ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

12.11.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1119-8-рд
Про внесення змін до рішення міської ради від 20.09.2016 № 2-936 «Про затвердження міської Програми пільгового житлового кредитування учасникам  антитерористичної операції   та членам їх сімей  в м. Черкаси на  2016-2020 роки»

 
 
Проект рішення
1119-8-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про внесення змін до рішення міської ради від 20.09.2016 № 2-936 «Про затвердження міської Програми пільгового житлового кредитування учасникам  антитерористичної операції   та членам їх сімей  в м. Черкаси на  2016-2020 роки»
Відповідно до пп. 22 ч. 1 ст. 26,  пп. 3 п.а ст. 30, ст. 40  Закону України ,,Про місцеве самоврядування в Україні”, ст. 70 Бюджетного Кодексу України, з урахуванням рішення Черкаської обласної ради від 11.07.2018 № 23-19/VIІ ,,Про внесення змін до рішення обласної ради від 28.08.2015 № 42-1/VI ,,Про Обласну програму забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016 - 2020  роках”, з метою створення умов для реалізації державної житлової політики в частині розв’язання житлової проблеми учасників АТО і   бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України та членів їх сімей у м. Черкаси Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1.  Внести до рішення Черкаської міської ради від 20.09.2016 № 2-936 Про затвердження міської Програми пільгового житлового кредитування учасникам  антитерористичної операції   та членів їх сімей в м. Черкаси на  2016-2020 роки (далі - рішення) такі зміни:
2. Назву та пункт 1 рішення після слів „учасників антитерористичної операції” доповнити словами “і бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України”.
3. Міську  Програму пільгового житлового кредитування учасників  антитерористичної операції і бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України та членів їх сімей житлом у 2016-2020 роках, затверджену рішенням, викласти у новій редакції, згідно з додатком 1.
4. Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів учасникам  антитерористичної  і бійцям-добровольцям, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України та членам їх сімей на будівництво та придбання житла за рахунок міського бюджету, затверджене рішенням, викласти у новій редакції, згідно з  додатком 2.
5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волошина І. В. та         постійні комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища (Кіта І.М.) і з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності  (Савенко О. С.).
 
 
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 
Додаток 1
до рішення міської ради
від __________    № ______  
 
Програма
пільгового житлового кредитування  учасників антитерористичної операції  і бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України та членів їх сімей в м. Черкаси на  2016-2020 роки
 
1. Загальні положення
Міська програма пільгового житлового кредитування учасникам антитерористичної операції і  бійців-добровольців та членам їх сімей житлом у 2016 - 2020 роках (далі - Програма) спрямована на поступове, соціально ефективне та виважене розв’язання гострої проблеми забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та членів їх сімей у спосіб пільгового житлового кредитування, відповідно до Законів України ,,Про місцеве самоврядування в Україні” та ,,Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Програму сформовано за принципом спільної суспільної відповідальності органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”, а також безпосередньо учасників АТО і  бійців-добровольців та членів їх сімей.
Програма пільгового житлового кредитування учасникам АТО і  бійців-добровольців та членам їх сімей розроблена з урахуванням даних про чисельність зазначених осіб, які перебувають на квартирному обліку і прогнозних розрахунків обсягів потреби в загальній площі житла, а також у бюджетних коштах та коштах інших не заборонених законодавством джерел.
Даною програмою закладаються найбільш сприятливі умови для отримання пільгового кредиту учасниками АТО і бійців-добровольців та членами їх сімей, а саме:
  • відсоткова ставка за користування пільговим кредитом у національній валюті становить орієнтовно 3 %  річних від суми зобов’язань за кредитом;
  • на суму зобов’язань за кредитом не нараховується індекс інфляції;
  • відсутні комісійні збори з позичальника за оформлення і супроводження кредитного договору;
  • на перший внесок позичальнику за рахунок бюджетних джерел надається безповоротна фінансова допомога на оплату першого внеску у розмірі 20% вартості житла пропорційно одержаним коштам, де частка міського бюджету становить 90%, а  обласного бюджету 10 %.
 
