ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент освіти та гуманітарної політики

Підготував:

Департамент освіти та гуманітарної політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

17.01.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1167-8-рд
Про затвердження документів щодо участі міста Черкаси у програмі ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді»

Проект рішення
№ 1167-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження документів
щодо участі міста Черкаси
у програмі ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді»
Відповідно до статті 26, п.1. ст. 16, п. 1 ст.18 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та згідно Меморандуму про наміри та взаємодію між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Черкаською міською радою щодо участі міста Черкаси у програмі «Громада, дружня до дітей та молоді» від 15.09.2018 р., Черкаська міська рада
 
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Розглянувши аналітичний звіт «Про стан забезпечення прав дітей та молоді у місті Черкаси», затвердити План дій з реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» міста Черкаси  (Додаток 1) та План моніторингу та оцінки з реалізації Плану дій (Додаток 2) для впровадження місті Черкаси заходів програми ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді».
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Коломойця І. А. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоровʹя, материнства, дитинства, сім`ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту.
 
Міський голова А.В.Бондаренко

Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про затвердження документів щодо участі міста Черкаси у програмі ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді»
 
Ініціатива ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» - це глобальний рух для досягнення консенсусу між представниками влади, бізнесу та громадянського суспільства  в ключових напрямах розвитку добробуту всіх дітей та молоді громади. Наразі в Черкасах ведеться активна робота щодо формування стратегії розвитку міста. Під час громадських обговорень черкащанами була напрацьована візія розвитку громади (http://chmr.gov.ua/ua/files.php?s=8&s1=420), в якій виокремлені такі напрями, як «Комфорт у місті» та «Розвиток людського потенціалу», що перегукуються з напрямками реалізації вищезазначеної ініціативи.
Діти та молодь складають майже половину всіх черкасців, оскільки у місті проживає 278,8 тис. осіб, при цьому з них: дітей дошкільного віку (від 0 до 6 років) - 15 тис. осіб, що становить 5,4% усього населення; дітей шкільного віку (від 6 до 18 років) – близько 28 тис. осіб (10,7%); молоді (від 18 до 35 років) – близько 90 тис. осіб (32%).
Враховуючи основні тези візії розвитку міста від мешканців Черкас, проаналізувавши негативну динаміку за останні роки кількості дитячого населення та молоді міста, а також, розуміючи, що створення умов для розвитку дітей та молоді в місті – запорука його процвітання, – місто взяло участь у конкурсі та було відібрано як кандидат долучення до ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» задля покращення умов перебування і розвитку в громаді її мешканців.
Для громади міста Черкаси приєднання до ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» є потрібним оскільки протягом проведення відповідної роботи з реалізації основних принципів даної ініціативи буде впроваджений реальний практичний інструмент, який прискорить реалізацію Конвенції прав дитини і Переглянутої Європейської хартії про участь молодих людей у місцевому та регіональному житті, а також допоможе досягати Цілей сталого розвитку у місті Черкаси, тобто сприятиме комплексному забезпеченню інтересів дітей та молоді завдяки координації зусиль усіх відомств, структур та учасників.
Відповідно до розпорядження міського голови від 10.07.2018 № 418-р була створена робоча група з питань реалізації ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді», до складу якої увійшли представники громадських організацій, що працюють з дітьми та/чи молоддю, депутати та посадові особи Черкаської міської ради, працівники освітніх та медичних установ міста.
Протягом серпня-листопада 2018 року був здійснений ґрунтовний аналіз становища дітей та молоді у місті Черкаси, під час якого відбувалося спілкування інтерв’юерів з фахівцями служби у справах дітей, педагогами, лікарями; обговорення необхідності впровадження у місті Черкаси ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» з самими дітьми та їхніми батьками. Це спілкування та попередній аналіз результатів проведеного опитування батьків та дітей (серед респондентів: 1137 дітей, 258 молодих людей та 1679 батьків), моніторингу реалізації міських програм, які орієнтовані в т.ч. й на дітей та молодь, і статистичних адміністративних даних надали можливість виокремити з 5 напрямків реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» три напрями, які є актуальними для дітей та молоді міста Черкаси, а саме:
  • право бути почутими (кожна дитина та молода людина має право, що їхній голос, потреби та пріоритети були почуті та враховані в нормативних актах, політиці та програмах міста);
  • право на безпеку (кожна дитина та молода людина живе в безпечному та чистому середовищі);
  • право на дитинство (кожна дитина та молода людина має право насолоджуватись життям в сім’ї, іграми та відпочинком).
Робочою групою по кожному з вищезазначених напрямів напрацьовані відповідні заходи, які внесені до Плану дій з реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» міста Черкаси. Крім того, за вимогами ЮНІСЕФ потрібно було розробити План моніторингу та оцінки з реалізації Плану дій  для впровадження місті Черкаси заходів програми ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді».
Враховуючи вищевикладене, згідно Меморандуму про наміри та взаємодію між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Черкаською міською радою щодо участі міста Черкаси у програмі «Громада, дружня до дітей та молоді» від 15.09.2018 р. та відповідно до прийнятого рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 28.12.2018 №1307 просимо затвердити План дій з реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» міста Черкаси та План моніторингу та оцінки з реалізації Плану дій.
 
 
Директор департаменту                                                                Сергій Воронов
 
 
Бакланова М.Л.

