ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент економіки та розвитку

Підготував:

Департамент економіки та розвитку

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

25.02.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1231-8-рд
Про приєднання Черкаської міської ради до Європейської Енергетичної Відзнаки

Проект рішення
№ 1231-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про приєднання Черкаської
міської ради до Європейської
Енергетичної Відзнаки
            З метою підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів, посилення організаційно - адміністративної спроможності, покращення якості енергетичних послуг, захисту довкілля та забезпечення сталого розвитку громади, керуючись частиною другою статті 142 Конституції України, статтею 10 Європейської Хартії місцевого самоврядування, статтями 15 та 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Приєднатись до Європейської Енергетичної Відзнаки.
2. Уповноважити міського голову представляти інтереси Черкаської міської ради особисто або через уповноважених ним посадових осіб, а також  вчиняти від імені Черкаської міської ради усі необхідні для реалізації цього Проекту правочини.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на міського голову Бондаренка А. В. та на постійну комісію міської ради з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, дерегуляції, бюджету, фінансів, тарифів та регуляторної політики (Тренкін Ю. В.).
Міський голова А. В. Бондаренко
 
 
Пояснювальна записка-
до проекту рішення міської ради «Про приєднання Черкаської
міської ради до Європейської Енергетичної Відзнаки».
 
Для підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів   місто Черкаси подало заявку на конкурс та було відібрано у 2017 році для наступного етапу пілотного проекту «Впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні».
Європейська Енергетична Відзнака (ЄЕВ) – це система управління якістю та сертифікації для муніципалітетів і регіонів. Метою ЄЕВ є зниження енергоспоживання та викидів вуглекислого газу на місцевому рівні за рахунок збільшення енергоефективності та використання поновлюваних джерел енергії, шляхом створення механізму постійного аналізу та вдосконалення адміністративних структур та процедур. Для досягнення цілей розроблено інструментарій із 79 заходів в рамках муніципальної енергетичної та кліматичної політики, які згруповані у шість секторів діяльності:
  • розвиток та територіальне планування;
  • муніципальні будівлі та споруди;
  • постачання та утилізація;
  • мобільність;
  • внутрішня організація;
  • комунікація та співпраця.
Перевагами участі  в ЄЕВ:
  • безкоштовний аудит міжнародним аудитором з ЄЕВ;
  • безкоштовний аудит стану виконання План дій сталого енергетичного розвитку (SEAP);
  • отримання співфінансування від Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO)  в межах 20 000 шв.фр.(близько 500 000 грн) на впровадження заходів для покращення енергоефективності і/або використання поновлювальної енергії.
Для отримання співфінансування від SECO вклад міста має скласти щонайменше 33 334 шв.фр.(близько 850 тис грн).
Для муніципалітетів участь в ЄЕВ вважається цінним підтвердженням проактивної енергетичної політики, а також визнанням високої якості управління містом, що, в свою чергу, є важливим для міжнародних донорів та потенційних інвесторів.
 
 
Директор департаменту
економіки та розвитку
І. І. Удод