ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Підготував:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

10.01.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1182-8-рд
Про затвердження міської програми «Інформаційно-аналітичне забезпечення закладів охорони здоров`я міста Черкаси на 2019 рік»

Проект рішення
№ 1182-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження міської програми «Інформаційно-аналітичне забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси на 2019 рік»
     Відповідно до п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення діяльності КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР», збереження здоров'я населення міста Черкаси, профілактики захворювань, формування умов відповідального ставлення населення до свого здоров’я, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити міську програму «Інформаційно-аналітичне забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси на 2019 рік» (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волошина І.В. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту.
Міський голова А.В. Бондаренко
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                рішення Черкаської міської ради
                                                                   від _______________ № _______
 
 
Міська програма «Інформаційно-аналітичне забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси на 2019 рік»
 
  1. Загальні положення
Здоров’я населення є однією з найбільших цінностей, необхідною умовою для соціально-економічного розвитку країни. Вжиття заходів з профілактики та раннього виявлення захворювань, здійснення контролю за перебігом захворювань та запобігання їх несприятливим наслідкам, формування системи громадського здоров'я, мотивація населення до здорового способу життя є важливою складовою ефективного управління системою охорони здоров’я. Система громадського здоров'я – це основа профілактичної медицини, яка спрямована на збереження як здоров’я всього суспільства, так і індивідуального здоров'я населення.
Територіальна громада міста Черкаси в особі Черкаської міської ради є засновником КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР». КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» є закладом охорони здоров’я. Основною метою діяльності КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» є здійснення державної політики з питань медичної статистики, інформаційно-аналітичного забезпечення, інформатизації галузі охорони здоров'я. Заклад забезпечує централізований збір звітної та адміністративної інформації від закладів охорони здоров'я, які належать до комунальної власності міста, обробку та аналіз показників стану здоров'я населення, ресурсів охорони здоров'я та діяльності медичних закладів, організовує проведення просвітницьких кампаній, приурочених до актуальних медичних проблем (за епідпоказниками, рекомендаціями ВООЗ до Всесвітніх днів здоров'я, боротьби з туберкульозом, СНІДом тощо). КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» є неприбутковою організацією, здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.
 
  1. Паспорт Програми
Паспорт визначає суму коштів, які необхідні для виконання Програми, законодавчої підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики Програми, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.
Паспорт Програми підлягає затвердженню в порядку, визначеному чинним законодавством.
 
  1. Проблема, на розв’язання якої спрямована Програма
Основною проблемою, на яку спрямована програма, є урегулювання механізму фінансування КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» у статусі одержувача бюджетних коштів.
У зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» в місті Черкаси розпочато процес перетворення закладів охорони здоров’я з комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства. КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» змінює статус із розпорядника на одержувача бюджетних коштів за відповідною програмою фінансування з місцевого бюджету (КПКВК 0712151 «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері охорони здоров’я»), яка складається із коштів медичної субвенції з державного бюджету і коштів міського бюджету. Джерелами фінансування закладу можуть бути як бюджетні кошти, так і кошти юридичних та фізичних осіб.
Автономізація закладів охорони здоров’я сприяє збільшенню господарської та фінансової автономії (самостійності) та управлінської гнучкості комунальних закладів охорони здоров’я, формуванню у них стимулів для поліпшення якості медичного обслуговування населення і водночас підвищення економічної ефективності використання активів.
 
  1. Мета Програми
Метою програми є підвищення рівня інформаційно-аналітичного забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси, підвищення ефективності управлінських рішень щодо збереження здоров'я населення міста Черкаси, профілактики захворювань, формування умов відповідального ставлення населення до свого здоров’я.
 
  1. Шляхи та способи вирішення проблеми, строки та етапи виконання Програми
Вирішення проблеми планується наступними шляхами:
- модернізація системи управління, завершення процесу автономізації КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» зі зміною статусу з розпорядника бюджетних коштів на одержувача бюджетних коштів;
- здійснення фінансування КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» з міського бюджету в рамках програмно-цільового методу на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою.
Строк виконання програми – 2019 рік.
 
  1. Завдання Програми та заходи для її виконання, обсяги та джерела фінансування
    1. Для досягнення поставленої мети Програми необхідно за рахунок коштів бюджету (КПКВК 0712151 «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері охорони здоров’я») реалізувати у 2019 році завдання щодо забезпечення інформаційно-аналітичного супроводу закладів охорони здоров'я міста Черкаси і проведення просвітницьких кампаній, приурочених до актуальних медичних проблем.
Головний розпорядник бюджетних коштів – департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
Відповідальний виконавець: КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».
6.2. Для виконання завдань Програми необхідно здійснення наступних заходів:
- безпосереднє забезпечення працівниками КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» інформаційно-аналітичного супроводу закладів охорони здоров'я міста Черкаси і проведення просвітницьких кампаній, приурочених до актуальних медичних проблем;
- створення належних організаційних умов щодо функціонування єдиного медичного простору для надання гарантованого пакету медичних послуг та реалізації права пацієнта на вільний вибір лікувального закладу та лікаря;
- забезпечення єдиного медичного інформаційного простору міста на основі впровадження та ефективного використання інформаційних і комунікаційних технологій;
- удосконалення системи моніторингу і аналізу діяльності закладів охорони здоров`я;
- спрямування коштів міського бюджету на оплату поточних видатків КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» з використанням програмно-цільового методу за бюджетною програмою, відповідно до вимог Бюджетного кодексу України;
- створення можливостей для міжнародної співпраці та залучення додаткових засобів фінансування.
6.3. Напрямки використання бюджетних коштів:
Напрямки використання Витрати на 2019 рік (проект), тис.грн.
медична субвенція міський бюджет разом
1 Забезпечення інформаційно-аналітичного супроводу закладів охорони здоров'я міста Черкаси в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» 948,668 707,437 1656,105
 