 
Перелік адміністративних індикаторів становища дітей, що мають бути відображені у щорічному аналітичному звіті
в рамках  5 основних напрямів роботи ініціативи
«Громада, дружня до дітей та молоді»
ІНДИКАТОР КОМЕНТАРІ Джерело інформації
І. ПРАВО НА ВИЗНАННЯ, ПОВАГУ ТА СПРАВЕДЛИВЕ СТАВЛЕННЯ
Охоплення освітою дітей з особливими потребами 35,8% від потреби Служба у справах дітей
Охоплення позашкільною освітою дітей-сиріт, дітей з обмеженими можливостями, дітей з інших вразливих груп Дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 14,2%
Дітей з інвалідністю – 9,6%
Дітей з багатодітних сімей – 15,2%
Дітей з малозабезпечених сімей – 77,6%
Дітей, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС – 1,1 %
Дітей, батьки яких загинули в АТО – 7,7%
Дітей осіб, визнаних учасниками АТО – 2,2%
Дітей з неповних сімей – 35,4%
Дітей внутрішньо переміщених осіб -  10,4%
Кількість випадків насильства проти дітей, у тому числі скоєних: 2016 – 9 осіб
2017 -8 осіб
2018 -
• у сім’ї; 2016 -9 осіб
2017 -8 осіб
• у школі; Не зафіксовано
• в інших громадських місцях Не виявлено
Темпи росту/зниження числа зареєстрованих злочинів, скоєних дітьми 2017-4  шт.
2018- 4 шт.(31.05.2018) зростання 0%
Захист житлових та майнових прав дітей: 453 дітей
виявлення випадків порушення житлових та 1 випадок
  • відновлення прав на житло;
1 випадок
  • попередження випадків незаконного продажу житла
399 випадків– перепрописка дітей
52 випадків -відчуження житла дітей
Охоплення клубними формуваннями дітей-сиріт, дітей з обмеженими можливостями, дітей з інших вразливих груп 5 %
Охоплення заняттями спортом дітей-сиріт, дітей з обмеженими можливостями, дітей з інших вразливих груп 3 %
Забезпечення житлом випускників шкіл-інтернатів 2 особи
Кількість випадків позбавлення батьківських прав 3 батьків
Кількість випадків поновлення у батьківських правах Не встановлено
Забезпечення багатодітних сімей житлом Не здійснюється
Забезпечення молодих сімей житлом 30 %
Рівень зареєстрованого безробіття Січень-травень 2018 р.
1938 ос.
1,1%
Департамент економіки та розвитку
Динаміка заборгованості з виплати заробітної плати Упродовж серпня 2017р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати зменшилася на 5,9% і на 1 вересня 2017р. становила 57,9 млн. грн. (76,5% загальної суми боргу по області).
Сума невиплаченої заробітної плати працівникам економічно активних підприємств зменшилась за серпень на 6,5% і на 1 вересня 2017р. становила 53,0 млн. грн. (91,5% загальної суми боргу по місту).
На підприємствах-банкрутах сума боргу склала 4,9 млн. грн. (8,5% загальної суми боргу по місту), на економічно неактивних – 26,2 тис. грн. (0,1%).
ІІ. ПРАВО БУТИ ПОЧУТИМИ
Діяльність Дитячої дорадчої ради Міська учнівська міжпарламентська Асамблея (УМА).
Засідання – 1 раз в тиждень. Заходи:
- благодійні акції;
- «Модель ООН»;
- конкурси;
- фестивалі;
- відеоролики.
Департамент освіти та гуманітарної політики
Охоплення дітей дитячими та молодіжними громадськими організаціями
2015 2016 2017
8%0 9%0 11%0
Кількість громадських організацій, що працюють у місті в інтересах дітей  та молоді, з них найбільш активні (до п’яти організації) 17 громадських організацій: Ліга українських клубів інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?», Громадська організація «Гайда»,  Черкаська міська молодіжна організація «Станиця Черкаси Пласту – Національної Скаутської Організації України», ГО «Ультрас Черкаси», ГО «Студентська Свобода
Наявність уповноважених з прав дитини на громадських засадах або правового центру для дітей Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Розробка та реалізація в місті соціальних програм, проектів державними організаціями спільно з громадськими організаціями (у т.ч. щодо захисту дітей від жорстокого поводження, експлуатації та насильства; боротьби з використання найгірших форм дитячої праці, торгівлі дітьми тощо) Не має офіційної інформації
