремонту житла. тис. грн. 180,0 480,0 - - 660,0 180,0 480,0 - - 660,0 2015 - 3 сім'ї                                 2016 - 8 сімей 100
10 Надавати одноразову грошову допомогу сім’ям учасників антитерористичної операції, які загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини. тис. грн. - - - 500,0 500,0 - - - 400,0 400,0 2018 - 8 сімей 80
11 Здійснювати за рахунок коштів міського бюджету відшкодування витрат членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції за виготовлення і встановлення меморіальних дошок загиблим учасникам антитерористичної операції-мешканцям м. Черкас на будинках, де вони проживали. тис. грн. - - 15,0 - 15,0 - - - - 0,0 2017-2018 звернення відсутні 0
12 Надавати щорічну грошову допомогу на оздоровлення членам сімей учасників антитерористичної операції, які загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини тис. грн. - - - 450,0 450,0 - - - 405,0 405,0 2018 - 81 особа 90
13 Надавати сім'ї загиблого учасника антитерористичної операції Сиротенка С. В. щомісячну грошову допомогу для оплати вартості оренди житла, що винаймається ними у місті Черкаси тис. грн. - - 10,0 54,5 64,5 - - 7,0 42,0 49,0 2017 - 2 виплати 2018 - 12 виплат 76
        Всього   5442,6 2879,6 2016,4 2385,5 12724,0 2384,9 2433,3 1457,7 2077,9 8353,8   66
 
 
 
 
 
 
 
 

Пояснювальна записка
до проекту рішення
 
Черкаської міської ради «Про проект рішення Черкаської міської ради «Про затвердження заключного звіту про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018»
 
У 2018 році завершився термін дії Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018.
Положенням про порядок розроблення міських програм, моніторингу та звітності про їх виконання та правила складання паспортів місцевих програм, затвердженим рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 18.12.2007 № 1722, визначено, що після закінчення встановленого строку виконання програми головний розпорядник коштів складає заключний звіт про результати виконання програми та подає його на розгляд міської ради.
         Враховуючи вищезазначене, департаментом соціальної політики Черкаської міської ради підготовлено заключний звіт про виконання Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2018.
 
 
Директор департаменту
соціальної політики
        О. І. Гудзенко