 
2. Паспорт Програми
 
1. Ініціатори розроблення Програми Департамент житлово-комунального комплексу, Черкаське регіональне управління Державної      спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”
 
2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми Рішення Черкаської обласної ради від 28.08.2015 № 42-1/VI «Про Обласну програму забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом на 2016-2020 роках»
3. Розробники Програми
 
Департамент житлово-комунального комплексу
 
4. Співрозробники Програми Департамент житлово-комунального комплексу, Черкаське регіональне управління Державної      спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”
 
5. Головні розпорядники коштів Департамент житлово-комунального комплексу
 
 
6. Замовники (Відповідальні виконавці Програми) Департамент житлово-комунального комплексу, Черкаське регіональне управління Державної      спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”
 
 
7. Учасники (співвиконавці) Департамент житлово-комунального комплексу
8. Термін реалізації Програми 2016-2020 роки
9. Показники виконання Програми надання щорічно 15 пільгових довготермінових кредитів учасникам АТО в тому числі  бійцям-добровольцям та членам їх сімей на будівництво та придбання житла
 
10. Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми Міський бюджет, інші джерела, не заборонені законодавством
 
11. Орієнтовний загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього тис. грн.:  
 
59211,25
 
 
 
3. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
 
З урахуванням потреби адаптації, демобілізованих із зони АТО, громадян та членів їх сімей, більшість із яких не мають можливості самостійно забезпечити себе та свої сім'ї житлом без бюджетної підтримки, проблема забезпечення учасників АТО і бійців-добровольців та їх сімей житлом стоїть дуже гостро.
Останніми роками значно скоротились обсяги надання житла військовослужбовцям та працівникам правоохоронних органів. За обставинами, які склались в державі у зв’язку з проведенням антитерористичної операції, військовослужбовці та працівники правоохоронних органів стали учасниками АТО. Крім військовослужбовців та працівників правоохоронних органів свій внесок у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України зробили бійці-добровольці.
Станом на 28.08.2018, на квартирному обліку громадян за місцем проживання в м. Черкаси, перебуває 333 учасника бойових дій, які приймали безпосередню участь у проведені АТО та відповідно до рішень виконавчого комітету визнані як такі, що потребують поліпшення житлових умов.
Переважна більшість учасників АТО і бійців-добровольців не мають власного житла або потребують поліпшення житлових умов. Важливе значення у питаннях забезпечення житлом учасників АТО є постанова Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 р. № 719 ,,Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов”, але зазначена постанова вирішує житлові питання лише частини учасників АТО.
Водночас, фінансування з державного бюджету є недостатнім для розв’язання найближчим часом житлової проблеми для учасників АТО і бійців-добровольців та членів їх сімей, що вимагає підтримки на місцевому рівні.
 
4. Визначення мети Програми
Метою Програми є сприяння вирішенню житлових проблем, підвищення соціального захисту та адаптації учасників АТО і бійців-добровольців та членів їх сімей в м. Черкаси.
 
5. Перелік завдань та заходів Програми
 
Завданнями Програми є:
  • створення умов для придбання, будівництва власного житла;
  • збільшення обсягів житлового будівництва для сімей учасників антитерористичної операції, в тому числі за рахунок добудови об’єктів незавершеного будівництва;
  • зменшення вартості житла, у тому числі що будується;
  • збільшення обсягів фінансування за рахунок всіх джерел;
  • поступове зростання кількості сімей, які поліпшать свої житлові умови.
Для вирішення вищезазначених завдань планується провести наступні заходи в такі терміни:
 
 
 

п/п
 
Заходи
 
Відповідальний за проведення
Термін виконання (роки)
1. Популяризація Програми, сприяння реалізації демонстраційних проектів в житловій сфері Департамент житлово-комунального комплексу, Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2016 - 2020
2. Формування (оновлення) черги потенційних одержувачів пільгового кредиту Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2016-2020
3. Укладення з визначеними одержувачами кредитів відповідних кредитних угод, здійснення їх обслуговування Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2016-2020
4. Акумуляція коштів зі всіх джерел та спрямування їх на відшкодування витрат, пов’язаних з будівництвом (придбанням) житла Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2017-2020
5. Формування реєстру (списку) незавершеного будівництва (гуртожитків, інші будівлі, які можна використати у житловому будівництві) та сприяння добудові цих об’єктів Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, Департамент архітектури, містобудування та інспектування 2016-2020
6. Надання кредитів на придбання житла на вторинному ринку за умови відсутності об’єктів будівництва, придатних для участі в Програмі Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2017-2020
7. Забезпечення за період дії Програми будівництва (придбання) 5312,5 кв.м. доступного житла Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2017-2020
8. Забезпечення контролю за поверненням наданих пільгових кредитів до бюджету відповідно до умов договору Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2017-2020
9. Забезпечення в межах повноважень контролю за дотриманням вимог законодавства в процесі відбору громадян, надання кредитів та здійснення будівництва Черкаське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву 2016-2020
 
 
6. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми
 
Фінансове забезпечення Програми передбачається здійснити за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.
Фінансування Програми проводиться в межах асигнувань, затверджених рішенням про міський бюджет на відповідний рік, по загальному та спеціальному фондах і може здійснюватись в межах діючого законодавства.
          Фінансування Програми передбачається за рахунок коштів міського та обласного бюджетів (на умовах спів фінансування). Щорічний обсяг видатків міського бюджету, необхідного для реалізації Програми, визначається відповідно до наданих розрахунків виконавцем Програми в обсязі достатньому для надання 15 кредитів, з урахуванням середньої вартості житла у місті.
 