Розробка та реалізація в місті громадськими вітчизняними та міжнародними організаціями соціальних програм, проектів з питань дітей та молоді Не відомо
Існування в громаді/місті молодіжних центрів, просторів на базі закладів освіти, культури, фізичної культури і спорту або інших установ, що працюють із молоддю Міський Палац молоді, клуби Багатопрофільного молодіжного центру (додаток 4).
Наявність на рівні місцевої ради навчально-інформаційних програм для молоді/можливості для стажування молодих людей/інші навчально-тренінгові програми Станом на 01.07.2018 року не прийнята Черкаською міською радою
ІІІ. ПРАВО НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ’Я, ОСВІТУ ТА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ
Право на охорону здоров’я
Рівень смертності дітей у віці до 1 року
 2015 2016 2017
7,3%0 7,5%0 9,3%0
Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
Рівень смертності дітей від 0 до 5 років
2015 2016 2017
1,53%0 1,6%0 1,5%0
У тому числі смертність від:
• інфекційних захворювань;
2015 2016 2017
0,04%0 0,07%0 0,06%0
• вроджених вад розвитку;
 2015 2016 2017
0,4%0 0,1%0 0,2%0
• травм, нещасних випадків та отруєнь;
 2015 2016 2017
0,3%0 0,4%0 0,3%0
• хвороб нервової системи та органів чуття;
 2015 2016 2017
0,2%0 0,04%0 0,1%0
• хвороб органів дихання.
 2015 2016 2017
00,4%0 00,6%0 00,6%0
Рівень смертності дітей від суїцидів 0-17
 2015 2016 2017
0 0 0
Рівень загальної захворюваності дітей
 2015 2016 2017
19899,6 на 10 тис. дитячого населення 19698,4 на 10 тис. дитячого населення 17401,0 на 10 тис. дитячого населення
Захворюваність дітей на активний туберкульоз
 2015 2016 2017
1,84 на 10 тис. дитячого населення 1,37 на 10 тис. дитячого населення 1,1 на 10 тис. дитячого населення
Кількість дітей, інфікованих матерями вірусом ВІЛ/СНІДу
 2015 2016 2017
19 25 51
Кількість ВІЛ-позитивних (ВІЛ-інфікованих) дітей
 2015 2016 2017
38 38 32
Кількість дітей, хворих на CНІД
 2015 2016 2017
12 12 10
Показники дитячого травматизму
 2015 2016 2017
153,0%0 158,0%0 167,0%0
Рівень інвалідності дітей
 2015 2016 2017
207,2 на 10 тис. дитячого населення 213,4 на 10 тис. дитячого населення 217,3 на 10 тис. дитячого населення
Частка дітей, які захворіли хворобами, що передаються статевим шляхом
 2015 2016 2017
0 0 0
Рівень охоплення дітей профілактичними щепленнями
 2015 2016 2017
85,0% 87,0% 86,4%
Рівень охоплення дітей різними формами оздоровлення, у т.ч. санаторно-курортним лікуванням
 2015 2016 2017
86,4% 88,2% 87%
Забезпеченість медичних установ необхідним обладнанням, безкоштовними ліками та відповідними приміщеннями
 2015 2016 2017
ЛПЗ, що надають допомогу дітям у м. Черкаси забезпечені необхідним обладнанням  та відповідними приміщеннями  згідно з табелем оснащення – 100%,безкоштовними ліками  у межах міських цільових програм
Укомплектованість медичних закладів необхідними фахівцями, які обслуговують дітей та сім’ї з дітьми
 2015 2016 2017
82,0% – лікарями;
93,4%- медичні фахівці з медичною освітою
83,2% – лікарями;
91,0%- медичні фахівці з медичною освітою
71,3% – лікарями;
80,9%- медичні фахівці з медичною освітою
Наявність дітей та молоді, хворих на наркоманію й алкоголізм
 2015 2016 2017
не має даних не має даних 87
Залучення дітей 0–14 років до обов’язкових медичних оглядів
 2015 2016 2017
Щорічні обов’язкові огляди дітей віком 6-7 років -99,3%,10-11 років -99,7% Щорічні обов’язкові огляди дітей віком 6-7 років -99,8%,10-11 років -99,5% Щорічні обов’язкові огляди дітей віком 6-7 років -99,7%,10-11 років -99,5%
Обсяг видатків з місцевого бюджету на охорону здоров’я дітей
 2015 2016 2017
1,1 тис.грн 1,2 тис.грн 1,7 тис. грн.
Право на освіту
Охоплення дітей дошкільною освітою
 