  1. Контроль за виконанням Програми
Контроль за виконанням Програми здійснюють міська рада, виконавчий комітет міської ради та департамент охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
Інформація про виконання Програми в грошовому виразі надається департаментом охорони здоров’я та медичних послуг щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом в департамент фінансової політики. Моніторинг виконання заходів програми здійснюється департаментом охорони здоров’я та медичних послуг за півріччя та за рік. Результати моніторингу надаються департаменту фінансової політики до 20 числа місяця наступного за звітним періодом. Звіт про хід і виконання Програми надається міській раді.
 
  1. Очікуваний результат виконання Програми
Виконання Програми надасть можливість підвищити ефективність реалізації державної політики в галузі охорони здоров'я. Здійснення цієї програми спрямовано на підвищення ефективності просвітницьких кампаній щодо збереження здоров'я населення міста Черкаси, профілактики захворювань, формування умов відповідального ставлення населення до свого здоров’я; покращення системи збору, обробки, зберігання та передачі медико-статистичної інформації; забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності та цілісності статистичної інформації; покращення матеріально-технічного забезпечення КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».
Показники виконання Програми:
№ пп Показники Од. виміру Джерело
інформації
Проект на 2019 рік
1. Показники витрат
1.1. Обсяги видатків за програмою тис.грн. міський
бюджет
1656,105
1.2. Кількість закладів од. мережа 1
1.3. Кількість штатних одиниць, які утримуються за рахунок загального фонду бюджету од. штатні розписи
 
22,5
 у т. ч. лікарів од. 7,0
2. Показники продукту
2.2. Кількість звітних форм од. статистична звітність 140
2.3. Кількість освітніх акцій од. статистична звітність 120
3. Показники ефективності
3.1. Кількість звітних форм на одного працівника од. розрахунок 6,2
3.2. Кількість громадян, що прийняли участь у освітніх акціях осіб статистична звітність 18000
3.3. Середній розмір видатків на утримання однієї штатної одиниці тис.грн. розрахунок 73,6
4. Показники якості
4.1. Відсоток проведених освітніх акцій до кількості запланованих % статистична звітність 100,0
4.2. Відсоток охоплення населення міста освітніми акціями % статистична звітність 6,5
Фінансове забезпечення здійснюється у межах видатків, затверджених рішенням міської ради «Про міський бюджет на 2019 рік».
Показники Програми можуть уточнюватися у процесі виконання із відповідним відображенням у паспорті Програми.
 

УКРАЇНА
Черкаська міська рада
Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000,  тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47
E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про затвердження міської програми «Інформаційно-аналітичне забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси на 2019 рік»»
 
Міську програму «Інформаційно-аналітичне забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси на 2019 рік» (далі - Програма) розроблено на підставі законів України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 №1002-р «Про схвалення Концепції розвитку системи громадського здоров’я».
Вжиття заходів з профілактики та раннього виявлення захворювань, здійснення контролю за перебігом захворювань та запобігання їх несприятливим наслідкам, формування системи громадського здоров'я, мотивація населення до здорового способу життя є важливою складовою ефективного управління системою охорони здоров’я. Система громадського здоров'я – це основа профілактичної медицини, яка спрямована на збереження як здоров’я всього суспільства, так і індивідуального здоров'я населення.
Метою програми є підвищення рівня інформаційно-аналітичного забезпечення закладів охорони здоров'я міста Черкаси, збереження здоров'я населення міста Черкаси, профілактики захворювань, формування умов відповідального ставлення населення до свого здоров’я.
Проект програми спрямовано на підвищення ефективності просвітницьких кампаній щодо збереження здоров'я населення міста Черкаси, профілактики захворювань, формування умов відповідального ставлення населення до свого здоров’я; покращення системи збору, обробки, зберігання та передачі медико-статистичної інформації; забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності та цілісності статистичної інформації; покращення матеріально-технічного забезпечення КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».
Основною проблемою, на яку спрямована програма, є урегулювання механізму фінансування КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР у статусі одержувача бюджетних коштів.
У зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» в місті Черкаси розпочато процес перетворення закладів охорони здоров’я з комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства. КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР змінює статус із розпорядника на одержувача бюджетних коштів за відповідною програмою фінансування з місцевого бюджету (КПКВК 0712151 «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері охорони здоров’я»), яка складається із коштів медичної субвенції з державного бюджету і коштів міського бюджету. Джерелами фінансування закладу можуть бути як бюджетні кошти, так і кошти юридичних та фізичних осіб.
Автономізація закладів охорони здоров’я сприяє збільшенню господарської та фінансової автономії (самостійності) та управлінської гнучкості комунальних закладів охорони здоров’я, формуванню у них стимулів для поліпшення якості роботи і водночас підвищення економічної ефективності використання активів.
Проект підготовлено департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.
 
 
Директор департаменту О.М.Стадник
 
вик. Галушка Г.Ю.
37-53-93
 
 

ДОДАТКИ

1 1182-8-рд Зауваження.pdf Переглянути