Прогнозні обсяги фінансування наведено в таблиці:
 
Обсяги коштів, які    пропонується залучити на виконанн Прграми 2016 р. 2017 р. 2018 р. 2019 р. 2020 р. Усього витрат на виконання Програми
Усього, в т.ч. (тис.грн.) 9707,50 10678,75 11737,50 12900,00 14187,50 59211,25
Міський бюджет 8736,75 9610,88 10563,75 11610,00 12768,75 53290,13
Обласний бюджет 970,75 1067,88 1173,75 1290,00 1418,75 5921,13
Інші джерела Х Х Х Х Х Х
 
 
Вирішення проблеми забезпечення учасників АТО і бійців-добровольців та їх сімей можливе за умови підтримки на місцевому рівні реалізації даної Програми, шляхом  співпраці місцевих органів влади з Черкаським регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”.
Виконавцем і координатором Програми виступає Черкаське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”.
Механізм кредитування учасників АТО і бійців-добровольців та їх сімей, відповідно до Програми,  визначається Положенням про порядок надання пільгових довготермінових кредитів учасникам АТО і бійцям-добровольцям та членам їх сімей на будівництво і придбання житла в м. Черкаси, які надаються за рахунок коштів бюджету міста (далі – Положення). 
Кредитування може здійснюватись із залученням інших джерел, не заборонених законодавством.
         Кредит за даною Програмою надається учасникам АТО і бійцям-добровольцям та членам їх сімей, які  зареєстровані і проживають в м. Черкаси, на будівництво і придбання житла. 
На підставі укладеної угоди між головним розпорядником бюджетних коштів і головним виконавцем Програми кошти, передбачені у місцевому бюджеті на реалізацію Програми, перераховуються   Черкаському регіональному управлінню Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” для надання кредиту відповідно до Положення та відповідно до чинного законодавства.
До основних функцій Черкаського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” в рамках реалізації Програми входить:
  • формування на базі квартирної черги  потенційних одержувачів кредиту;
  • укладання з визначеними одержувачами кредиту відповідних кредитних договорів, виступаючи їх стороною;
  • акумулювання коштів, сформованих за рахунок цільових надходжень з державного, місцевих бюджетів та інших не заборонених законодавством джерел,  в тому числі за умовами спів фінансування, та спрямування їх на будівництво і  придбання житла;
  • контроль фінансування будівельних робіт;
  • контроль за поверненням кредитів згідно з укладеними договорами.
Крім того, Черкаське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”:
- надає Черкаській міській раді фінансові плани з обсягу та терміну надходження кредитних ресурсів за рахунок коштів місцевого бюджету;
- при наявності коштів з інших не заборонених законодавством джерел залучає їх для виконання Програми;
- звітує перед компетентними контрольно-ревізійними органами про цільове використання відповідних коштів.
 У свою чергу Черкаська міська рада:
  • щороку в період дії Програми передбачає та перераховує з міського бюджету Черкаському регіональному управлінню Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” кошти, передбачені для надання пільгових довгострокових кредитів  учасникам АТО і бійцям-добровольцям та членам їх сімей;
  • узгоджує наданий Черкаським регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” проект об’єкта будівництва.
Програма розрахована на період з 2016 по 2020 роки.
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету на умовах співфінансування, де частка міського бюджету становить 90%, а обласного бюджету становить 10 %, відповідно до рішення Черкаської обласної ради від 28.08.2015  № 42-1/ VI ,,Про Обласну програму забезпечення  учасників АТО та членів їх сімей  житлом у 2016 - 2020 роках” зі змінами внесеними рішенням обласної ради від 11.07.2018 №23-19/VII . Фінансування здійснюється в межах асигнувань, затверджених місцевим бюджетом на відповідний рік.
 
6. Очікувані результати та ефективність Програми
Виконання Програми дасть змогу забезпечити  житлом 75 учасників АТО і бійців-добровольців та членів їх сімей, які потребують поліпшення житлових
умов.
 
 
 
 
7. Координація та контроль за ходом виконання Програми
Черкаське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи ,,Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” щокварталу до 20 числа місяця наступного за звітним подає головному розпоряднику бюджетних коштів – департаменту житлово-комунального комплексу та департаменту фінансової політики інформацію про використання коштів, виділених на виконання Програми.
 
 
 
 

ДОДАТКИ

1 1119-8-рд 12.11.18 Заперечення.pdf Переглянути
2 1119-8-рд 12.11.18 додаток 2.pdf Переглянути