Від 3 до 6(7) років
2015 2016 2017
78%
98%
79%0
97%
80%0
97%
Департамент освіти та гуманітарної політики
Кількість дітей у дошкільних навчальних закладах з розрахунку на 100 місць
2015 2016 2017
120 121 122
Охоплення дітей загальною середньою освітою
2015 2016 2017
99,5%0 99,6%0 99,5%0
Кадрове забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів
2015 2016 2017
1213%0 125%0 138%0
Показники забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів підручниками
2015 2016 2017
101%0 102%0 100%0
Забезпеченість навчальних закладів комп’ютерною технікою та доступом до Інтернету 10% від кількості учнів – комп’ютерною технікою
100% - доступ до Інтернету
Охоплення учнів, вихованців, слухачів позашкільною освітою
2015 2016 2017
26,2%0 26,5%0 26,3%0
Наявність бібліотек для дітей та юнацтва, показники фонду літератури 14 бібліотек-філій
Наявність початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) 6 закладів
• дитячих шкіл мистецтв - 1
• хореографічних шкіл -0
• дитячих художніх шкіл – 1
• музичних шкіл - 4
• шкіл хорового співу -0
Охоплення дітей школами естетичного виховання
2015 2016 2017
11,9%0 12,1% 12,4%0
Кадрове забезпечення шкіл естетичного виховання 104 %
Охоплення дітей клубними формуваннями
2015 2016 2017
10,2%0 10,9%0 11%0
Забезпеченість навчальних закладів практичними психологами та соціальними педагогами Кількість практичних психологів:
у закладах позашкільної освіти  – 44;
у  закладах загальної середньої освіти – 38.
Соціальних педагогів у закладах загальної середньої освіти – 35 (+3 сумісники)
Обсяг видатків з місцевого бюджету на освіту дітей, тис. грн
2016
539284,6
2017
746901,0
2018
948607,4
Департамент фінансової політики
Обсяг видатків з місцевого бюджету на фізкультуру і спорт, тис. грн..
2016
23725,3
2017
35379,8
2018
41813,6
Обсяг видатків з місцевого бюджету на культуру і мистецтво, тис. грн.
2016
57805,6
2017
69251,2
2018
78805,1
Право на соціальний захист
Загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування -
2015 2016 2017
302 280 282
Служба у справах дітей
Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку                                    
2015 2016 2017
228 205 197
Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у державних закладах                                  
2015 2016 2017
41 33 35
Кількість прийомних сімей
2015 2016 2017
11 9 8
Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім’ях
2015 2016 2017
20 16 16
Кількість будинків сімейного типу
2015 2016 2017
5 7 8
Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані до будинків сімейного типу
2015 2016 2017
33 50 61
Кількість дітей, від яких відмовилися батьки
2015 2016 2017
21 21 28
Кількість усиновлених дітей
2015 2016 2017
36 35 34
Кількість дітей, повернених біологічним батькам
2015 2016 2017
14 15 7
Кількість патронатних вихователів
2015 2016 2017
0 0 0
Загальна кількість дітей з особливими потребами, які отримують соціальну допомогу, інвалідам з дитинства та дітям інвалідам в органах праці та соціального захисту населення і соціальну пенсію – в органах Пенсійного фонду 987 осіб, що становить 100% від кількості дітей з інвалідністю, які офіційно зареєстровані Департамент соціальної політики
Наявність центрів (відділень) ранньої соціальної реабілітації дітей з особливими потребами Відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси (далі - відділення) надає соціальні послуги дітям з інвалідністю віком від 2 років.
Станом на 01.06.2018 року послуги отримали 158 осіб віком від 2 до 7 років.
Забезпеченість центрів (відділень) необхідним обладнанням та відповідними приміщеннями Приміщення укомплектовані обладнанням, необхідним для надання послуг.
Укомплектованість центрів (відділень) необхідними фахівцями, які обслуговують дітей та сім’ї з дітьми Соціальні послуги у відділенні надаються виключно дітям з інвалідністю.
Згідно із штатним розписом, у відділенні працює 12 фахівців, зокрема: лікар-невролог, практичні психологи, вчителі-логопеди, вчителі-реабілітологи, молодший медичний персонал.
Кількість дітей з особливими потребами, які перебували в центрах ранньої соціальної реабілітації 158 дітей отримали послуги у 2018 році.
Інформація щодо загальної кількості дітей з особливими потребами, які потребують ранньої реабілітації, відсутня.
Обсяг видатків з місцевого бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення дітей та сімей з дітьми На 2018 рік заплановано 20 осіб на загальну суму 136,2 тис. грн. (6,81 тис. грн. на одну особу).
IV. ПРАВО НА БЕЗПЕКУ
Кількість спроб суїциду серед дітей 7 спроб – 0,089%
Наявність “Телефону довіри” Немає, був до 2012 року Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Кількість ДТП, жертвами який стали діти 5 ДТП
Кількість правопорушень, жертвами яких стали діти 8 шт.
Кількість зниклих дітей 2 ос.
Кількість дітей, які перебувають у розшуку 7 ос.
Кількість безпритульних та бездоглядних дітей, влаштованих до притулків 18 ос. 0,02% від загальної кількості
Кількість безпритульних та бездоглядних дітей, влаштованих до центрів соціально-психологічної реабілітації 9 ос.  0,01%
Викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел та автотранспорту (з розрахунку на душу населення) Обсяг викидів від стаціонарних джерел забруднення у м. Черкаси за 2017 рік - 20 107,0 т. На душу населення припадає 0,0728 т викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення.
Від автотранспорту – інформація відсутня
Відділ екології департаменту житлово-комунального комплексу
Викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення (з розрахунку на душу населення)
Використання свіжої води на господарсько-питні потреби (з розрахунку на душу населення) Водоспоживання одною людиною на день становить106 лдобу, кількість водоспоживачів 250,041 тис.
Скидання забруднених зворотних вод у поверхневі водні об’єкти (з розрахунку на душу населення) За 2017 рік скинуто у поверхневі водні об’єкти 40,46 млн. куб. м. зворотних стічних вод. На душу населення припадає 146,555 куб. м. зворотних стічних вод.
                                                          V. ПРАВО НА ДИТИНСТВО
Обсяг видатків з місцевого бюджету на оздоровлення дітей 5 123 532 тис. грн. Департамент освіти та гуманітарної політики
Обсяг видатків з місцевого бюджету на реалізацію програм у сфері дитинства та молоді 24 667 035, 54 грн.
Обсяг позабюджетних видатків на реалізацію програм у сфері дитинства та молоді Інформація відсутня
Обсяг видатків з міського бюджету на підтримку громадських формувань, які працюють в інтересах дітей  та молоді Інформація відсутня
Сукупний обсяг коштів, залучених громадою (органами влади, громадськими та благодійними організаціями тощо) від приватного сектора, українських та міжнародних донорів на реалізацію проектів та програм в інтересах дітей та молоді Інформації немає
Охоплення учнівської молоді регулярними заняттями з фізичної культури і спорту в: ДЮСШ міські – 3,2 тис. ос.
Клуби – 2,3 тис. ос.
ДЮСШ обласні – 2,1 тис. ос.
 
 
 
 
Міського центру «Спорт для всіх» в Черкасах немає
Департамент освіти та гуманітарної політики
• дитячо-юнацьких спортивних школах;
• дитячо-підліткових клубах за місцем проживання;
• центрах фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”
Наявність спортивних клубів та спеціалізованих класів у загальноосвітніх навчальних закладах 80 % дітей охоплено роботою спортивних клубів;
спеціалізованих спортивних класів у місті немає
Кількість проведених міських фізкультурно-оздоровчих заходів серед дітей віком від 6 до 18 років 2015 – 71 захід
2016 – 83 заходи
2017 - 90 заходів
Наявність спортивних споруд за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення Спортивні майданчики на прибудинкових територіях:
2016 – 2 шт.
2017 – 7 шт.
В парках міста:
2016 – 1 шт.
2017 – 5 шт.
Стадіони та спортивні майданчики в закладах загальної середньої освіти та спортивних установах наведені у додатку 5
Департамент архітектури та містобудування
 
 
 
 
Департамент освіти та гуманітарної політики
 
 
Результати опитування дітей у віці 8-12 років
опитаних – 475 осіб
 
8 років –  11,8%
9 років –  17,5%
10 років – 34,7%
11 років – 20,6%
12 років – 15,5%
Хлопці – 46,5% Дівчата – 53,5%
Я постійно проживаю:
  • м. Черкаси –  97,5%
  • в селах біля м. Черкаси -2,5%
Твердження Так Ні
ВІДПОЧИНОК  ТА ДОЗВІЛЛЯ
У моєму дворі є місця для ігор і заняття спортом 68,8% 31,2%
Я маю  хоча б одна годину на день щоб грати, відпочивати і займатися своїми справами у будинку/квартирі 63,4% 36,6%
У моєму дворі або мікрорайоні є бібліотека або інше місце, де я можу знайти книги 23,6% 76,4%
 У мене є друзі у дворі, з якими  я можу провести час та пограти 85,1% 14,9%
 У моєму дворі діти з обмеженими можливостями теж можуть користуватися місцями для ігор 25,9% 74,1%
У моєму дворі або мікрорайоні є багато зелених насаджень (дерев, чагарників, клумб і т.п.) 96,0% 4,0%
 У моєму дворі / мікрорайоні проводяться культурні  та спортивні заходи, в яких я можу брати участь або просто спостерігати 46,5% 53,5%
УЧАСТЬ У СУСПІЛЬНОМУ ЖИТТІ
Я беру участь в роботі по благоустрою свого двору/міста/села/селища 21,3% 78,7%
 Я чув/чула про права дітей по ТБ або радіо 32,8% 67,2%
МОЯ БЕЗПЕКА
 Я відчуваю себе в безпеці, коли користуюся громадським транспортом 37,7% 62,3%
У своєму дворі/мікрорайоні я можу безпечно гуляти  та кататися на велосипеді 84,4% 15,6%
Я знаю, що робити в разі надзвичайної ситуації в моєму дворі/мікрорайоні або школі 62,3% 37,7%
 Якщо я відчуваю небезпеку, то знаю, куди звернутися або де отримати допомогу 77,5% 22,5%
 Мене запрошують відвідувати регулярні заняття з підготовки до надзвичайних ситуацій, які організовують в моїй школі або районі 39,8% 60,2%
МОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ДОВКІЛЛЯ
 У дворі (мікрорайоні) є місце, куди я можу звернутись для медичного обстеження у разі хвороби 42,3% 57,7%
Я можу легко і безпечно користуватися громадськими туалетами 41,7% 58,3%
У моєму дворі немає розкиданого сміття 59,4% 40,6%
Повітря в моєму дворі без диму та неприємного запаху 48,4% 51,6%
МОЯ ОСВІТА
 Я регулярно відвідую  школу 98,9% 1,1%
У школі до хлопчиків та  дівчаток вчителі ставляться однаково 81,9% 18,1%
У мене достатньо паперу, ручок, олівців та підручників для школи 97,9% 2,1%
Якщо у мене є питання, чи я не розумію навчальний матеріал, мої вчителі готові допомогти мені 94,7% 5,3%
У школі мене вчать, як захищати навколишнє середовище 97,1% 2,9%
 У школі мене вчать, як бути здоровим 78,3% 21,7%
У школі мене вчать знати свої права і Конвенцію про права дитини 74,9% 25,1%
У школі є чистий туалет, яким я можу легко і безпечно користуватися 62,9% 37,1%
У моїй школі є вода для пиття і вмивання 53,9% 46,1%
Я можу легко і безпечно користуватися громадськими туалетами 26,3% 73,7%
У школі є дорослі, з якими я можу спокійно обговорити свої проблеми та переживання 64,6% 35,4%
У моїй школі поважають дітей незалежно від їх релігії, і раси, культури або національності. 99,4% 0,6%
 У школі мене виховують, не застосовуючи фізичної сили 96,0% 4,0%
У школі мене виховують, не застосовуючи психологічного тиску. 89,1% 10,9%
Діти з обмеженими можливостями мають проблеми з доступом в нашу школу. 67,6% 32,4%
 У моїй школі поважають дітей з обмеженими можливостями і ставляться до них так само, як до інших дітей 98,9% 1,1%
МОЄ ОСОБИСТЕ  ЖИТТЯ
У мене вдома є тихе, світле і просторе місце для виконання домашньої роботи 95,2% 4,8%
Мінімум один раз  на день я їм м'ясо, птицю або рибу 97,1% 2,9%
Я їм свіжі фрукти і овочі щодня 88,6% 11,4%
У мене є книги, які підходять для мого віку, або я можу їх брати з бібліотеки 67,4% 32,6%
Я відчуваю себе щасливим і задоволеним життям і навчанням 63,4% 36,6%
Я відчуваю себе в безпеці від насилля та  жорстокого поводження з боку своєї сім'ї 63,6% 36,4%
Я відчуваю себе захищеним від того, що мене може викрасти незнайомець 43,4% 56,6%
За межами моєї сім'ї є дорослий, з ким я можу вільно поговорити про насильство або погане поводження 67,2% 32,8%
Я відчуваю себе в безпеці від знущань з боку інших дітей в школі та в моєму дворі 44,6% 55,4%
 
Результати опитування дітей у віці 13-18 років
опитаних – 662 особи
 
13 років – 26,9 %
14 років – 29,7%
15 років – 23,8%
16 років – 11,5%
17 років – 7,0%
18 років – 1,2%
Хлопці - 38,7% Дівчата - 61,3%
Я постійно проживаю:
  • м. Черкаси –  98,95%
  • в селах біля м. Черкаси -1,05%
Твердження Так Ні
ВІДПОЧИНОК ТА ДОЗВІЛЛЯ
У моєму дворі є місця для ігор і заняття спортом 71,7% 28,3%
Я маю  хоча б одна годину на день щоб грати, відпочивати і займатися своїми справами у будинку/квартирі 95,9% 4,1%
У моєму дворі або мікрорайоні є бібліотека або інше місце, де я можу знайти книги 69,3% 30,7%
 У мене є друзі у дворі, з якими  я можу провести час та  пограти 73,3% 26,7%
 У моєму дворі діти з обмеженими можливостями теж можуть користуватися місцями для ігор 42,6% 57,4%
У моєму дворі або мікрорайоні є багато зелених насаджень (дерев, чагарників, клумб і т.п.) 92,0% 8,0%
 У моєму дворі / мікрорайоні проводяться культурні  та спортивні заходи, в яких я можу брати участь або просто спостерігати 34,9% 65,1%
Поза школою я беру участь в проектах, групах і заходах з іншими дітьми / молоддю 56,3% 43,7%
В період літніх канікул я мав можливість більше тижня перебувати в шкільному або заміському таборі, в туристському поході або виїжджав на відпочинок за межі України 60,9% 39,1%
Протягом останніх 12 місяців я відвідував з родичами або друзями спектакль, концерт, виставку, цирк, фестиваль тощо 80,5% 19,5%
Я задоволений тим, як організоване моє дозвілля 79,0% 21,0%
УЧАСТЬ У СУСПІЛЬНОМУ ЖИТТІ
Я беру участь в роботі по благоустрою свого двору/міста/села/селища 35,0% 65,0%
Дорослі залучають  мене до планування або прийняття рішень, що стосуються мого двору 4,8% 95,2%
 Я чув/чула про права дітей по ТБ або радіо 85,2% 14,8%
 У мене є доступ до  Інтернету 98,0% 2,0%
Протягом останніх 12 місяців через ЗМІ або в інший спосіб я отримував (отримувала) інформацію про те, які рішення в місті/селі/селищі приймалися по відношенню до дітей 56,2% 43,8%
 Я знаю представника з місцевих державних органів, який працює  з дітьми та молоддю 30,8% 69,2%
Протягом останніх 12 місяців я брав участь у виборах дитячого самоврядування в школі, місті/селі/селищі (або обирали керівництво будь-якої дитячої або молодіжної організації) 51,5% 48,5%
Я задоволений тим, як в місті або школі мене залучають  до обговорення питань, які зачіпають мої інтереси та інтереси інших  дітей, та залучають до участі в підготовці та проведенні громадських заходів 64,4% 35,6%
МОЯ БЕЗПЕКА
 Я відчуваю себе в безпеці, коли користуюся громадським транспортом 55,4% 44,6%
У своєму дворі/мікрорайоні я можу безпечно гуляти  та кататися на велосипеді 67,8% 32,2%
Я знаю, що робити в разі надзвичайної ситуації в моєму дворі/мікрорайоні або школі 89,7% 10,3%
 Якщо я відчуваю небезпеку, то знаю, куди звернутися або де отримати допомогу 90,2% 9,8%
 Мене запрошують відвідувати регулярні заняття з підготовки до надзвичайних ситуацій, які організовують в моїй школі або районі 38,2% 61,8%
Я можу легко і безпечно користуватися громадськими туалетами 47,3% 52,7%
Протягом останніх 12 місяців я не стикався з ситуацією, коли мене або кого-небудь з дітей у моїй присутності били, ображали, принижували, несправедливо звинувачували 45,9% 54,1%
У моєму дворі немає розкиданого сміття 47,4% 52,6%
Повітря в моєму дворі без диму та неприємного запаху 65,7% 34,3%
МОЄ ЗДОРОВ'Я
 У дворі (мікрорайоні) є місце, куди я можу піти для медичного обстеження у разі хвороби 62,7% 37,3%
У мене є можливість проконсультуватися у медичного працівника з питань ВІЛ / СНІДу, інфекцій, що передаються статевим шляхом, небажаної вагітності 70,2% 29,8%
Я не палю протягом останнього місяця 88,8% 11,2%
У моєму дворі і мікрорайоні проводяться культурні та спортивні заходи, в яких я можу брати участь або просто спостерігати 37,2% 62,8%
Не далеко від мого дому є місце, де я можу займатися спортом 90,9% 9,1%
Я не вживаю алкогольних напої в(включаючи пиво, джин-тонік) протягом останніх 6 місяців 82,8% 17,2%
Я ніколи не пробував наркотики 94,0% 6,0%
  1. 3
У моєму місті/селі/селищі добре піклуються про моє здоров’я 69,8% 30,2%
МОЯ ОСВІТА
Я регулярно відвідую школу 97,4% 2,6%
У школі до хлопчиків та  дівчаток вчителі ставляться однаково 80,1% 19,9%
У мене достатньо паперу, ручок, олівців та підручників для школи 97,6% 2,4%
Якщо у мене є питання, чи я не розумію навчальний матеріал, мої вчителі готові допомогти мені 90,6% 9,4%
У школі мене вчать, як захищати навколишнє середовище 93,2% 6,8%
У школі мене вчать, як бути здоровим 96,1% 3,9%
У школі мене вчать знати свої права і Конвенцію про права дитини 88,7% 11,3%
У школі є чистий туалет, яким я можу легко і безпечно користуватися 84,4% 15,6%
У моїй школі є вода для пиття і вмивання 69,2% 30,8%
Я можу легко і безпечно користуватися громадськими туалетами 55,4% 44,6%
У школі є дорослі, з якими я можу спокійно обговорити свої проблеми та переживання 68,3% 31,7%
У моїй школі поважають дітей незалежно від їх релігії, і раси, культури або національності. 89,9% 10,1%
У школі мене виховують, не застосовуючи фізичної сили 96,2% 3,8%
У школі мене виховують, не застосовуючи психологічного тиску. 80,8% 19,2%
Діти з обмеженими можливостями мають проблеми з доступом в нашу школу. 42,0% 58,0%
 У моїй школі поважають дітей з обмеженими можливостями і ставляться до них так само, як до інших дітей 86,6% 13,4%
У мене є можливість висловлювати директору або іншому персоналу свою думку за умовами в школі і по вченому процесу 63,1% 36,9%
У моїй школі є консультування щодо вибору майбутньої професії та навчання 72,5% 27,5%
МОЄ ОСОБИСТЕ  ЖИТТЯ
У мене вдома є тихе, світле і просторе місце для виконання домашньої роботи 96,2% 3,8%
Мінімум один раз  на день я їм м'ясо, птицю або рибу 89,9% 10,1%
Я їм свіжі фрукти і овочі щодня 90,2% 9,8%
У мене є книги, які підходять для мого віку, або я можу їх брати з бібліотеки 93,4% 6,6%
Я відчуваю себе щасливим і задоволеним життям і навчанням 84,4% 15,6%
Я відчуваю себе в безпеці від насилля та  жорстокого поводження з боку своєї сім'ї 94,7% 5,3%
Я відчуваю себе захищеним від того, що мене може викрасти незнайомець 75,8% 24,2%
За межами моєї сім'ї є дорослий, з ким я можу вільно поговорити про насильство або погане поводження 68,0% 32,0%
Я відчуваю себе в безпеці від знущань з боку інших дітей в школі і в моєму дворі 83,1% 16,9%
Я знаю місце, де можу отримати інформацію з питань ВІЛ / СНІД 66,0% 34,0%
Я відчуваю себе в безпеці, тому що мій двір вільний від наркотиків 70,4% 29,6%
 
Результати опитування молоді у віці 15-24 років
опитаних – 258 осіб
 

з/п
Запитання Варіанти відповідей
1 2
1. До якої вікової групи Ви відноситесь? 91,5% 8,5%
2. Ваша стать 76,4% 23,6%
3. Ви постійно проживаєте в Черкасах? 66,7% 33,3%
4. Чи відчуваєте Ви, що долучені до процесу розробки й ухвалення рішень, а також контролю за їх виконанням у місті? 9,3% 90,7%
5. Чи відчуваєте Ви достатню кількість можливостей для самореалізації в місті? 14,0% 86,0%
8. Чи плануєте заводити сім’ю та дітей у майбутньому в своєму місті? 34,5% 65,5%
9. Чи плануєте продовжити навчання за кордоном? 25,2% 74,8%
10. Якщо ТАК, чи плануєте повернутися після того та шукати шляхи самореалізації в місті? 8,9% 91,1%
11. Чи хотіли б ви відкрити власну справу у місті? 55,0% 45,0%
12. Чи можете порадити своїм друзям/знайомим із інших міст переїхати до вашого міста? 42,6% 57,4%
13. Чого бракує у вашому місті для молоді:
· роботи з високим рівнем заробітної плати та можливістю кар’єрного росту 91,1% 8,9%
· більш розвиненої  інфраструктури 60,5% 39,5%
· кращої освіти 4,7% 95,3%
· більш розвиненої розважальної сфери 34,5% 65,5%
· гуртків, клубів за інтересами, позашкільної освіти 11,2% 88,8%
· парків, зон відпочинку 72,5% 27,5%
· кращого медобслуговування 14,0% 86,0%
 
Результати опитування батьків дітей у віці 6-12 років
опитаних – 1302 особи
  1. До якої вікової групи відносяться Ваші діти /дитина
  • менше 6 років  - 6,3%
  • 6-12 років - 95,8%
  • 13 і більше років - 6,1%
  1. Місто, в якому Ви постійно проживаєте : м. Черкаси – 96,4%, в селах під м. Черкаси – 3,6%
 
3 Чи отримували Ви протягом останніх 12 місяців через ЗМІ або іншим чином інформацію про те, які рішення в місті/селі/селищі приймалися по відношенню до дітей?
Чи брали Ви протягом останніх 12 місяців участь в обговореннях, ініційованих органами влади, щодо будь-яких проблемних ситуацій пов'язаних з дітьми та/або способах їх вирішення?
Чи задоволені Ви тим, як влада міста залучає Вас до обговорення питань, які зачіпають інтереси дітей?
Чи є у Вашому домі без бар'єрний доступ для дитячих та інвалідних візочків?
Чи є біля Вашого будинку обладнаний дитячий майданчик?
Чи є недалеко від Вашого будинку парк, сквер або набережна, куди Ви можете дістатися з дитиною пішки приблизно за 15 хвилин?
Чи біля Вашого будинку чисто  та немає сміття?
Чи  Ваше місто/село/селище комфортне для проживання дітей?
Чи стикалися Ви протягом останніх 12 місяців із ситуацією, коли кого-небудь з дітей били, ображали, принижували, несправедливо звинувачували?
Чи в вашому місті/селі/селищі дітям жити безпечно?
Чи в Вашому місті/селі/селище добре організована турбота про здоров'я вашої дитини?)
Чи відвідує Ваша дитина дошкільний заклад?
Чи дошкільна установа, яку відвідує Ваша дитина, розташована зручно відносно до будинку або місця вашої роботи?
Чи отримує Ваша дитина якісну освіту?
Чи задоволені Ви тим, як організовано дозвілля Вашої дитини?
Чи отримували Ви коли-небудь консультації або навчання з питань відповідального батьківства?
Чи у Вашому місті Вашій дитині нададуть допомогу в будь-якій важкій ситуації?
 
 
 
 
Результати опитування батьків дітей у віці 13-18 років
опитаних – 377 осіб
ТВЕРДЖЕННЯ Так Ні
1. Міська влада переймається проблемами прав дитини 40,6% 59,4%
2 Діти мають можливість доносити до влади свою точку зору з тих проблем, які стосуються дітей 32,4% 67,6%
3 Діти можуть впливати на рішення міської влади, які стосуються дітей 13% 87%
4 Діти беруть активну участь у громадському житті 55,7% 44,3%
5 Існуючі закони та міська влада здатні захистити дітей від насильства, експлуатації та приниження гідності (у тому числі у сім’ї та школі) 41,1% 58,9%
6 Діти можуть почувати себе безпечно на вулицях Вашого міста 25,7% 74,3%
7 У місті достатньо місць для дозвілля дітей (дитячі та спортивні майданчики, гуртки, секції, клуби тощо) 62,6% 37,4%
8 Чи згодні Ви з твердженням: “Зазначені нижче групи дітей мають обмежений доступ до освіти, медичного обслуговування та інших соціальних послуг”?
Оберіть один з варіантів відповіді для кожної групи:
А. Діти з особливими потребами 56,5% 43,5%
Б. Сироти та діти, позбавлені батьківського піклування 39,0% 61,0%
В. Представники національних меншин 27,1% 72,9%
Г. Діти з околиць міста 34,2% 65,8%
Д. Діти з бідних сімей 58,6% 41,4%
Е. Діти з багатодітних сімей 32,9% 67,1%
9 Оцініть за п’ятибальною шкалою стан забезпечення дітей 5 4 3 2 1
А. Освіта 25,5% 42,2% 24,1% 4,5% 3,7%
Б. Медичне обслуговування 4,2% 24,4% 43,8% 16,4% 11,1%
В. Позашкільні заклади 22,5% 40,3% 25,7% 5,8% 5,6%
Г. Правовий захист дітей у складних обставинах 5,3% 28,6% 35,0% 18,6% 12,5%
10 Чи чули Ви коли-небудь про Конвенцію про права дитини? так ні
82,0% 18,0%
12 Де Ви ознайомилися з положеннями Конвенції про права дитини?
• з газет        7,4%
• у школі 32,1%
• самостійно 52,0%
• на спеціальному тренінгу 3,7%
• у вузі 11,4%
• від знайомих 9,0%
• по ТБ 21,2%
 

 

ДОДАТКИ

1 1167-8-рд додаток 1.pdf Переглянути
2 1167-8-рд 17.01.19 Заперечення.pdf Переглянути